| Autor |
Zpráva |
Mika
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 13:45
- Nahlásit
mafina
za tieto kecy by som veterinarov prerazila !!! Normalne od zaciatku berte stenatko ven. Absolutna vacsina psov je riadne ockovanych, pokial psa nenechas chodit po nejakych smetiskach, kde radi mysi a potkany, tak sa nic nestane. Chodte normalne vonku na prechadzky, a ucte ho odmalicka cistote a tiez kontaktu s inymi ludmi, psami (ktorych poznate), nechajte ho, nech objavuje svet - samozrejme s rozumom a pod dozorom (nenechat ho zozrat vsetko na co narazi ). Ja som svoje osemtyzdnove stena bravala sebou ku konom, kde mal absolutnu volnost pohybu, netvrdim, ze som ziarivy priklad, ale prezil to, nedostal ani psinku, ani parvovirozu, ani leptospirozu, ani tetanus, je z neho normalny (dobre, spis nenormalny, ale to s tym nesuvisi) zdravy pes.
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 13:56
- Nahlásit
mafina
Já hlavně nechápu, že veterináři nezakazují chodit se štěnětem na veterinu, tam je nejvíc nemocných psů a největší šance něco chytit Jak už tu všichni psali, ven co nejdřív, ať zažívá spoustu podnětů - psy (ideálně pohodové a očkované), zvířata, lidi, auta, ruch města... Přece si z něj nechceš kvůli nepatrné pravděpodobnosti, že by mohl něco chytnout, vyrobit asociála
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 14:18
- Nahlásit
To je nějaký vtip, ne?
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 14:22 - Změnil/a: Baysha
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
Co je vtip? Mě veterinářka taky strašně seřvala, co si vůbec dovoluju chodit se štěnětem ven, když nemá hotová očkování
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 14:29
- Nahlásit
Připojuju se že to vtip nebude. Teď o víkendu jsem zrovna mluvila s kámoškou, bylo jí pořízeno (přes nesouhlas) štěně labradorxohař, volala mi celá zničená, že neví jak to do těch 3měsíců, do kdy nesmí ven, s ní doma vydrží!! Vet na tom skálopevně trval. Maj alespoň tolik svýho rozumu, že na záchod jí ven berou...
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 14:31
- Nahlásit
Jo, obávám se, že to opravdu vtip není Můj vet mi po posledním očkování taky říkal, že jako už můžeme plnohodnotně ven a jen jsem se mu vysmála a dost mě tím teda překvapil. Ale nezkušený člověk to vezme opravdu vážně a štěndo učí na plíny a podobný kraviny, protože to řekl vet.
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 14:38
- Nahlásit
Toto bohužel radí 90% veterinářů Pak se není co divit, že je tolik nesocializovaných, bázlivých a agresivních psů
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 15:09
- Nahlásit
Aha, no, já jsem myslela, že dneska už je to překonaný Teda, že jako vet třeba upozorní, že když budu venčit se známými psy, o kterých třeba vím, že jsou očkovaný a odčervený a tak, no.. Hm, tak to ste mě moc nepotěšili..
|
mafina
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 16:06
- Nahlásit
mockrat děkuji za vysvětlenou.opravdu.jsme z toho všeho nejak "rozhození"..je to nas prvni pejsek.je to shih-tzu.mame ho od 14.10.doma.a učime ho na noviny,pokazdem vyspani,jezeni.cca tak po 2 hodinach.dneska uz sam 4x dosel do koupelny na noviny.takže mame obrovskou radost.a nechceme neco zanedbat,nebo nejak zkazit....a ted zase nevim.výše píše PeKrato ze jsou to kraviny?...
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 16:13
- Nahlásit
mafina
když pejska naučíte doma na noviny, špatně se pak odnaučuje, že na noviny už ne a už jen venku. lepší je rovnou učit pejska, že se čurá i kaká jen venku a doma ne. ten přechod z novin ven se psovi složitěji vysvětluje. s pejskem rozhodně ven choďte, nechejte ho poznávat svět. čekat na poslední očkování je orpavdu hloupost a jen psovi vezmete ty nejlepší týdny, kdy je potřeba ho seznámit se všemi krásami i návnadami venkovního světa takže noviny nahra´dte chozením ven a když tak rychle pohcopil, že noviny ano, rychle pochopí i to, že venku ano. bude to náročnější, jít po každém jídle, hře apod. s pejksem ven, ale rozhodně se to vyplatí. čistotnosti tak dosáhnete relativně brzy.
odkud jste?
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 16:22
- Nahlásit
PeKrato
Víš, s těmi novinami nebo s plínkou bych to neviděla tak černě, šicák je poměrně malej pejsek s poměrně malým měchýřkem, no a při představě, že se učí ten malej měchýřek zadržovat na cca 10 hodin denně je mi dost blivno, takže zaplať bůch za noviny
Proto jsem i já zvolila cestu, protože mám tu možnost, nechávat psy přes den venku s tím, že tam v zimě mají svoje zázemí, kam netáhne s gaučem a dekama, kam se zachumlají, ale můžou se jít kdykoliv vyčůrat nebo vykakat a už bych neměnila a nemusím se stresovat, jestli se jim zrovna chce nebo nechce, když jsem v práci, protože to nejsou naprogramovaný robůtci...
Ale každýmu, co jeho jest.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 16:28
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
já s tím mám prostě špatné zkušenosti a přijde mi opravdu efektnější vzít psisko do náruče a běžet ven. mýmu malýmu je 4,5 měsíce (SBT, takže taky žádnej obr) a 5 hodin v kuse vydrží bez problémů. dýl ho nenechávám. plinku jsem používala jen první měsíc, kdy na ně chodil v mojí nepřítomnosti, jinak se mnou doma se vyčural kde to zrovna padlo
takže mě to prostě přijde jako zbytečný mezikrok, který se potom špatně odnaučuje.
protože mám tu možnost
a o tom to je ne všichni tu možnost máme. nechat prtě shitzu celodenně venku v tomhle nečase asi není úplně dobrej nápad
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 16:36
- Nahlásit
PeKrato
dýl ho nenechávám
To sem asi tak nějak chtěla říct
prostě přijde jako zbytečný mezikrok, který se potom špatně odnaučuje
To jo, to bez debat
ne všichni tu možnost máme
Právě, právě A pokud tu možnost nemám, tak se zamyslím nad tím, jestli mám podmínky na to, abych mohla mít psa, respektive teda jak to zařídim, aby se u mě měl fajn a nebyl doma celej den sám..
nechat prtě shitzu celodenně venku v tomhle nečase asi není úplně dobrej nápad
To máš pravdu A proto si myslím, že pro prťě bych ty čůrací plínky zkousla s tím, že je to pes a normálně se jinak venčí venku s psíma kámošema, normální socializací, normálně se cvičí, třá obrany sou pro šicu jak dělaný a tak no )))) Prostě aby nemusel nijak extrémě namáhat ten malej měchýřek
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 17:29
- Nahlásit
mafina
Urcite by som ho primarne ucila, ze vencit sa ma vonku. Tak ako ho ucite na plinku, tak ho zacnite ucit, ze curat vonku je este lepsejsi - to znamena co dve hodiny, po jidle, jak se vzbudi. Ono je to strasne pohodlne, ucit psa na plinu, ale v zavere sa to tazko odnaucuje, pes velmi nechape, ze aktivita, ktora mu bola doteraz chvalena, je odrazu tabu. A hlavne ho pre pana jana chudaka nedrzte doma. Vychutnajte posledne relativne pekne dni a vezmite ho von, odmalicka ho ucte na podnety, provoz, cudzich ludi, cudzich psov, autobusy, auta, proste na vsetko. Do troch mesiacov sa psom tieto veci najrychlejsie vstepuju, pak uz vsetko ide omnoho tazsie. Hlavne z tychto malych plemien potom vyrastu ujacane priserky, ktore utocia na vsetko a na vsetkych, stekaju a boja sa. Takze vezmite pejsa a sup sup s nim von. Aspon na chvilku, nech sa otrkava
|
mafina
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 17:43
- Nahlásit
děkuji všem za rady a poznatky,opravdu.moc nam to pomaha ..jen prosim aby jste se tady kvuli nam nehadali,ano ...jsme ze Strašic(okr.Rokycany)..abych to trosinku uvedla.privezli jsem domu stenatko,doktor nam rekl ven jeste ne,tak jsem zacali ucit na noviny(chovatelka to tak take dělala),jak jinak kdyz jsem mysleli ze nesmime ven,ted to vypada ze to Matysek pochopil,ze ma chodit na noviny kdyz se mu chce a potrebuje.ale zacnem to teda zkouset i ven.jinak jsem teďka dlouhodobě doma,takže mazlík je pod dohledem 24h taky nevím jak právě s tím venčení,je to miminko,tak se bojím aby nenastydnul tak jestli nějaký ten obleček?dneska jsme ho na chvilku zkusili postavit venku na chodnik a moc se mu to nelíbilo a jenom lízal vodu co napršela....takže pořád nevíme co a jak.jinak kšírky a vodítko jsme taky měli prvně.takže asi ho doma nejdřív zyvknout na procházky s vodítkem po bytě...??
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 18:00 - Změnil/a: Mika
- Nahlásit
mafina
chodievajte vonku jenom na kratounke prochazky, 10 minut, vycurat a dom, klidne i tri krat styri krat denne. Udrzujte ho v pohybu, ked sa nehybe sam, tak ho motivujte, at tapka za vama, na pamlsek, na nejakou hracku, ked sa bude hybat, tak za tych 10 minut urcite nenastydne. Taketo male stendo vam este nikam neutecie, takze na voditko a ksiry by som sa prozatim vyprdla, proste jenom tak navolno, a stale pod dohladom, a zatial ho mozeme doma ucit, zapnite mu voditku a nechajte ho, at si s tym len tak doma pobehuje, za chvilku si na to urcite zvykne, pak ho na tom pomalicky skuste vodit, doma i venku. Ja mam teda velke plemeno (zlateho retrievra), takze som tieto veci riesila trosku inak (ako curat doma na plinu neprichadzalo do uvahy, to by nam za chvilku vytopil koupelnu ), ale vela veci je v zasade stejnych.
|
mafina
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 18:20
- Nahlásit
Mika
v rodině pejsky máme ale samý veliký-švagrová amstafy,tchánojc velkého knírače,neteř retrývra.takže jediný máme takovýho prcka,tak se o něj bojíme prožím to víc než s dětma (17 a 11),tak se tady možná budu ptát na úplný blbosti,ale radši se poradím,než něco pokazit.Díky
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 18:21
- Nahlásit
mafina
šicu je poměrně chlupatej, tak jentak nenastydne normálně s ním choď ven, máte tam někde blízko trávu? Nebo loučku nebo tak něco? Hraj si s ním venku, dyť to je inteligentní tvor, tak z něj nedělej chudáčka plyšovýho nemohoucího Bydlíte v domku nebo v bytě? Venku ho nenech stát, ale snaž se ho rozpohybovat a mlskama ho navázej na sebe, jestli nebydlíte v rušný ulici, kde jezděj hodně auta, tak mu ani nemusíš dávat vodítko..
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 18:23
- Nahlásit
mafina
tak se o něj bojíme prožím to víc než s dětma
Hele, to se fakt nevyplácí, aby si z něj neudělala neurotickýho kreténa... sorry, že to říkám takhle na plno, ale dost sem to v Praze vídala..
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2010 23:45
- Nahlásit
mafina
no přidám svoji zkušenost - my jsme na plínu učili a neměli jsme problém. Naše štěndo pokud bylo aktivní, bylo schopné čůrat třeba po dvaceti minutách a to jsme opravdu nezvládali běhat tak často ven (navíc leden a čtvrté patro bez výtahu). Za plínu jsme ho chválili jen na začátku, pak už jen maximálně slovně. A venku chválili o to více, někdy ve čtyřech-pěti měsících začala postupně zůstávat plínka čistá sama od sebe.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 08:29
- Nahlásit
mafina
jak psala Lucka, nebojte se o něj, nestresujte a chovejte se k němu jako k velkému psovi. moc mu tím pomůžete
venku si s ním hrajte, nechávejte ho lítat po trávě a při každém vyčurání chvalte. brzy pochopí, že to je to, co se po něm chce.
takhle chlupatý pejsek nenastydne choďte často ale na krátké procházky a určitě se mu nic nestane. za chvíli bude venku moc rád, když tam bude sranda.
Tony
taky bydlím ve 4. patře bez výtahu. za první měsíc jsem dost zhubla, ale prostě jsem lítala jak hadr na holi klidně každou půlhodinu malej je od 4 měsíců plně čistotný a o venčení si dokáže výrazem tváře říct s plínou k dispozici by doma čůral možná ještě teď
|
Barbucha z Prahy
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 10:50 - Změnil/a: Barbucha z Prahy
- Nahlásit
Tony
no přidám svoji zkušenost - my jsme na plínu učili a neměli jsme problém
taky jsem učila doma na plínu a problém nebyl, přes to, že jsem se bála, že bude, z toho důvodu. že pes nepochopí, že se doma nečůrá,ale cca po třech týdnech pes sám od sebe přestal na plenu čůrat, naopak ji v mé nepřítomnosti rád cupoval na malé kousky, tak jsem mu jí odebrala a bylo to v naprosté pohodě. Venku jsem za čůrání chválila ostošest, když to udělal na plenu, tak jsem nechválila vůbec (jen asi dvakrát ze začátku). Takže já bych se pleny nebála za předpokladu, že pes bude chodit často ven, kde bude vykonávat potřebu, za kterou bude chválen.
Ven jsem se opsem taky chodila od začátku, jen bych si dala pozor na promoknutí, můj měl chudáček zánět močového měchýře, protože zmoknul za bouřky, jinak si myslím, že pes nenastydne, pokud se bude hýbat a nebude sedět hodinu na chodníku
|
mafina
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 12:12
- Nahlásit
ahoj lidicky
tak jeste jednou dekujem za vsechny rady.dneska jsem teda byli prvne venku.nasadila jsem mu ksirky a vyrazili jsme.zatim bez voditka.nejprve chvilinku sedel na silnici,ale pak se rozhybal.tapal za mnou i obcas jako popobehl ...byli jsem venku tak 10min.prisli jsem domu a chudacek hned zabehl do koupelny na noviny..a cural...tak jsem ho uz tak vehementne nechvalila,asi zacnem min chvalit kdyz bude delat potrebu doma a hodně chvalit kdyz venku.je to tak?
jeste bych mela jednu prosbicku.pejska jsem kupovali s vadou.ma pupecni kylu.mame take strach aby se mu neco nestalo,vet.rekl ze operace az min po druhem ockovani.tek nevim...
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 12:27
- Nahlásit
mafina
skus s nim vydrzat vonku tak dlho, kym sa vonku nevycura a u toho strasne moc chvalit. Pokial sa vycura na noviny, tak by som nechvalila, ani to nijak nekomentovala, proste to uplne presla On to coskoro uplne pochopi. A ako bude rast, tak aj dlhsie vydrzi a noviny prestanu byt nutnostou
Co sa tyka kyly, myslim ze je nutne dohliadat, aby pejsek nedelal nejake prudke pohyby, krotit ho v hrach s inymi psami, trosku na neho asi bude potreba davat pozor. Ale Pupocnu kylu ma mnoho psov, moj ju mal taky, ale postupne sa pry zatiahla sama, resp. operacia nebola nutna (uz si to presne nepamatam, predsa len su to tri roky spatky). Takze v klidku, hlavne ziaden stres, brat pejska normalne a nie nejak prehnane ochranovat, inak vam z neho vyrastie ustekany neurotik
|
mafina
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 12:43
- Nahlásit
po obede pujdem zase.ted ulehl do pelisku,asi unavou ...
k te kyle...mame ho doma tyden,a zda se mi ze ta kyla byla mensi,jako by se mu zvecovala.zkousime ji vmasirovavat zpet,ale prijde mi ze ji jenom jako jemne zamacknem..a po chvilce opět vyleze.ta bulka je nekdy velika skoro jako "chery"rajcatko,nekdy jen takova malinka bulka...a kuzicka na te bulce mi prijde opravdu slaba.
|
Atusch
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 14:23
- Nahlásit
mafina
ahoj, nečetla jsem co je to za pejska, my jsme odstranění kýly absolvovali ve čtvrtek, také jsme to dělali 14 dni po druhém očkování takže pesan měl 3,5 měsíce. Ta kýla jde zamáčknout do bříška? U nás to nešlo, ale někde jsem četla, že pokud to jde tak se to nějak lepí tomu štěnátku, to snad vědí zkušenější. Pokud jde zamáčknout myslím,že tam je pak riziko,že se tam může skřípnout klička střeva a to je pak nemilé. Zkeuste se zeptat na veterine. My jak měli jakoby bouličku tak i vet říkal, že kdyby to byl pes na zahradu tak se ani operovat nemusí, ale jelikož budem cvičit tak, že to by neriskoval.
Jinak operace byla hotová během asi 25 minut, takže opravdu rychlovka, nejvíc sem se bála narkózy, ale malej to zvládl skvěle a 4h po zákroku už tu zase řádil.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 14:27
- Nahlásit
mafina
PRÁVĚ, ŽE POKUD ZALEJZÁ A VYLEJZÁ, TAK JE TO DOBRÝ, POKUD VYLEZE A ZŮSTANE VENKU JE TO PROBLÉM sakra caps lock, každopádně doporučuju odstranit, zejména pokud je někdy jak cherry rajče to je prostě kýla jak kráva, ale je to banální operace, rychlovka.
|
mafina
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2010 11:03
- Nahlásit
Ahoj lidičky,tak jsme včera odpoledne(vylezlo sluníčko,tak jsme si troufli) byli tak na 30minut na prochazce i vodítkem,chvilinku ho kousal,ale pak byl vzorňák a ťapal.Doma spinkal jako dřevo,jak byl utahanej.Ale pořád se nám nepozdávala ta kýla,tak jsme radši jeli k veterináři.Dobře jsme udělali,pan doktor byl docela zděšenej,že je to veliký a ta díra kam se to dalo zamasírovat,že tam vůbec být právě nemá nebo určitě menší.Ale že je Matýsek moc malej na operaci(kvůli imunitě),tak musíme ještě 14dní vydržet a na hned na začátku 13týdne -1.11.2010 jdeme hned ráno na operaci a pak druhé očkování.Tak ho musíme hlídat,nesmí moc blbnout a namáhat
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2010 12:14
- Nahlásit
mafina
to je dobre, ze ste sli, je potreba to hlidat a prave davat pozor na to blbnuti a skakani, dva tydny ubehnou jak vodu a pak uz bude moct radit poradne. Tie prochazky taky super, ono ty stenatka pak doma vic spinkaji a min delaj neporadek Tak len tak dalej, mam radost, ze ste sa rozhodli vytahnout ho ven
|
mafina
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2010 13:48
- Nahlásit
Dneska nevím jestli máme chodit,dost tady prší Ale začínáme řešit jiný problém.Příští týden mají děti podzimní prázdniny,tak jsme pozvaný ke tchánom.Tak nevím jestli je dobré jet,vzali bysme mu sebou pelíšek,přenosku a plenky....(Manžel už povídal,že se s dcerou budeme muset uskrovnit v balení ) nevím jestli mu nebudeme motat hlavu změnou prostředí.Jestli si tam plenku s novinama najde.Netuším jestli chodí prostě na jedno místečko kde už ví ,že může,nebo jde nějak po čuchu?Vím že se zase ptam jako blbec,ale nechci něco pokazit.jednalo by se asi o 4dny.Díky M.
|