Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Venku poslouchá, na zahradě ne
<< . 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Vero
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2011 10:51 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit

Můj pes rozlišuje moc dobře, poslouchá - jako doopravdy - jen mě a přítele, ale faktem je, že s náma ti jiní (rodiče atd.) nebydlí.
Ale věřím, že to nakonec každý pes rozliší, když to s ním budeš dělat dobře...
Já když volám Arga, tak nejdřív vesele a přátelsky, no a když mě neposlechne tak to zdůraznim a dost naštvaně a jemu je to bu
buď uplně šumák nebo už tuplem nepřijde, páč se bojí.

Tohle je ale úplně blbě... a víš, to na netu nejde poradit, JAK to bude dobře, to se musí v té situaci... Když jen zkopíruješ, jak to dělá Davídková, která má prostě autoritu a se samozřejmostí to dělá dobře - tak výsledek ještě vůbec nemusí být dobře.
Zkus si popátrat v okolí po někom, kdo se ti bude pár hodin věnovat v reálu, uvidí tě přímo při práci se psem.

V téhle fázi bych se asi vybodla na veškeré povelování a začala od začátku... A fakt s někým, ne podle netu.

Vodítko - nemělo by mít tu smyčku, jen couračka, ale jestli se zasekává i tak, jeslti je tam hodně křoví, tak nic, to není žádná podmínka.

Edit: jo a dva přivolací ovely taky mám, vlastně tři. Jeden něco jako pocem, kdy čekám, že dojde, ale je nemusí se otočit na patě a mazat a je to takové nezávaznější... A rozlišuje si to fakt dobře, v oakmžiku, kdy dostane povel "ke mně", tak ví, že končí prostor na úvahu a musí se otočit na patě.

LucieS
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2011 22:19 - Změnil/a: LucieS
- Nahlásit

To zní, jako že jsi na mě už dost naštvaná.
To si tak neber, píšu rázně, rychle a neokecávám to.

Chtěla jsem tím říct, že do auta taky nesedneš bez autoškoly a znalosti pravidel, a se psem je to stejné. Je to živý tvor, který nějak funguje, a je potřeba znát, jak. Když to neznáš, musíš se to naučit. Je pár knížek o etologii, které je fajn přečíst a vybudovat si základ. Do toho si přizvat někoho, kdo ti to ukáže v reálu. Je to náročné, ale jiná cesta k úspěchu nevede.
To, co jsi psala (přivolání u branky) je názorný příklad toho, že vše opravdu děláš špatně, že ty základní mechanismy fungování psího mozečku neznáš, a když budeš pokračovat ve stávajícím, nikam se nedobereš. Hledat řešení je první krok a je fajn, že jsi ho udělala, ale ještě máš před sebou hromadu práce.

Jo a jinak tu maminku neřeš, pes osoby rozliší a ví, ke komu se jak chovat.

kachna_
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2011 09:39
- Nahlásit

dejtry
Cvičil ho asi do jeho 13 měsíců a má s nim i zkoušku. Teď je psovi 16 měsíců a cvičím ho já.
jo, to znám a fakt je to těžký. (prosím nekamenovat, fakt to teď uvedu jako stesk toho, kdo se s tim zvířetem musí naučit fungovat). To pitomý zvíře vůbec nefunguje, je rozbitý, ale vůbec neocení snahu a péči, kterou mu člověk věnuje. Je mu šumák, kdo ho krmí, chodí s nim na procházky. Ovšem, když přijde páníček, je to:ó mocný bože přikazuj.
Michal měl naučenou cvičákovou dikci, já cvičákem naprosto netknutá, ten pes se tvářil, že "ke mně" z mých úst zní jako "vyřeš diferenciální rovnici". A každý naštvaný zavrčení (tvoje), vztek, no nedejbože plácnutí, tě hodí skoro na začátek. To mě pak štvalo ještě víc .
Fakt pomohlo rozdělení povelů a (to si ale nejsem jistá, jestli je správná cesta u tebe, když pokračujete ve sportovní kynologii) cvičení kravinek - podávání pacek, otočky, kuk (velmi oblíbené, Cir to Michalovi dělá sám od sebe, když se vítá ). Jo mimochodem, taky se mi Cir tvářil, že nikdy nikdy nikdy nestopoval, když jsem to s ním chtěla zkusit
My jsme teda měli problém spíš na procházkách a tam jsem se pak soustředila na sedni, lehni, pocem s balonkem coby odměnou.

dejtry
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2011 11:47
- Nahlásit

Ahoj, chci vám všem moc poděkovat za rady, ukázali jste mi, hodně věcí který dělám špatně, takže děkuju moc. Jak mi tu někdo poradil, s tima pamlskama rozházenýma po kotci, tak mi to moc pomohlo. Teď když řeknu Argoušovi bouda, tak do kotce běží jak o život, takže moc děkuju.

LucieS
Jo jo chápu. Prosím a doporučlia by jsi mi nějákou knihu o etologii psa? Dneska mám sraz z pani co cvičí psy, tak pak dám vědět, jak to dopadlo. Jinak ti moc děkuju, musím přiznat, že jsi mi otevřela oči.

dejtry
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2011 11:51
- Nahlásit

kachna_

Cítím se teď podobně.

LucieS
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2011 13:17
- Nahlásit

Prosím a doporučlia by jsi mi nějákou knihu o etologii psa?

Za úplný základ považuju Poznej svého psa (Mikulica) a Tykáme si se psem (Trumler). Zajímaví autoři jsou i Roger Abrantes nebo Konrád Lorenz.
Ostatní knížky nemám moc načtené, ale zajímavé jsou od Ireny Sehnerové (zábavně popsáno, jak fungovat se svým psem) a momentálně se mi líbí knížky od Cesara Millana, i když s ním v lecčems nesouhlasím, tak ten základ je tam popsán hezky, ale ty zatím nejsou v češtině.

argosek
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2011 18:37
- Nahlásit

LucieS

kdyz si vemu, jake rozumne rady sem pises (nemyslim tohle tema, ale celkove), docela me ten vyber knih prekvapuje.

LucieS
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2011 19:37
- Nahlásit

argosek
Stydím se, stydím - zatímco dřív jsem kupovala každou psí knížku, teď sotva otevřu každou dvacátou. Takže fakt nevím, co je teď na trhu.
Ty první dvě, co jsem sem dala, je etologický základ pro každého.
Sehnerová je první, kdo komunikuje se svým psem jinak než "zbít ho do kuličky". A Cesar Millan propaguje svého calm-assertive leadera (ještě dávno před CM jsem si to nazvala jako "klidná síla"), upozorňuje na nutnost psovi poskytnou dostatek pohybu a až potom po něm něco chtít, jako jeden z mála zdůrazňuje, co to je "unbalanced dog" a jak se to projevuje... Jeho řeči o dominanci vynechávám, tam je můj názor jinde. Ale jak říkám, jsou tam zásady, které mi ve většině knih chybí.

argosek
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2011 20:27
- Nahlásit

LucieS

nemyslel jsem to tak, ze by tam chybela nejaka aktualni kynologicka hitovka (ja ostatne take necetl zadnou psi knihu, ani nepamatuju), jen me tam nektera jmena prekvapila.

LucieS
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2011 23:30
- Nahlásit

jen me tam nektera jmena prekvapila.
Tak chápu, že je to tak trochu chaos a každý pes jiná ves .

Walda
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2011 12:13
- Nahlásit

LucieS

CM má dobrej přístup. Když se k tomu přidá trocha formální poslušnosti, kterou on vlastně nedělá, vznikne prima kombinace.

Radecha
Člen
# Zasláno: 10 Srp 2011 00:27
- Nahlásit

Knížku jsem žádnou nečetla, ale viděla jsem s ním nějakej pořad v telce a teď toto video a to mně moc prima nepřišlo...

http://www.youtube.com/watch?v=RFCGtatpCwI

Walda
Člen
# Zasláno: 10 Srp 2011 08:57 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

Radecha

to mně moc prima nepřišlo...

A rozumíš tomu, proč to dělá?

LucieS
Člen
# Zasláno: 10 Srp 2011 10:17
- Nahlásit

Nemám teď čas kouknout na video, ale doporučuju knížky. Teď čtu druhou a má to hlavu a patu takovou, jako malokterá jiná. Za mě sedí tak 70% informací, zbytek beru s rezervou či s nesouhlasem, ale těch 70% je setsakra hodnotných.

Eninka
Člen
# Zasláno: 10 Srp 2011 11:08
- Nahlásit

Psíček

Osobně doporučuji tuto knihu o panu Milanovi

Walda
Člen
# Zasláno: 10 Srp 2011 20:19
- Nahlásit

Psíček

No touch, no talk, no eye contact

LucieS
Člen
# Zasláno: 10 Srp 2011 20:22
- Nahlásit

No touch, no talk, no eye contact
Když potkáš Psíčka, extra se to hodí

Walda
Člen
# Zasláno: 10 Srp 2011 20:35
- Nahlásit

LucieS

Hmmm, ale moc se tady tím při kontaktu s Psíčkem neřídím.

A kdybych ho potkal, asi by nejvíc práce dala část No touch

Walda
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2011 08:27
- Nahlásit

Psíček

Ale Psíčku, vždyť víš, že já psy nikdy nebiju.

Walda
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2011 13:15 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

Psíček

To si právě pleteš. Kanady jsou málo, ani ve slabinách nefungujou. Používám standardní traverzu nebo radiátor od Gappaye, ale to se nepovažuje za bití psa. Když je to srozumitelné, je to standardní výcviková technika.

Siha
Člen
# Zasláno: 31 Led 2012 14:29
- Nahlásit

Poradil by mi někdo, jak naučit psa naopak poslouchat venku. Mám dvouletou kokršpanělku. Základní poslušnost jí jde všude, jenom aport zvládá pouze doma. Venku běží za hračkou a pak ji nechá ležet. Stejně to udělá i s klackem, nebo ho odnese a někde si ho kouše. Prostě za nic na světě nedonese.
A ještě řeším chůzi u nohy. Umí to perfektně i bez vodítka, ale až tak po půl hodině pobytu venku. Když jdeme z domu, tak tahá, jak blázen. Mám i výcvikové šráky a ohlávku, s tím jde krásně, ale jak to nemá, je to to samé. Mám pocit, že se uškrtí.

dorotka1
Člen
# Zasláno: 31 Led 2012 14:46
- Nahlásit

Siha
Mám i výcvikové šráky a ohlávku, s tím jde krásně, ale jak to nemá, je to to samé. Mám pocit, že se uškrtí.
Jak používáš ohlávku? Myslím, co děláš s vodítkem?

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Led 2012 14:50
- Nahlásit

Siha

a jak cvičíte tu chůzi u nohy a aport?

kachna_
Člen
# Zasláno: 31 Led 2012 15:54
- Nahlásit

Siha
Když jdeme z domu, tak tahá, jak blázen.
no tak jako se štěňátkem - taháš, stojíme, netaháš, jdeme.
"Vycukání" na vodítku je dle mých zkušeností třeba se naučit, nejlépe na cvičáku, samouk cuká neefektivně , často a působí tak psovi zbytečnou bolest.

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Led 2012 16:08
- Nahlásit

kachna_

plus bych ještě vzala do ruky něco moc dobrýho a snažila se postupovat po malých úsecích. A vůbec by asi nejdřív možná nebylo od věci, kdyby se pes naučil povel k noze, kde by se naučil soustředit na paničku a pak by se pustili do zdolávání toho tahání - to bych navíc učila, když by pes byl vylítaný. Až by to uměla pořádně, začla bych to vyžadovat i na začátku . Kokrům jako slídičům je vlastní mít rypák v zemi a jet, takže se to musí prostě nejdřív naučit, když je už kapek pára vypuštěná a pak to posouvat k tomu bodu, kdy se odchází z domova.

Siha
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2012 14:17
- Nahlásit

Chůzi u nohy cvičím povelem "k noze", vodítko mám v pravé a pes jde u levé, nebo vůbec vodítko nemá. Umí to pěkně, ani nepředbíhá. Je schopná přijít u nohy bez vodítka až domů. Jenom když jdeme z domu, vůbec neslyší, zkoušela jsem se i zastavovat, ale ona se zastaví, nebo sedne a když udělám krok, tak se zase škrtí. S ohlávkou, nebo se šrákama si na povel k noze vzpomene hned, nemusím cukat, jde u nohy. Ani dobroty nepomáhají, nemá zájem, má jen jediný cíl, být rychle někde. Učím jí to od 8 týdnů, co ji máme. Možná ji zkusím dát před vycházkou hladovku, aby bylo pro ni zajímavější, co mám v ruce.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2012 14:19
- Nahlásit

Siha

Co to jsou šráky?

PetraK
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2012 14:21 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Siha

aby bylo pro ni zajímavější, co mám v ruce.

zajímavost pamlsku je důležitá, rozhodně je rozdíl v situacích s rušivými elementy s pozornosti za piškot a za flákotu. Ale také bych to cvičení chůze u nohy přesouvala po malých krůčcích od situace kdy to zvládá - tedy na konci procházky do situací kdy to nezvládá - takže třeba uprostřed procházky bych zařadila po krátkých úsecích s velmi zajímavým pamlskem v ruce, až by jí to šlo uprostřed procházky, zas bych to poposunula blíž k tomu momentu kdy vycházíte.
Lucie Kratochvílová

Co to jsou šráky?

tipuju že postroj?

Siha
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2012 14:25
- Nahlásit

A k aportu...ono ji třeba házení balonku, nebo talíře venku vůbec nebere, ani nezajímá. Doma jí hodím cokoliv a za odměnu, i bez ní to donese až do ruky. Venku povel jako neslyší, nebo čučí a tváří se, že to slyší poprvé. Není to důležitý povel, jenom je mi divné, že to neumí všude.

Siha
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2012 14:28
- Nahlásit

šráky? no já nevím, jak se jmenuje přesně česky, takový ten postroj, co tahá psa v podpáždí, když táhne

<< . 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání