Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pomoc psům v nouzi / Převoz psa - Bratislava - Brno, prosím...
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Autor Zpráva
impact
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2009 08:42
- Nahlásit

Hele proc mali psi hopsaj po trech, nevite nekdo? Kdyz tahne nebo ji vykolejim tahem voditka, tak jde nosmalne. Ale jak povolim voditko a ona zrychli, upe skrci levou zadni a mete po trech.

Steph
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2009 08:54
- Nahlásit

Me napadlo jestli to nemuze byt zebro, ale zkoumala jsem fotky a prislo mi ze to na druhy strane nevidim - ale poloha tomu odpovida a pravda je ze jeden vychrtlo z utulku to mel taky a jak nabral hmotu tak to zmizelo samo.
Miss - no to bys ji mohla rikat, pac miska bude asi jeji verna pritelkyne v nadchazejici dobe,co?
Kouikej to natocit, chci videt turbazravce
S tou nohou to maly psi delaj, ale co je k tomu vede??? Taky bych to rada vedela, bestie to delaj jen v zime, kdyz jim vleze snih do tlapek.
A jak se aklimatizovala, uz jste se dneska aspon trochu vsichni vyspali?

impact
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2009 09:10
- Nahlásit

Steph, ona to z druhe strany ma, ale min. S tim hltanim ani nemluv, se jednou udavi. Premyslim, jak vyresim protihltaci misku.

Na tu nozku jsem se zeptala na iFaune. Vim, ze se to tam resilo, tak snad mi poradej. A samo se odpo zeptam vetky, ale jsem zvedava uz ted.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2009 09:18
- Nahlásit

impact
Kámoščina jackina to dělá taky s tou nožičkou. U nich teda ale diagnostikovali luxaci pately. Ona ji ta čéška při běhu vypadne tím skrčšním si ji tam znovu nahodí. Teď už ji taky hodně pozdě vrací zpátky na zem tu postiženou nohu a běží po třech. právě hlavně v těch vysokých rychlostech, kdy je to zatížení největší. Psa to prý ale nebolí jim říkal vet a pokud to není nijak děsný, nic se s tím nedělá. Viděla jsem včera na veterině shodou okolností k tomu obrázky a je to vlastně o tom, že úpon svalu nad kolenem je šikmý, nejde pěkně podél kolena z každé strany, ale upíná se jen z jedné strany a proto koleno nedrží na svém místě.
Ale třeba to bude něco jiného

Steph
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2009 09:22
- Nahlásit

impact
dej ji cas, az si zvykne, ze ma normalni prisun zradla, tak se to zlepsi a rukou si to nezkousela? Vem si to do hrsti, sevri to trochu, aby to nemohla zhltnout naraz, pockat az to sbasti a uklidni svuj zraci amok. Ja takhle ucila toho vychrtlyho tyranyho bullika, vypadal stejne jako Meg. Ten snad ani nekousal a hazel to rovnou az do pr...dala jsem mu plnou misku a nekecam do 10 vterin byla prazdna. Tezko rict jestli to bylo tou rukou nebo pochopil, ze nebude trpet hlady, ale po tydnu uz zral normalne.

impact
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2009 09:25
- Nahlásit

PeKrato aha. Tak jako i kdyby to byla luxace je mi to fuk. Stence na ni bouchat nebudu, tak co. Spis aby mohla normos behat. I kdyz kdyz jsme rozbehali rozlamanou Moulinku.. Akorat mi prijde zajimavy, ze kdyz tahne, jde normalne.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2009 09:35
- Nahlásit

impact
No podle toho ci píšeš mi to přijde na tu luxaci. Tah by tomu vadit neměl, proto ji neuvolňuje. Horší jsou dopady na koleno při tom běhu. Ale pry je to fakt neboli a tak bych to taky neřešila. Ti kámoši ji taky nedali pod kudlu. Prostě to jen sledují a řešit to chtějí jen při velkým zhoršení. Ona s tím dokáže pelášit o sto šest, to bych se nebála
Pěkně ji vykrm, bude krásná při normál váze

Darina1
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2009 10:41
- Nahlásit

impact
Ano na 101% je to Luxace pately. Mám to taky na jednom pídi psu. Nevadí mu to, sem tam si běhá po třech, vyskočí všude, kde smí a má už 6let. Zjištěno v jeho půl roce. Odhadnuté číslo ani prý 1. Jsou čtyři stádia. Někdy se to operuje. Některý pes už nechodí ani u jedničky a některá u čtyřky ani o tom neví. Dobrá rada dobře za svalit a není problém, jen si i tak sem tam vyhodí s kopýtka, ale nebude ji to bolet a ani reagovat na to.

zwergpinscher
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2009 10:59
- Nahlásit

impact
My měla tohle stejné, asi po roce fena přestala na nohu skoro chodit, nosila ji, před tím si jen občas pohopla. Má to zoperované a bez problémů

Přimlouvám se za Miss je to hezké a podle fotky to k ní jde.
Myslím, že to jídlo se upraví.
Je to moc pěkná holka, ať se má už jen dobře!!!

Biluška
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2009 12:03
- Nahlásit

impact
Je to luxace, to běhání po třech s pokrčenou nohou je úplně typický příznak.

impact
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2009 12:21
- Nahlásit

Hmmm, tak to jste me nepotesili. Po ctvrte se tady stavi vetka mi tri naockovat a vsechny odcervit, tak dam vedet.. Snad to nebude tak hrozny. Myslite, ze by se to nasvalenim mohlo trochu srovnat? Jinak za chvili vyrazime na pole a hodlam ji pustit se stopkou. Tak snad se vratime vsichni.

jana33
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2009 12:46
- Nahlásit

impact
To záleží na postižení. Jsou tuším čtyři stupně a trojka a čtyřka se musí operovat vždycky. Najdi si to na netu

impact
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2009 12:55
- Nahlásit

Jani si to na netu nenajdu bo datlim z mobilu. Az zajtra budu na pocalu.

Kujwa jsem si vzala jako odmenky pickoty a ta trupka to asi v zivote nevidela, tak je nezere.

jana33
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2009 14:18
- Nahlásit

Čéška je sezamská kost vrostlá do úponové šlachy čtyřhlavého stehenního svalu a klouže po kladce stehenní kosti. Luxace znamená její polohu mimo tuto kladku. Příčina luxace pately může být vrozená nebo traumatická. Může být spojena s anatomickými abnormalitami končetin. Podle lokalizace se dělí na luxaci mediální (vnitřní) nebo laterální (vnější). Mediální luxace se nejčastěji projevuje jako vrozená vada u trpasličích amalých plemen psů. Vyskytuje se ale méně často i u ostatních plemen. Mediální luxace tvoří 75% všech případů, ve 20% je vada oboustranná. U koček je obecně luxace pately diagnostikována mnohem méně často než u psů, většinou se jedná o luxaci mediální.

Projevy jednotlivých stupňů luxace čéšky
Rozlišujeme čtyři stupně luxace čéšky:

1. stupeň luxace čéšky
Čéška se dá vyluxovat při úplné extenzi (natažení) kolene. Pes je bez výrazných klinických příznaků, občas končetinu zvedne nebo poskočí. Tyto projevy jsou častější po zátěži.

2. supeň luxace čéšky
Čéška luxuje při rotaci končetiny. Pozorujeme čatější kulhání, náhlé poskočení a nesení končetiny bez zjevné bolesti, následuje uvolnění.

3. stupeň luxace čéšky
Je často následkem zhoršení luxace 2. stupně vlivem vyvíjejících se erozí (úbytku) a opotřebení chrupavky na kladce stehenní kosti. Čéška je vyluxovaná permanentně, ale manuálně ji lze vrátit, holenní kost je rotovaná směrem dovnitř. Majitel často popisuje přikrčený krok, spíše než kulhání. Akutní nástup kulhání může souviset také s rupturou zkřížených kolenních vazů.

4. stupeň luxace čéšky
Luxace je permanentní. Pokud je postižena jedna končetina pacient končetinu nese, pokud je postižení oboustranné, pes poskakuje jako zajíc - končetiny nejdou natáhnout a jsou v trvalé flexi (pokrčení).

Řešení
První stupeň luxace se léčí konzervativně, pomocí chondroprotektiv a analgetik, čtvrtý stupeň pouze chirurgicky a to co nejdříve - brzy po narození, než dojde k deformitám končetiny. Nejčastěji se provádí chirurgický zásah u luxací 2. a 3. stupně, přičemž kriteriem je frekvence a síla kulhání. Chirurgiký postup spočívá v uchycení čéšky v požadovaném místě pomocí vlákna. Vlákno se zachytí nad čéškou a pod čéškoua a provleče za příslušnou sezamskou kostí. Dále se provádí zkrácení kloubního pouzdra, které je vlivem abnormální polohy čéšky zvětšené a chybí mu dostatečná pevnost, která usnadní udržení čéšky ve správné poloze. Pokud je kladka stehenní kosti příliš mělká je možno provést i trochleoplastiku. Jedná se o prohloubení kladky stehenní kosti vytnutím klínu v chrupavce a pod ní ležící tkáně a opětném dosazení chrupavky. V případě deformit holenní kosti se provádí osteotomie tuberozity tibie. Jedná se chirurgické přemístění kostěnného výběžku kosti holenní i s úponem čtyřhlavého stehenního svalu a úponem čéšky a jeho opětné přichycení do fyziologické (správné) pozice.

Pooperační péče
První dny po operaci nasazujeme analgetika a majitel dohlíží, aby byl pohyb pacienta přiměřený. Pohyb pouze na vodítku trvá až 6 týdnů. Pokud pacient nechce končetinu zatěžovat, je dobré ji začít procvičovat pasivně, aby nedošlo k nadměrnému úbytku svalů. V tomto směru může být rekonvalescence náročnější hlavně u trpasličích plemen.

Prognóza
Prognóza závisí na stupni luxace a poškození kloubní chrupavky. Pokud se jedná o čtvrtý stupeň, měla by být operace provedena do 4. - 6. měsíce věku vzhledem k rozvoji deformit a tím i špatné prognózy v pozdějším věku.

Je to ze stránek Vetcentra Stodůlky

Biluška
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2009 14:33
- Nahlásit

jana33
Jsou tuším čtyři stupně a trojka a čtyřka se musí operovat vždycky.
nemusí . Nehledě na to, že dost často ta operace vůbec nepomůže
Hesika má na jedné noze čtyřkovou a na druhé dvojku. Celý život s tím agilitila na špičce. Svaly to krásně držely po hromadě a podstatě neměla žádný problém. Bez operace

impact
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2009 16:56
- Nahlásit

Takze by se to mohlo spravit, kdyz z ni prestane byt somalec?

Jinak vetka tady ted byla. Zebro je fakt zebro. Naockovali jsme, za mesic jdem znova. Odcerveni dostane za par dni. Noha je fakt luxace. Dostali jsme Giom a uvidime za mesic, za dva. Operace ted stejne nepripada v uvahu krz jeji stav. Stejne tak zubni kamen, kterej je desnej, ale prozatim mame cistit a papat morkovy kosti, at se to oskrabne.

Jani dik za textik, doufam, ze nas operace mine.

Steph jeste jednou dekuju za napad s krmenim z ruky. Mam paradne postipany prsty a uz do toho fakt nejdu.

Steph
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2009 21:45
- Nahlásit

kdo umi ten umi, kdo ma hladovou nudli nema prsty

impact
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2009 12:37
- Nahlásit

Video psa, který moc dobře ví, co je to hlad...

Maggie při krmení...

Doporučuju pustit zvuk.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2009 12:54
- Nahlásit

impact
doporučuju pustit zvuk
to cvaká zubama nebo mlaská?

impact
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2009 13:05 - Změnil/a: impact
- Nahlásit

kejtlin
Hltá..

jablunka
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2009 13:10
- Nahlásit

impact
To není ještě tak hrozné,třeba Ota žere ještě hůř,strčí prostě tlamu do žrádla a vdechuje,jeho jediného odmítám krmit v domě,páč je to všude okolo a nahrát kmení všech šesti pokupě,máš pocit,že ses dostala do prasečáku.

impact
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2009 13:17
- Nahlásit

jablunka
Mazec jako. Ale ráno už žrala klidněji. Dávám jí bokem od psů právě a snad se zlepší. Mazec. Nebo vyrobím tu protihltací misku.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2009 13:17
- Nahlásit

impact
docela bych měla strach z tý vychrtlosti jí hned dát kopec jídla, já axu krmila po malých dávkách nejdříve 4krát denně, pak mi skončila dovolená tak 2krát denně, po dalším tejdnu už jen jednou.

jablunka
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2009 13:22
- Nahlásit

impact
Mazec jako.
Já byla taky poprvé vyděšená,když sem viděla Otu žrát.Ale zvykla jsem si,mám pocit,že kdybych ho krmila trojnásobně,nebude to nic platný.Dokonce je to jedinej pes,kterého mají děti zakázáno krmit z ruky,protože je magor neopatrnej.Já si ho ukočíruju,ale u dětí mám prostě strach.

impact
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2009 13:30
- Nahlásit

kejtlin
To nebyla velká dávka, se ti zdá asi. Dávám po trochách, ptž je mi jasný, že to vyhodí, když se narve moc. Krmím tak pětkrát šestkrát denně. Vždycky, když vím, že bude aspoň hoďka dvě čas, kdy pak může ležet.

jablunka
U nás byl třá doteď největší vysavač Mordor. Ten to valí taky dobře. Ale od děcek na besedě si bere tak opatrně jak nikdo.

worick
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2009 18:44
- Nahlásit

jana33
ty jo, ten popis je vyčerpávající...seš dobrá
impact
Na tu luxaci (jak tu poznamenává Biluška, že svaly to podrží a operovat se nemusí) - tak to bych souhlasila a dala si pozor na ten výkrm. Jestli ji vykrmíš moc rychle o to větší na to bude zátěž. Vykrmovat velmi pomalu a vymyslet něco, co by mohla dělat a neublížilo by jí to, aby se dobře osvalila ( plavání by bylo nejlepší - směju se, protože předpokládám, že tréningový bazén pro psy asi nemáš, že jo....?) Snad chození do kopců na prochajdě?

impact
Člen
# Zasláno: 8 Lis 2009 14:00
- Nahlásit

worick
No, pohyb má zatím řízenej na vodítku, ptž mám obavy, že by mi krchla. A bazén? Hele já myslím, že by stačila i plná vana.

@LL
No, už se chytá docela. Před chvílí mi vylezla sama od sebe z kanclu do hospody mezi lidi a všechny vítala a vrtěla ocáskem. A když došla kámoška s fenkou, tak vyletěly všechny tři jak saň a šli po ní.

jana33
Člen
# Zasláno: 8 Lis 2009 15:10
- Nahlásit

impact
Teda takhle ale žerou všichni naši labradoři nejmladší ještě daleko hůř
worick
Píšu tam zdroj,to nemám z vlastní hlavy

impact
Člen
# Zasláno: 8 Lis 2009 15:21
- Nahlásit

Saně v práci.

Dvojčátka.

V bedně v kanclu.

worick
Člen
# Zasláno: 8 Lis 2009 21:27 - Změnil/a: worick
- Nahlásit

impact
Hele, tohle se mi nezdá - ty vodíš takové prcky do hospody, jo??? A nekecej, že jim už bylo 18!

Tyhle pejsové - rasa myslí, jsou takový srandovní tajtrlíkové. A když je jich tolik pohromadě, vypadá to ještě líp

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání