| Autor |
Zpráva |
smajiska
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 17:21
- Nahlásit
Dobrý de, obracím se na zdejší partu pejskařů s dalším dotazem. Náš uličník si zvykl utíkat bránou, když je otevřená - jede se autem ven, nebo domů. Brána je na dálkové ovládání, takže je otravné chodit zvlášť zavírat psa do kotce a zas ho pouštět. Dělal to jako maličký a pak nevím jakým způsobem přestal. Já ho chodila zavírat raději vždy, protože jezdím autem kterým se vozí i on a nechtěla sem, aby za tím utekl. Jenže jednou mě přítel vezl do nemocnice a psík mě viděl v autě a šel za ním. Od té doby utíká bránou, kdykoliv je otevřená. Teď už i když se vracíme autem domů, což dřív nedělal a vždy čekal u auta a obcházel ho, aby se s námi uvítal. Když mu dám na kousaní třeba sušené vepřové ucho nebo něco tak běží pryč a brány si nevšímá, ale má po nic průjem a tak je nemůže dostávat často. Obyčejné tyčinky a menší pamlsky má hned sežrané, takže se zas může věnovat otevřené bráně. Nevím, jak ho to odnaučit, máme strach že ho něco zajede nebo třeba ublíží dítěti, které by šlo kolem. Je to kamarád, ale je velký a stát se může cokoliv. Navíc jak jednou vyběhne ze zahrady, nechce domů ani na zavolání, nechce se nechat chytit a různě si tam pobíhá a očůrává okolí. Jakékoliv rady uvítám, na cvičáku mi neporadili dle mých představ. Elektrický obojek používat nechci, ale v krajní nouzi bych k tomu asi musela svolit. I když si myslím, že to patří do rukou jen někomu zkušenému atd atd atd. Odnaučení tohoto zlozvyku věnuji klidně několik hodin denně, když to bude nutné. Prostě cokoliv, ale s láskou Díky všem.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 17:27
- Nahlásit
smajiska
nevím jak by ti elektrický obojek pomohl.....pokud se nejedná o obojek+ohradník...
bud´ naučit povel zůstaň, ale stejně budeš muset z auta vylézt abys mu ho řekla a ujistila že je opravdu odložený, je ejdno zda v sedě, vleže nebo ve stoje, nebo prostě se otravovat z vylézáním a zavřením psa, já mé psy zavírám, mám strach abych nějakého nepřejela
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 17:29
- Nahlásit
smajiska
Rozumím dobře tomu, že autem vjíždíte někam, kde se volně pohybuje pes a jeho zabezpečení pro jeho bezpečnost, aby nebyl přejet, považujete za otravné???
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 17:38
- Nahlásit
Já jsem řešila podobnou věc, když jsem měla jednoho psa, zůstal sedět uvnitř na pozemku a já mohla vyjet a když jsem přijížděla, vyběhla ven, obíhala auto a šla s ním dovnitř. Až přišel druhej pesan už to nešlo, protože štěně se cpalo nekontrolovatelně pod auto atd. Od tý doby za každých okolností ráno zavřu psy doma, vyjedu, vrátím se pro ně apustím je ven. To samé při příjezdu. Nechám auto venku, jdu je zavřít a vrátím se pro auto. Neriskovala bych totiž ani jejich přejetí, ani to, že vyběhnou za nějakým psím kámošem ven rovnou pod kola jiného projíždějícího auta atd. Ani el. obojek ani nic jiného není řešení, může nastat tolik situací, kdy to "nevyjde", že bych tohle neriskovala.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 17:39 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
Navíc jak jednou vyběhne ze zahrady, nechce domů ani na zavolání, nechce se nechat chytit a různě si tam pobíhá
tak s láskou začít pracovat na poslušnosti, možná?
|
Jebloň
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 17:44
- Nahlásit
smajiska
Navíc jak jednou vyběhne ze zahrady, nechce domů ani na zavolání, nechce se nechat chytit a různě si tam pobíhá
tak s láskou začít na poslušnosti, možná?
souhlas s Vero,tohle by měl být základ.
a jinak k té bráně,naučit se to určitě dá,má to tak spousta lidí,mě dospělí psi z otevřené brány taky nevyběhnou,ale štěňata to zkouší,ale my tam nevjíždíme autem,jen otvíráme při různých příležitostech,jako je navážka dřeva třeba.
Ale když bych tam vjížděla,nikdy by tam psi být nesměli,protože bych měla strach ,že vlítnou pod kola.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 17:46
- Nahlásit
smajiska
normálně zůstaň a hotovo. A počkat než se brána zavře. Já teda když odjíždim, tak psy volně venku nenechávám. ale když přijíždim a někdo je doma a psy jsou volně na zahradě, tak by mi canclaly kolem auta, takže je pošlu do rohu, dám jim zůstaň a volno dostanou až zaparkuju v garáži a zavře se brána.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 17:51
- Nahlásit
smajiska
nemít psa pod kontrolou, když je auto v pohybu je o průser. Ani když přijedem na chalupu a pes než vjedeme do zahrady je vypuštěnej z auta, tak ho nenechám volně lítat dokud auto nevjede na parcelu a NEZASTAVÍ. Do té doby ho mám u sebe a nebo musí sedět. Pokud vás pes takhle neposlouchá
nechce domů ani na zavolání, nechce se nechat chytit a různě si tam pobíhá a očůrává okolí
nezbývá vám nic jiného než při odjezdu / příjezdu psa VŽDY zavřít a pak teprve otevřít bránu a rozpohybovat auto. Zároveň také začněte pracovat na základní poslušnosti, která tam chybí a kterou potřebuje každý pes, aby mohl volně a svobodně fungovat.
Píšete, že na cvičáku vám neporadili dle vašich představ, co vám poradili, můžu se zeptat? Ono totiž moc možností není.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 18:16
- Nahlásit
smajiska
eště mě napadlo, jestli je dost vyběhanej, když utíká i když přijíždíš, to by se spíš měl radostně ochomejtat okolo auta (což je samozřejmě taky nebezpečný), ale né zdrhnout ven a nechtít dovnitř. Já když se vrátim se psama z procházky, tak jdou spát a je jim celkem putna, že vůbec někam dcházim nebo odjíždim..
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 18:27
- Nahlásit
1) Pes je hooodně velký (beauceron) takže je vidět a na zahradu i ze zahrady jedeme pomalu, ví, že za auto nesmí a nechodí za něj dokud jede. Že ho tedy přejedu opravdu strach nemám. Nevítá nás nijak zběsile, jde opatrně vedle auta v dostatečné vzdálenosti. Podle jeho chování usuzuji, že má z jedoucího auta respekt a my si dáváme sakra pozor, aby nebyl za autem.
2) Auto neparkuju v garáži, ale na zahradě pod přístřeškem naproti bráně, ale to je jen detail.
3) Poslušnost musím dopilovat, to vím. Trénujeme každý den, aby to bylo lepší, ale prostě poslouchá, když se mu chce. Respektive tehdy, když má něco zajímavějšího než sem já = zvíře v lese, někdo na chodníku ale i chodník samotný a prostor, který nezná. Na zahradě na zavolání přijde. Na cvičáku při tréninku poslušnosti taky. Za běžný situace ale ne. Odložení opět, zahrada a když sme sami super, cvičák na prd. Ale trénujeme jak se dá. Je to asi takhle. Pes bere paničku jako kámošku pro srandu a tu srandu ze mě občas má. Je to miláček, ale prostě si ze mě občas dělá prdelky. Nelíbí se mi to, ale fakt neuším, jestli ho to prostým pilováním poslušnosti odnaučím.
Pro PetraK: Poradili mi, abych odpoustala psovu pozornost na něco jiného, když je brána otevřená. Bohužel pro něho je cokoliv jiného, až na žrádlo, méně zajímavé než otevřená brána. Buď ho musím mít zavřeného nebo na vodítku.
Moje představa je, a tak to bylo i dřív, že když se jelo autem pryč, pes šel s přítelem k autu a nechal auto jet. Stál na zahradě a koukal, ale bránou prostě nešel. Pro jistotu sme hlídali, aby v dohledu nikdo nebyl, ale bylo to v klidu. Ulice je přehledná a ne moc frekventovaná - ve vesnici - ale na druhou stranu auta tam "ve špičce" jezdí celkem často a nedaleko je školka, takže i rodiče s dětma atd. Když odcházím brankou (malou) tak tu můžu nechat otevřenou a ven nejde. Sedí před ní a kouká a čeká. Není možnost ho nějakým způsobem naučit, že za hranici plotu - rozmezí zahrada/chodník - prostě nesmí a basta?
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 18:29
- Nahlásit
Adiddaska: Vyběhanej samozřejmě vždy není, když jedu ráno do práce například. Na procházky chodíme odpoledne, ale on i po 2 hodinách lítání po lese má dost energie na to, aby lítal podél plotu a dělal bububu na lidi Unavit ho je trošku problém no.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 18:43
- Nahlásit
smajiska
Na procházky chodíme odpoledne, ale on i po 2 hodinách lítání po lese má dost energie na to, aby lítal podél plotu a dělal bububu na lidi Unavit ho je trošku problém no.
tak zkuste chodit i ráno než budeš odjíždět. Mně se hrozně osvědčilo ráno místo snídaně (psí) cvičit. Maji hlad, takže na pamlsky dělaj krásně, zároveň se těma pamlskama nažerou, takže už pak nedávám snídani a ještě se unavěj (hlavně psychicky) takže pak spěj až do odpoledne.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 18:52
- Nahlásit
smajiska
Ja coby preventiska bych neriskovala a holt psa zavirala, uz bylo dost nehod, kdy byl pes prezvyknut domacim autem nebo vylitnul ven (treba zmercil kocku, haravku, nepritele, zaujalo ho dite na kole a blabla). Sice nemam branu na dalkove ovladani, ale je nejak automaticky, ze se psiska zavrou a pak teprva otevre brana/vratka.
Není možnost ho nějakým způsobem naučit, že za hranici plotu - rozmezí zahrada/chodník - prostě nesmí a basta?
Nevim a neverim tomu, ze by se dal. Bez nejakych pomucek. Zkratka bych psa zavirala nebo uvazala, pri prijizdeni a vyjizdeni, to snad je to nejmensi a neni to problem.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 20:57
- Nahlásit
smajiska
Nelíbí se mi to, ale fakt neuším, jestli ho to prostým pilováním poslušnosti odnaučím
No ano, tím, že budete cvičit se pes naučí respektovat tebe a tvé povely. Tím, že ho budeš učit nové cviky a poslušnost, vybudujete si spolu jiný vztah než sranda-kamarádka. Cvičení není o tom, že je ze psa stroj, ale že s tebou spolupracuje a baví se u toho zároveň. Zvlášť u plemene beauceron je dost velký předpoklad, že i cvičení tohle plemeno vyžaduje. Ty se naučíš ho vést a on tebe poslouchat.
Poradili mi, abych odpoustala psovu pozornost na něco jiného
tomuhle teda moc nerozumím, když už tak psa naučit dobře a SPOLEHLIVĚ odložení /tzn. pes bude ležet na tvůj povel na určeném místě a odejít z něj může až opět po tvém povelu. / ale to pro vás znamená hodně moc práce, protože Tě , jak i sama píšeš, pes nerespektuje, takže než se to naučíte nezbyde než psa pro jeho bezpečnost i bezpečnost okolí před odjezdem/příjezdem zabezpečit.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 20:59
- Nahlásit
smajiska
Unavit ho je trošku problém no.
na únavu tohoto plemene nepomůže dvouhodinové lítání po lese ani třicet kiláků u kola. to se pes jen příjemně protáhne a nažhaví, spíš ho unavíš právě tím cvičením poslušnosti, kdy pes zapojí mozek, musí se namáhat psychicky. to je pro něj větší záhul než prosté vyběhání se. Krom cvičení s ním může hrát i různý hry (schovávat mu věci a pod).
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 21:19
- Nahlásit
Fifi
Nevim a neverim tomu, ze by se dal. Bez nejakych pomucek.
tak koukej!!
ale fakt nevim jak to udělala, jediný co k tomu řeknu: Klikr je prostě hustej a tahle holka nejvíc. Jenže naučit to fakt potřebuje takovej level dovednosti, že pochybuju že se to tady někomu někdy podaří a proto je jistější a jednodušší psa prostě zavřít a udělat si těch pět kroků ke kotci a zpět.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 21:26
- Nahlásit
Grin
ale fakt nevim jak to udělala,
má tam viditelnou hranici kam ten pesan nesmí. v podstatě jako chodník / silnice.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 21:27
- Nahlásit
smajiska
ale na druhou stranu auta tam "ve špičce" jezdí celkem často a nedaleko je školka, takže i rodiče s dětma atd
nechápu že vůbec kdy riskuješ, že ten pes vyběhne z brány,dokud neposlouchá,zavírejte ho a hotovo, jinou možnost nevidim
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 21:32
- Nahlásit
Grin
To asi nebude pripad zadavatelky, ze.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 21:51
- Nahlásit
PetraK
má tam viditelnou hranici kam ten pesan nesmí. v podstatě jako chodník / silnice.
Jasně, ale prostě i to že toho psa pobízí aby si to frisbíčko vzal... má to zažitý tak silně že tam prostě nejde, hrozně hustý. To že tam je viditelná hranice z toho nedělá míň cool věc.
Fifi
noo to asi neeee ale tak jako nedělej že to neni mazec
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 22:01
- Nahlásit
Grin
Ale ja psala ty zadavatelce.
A nedelam, je to mazec, video je parada, ja bych tohle nedokazala.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 22:17
- Nahlásit
Grin
mám to tak, že když balonek, hračka nebo kámoška vběhnou do silnice, tak Ešus tam nejde (a doufám, žeč to tak i zůstane-průběžně procvičujem). To abych ho pobízela to jsem nedělala, páč mě to teda nenapadlo - by mu v tom člověk spíš asi nadělal bordel si myslím.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 22:28
- Nahlásit
Grin
ale fakt nevim jak to udělala, jediný co k tomu řeknu: Klikr je prostě hustej a tahle holka nejvíc. Jenže naučit to fakt potřebuje takovej level dovednosti, že pochybuju že se to tady někomu někdy podaří
za prvý nevim jak to dělá a za druhý mě to uráží
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 22:51
- Nahlásit
Grin: Panečku, tak to je mazec! Ja mam sakra taky viditelnou hranici Tak jednou ve snu, snad Panečku, teď už ale nemůžu sakra tvrdit, že to nejde no Očividně to totiž jde Klikr sme zkoušeli, ale pes ani za tejden nepochipil, že kliknutí = odměna, takže sme nepokročili k výcviku. Asi chyba ve mě...
Sízra Milanová: Mno já ho zavírám, když někam jedu. Většinou stejně jede v autě se mnou, ale přítel je lenoch a z toho auta se mu nechce.
PetraK: Nějaké hry s ním hraju, ale ne moc náročné na myšlení, to je pravda. Obvykle sem ráda, že s ním vylítnu ven a vezmu ho se vyběhat a věnujeme se klasickýmu cvičení. Děláme agility a pomalu chystám domů nějaký překážky, tak bude mít i jiný vyžití. Nemůžete mi doporučit nějakou dobrou knížku nebo web, kde bych se inspirovala? Něco sem už hledala, ale našla sem právě jen nějaký lehčí věci.
Odložení trénujeme, ale...jde to pomalu. Nemáte někdo tip, jak ho naučit odložení i na dálku - tzn. pes je kdekoliv a na povel lehne? On lehá jen u mě, nebo ke mě přijde a pak lehne...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 00:39
- Nahlásit
smajiska
hele měla jsem dva psy, co to uměli (ten první se to naučil asi sám, druhej od prvního). Třetího jsme odkládali na místo (tzn. Michal přijel, odložil Cira na místo, otevřel bránu, vjel dovnitř), což krásně fungovalo, ale pak ho jednou napadlo, že půjde a zakousne té procházející paní tašku. Od té doby bych to nikomu nedoporučila.
Fakt nikdy nevíš, co se může stát.
Aby mi nevylítli při odházení z pozemku, používám povel "doma", který prostě znamená, že zůstanou na jiné straně dveří než já. Z výše uvedeného důvodu už po nich nechci, aby to dělali automaticky
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 09:26
- Nahlásit
smajiska
i kdyby to měl naučené, tak bych na to nespoléhala a zavírala ho vždycky. 100x může zůstat a po 101 vyběhne a zrovna jak na potvoru ho sejme auto. Doporučuju překonat lenost.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 09:26
- Nahlásit
smajiska
Klikr sme zkoušeli, ale pes ani za tejden nepochipil, že kliknutí = odměna
Tak tos to pochopila především špatně ty Klik je označovač správnýho chování pro psa, ne odměna.
Koukni na stránky Katky Lerlový: http://lerl.info/katachyon/search.php?rsvelikost=s ab&rstext=all-phpRS-all&rstema=4
|
agáta12
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 10:07
- Nahlásit
smajiska
---
Jakékoliv rady uvítám, na cvičáku mi neporadili dle mých představ.
Odnaučení tohoto zlozvyku věnuji klidně několik hodin denně, když to bude nutné. Prostě cokoliv, ale s láskou Díky všem.
---
pokud hodláš tento zlozvyk odnučovat několik hodin denně -
vezmeš vodítko , psa připoutáš , přivážeš řekneš zůstaň , dáš mu třeba dobrotu ( takovou co vydrží cca 2 minuty žvejkat ) , otevřeš vrata , vyjedeš nebo zajedeš , zavřeš vrata , pochválíš psa , dáš mu pamlsek a odvážeš psa .
Je to rychlejší než několik hodin denně a jednodušší než ho někde nahánět , klidnější než na něj řvát - vlastně za co , že jo , a levnější než škody způsobené prchajícím psem ...
El . obojek je v tvém případě blbost , protože pes neumí to , co ty si myslíš , že po něm chceš
zbylé hodiny věnuj pejskovi a radostnému a veselému trénování přivolání a třeba sedni - zůstaň
|
agáta12
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 10:11
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
Dík za odkaz -
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 10:27
- Nahlásit