Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Venku poslouchá, na zahradě ne
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
dejtry
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2011 12:35
- Nahlásit

Ahoj, tak jsem tu zase s další otázkou. Když jdu s mým NO na procházku,( tak ho mám sice na stopovačce), ale pokaždé mi na přivoláni přijde, jenomže se mi občas stává, že se ho na zahradě snažím přivolat a on na mě jen kouká a nepřijde. To samé se mi stává když s ním jdu cvičit na fotbalové hřiště, kam normálně chodíme cvičit- taky mi občas nepřijde. No ale když jdu na cvičák, tak tam poslechne na 100%. Nevím co blbne. Dřív s tim nebyl žádnej problém. Prosím poraďte budu vděčná za každý názor

dejtry
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2011 12:37
- Nahlásit

Jo ještě mě napadlo, že jak ke mě nechce přijít na té zahradě, tak si možná myslí, že ho chci zavřít do kotce. Ale to ho stejně neomlouvá, měl by přijít vždycky.

dejtry
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2011 12:47
- Nahlásit

takže si ho mám dát na zahradě na stopovačku a když prostě nepříjde , tak škubnout?

dejtry
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2011 13:31
- Nahlásit

No jo, jenže na cvičák přijdu a ten pes je tam furt se mnou. Tady celej den běhá na zahradě, takže prostě občas polechne a občas ne.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2011 13:40
- Nahlásit

Jen takovej nápad, proč ho na té zahradě nejčastěji přivoláváš? Jestli kvůli tomu kotci, nedivím se, že nepřijde. Já teda na zahradě nevyžaduju nikdy perfektní přivolání a abych si nekazila povel, řvu na ně Pojď sem. Pokud po přivolání dáváš do kotce, zkus ten kotec nějak zpříjemnit. Rozházej mu tam třeba pamlsky, aby se tam těšil atd.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2011 13:46
- Nahlásit

dejtry
já to chápu tak-třeba se pletu, že na cvičáku se mu věnuješ, takže maká aby ti udělal radost a na zahradě je převážně sám.....a pes samozřejmě rozlišuje kdy je na cvičáku a kdy ne

LucieS
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2011 15:35
- Nahlásit

když prostě nepříjde , tak škubnout?
Ty uvažuješ tak, že když neposlechne, měl by dostat trest. Zkus to otočit. Udělej to tak, aby přijít CHTĚL. Pak přijde vždycky. Jestli je to nenažranec, začni používat pamlsky a odměňovat. Jestli má rád balonek, pohrej si s ním po přivolání s balonkem. Cokoliv. A budď vždy důsledná, tj. nejdřív si pořádně promysli, jestli povel vyslovíš (jestli pes v té dané situaci přijde) a pak ho přesvědč, aby poslechl. Např. tak, že když nechce přijít, tak si ho naprosto v klidu dovedeš na místo odkud jsi přivolávala a tam ho masivně odměníš. Ale opravdu je lepší přijít na to, co ho bude motitovat k tomu, aby přijít chtěl.

danajasa
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2011 17:02
- Nahlásit

pes samozřejmě rozlišuje kdy je na cvičáku a kdy ne možná myslí, že ho chci zavřít do kotce

No vo tom žádná,pakůn nechtěl do kotce ani za zaltý prase ten moment ohluchl okamžitě byt při náznaku odcválal a dělal,že tady nikdy žádný pes nebydlel.Takže máme povel kotéééc podmíněné tím,že v kotci je vždycky trocha žrádla v misce-takže sme se otočili z-Nikdy v životě tam dobrovolně nevlezůů na rychlý trap směr kotec přímou čarou k misce. Každopádně ve fázi-nikdy v životě tam nepůjdu-bych kemě nedávala,páč určo časem zjistí,že když nemusí dojít ted,je možné že nemusí chodit ani jindy.(píšu ze zkušenosti s pakoněma,takže je možné,že jiný živočišný druh bude třeba reagovat jinak že jo)

LucieS
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2011 13:53
- Nahlásit

na rychlý trap směr kotec přímou čarou k misce
Taky mi na místo běží. Když čoklid po povelu zkusil zůstat stát a usmíval se stylem "nepuduu", tak stačilo zcela v klidu dojít pro vodítko, zaháknout ho za krk a psa tam odvést. Stačilo to udělat jednou. Dát jim tam jídlo by bylo fajn, ale byl by ze mě otrok, zavírám je za druhou branku pokaždé, když vyjíždím autem nebo někdo přijde...
Pes prostě musí vědět, že když už řeknu povel, tak platí, a jde to úplně nenásilně.

dejtry
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2011 20:44
- Nahlásit

PeKrato

Jo to je supr nápad. Včera jsem to zkoušela a docela to na něj zabralo, takže moc děkuji za radu.

kejtlin
Jo jo, chápeš to dobře. =(

LucieS
Jestli je to nenažranec, začni používat pamlsky a odměňovat. Jestli má rád balonek, pohrej si s ním po přivolání s balonkem

To je právě ono, on je na všechno tak na půl. Balonky má rád tak v míře, ale že by se po nich přetrh se říc nedá. No a jídlo. Jako pamlsky používám buď sýr, nebo junor. Možná to pro něj neni dostatečně chutný a lákavý.

dejtry
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2011 20:46
- Nahlásit

Psíček
Jo záleží to máš pravdum, myslim že to je spíš mnou než jím. Myslim, že pro něj nemám takovou autoritu a že když na něj zavolám ke mě a on nepříjde, ví že se mu většinou nic nestane.

LucieS
Člen
# Zasláno: 27 Čec 2011 17:32
- Nahlásit

dejtry
Jako pamlsky používám buď sýr, nebo junor. Možná to pro něj neni dostatečně chutný a lákavý.
Klidně mu nakrájej buřta. Sýr je naprd.

že když na něj zavolám ke mě a on nepříjde, ví že se mu většinou nic nestane.
Ale ono by se mu ani nic stát nemělo!!! Když za ním dojdeš a zmydlíš ho, myslíš, že to bude lepší? Nebude.
V tvé situaci to chce čtyři základní věci:
- pořádně si promysli, než ten povel dáš. Jestli je pes zrovna na druhém konci zahrady a tam si čuchá, tak ho nedávej! Dej ho ve chvíli, kdy je pes kousek od tebe, nic zrovna nedělá, kouká na tebe apod. Pak teprv dej povel.
- jakmile přijde, odměň ho a raduj se. Musí vědět, že přijít se vyplatí.
- pokud nepřijde, natáhni po něm ruku, klidně si ho k sobě přitáhni a u sebe ho pak pochval a odměň
- pak ho vždycky pusť, nikdy ho nezavírej do kotce. Až ho budeš potřebovat dát do kotce, můžeš ho tam prostě odvést bez povelu.

dejtry
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2011 10:10
- Nahlásit

LucieS

Ale ono by se mu ani nic stát nemělo!!! Když za ním dojdeš a zmydlíš ho, myslíš, že to bude lepší? Nebude

Neboj, nejsem zastánce mlátit psa za každou blbost, hlavně ho nemlátim, když už má být "potrestanej" tak ho trochu vycukám za škrťák, ale nějak extra to nedělam, sama se bojim aby se mu tim nic nestalo.

pořádně si promysli, než ten povel dáš. Jestli je pes zrovna na druhém konci zahrady a tam si čuchá, tak ho nedávej! Dej ho ve chvíli, kdy je pes kousek od tebe, nic zrovna nedělá, kouká na tebe apod. Pak teprv dej povel.

Dobře,tak já to takhle budu dělat. Děkuju .
Hele včera se mi s nim zas stalo, že jsme přijely ze stop a já ho nechala vyskočit z auta. On už má prostě nacvičený, že když vyskočí tak jde hned k vrátkum do zahrady, který jsou asi dva metry od místa kde parkuji. No a on došel k těm vrátkům a pak se od nich zas vzdálil asi na metr, já jsem tam přišla, otevřela vrátka a říkám TAK POJĎ no a on na mě chvilku koukal a já zase NO POJĎ, no a on místo aby šel, tak se otočil a šel asi o 3 m dál , tak jsem ho chvilku nechala, v domění, že se chce vyčůrat, jenže on mi začel zdrhat pryč, k sousedovýhmu plotu a hledal tam jejich psa, no tak jsem na něj volala ´KE MĚ on se vždycky podíval a nic, tak jsem na něj ukazovala pamlsky, (ale on je asi na tu dálku neviděl) no a nakonec jsem křičela KE MĚ a běžela jsem od něj pryč na druhou stranu, no jenže to zase nic. Nakonec jsem ho dostala tak, že jsem před něj hodila pamlsek a on už pak přiběh, když viděl, že mám další. No a já ho pak odměnila a trochu pochválila ( nevěděla jsem jestli ho mám chválit, když takovou dobu nešel.) =(

dejtry
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2011 10:11
- Nahlásit

Psíček

Jo jo chápu, ale řekl jsi to správně a já s tím souhlasím.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2011 10:21
- Nahlásit

dejtry
Nakonec jsem ho dostala tak, že jsem před něj hodila pamlsek a on už pak přiběh, když viděl, že mám další. No a já ho pak odměnila a trochu pochválila ( nevěděla jsem jestli ho mám chválit, když takovou dobu nešel.)
noo to je přesnej návod jak pamlsky nepoužívat
Osobně odměnuji čí chválim za okamžitý návrat ke mě,v zásadě se čokl musí otočit na patě a vyrejt nohama brázdu)) pak dostane pochvalu či pamlsek..jinak nedostane nic,maximálně tak vynadáno a znova Ke mě (si nedovolí už podruhý zaváhat) aby ch mohla odměnit.Byt sama pamlsky hojně používám k výcviku,naprosto nechápu proč čokla odměnovat pokaždé když přijde a hlavně jakkoli přijde Pak tě pes vesele fakuje,páč jednak snad ani neví co po něm vlastně chceš a jak si představuješ správné provedení a dvanak je vyčůranej jak díra do sněhu,takže si udělá svoje věci,přijde až bude mít čas a chut a ještě dostane pochvalu a odměnu..jako můžeš mi říct,proč by se snažil když to má jistý?

PetraK
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2011 10:21 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

dejtry

trochu pochválila ( nevěděla jsem jestli ho mám chválit, když takovou dobu nešel.)

otázka je, zda má pes povel opravdu naučený a zažitý. Pokud ano a neposlechl, tak já osobně bych tedy nechválila, protože není za co pochválit. Pochvala je taky odměna. Odměny by se měly odstupňovat, podle toho jak pes poslechl. Např. zavolám-li Ke mně! a pes se otočí na pětníku a přiřítí se nadšeně ke mně =nadšená pochvala, velká odměna. V případě že se tak jako přicoooouráááá s výrazem, noo když teda musim, tak jdu... , tak pochválit (stejně vlažně, jako on se coural) a odměna není, ale.... dám hned vzápětí psovi možnost, aby mohl poslechnout tak, abych ho mohla pochválit bouřlivě a hodně ho odměnit (např. zkrátím vzdálenost, z kterého jsem ho přivolávala atd.). Musím-li psa upozorňovat na to, že jsem ho volala a zdůraznit, aby se laskavě dostavil, není důvod pro pochvalu ani pro odměnu, páč jinak odměňuju to, že si ze mě dělal srandu. Takže se netvářím vůbec ale vůbec pěkně, ba se tvářím nasratě a postavím se tak, aby pes viděl mou nespokojenost s jeho chováním. Pak dám třeba k noze, sedni lehni, k noze, kapek "zabuzeruju cvičením", pak dám volno a znovu přivolám tak, aby pes mohl poslechnout.

dejtry
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2011 10:31
- Nahlásit

PetraK
otázka je, zda má pes povel opravdu naučený a zažitý

On mic dobře ví, co ten povel zanamená.

Barbucha z Prahy
Člen
- Nahlásit

dejtry
No, já si myslím, že se mu prostě nechce domů ani do kotce a věděl, že po vystoupení z auta půjde na zahradu.
Vím, že už to tu někdo psal,ale já rozlišuji mezi dvěma povelama, a to "pojd sem" a "ke mně", ten první používám při běžném provozu, to znamená, že ho klidně zopakuji, i tón hlasu nemám pokaždý nadšený a radostný, za to "ke mně" používám v podstatě na jen na cvičáku nebo při nácviku, abych si ho nepokazila při běžném venčení.
Já být tebou,tak bych ho z toho auta nepouštěla na volno,ale vzala na vodítko a prostě dovedla na zahradu (pokud by se tato situace opakovala) a přivolání bych trénovala jen pokud by pes byl v pohodě a neuvazovala ani nevedla ho po tom přivolání někam, prostě bych mu zas dala volno, aby věděl, že se nepřivolává jen,když ho chceš něka zavřít.
Můj pes třeba nechce chodit do koupelny,když pozná, že ho musím dát do vany, takže stojí od koupelny co nejdál a v podstatě má tendenci přede mnou zdrhat, takže pak ho buď vezmu za obojek, to je v klidu a nebrání se a nebo použiju povel "mazej", což používám přit akových to situacích, rozhodně ho nepřivolávám, protože tím bych si jen pokazila přivolání.
Taky je možný, že tvůj pes je prostě jen v pubertě, nějak jsemnepostřehla,kolik mu je
Každopádně bych ho pochválila vždy,když přijde, jen by h tu intentzitu pochvaly rozlišovala podle sitauce.

davidkova renata
Člen
- Nahlásit

PetraK
he...nejsme sestry? )))

PetraK
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2011 10:32 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

davidkova renata

koukám, že jsme opisovaly

edit a teď zas??

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2011 10:33
- Nahlásit

PetraK
tak já du pá at tu můžeš exibovat sama)) bestak napíšeš to co bych napsala já taxem tu zbytečná

PetraK
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2011 10:34
- Nahlásit

davidkova renata
he...nejsme sestry?

esli máte tři haranti tak jo! Ovšem nedovedu si představit, že byste zrovna vy pani, jako moje sestra teď v pindělí, kdy šla se mnou a s Ešusem po sídláku vyváděla pokaždý, kdybyste v dálce zpozorovala psa, páč byste se bála, že se psi můžou poprat
Byla roztomilá, ale jen proto, že psa nemá , říkala jsem jí, že takhle přesně se z čokla vyrábí hysterka

PetraK
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2011 10:36
- Nahlásit

davidkova renata

exibovat

tetkon je na tudle činnost dost vjědro, kdo by se tahal k kabátem??

Vero
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2011 10:51 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit

dejtry
Nevím, esi pejs "moc dobře ví" (jestli udělá tu abstrakci, že je to na zahradě to stejný co na cvičáku, když je všecko okolo jiný). Ale hlavně mi přijde, že tě teda má docela na háku (a ty nevíš, co vlastně s tím). Dámy exibicionistky to napsaly moc pěkně, ale možná by todle chtělo někoho, kdo předvede v reálu, když chodíš na cvičák, a stejně to na té zahradě děláš, jak to děláš... (tím nechci shazovat, myslím to dobře, jen to možná blbě píšu).

Edit:
Mohlo by napomoct na zahradě psa nechat courat vodítko, (v té situaci, pod dohledem, ne samotnýho), abys ho nemusela nahánět, nebo lákat. Ale ani nějak škubat, a už vůbec ne za škrťák, bych myslela, prostě jen abys psa mohla vzít a odvést bez nějakého cirkusu okolo a bez kažení přivolacího povelu.

LucieS
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2011 13:52 - Změnil/a: LucieS
- Nahlásit

dejtry
Ten pes na tebe úplně dlabe, protože to děláš blbě. Jak už tu bylo psáno, tohle bys dávno měla vědět ze cvičáku, a když to nevíš, asi ten cvičák nebude úplně dobrej.
Prvořadě, když od tebe pes prchá a ty víš, že se na tebe nejspíš vykašle, tak ten povel vůbec NEDÁVEJ. Už jsem to tady psala. Když si nejsi jistá, že poslechne, nedávej povel. Pokud už jsi to „ke mně“ vyslovila a pes nic, tak jsi měla přestat povelovat, doběhnout si pro něj, otočit ho ksichtem na sebe, vynadat mu, dát mu znovu „ke mně“ a posadit si ho před sebe. Lákat psa na pamlsky, které mu na dálku ukazuješ, je hloupost, jen dáváš najevo, že ho prosíš, aby přišel, a ukazuješ mu, jak jsi bezradná. Pamlsky jsou od toho, aby se použili až poté, co pes přijde. Ani to házení pamlsků nebylo správně, ani ten běh na druhou stranu (ten je dobrej tak u malinkýho štěněte).
Kup si nějakou knížku nebo si nech poradit od zkušenějšího člověka v reálu, jak vlastně funguje povelování psa, co se má udělat nejdřív, co následuje, jak funguje motivace – prostě všechny tyhle základní věci si nech vysvětlit, protože je evidentně nevíš a vědět je potřebuješ, bez toho se nehneš z místa.

On mic dobře ví, co ten povel zanamená.
Ano, on ví, co znamená. Ví, že "ke mně" = "měl bych přijít, ale celkem nevadí, když se na to vyfláknu". Správně by to mělo být "ke mně"="rychle hned k paničce". Takže neví, co znamená.

dejtry
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2011 09:44
- Nahlásit

davidkova renata
Osobně odměnuji čí chválim za okamžitý návrat ke mě,v zásadě se čokl musí otočit na patě a vyrejt nohama brázdu)) pak dostane pochvalu či pamlsek..jinak nedostane nic,maximálně tak vynadáno a znova Ke mě (si nedovolí už podruhý zaváhat) aby ch mohla odměnit.

Jooo, tak takhle by se mi to taky líbilo. Jen mi řekni, když má takový to laxní přivolání a ty mu vynadáš, tedy seřveš, tak on si prostě už nedovolí zaváhat a pádí hned k tobě? Já když volám Arga, tak nejdřív vesele a přátelsky, no a když mě neposlechne tak to zdůraznim a dost naštvaně a jemu je to bu
buď uplně šumák nebo už tuplem nepřijde, páč se bojí.

Barbucha z Prahy
Tak já asi ten druhej povel taky zavedu, myslim, že už jsem si to Ke mě zkazila dost, protože když mu byl rok, tak na to poslouchal jak hodinky.=(

Vero
Ale hlavně mi přijde, že tě teda má docela na háku (a ty nevíš, co vlastně s tím).

Tak to jsi vystihl/a moc dobře.=( S tim vodítkem je to právě problém. Už jsem to kolikrát zkoušela a on se stim všude zasekává.

dejtry
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2011 10:04
- Nahlásit

LucieS

To zní, jako že jsi na mě už dost naštvaná.
To co jsi tu psala je správně a já se tim od teď budu řídit, tak že děkuju moc.Hele napíšu ti v jaký perfetní situaci jsem a řekni mi co s tim mám dělat? Mým největším problémem je, že bydlim u přítele. Když jsme si Arga kupovali, tak s tim, že ho bude cvičit hlavně přítel, jenže jeho tatínek už nezvládal práci, tak to všechno padlo na přítele a ten už teď nemá čas. Cvičil ho asi do jeho 13 měsíců a má s nim i zkoušku. Teď je psovi 16 měsíců a cvičím ho já. Mě to nevadí, já jsem i naopak ráda, ale pro mě je největším problémem jeho maminka, protože mu všechny poveli řiká desetkrát a i když už jsem se jí to snažila normálně vysvětlit a nejen já, ale i přítel, tak to prostě pořád dělá. Nevím co s tim, seřvat jí nemůžu, to si nedovolím. Myslíš, že to má na Arga velkej vliv?

kejtlin
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2011 10:09
- Nahlásit

dejtry
rotože mu všechny poveli řiká desetkrát a i když už jsem se jí to snažila normálně vysvětlit a nejen já, ale i přítel, t
odpovím za Lucii S, stejnej problém mám já s dědou, ale psi ví, že u mě se funguje na první povel naprosto a bez váhání, pes rozliší u koho si to může dovolit a u koho ne

dejtry
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2011 10:15
- Nahlásit

kejtlin
Jo supr. Tak jestli to takhle pujde i u nás tak to bude fajn.

Barbucha z Prahy
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2011 10:24
- Nahlásit

dejtry

Mně to rozlišení těch dvou povelů fakt pomohlo (jsem to i někde právě četla o nějakýho úspěšnýho výcvikáře, že to tak taky dělá, že třeba na psa zavolá "pocem" pes se loudá a pak najednou řekne "ke mně" a pes se radostně rozběhne, žwe to jwe ten rozdíl, jeden povel je prostě výcvikový a druhý jak dejme tomu provozní), navíc to "pojď sem" je prostě jen to, že ten pes musí přijít ke mně, nevyžaduju předsednutí, nic takovýho samozřejmě.

kejtlin

Souhlas, já když bydlela s mámou,tak to bylo to samý, oni psi nejsou hloupí a umí rozlišit koho poslechnout musí a koho ne. Náš pes třeba kdysi loudil jídlo jen u mámy, přes to, že ona mu asi padesákrát řekla a´t jde pryč, ale on prostě seděl dál a čekal na to jídlo, u mě ani u bráchy si to nedovolil, stačilo říctz jednou mazej a šel, to jejen příklad, bohužel ivenku věděl, že mámu nemusí poslechnout napoprvý, napodruhý a ni napotřetí, ale když jsem s ním byla já,tak sit o nedovolil. Takže tohohle bych se zas tak moc nebála, ten pes to prostě rozliší, což už dělá i teď,když ona mu řekne ten povel 10x a ten pes to prostě udělá až na 10. pokus, má jí prostě na háku.

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání