Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pomoc psům v nouzi / Prosím o Vaše rady a zkušenosti s...
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
NatalieNatynka
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 00:21
- Nahlásit

Prosím pokud někdo máte zkušenost s některým z následujících témat a jeho úspěšným řešením, prosím zda byste mi ji aspoň krátce mohli poslat na mail...na webovky bych ráda ke každému tři zkušenosti od lidí, kteří to zvládli a hlavně jak jako inspiraci, že to lze

...JE PES NOTORICKÝ ÚTĚKÁŘ

...PES V NAŠÍ NEPŘÍTOMNOSTI DEMOLUJE

...ŠTĚKÁ OSAMOTĚ

...JE DOMA NEČISTOTNÝ

...UTÍKÁ NA PROCHÁZKÁCH

...NÁŠ PES NESNESE NOVĚ PŘÍCHOZÍHO PSA

...SI HLÍDÁ KRMENÍ ČI HRAČKY

...NEVÍME JAK HO SŽÍT S OSTATNÍMI ZVÍŘATY V DOMÁCNOSTI

kachna_
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 12:07
- Nahlásit

NatalieNatynka
Nevím, jestli ti to k něčemu bude. Dávala jsem něco dohromady pro chovatelský časopis, ale na článek to prostě není:
Jedná se o pes vs. drůbež nebo králíci.
ZKUŠENOSTI Z CHOVŮ
Psi a domácí zvířata
Na výstavách se často setkávám s tím, že se řeč stočí na soužití psů a domácích zvířat.
Pokud si do chovu přivedeme štěně, které odmala zvykáme a učíme žít mezi ostatními zvířaty, problémy (s výjimkou plemen a jedinců s extrémně vyvinutým loveckým pudem) nebývají nijak časté. Daleko horší situace nastává ve chvíli, kdy zvíře z nějakého důvodu není naučené, jak se chovat v jejich přítomnosti.
Odnaučit psa likvidovat zvěř je velmi obtížné a jediným opravdu bezpečným způsobem zůstává trvalé oddělení zvířat od sebe. Klasickou možností je plot, který musí být nejen dostatečně vysoký, ale i hluboký. Pokud z nějakého důvodu nemůžeme použít klasický plot, můžeme se spolehnout na elektrický ohradník nebo neviditelný elektrický plot. Ten má proti ohradníku tu výhodu, že drát vede po zemi (nebo v zemi) a funguje na základě impulsu vysílaném obojkem, který má pes na krku a je vhodný buď pro zlepšení kvality stávajícího plotu, který pes překonává, nebo pro oddělení od nedostatečně zabezpečených králičích kotců.
Vlastní zvykání psů na domácí zvířata provádíme stejně jak u štěňat, tak u dospělých psů, kdy jednodušší je modelovat situace tak, aby pro psa bylo snadné poslechnout, poslechnutí – tedy nehonění drůbeže nebo neplašení králíků – odměňujeme hojně pamlsky. Vždy je důležité nepropadat nadšení předčasně.
V roce 2007 jsem také musela řešit problém s německým ovčákem likvidujícím vše živé. Kromě izolace v době naší nepřítomnosti jsme umístili klec se zakrslým králíkem i dovnitř domu (jednalo se o psa spícího doma), nejdříve vysoko na skříň, postupně níž a níž, až klec zůstala na zemi psovi trvale přístupná. Následovala obměna chovatelského zařízení, vyřadili jsme kotce, které pes uměl překonat. Je mi naprosto jasné, že nejde o obecně použitelnou metodu a uvádím jí spíše pro zajímavost.
Ostatní metody většinou hraničí s zákonem o týrání zvířat. Četla jsem například o přivázání mrtvoly uloveného zvířete k obojku psa.
Závěrem bych ráda zdůraznila, že za nejdůležitější v nápravě chování psů útočících na domácích zvířat považuji důsledné oddělení v době nepřítomnosti a nepřetržité ukazování správného chování a jeho posilování pochvalou nebo odměnou.

Biluška
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 12:22
- Nahlásit

NatalieNatynka
...JE PES NOTORICKÝ ÚTĚKÁŘ
Plot, plot a zase plot. Nedobytný, útěkuvzdorný. Ještě se mi nepodařilo takový postavit . Můj názor je, že pokud je pes opravdu svobodomyslný tak ho to prostě neodnaučí. Mají tu touhu po svobodě v sobě a na jednom místě prostě nevydrží i kdyby se člověk rozkrájel . Podle mě jde dosáhnout maximálně toho, aby se dosytosti vylítaný pes vracel domů (většinou tak po třech-čtyřech dnech ).

...PES V NAŠÍ NEPŘÍTOMNOSTI DEMOLUJE
klec

..ŠTĚKÁ OSAMOTĚ
Taky klec. Napřed hodně unavit (spíš psychicky než fyzicky, takže cvičením, stopováním, tréninky různých triků, agility...), pak strčit do klece, přes tu ještě u zvlášť zatvrzelých případů hodím přehoz (stejně jako se zakrývají papoušci když chceme, aby byli zticha) a jít pryč. Většinou ještě pár dní zkouší řvát, ale pak jim dojde marnost počínání a zmlknou. Jo a tu klec dát do co nejvzdálenějšího a nejtiššího koutu bytu. Aby nestála hned za dveřmi a psa neprovokoval ke štěkotu výtah, kroky na chodbě a tak podobně.

...JE DOMA NEČISTOTNÝ
To bych taky potřebovala poradit

...UTÍKÁ NA PROCHÁZKÁCH
žrádlo, hračky, zase žrádlo, zase hračky...a fixovat psa na sebe. Pán musí být lepší než cokoliv na světě. Vykašlat se na piškoty a jet na opravdu voňavé pamlsky - syrové ryby, kuřecí žaludku, maso jako takové, játra....

...NEVÍME JAK HO SŽÍT S OSTATNÍMI ZVÍŘATY V DOMÁCNOSTI
Oddělovat je. Těžko chtít po psovi, aby se kamarádil s křečkem, nebo kočkou. Buď to jde, nebo to nejde. Když to nejde tak je holt oddělit.

NatalieNatynka
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 13:27
- Nahlásit

Moc děkuji, určitě využiji
Jinak teda co se utíkání týče, tak se hodně osvědčil elektrický plot, nakonec to vyjde levněji než všemožné úpravy a je klid.
My máme doma psy, králíky volně po zahradě, 2 kočky, andulku, morčata a rybičky v jezírku a zatím se vzájemně nepovraždili . Vědí, že by byl sekec, ale u některých psů to bohužel nejde jednoduše a někdy vůbec.

Biluška
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 13:38
- Nahlásit

NatalieNatynka
Jinak teda co se utíkání týče, tak se hodně osvědčil elektrický plot, nakonec to vyjde levněji než všemožné úpravy a je klid.
Bych si dovolila oponovat. Vyzkoušela jsem el.plot na několika psech
1) aljašská malamutka. Nebyl -li venku zajímavý podnět udržela ji elektřina na zahradě. Stačil sebemenší podnět a prostě prošla skrz. Jakmile se venku mihla srnka, soused, jiný pes...Gozérka prostě odešla
2) border collie - fena. Ze začátku stejný případ jako Gozérka. Později již odcházela libovolně i bez vnějšího podnětu. Byla tak rychlá, že prostě přeskočila branku a nějaký impuls jí byl zcela jedno.
3) kříženec teriéra - pochopil, že obojek dává ránu, vůbec si to nespojil s plotem. Po pár dnech jsme se dostali do stavu, že Tex dostal obojek, okamžitě se letěl schovat domů, tam zalezl pod stůl a klepal se strachy. Odmítl jít ven, odmítl dělat cokoliv. Bál se toho obojku.
4) malý špic - fena. Tahle jediná pochopila princip a přestala podhrabávat plot.

Čili za mě má el. plot palec dolů.

Vědí, že by byl sekec, ale u některých psů to bohužel nejde jednoduše a někdy vůbec.
Když toho psa vychováváš od štěňátka tak to nebývá až takový problém. I když jsou vyjímečné plemena, např. teriéři, lovečáci a pod. Těžko chtít po jagteriérovi, nebo foxovi, aby spal na jedné hromadě s kunou,kočkou, liškou, nebo aby si nechal od slepice ozobávat hlavu.
S dospělým útulkáčem je to vždycky sázka do loterie - buď se snese, nebo ne . Pokud je to "lovec" tak ti žádný sekec nepomůže . Maximálně dosáhneš toho, že si pes nedovolí v tvé přítomnosti, ale nech ho s dotyčnou kořistí chvíli o samotě a můžeš kopat hrob

fidalka
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 17:30
- Nahlásit

1) pořádnej plot neni zárukou úspěchu. Měli jsme NO x husky, kterej s náma asi bydlet nechtěl. Takže si vždy udělal někde díru do plotu a odešel za lidmi, kteří šli okolo zahrady, a tak jsme natáhli nový plot a do druhého dne byl pes stejně fuč, tak jsme plot na nejinkriminovanějších místech obednili železem a pes se naučil plot přelejzat, takže v době naší nepřítomnosti musel být na řetězu a to jediné pomohlo (max. 6 hodin, měla k dispozici boudu, žrádlo, vodu)...

2) psa před odchodem unavit a potom mu dát něco čím se zabaví, já třeba krmim ráno při odchodu do školy, kdy pes většinou ani nespozoruje, že jdu pryč, jak je zabranej do tý ňamky. Navíc jí při každém odchodu dávám i něco, čím se po snídani zabaví - v našem případě vepřovou nožičku, uzené ouško, morkovou kost... Než jsem začala krmit ráno, tak zvládl po celý den ničit vše,co bylo v dosahu a kvílet.

4) když jsem si přivedla mého současného psa z útulku, tak mu čistotnost vůbec nic neříkala. Z kotce byl zvyklý vykonávat potřebu na dlažbu, takže jsem první dva týdny chodila ven co 2 hodiny ve dne v noci. Po dvou týdnech jsem začala intervaly prodlužovat (hlavně v noci, kdy se začal projevovat velká únava) a po měsíci jsme zvládli 4 hodiny bez venčení, za další měsíc to už bylo 5 hodin, pak 6hodin a dnes po půl roce zvládáme celou noc. Důsledně jsem dodržovala, že každá vycházka ven znamená vyvenčení s velkou pochvalou za vykonanou potřebu a domácí překvapení jsem netrestala, ikdyž ve chvíli,kdy jsem se s vyvenčenim psem vrátila domů a než jsem se stačila svléct, tak za mnou na dlažbě byla loužička, tak jsem se musela dost přemáhat, abych se udržela a na malou se ani křivě nepodívala. Naštěstí z dlažby se vše dobře uklízelo, ještě že v útulku neměli v kotcích koberce

5)hned od první společné procházky jsem všechny psi nechávala, aby si mě hlídali a to i na vodítku, což ale většinou u psů z útulku neni problém a když si mě náhodou nevšímali, tak jsem se schovala a za nalezení byla mňamka nefungovalo to pouze u tý křížený huskyny, které milovala všechny lidi, takže se mi stávalo, že jsem šla, pes na volno a najednou se přidal ke kolem procházejících lidem...ani po třech letech důsledného chození na cvičák se to nezměnilo, takže jsem pak pouštěla pouze za příznivých podmínek = nikde nikdo a dobrá viditelnost což v praxi znamenalo chodit do rokle, odkud nemohla utéct a nikdy jsem tam nikoho nepotkala. Tam se mě držela

8) psy s kočkama jsem všechny skamarádila takto: chytla jsem kočce nohy, tak aby nemohla škrábat, druhej chytil psa a nechávala jsem je očuchávat při pokusu psa něco udělat, byl napomenut, při pokusu kočky udělat něco psovi, byla o to pevněji chycena, vždy jenom na chvilku, ale klidně i víckrát denně...poté jsem je nechávala oba v jedné místnosti pod dozorem a nakonec si vždy zvykli, někteří se skamarádili, někteří se naučili se ignorovat...takto jsem postupovala i poté, co mi pes útočil na slepice..máme je doma, takže se vzala slepice a dávala se opět očuchávat psovi, až je nakonec začal ignorovat...ale stejně je lepší bez dozoru spolu zvířata nenechávat, pokud se už jednou vyskytl pokus ze strany psa je zahubit...samozřejmě že od první chvíle se pes za dobré chování chválil, pokud měl snahu zaútočit, tak se mu důrazně řeklo fuj (tento povel pes musí znát)...

P.S. Jsem kynologický laik, takže se řídim spíše intuicí než nějakými znalostmi.

argosek
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 17:49
- Nahlásit

fidalka

) pořádnej plot neni zárukou úspěchu

asi nemas poradnej plot. co mam zahradu obehnanou 220-240cm vysokym (+ cca 30cm pod zemi) plotem z kari siti, nebyl tento zadnym z psu preskocen, prokousan, ani podhraban.

Biluška
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 17:53
- Nahlásit

argosek
co mam zahradu obehnanou 220-240cm vysokym (+ cca 30cm pod zemi) plotem z kari siti, nebyl tento zadnym z psu preskocen, prokousan, ani podhraban.
Borderuška Megynka přes tuhle výšku normálně skákala, popř. šplhala. A polovina mých šelmyjí by karisítí prošla, ani by nemuseli sklonit hlavu . Ale to jen tak na okraj, jinak s tebou zcela souhlasím, že plot musí být udělán tak, aby pes pokud možno neprošel

fidalka
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 17:55
- Nahlásit

argosek
tak právě přes kari sítě se jí přelejzali nejlíp pomohla až nějaká železná síť s malými oky, kam se jí nevešli tlapy a jinak by pomohlo, kdyby zahrada neměla žádný roh...když jsme jí pozorovali, jak utíká, tak vždy došla do rohu, tam si stoupla na zadní a lezla jak po žebříku...na rovném plotu to nešlo...částečně pomohlo nechat rohy zarůst hlohyní, kterou se ale časem prokousala...

danajasa
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 17:57
- Nahlásit

Někdy ani to nepomůže prostě dyž je zdrhací tak holt pláchne http://www.youtube.com/watch?v=2Jq2NBpOtMk

fidalka
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 18:11
- Nahlásit

danajasa
kdyby byl kotec kruhový (s velkym poloměrem), tak nemá šanci :)

corgi
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 18:18
- Nahlásit

danajasa
Doufám, že tohle video neuvidí můj pes...

argosek
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 19:51
- Nahlásit

Biluška

A polovina mých šelmyjí by karisítí prošla, ani by nemuseli sklonit hlavu

tvoji psi projdou okem 10x10cm? ja mam nahace a ten teda neprojde a neprojde ani jezevcik, co nam sem chodi na namluvy, kdyz haraji holky.

Borderuška Megynka přes tuhle výšku normálně skákala, popř. šplhala

vidis, tak je treba postavit jeste vyssi plot, pripadne vrchni pulmetr ci vice zahnout smerem dovnitr (to pak nepreleze). ovsem chtel bych videt psa, ktery preskoci 240cm - nerikam, ze to nejde, jen si to neumim predstavit. bonnie do takove vysky snadno dosahne tlamou, aby si neco stahla, ale preskocit je neco jineho.

fidalka

tak právě přes kari sítě se jí přelejzali nejlíp

takhle mi, kdyz jsem mel plot jen 2 metry, splhala jedna fena - jednou se ji zasekla tlapka na tom tycicim "dratu", tak chudak pistela jak prasatko - nastesti jsme jeste nebyli daleko (prelezala, kdyz jsem sel na prochazku a ona zrovna nebyla na rade), tak jsme se vratili a od te doby jsem ji radsi zaviral doma. co mam ted vyssi plot, tak to ani jednou nezkusila. jinak je na to dobre udelat vrsek sklopeny dovnitr, neumim si predstavit psa, co by to byl schopny vysplhat.

argosek
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 19:53
- Nahlásit

danajasa

ěkdy ani to nepomůže prostě dyž je zdrhací tak holt pláchne

kdyz das posledni treba pulmetr o 45 stupnu skloneny dovnitr, tak nepreleze - leda by byl krizeny s opici.

Biluška
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 21:27
- Nahlásit

argosek
tvoji psi projdou okem 10x10cm?
Jestli je to taková ta "klasická" karisíť tak jo, tou projdou. To schválně zítra změřím. Všechny šelmyje krom Hesinky a Kofíka (ti jsou dost zatloustlí), Texík i Mia.

ovsem chtel bych videt psa, ktery preskoci 240cm - nerikam, ze to nejde, jen si to neumim predstavit.
Co nemohla Megule přeskočit to přelezla. Po kari síti šplhala jako člověk po žebříku. Byla rychlá jak blesk. Normální drátěné pletivo jí ze začátku dělalo problémy, ale během asi půl roku se naučila šplhat i přes něho. Puma to umí taky, ale ta naštěstí nemá tendence utíkat. Ale kdybych ji nechala na zahradě a odcházela tak půjde přes plot za mnou.

pripadne vrchni pulmetr ci vice zahnout smerem dovnitr
To určitě funguje, ale když má někdo obr zahradu tak je to děsná investice

žanda
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 21:39
- Nahlásit

já bych na žádnou otázku nemohla odpovědět..........nemáš tam jiný? )

fidalka
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 22:01
- Nahlásit

argosek
vzhledem k tomu, že čubu otrávili její původní majitelé a je to už nějakejch 10 let, tak nyní máme nejen jiný plot,ale i jiného psa, kterej nás sám od sebe neopustí, tudíž nějaké zahnutí dovnitř řešit nemusíme a hlohyni doporučuju - rychle roste, má 5 cm trny a pro našeho šplhavce to byla asi největší zábrana v útěku, tedy po tom řetězu

danajasa
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 22:39
- Nahlásit

fidalka
hlohyni doporučuju
Néni to jedovatý?

vlk
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 22:45
- Nahlásit

já teda nevím, nemám normální psy, mám šiby.... a kromě demolování a nečistoty dělají všechno ostatní a pomáhá jen traverza XXL.....

fidalka
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 22:49
- Nahlásit

danajasa
Sestra na ní měla alergii, ale o jedovatosti jsem neslyšela...jenom bacha roste i několik metrů/rok a práce s ní neni vůbec jednoduchá..ty trny fakt píchaj a jak jsou dlouhý, tak se zarejvaj pěkně hluboko...

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 22:58 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit

fidalka
roste i několik metrů/rok a práce s ní neni vůbec jednoduchá..ty trny fakt píchaj a jak jsou dlouhý, tak se zarejvaj pěkně hluboko...
Tak přesně tohle potřebuju proti sousedce a jejím debilním ovcím přežije to normálně venku zimu, nebo to má nějaké zvláštní nároky při mrazech?
argosek
náš argentinec vyskočil naprosto bez rozeběhu a bez problémů na 2, 30 možná 2, 40 m vysokou buňku, na níž se nikde nahoře nedalo za nic packama zachyti, prostě jen musel vyskočit dostatečně vysoko a pod správným úhlem
kari sítě v pohodě zdolává v libovolné výšce, důležitá je jen a pouze motivace
ale zahnutí vršku dovnitř pomáhá naprosto bezkonkurenčně

Minnie
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 23:28
- Nahlásit

Eldoguero
http://www.profizahrada.cz/a/sk/2846-pyracantha-co ccinea-orange-glow-hlohyna-sarlatova/

argosek
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 23:45
- Nahlásit

Eldoguero

náš argentinec vyskočil naprosto bez rozeběhu a bez problémů na 2, 30 možná 2, 40 m vysokou buňku

olympionik

Minnie
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 23:56
- Nahlásit

argosek

fidalka
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2011 09:23
- Nahlásit

Eldoguero
To přežije vše

argosek
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2011 12:01
- Nahlásit

Eldoguero

The world record for the highest jump cleared by a dog is 172.7 cm (68 in), achieved by Cinderella May a Holly Grey, owned by Kate Long and Kathleen Conroy (both USA) of Miami, Florida, USA, at the Purina Incredible Dog Challenge National Finals, Gray Summit, Missouri, USA on 7 October 2006.

asi bys vaseho argentince mela prihlasit do nejake souteze - slava a bohatstvi vas neminou

argosek
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2011 12:11
- Nahlásit

Biluška

Jestli je to taková ta "klasická" karisíť tak jo, tou projdo

nevim, cemu rikas "klasicka" kari sit, ale kari site se standardne vyrabeji s oky velikosti 10x10, 15x15 a 20x20. 10x10 neproleze zadny normalni pes a navic je kari sit s takovouhle hustotou dratu pevnejsi. jinak tloustku dratu pouzivam 5mm.

fidalka

tak nyní máme nejen jiný plot,ale i jiného psa, kterej nás sám od sebe neopustí, tudíž nějaké zahnutí dovnitř řešit nemusíme

to zahnuti se hodi, i kdyz mas psa, co by te nikdy neopustil - clovek nesedi porad doma a cim vetsi zavislak, tim vetsi motivace zdrhnout za v dali mizejicim panickem.

hlohyni doporučuju - rychle roste, má 5 cm trny a pro našeho šplhavce to byla asi největší zábrana v útěku, tedy po tom řetězu

nejaky zivy plot mam na jaro v planu, hezky to tu zutulni .

Minnie

a ty se nesmej, nebo ti edko preskoci plot a uz ho nikdy neuvidis

fidalka
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2011 12:30
- Nahlásit

argosek
Hlohyně je hezká má bílá kvítka a přes zimu červené, oranžové nebo žluté plody Plot teď máme z planěk, takže ten doufám se přelézt nedá

Minnie
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2011 12:31 - Změnil/a: Minnie
- Nahlásit

argosek

to vis, ze jo.. ale inak sa uz stihol podhrabat jeden den tak pozeram z balkona a psa nikde, a on ti smrad jeden rozhrabaval krtince v susedovej zahrade

a brectan uz nebude?
my planujeme zivy plot z tuji, ten nam bude dlllllllho rast

Biluška
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2011 12:47
- Nahlásit

argosek
nevim, cemu rikas "klasicka" kari sit, ale kari site se standardne vyrabeji s oky velikosti 10x10, 15x15 a 20x20. 10x10 neproleze zadny normalni pes a navic je kari sit s takovouhle hustotou dratu pevnejsi. jinak tloustku dratu pouzivam 5mm.
Tak jsem to zaběhla změřit. Máme oka 15*15. Malí psi tím fakt prochází úplně v pohodě, Texík ani nesklání hlavu . Pořizovali jsme to na kotec velkým psům, takže to neva. Plot máme pletivový a tam skrz oka neprojdou

nejaky zivy plot mam na jaro v planu, hezky to tu zutulni
Chachá. Pejsci se akorát hezky zabaví při jeho likvidaci

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání