| Autor |
Zpráva |
Steph
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 15:39
- Nahlásit
PeKrato
s tema slepicema mi to pripomina nas tanec kolem jezku, umyslne jsem Rozu brala v noci na Klamovku, kde je krasne videt jezek na dalku a tancili jsme kolem jezka, sedni, ledni, k noze, kolecko kolem parku a zas zpatky k jezkovi, pasackovali jsme, pak jsem si sedla vedle jezka, Rozu polozila a sedeli jsme treba pul hodky, nez to jezka prestalo bavit, sebral odvahu a dal se na pochod, od ty doby mame klid...... ale kanec to je klapka a konec, hlavne nevim jak donutit kance, aby zustal nez to natrenujem
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 15:40
- Nahlásit
Lucie od Arta
může se stát cokoliv
jasně, tohle mi říká úplně každej, a ano, určité riziko tam jistě je. u frekventované silnice ji mám na vodítku samozřejmě, ale kde to jde, je na volno. mám výhodu velmi klidné čtvrti, kde těch rizik zase tolik není. a myslím že zčásti i právě díky tomu, že volně chodí už od mimina a já z toho nenervuju, tak je v klídku i ona a stačilo ji naučit zastavit se na patě chodníku.
k myšlence zákazu volného pohybu psů v lese se raději nebudu vyjadřovat
|
Steph
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 15:41
- Nahlásit
Kalliope
my ji mame pripnutou na ksirech, nemam strach, hlavne uz jsou na ni tak nauceny, ze si ji umi vymotat z pacek a kdyz je les hodne kritickej, nebo cizi mam radsi konec v ruce
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 15:45
- Nahlásit
Steph
mě to obecně přijde jako nejúčinnější metoda výcviku. chceš to sežrat? tak just ne a budeme se na to koukat, chodit kolem toho, dokud nepochopíš, že se to prostě nežere
proto mít psa v lese na vodítku je nesmysl, to se o lov málokterý pokusí a nemáš na čem učit. chápu, že je problém, když honí zvěř a je schopen ji uštvat, ale když toho psa s tou zvěří neseznámíš, nemá šanci ji zavnímat jako neškodný objekt.
jj, některá zvířata těžko donutíš stát, když mají trochec jinou strategii úniku než ježek
jinak ježky jsme rozchodili docela snadno, on jak je statickej, tak ji brzy přestal bavit a teď už ví, že je to to blbý zvíře, co se nehejbe
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 15:48
- Nahlásit
k myšlence zákazu volného pohybu psů v lese se raději nebudu vyjadřovat
to není ani tak myšlenka jako zákon,ale jak jsem ti psala, pokud máš čubu ovladatelnou a na pěšině, tak se tě netýká, dál od vůdce ten pes prostě nemá v lese co lítat...
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 15:51
- Nahlásit
Lucie od Arta
jasně, stejně jako žanda děkuju někomu nahoře, že mi přihrál moji čubinu, s ní se dá naštěstí víceméně na všem
ono zákon je zákon, ale realita je jiná často a to nejen v tomhle případě. ne nadarmo se říká, že zákony jsou k tomu, aby se porušovali
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 15:56
- Nahlásit
Lucie od Arta
nemať worickovou, mluvíš o ohařích, třeba u nás klidy ne
jí nematu, pokud potřebuje psa mít ovladatelnýho u zvěře- což je to na co se ptá a ptala i tehdá, tak to co jsem jí psala, je dobrá cesta.
Jinak asi jo, s tím učením, já furt jen váhám, mají-li psy na volno v lese co dělat, ale to už mě tu ukamenujete
neukamenuju. Ale stojím si za tím, že mají, jsou-li ovladatelní a bez toho, že se to naučí, nikdy nebudou. Máme prochozený český hory, zima, léto. S povelem "cesta!" , kdy pes jde prostě po cestě stejně jako já nebo Ty, nebo,jde-li lesem, polem stejně jako já nebo Ty. Je-li ovladatelný a i vyplaší zvěř, kde je rozdíl mezi tím, že ji vyplaším já nebo on? Nikde. Ale musí se to naučit.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 15:57
- Nahlásit
nemať worickovou, mluvíš o ohařích, třeba u nás klidy ne...u nás povzbuzování k hledání a krátkému prohnání si...
A s retrívrama chodíme od mala cvičit do zazvěřeného terénu, aportujem,aportujem,sem tam dohledávku, pes je od malička zvyklej,že ta zvěř kolem něho je,ale že aportík je aportík prohánět nesmí, samozřejmě že občas se mladej pes utrhne,ale je pravda,že u retrívrů to jde poměrně slušně utnout hnd od začátku,je nezajímá to "prohnání",ale max. ty stopy, které po sobě nechává.
Jinak Lucko,já mám na myslivce taky kliku,asi před třemi lety nám na Vysočině zdrhl Ferda a kam myslíš? Do obory vyštěkávat jeleny. Myslivci z toho měli dost prdču,ale oni pro ty jagoše a rádobyjagoše maj většinou slabost
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 15:57
- Nahlásit
Kalliope
na tu stopku bacha, málem se mi na tom oběsil pes
nesmíš jí dát z ruky
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 16:00
- Nahlásit
Steph
hlavne nevim jak donutit kance, aby zustal nez to natrenujem
no! todle vidim jako zásadní problém mezi ježkem a kancem
Ale možnááá! Zkusit někde sehnat někoho, kdo má doma odchovanýho. Sice nevím jak, ale ..... vím, že občas takhle asi jsou. Vždyť jen teď v PPČ byla fotka u článku o stafíkovi používaném k lovu, jak je pes u kance v nějaké ohrádce. Předpokládá to ovšem, že milej kanec bude zvyklej, a nebude to brát jako štréz, že prostě bude na milýho čokla prdět.
Kde ovšem někoho takhle sehnat, to neporadím, tak chytrá zas nejsem
|
Steph
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 16:04
- Nahlásit
PeKrato
u nas byl problem v tom, ze nas kanec napadl naproti Zbraslavi u vody na plazi, kde bych toho blba fakt necekala voda- plaz - silnice - skala a les az hodne daleko u Vranyho, ale prej se stahujou k vode, kdyz jsou nemocny a on mi nabral babu v rakosi, ze to malem neprezila(43 stehu pres hrudnik) a dedkovi roztrhl pysk (8 stehu) a asi to maly nejak predali v ramci smecky jako verejnyho nepritele c.1 a me uz se nepodarilo ji to odnaucit. Uz jsem celkem vytrenovana a prectu na nich kdy je zle a staci je zadrepkincovat nez odbehnou pryc, ale kolikrat mam stazenou pr*el i ja. Ve Stecho jsme narazili na stado s malejma prouzkatcema, na miste kde bych je vubec necekala - dost frekventovany u turist. stezky - zrejme to bylo vic vrhu, pac prcku bylo asi 20 a jeden se k nam rozbehl, zrovna jsem s nima byla sama, jednou rukou jsem drzela voditka a druhou satrala rychle po svazku klicu, abych ho rachotem zahnala, byla jsem na infarkt, kdyz jsem videla kance jak almaru, kterej po me hazel okem a uz jsem se videla jak hazim psy a sebe do oploceny lesni skolky opodal, nastesti utekli. Obcas mi prijde venceni jak adrenalinovej sport, ale ty lesy tam jsou fakt krasny a velky, ze se tam clovek krasne vybeha.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 16:14
- Nahlásit
Steph
ježíš, to zní děsivě. já mám z kanců velikej respekt právě z těchto důvodů, podobných historek už jsem slyšela na můj vkus až moc ono to bude samozřejmě hodně těžký, když byl u takové zkušenosti. možná jak radí PetraK, zkusit najít oboru a domluvit se s myslivcema na nácvik. jedna obora bývala v lese u Kohoutovic, byli kolem toho normálně turistický stezky, ale jestli ještě funguje, to nevím. taky zvažuju, že tam zajdu s čubinou. pro mě naštěstí jsme na žádného kance ještě nenarazili a zná jen pach z lesa.
|
Steph
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 16:17
- Nahlásit
zanda
tady je ten clanek pod Kiovou
http://www.bull-v-nouzi.estranky.cz/clanky/pribehy -utulkacku/pribehy-__bullu__-z-utulku____
jinak Pepino ma kozenou ortezu na miru a rasi ji max. tim, ze ji pouziva jako slide brzdu pri dobihani aportku, ale bratranek je svec, tak nam ji vzdycky opravi botaskovou gumou
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 16:24
- Nahlásit
Steph
Pepíno je skvělej ten příběh je úžasnej a ten pes vám bude vděčný, že jste mu dali šanci normálně žít. Super!!!
|
Steph
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 16:26
- Nahlásit
o kanci odchovanym vim, ale neni to flegmous, sice chodi do hospy na tatranky, baci sebou u vycepu a vsichni ho musi obchazet, s tim jsme to zkouseli a dost jsme ho na*rali. A baba ta se chovala nepricetne i k trofeji hlavy na zdi u kamose, spis mi to prijde ze to neni o lovu, ale o boji
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 16:26
- Nahlásit
Steph
ze se tam clovek krasne vybeha.
jako myslíš,když zdrháš před těma kancima jo?
jinak děsná historka ,my tu za barákem máme akorát srny a srnce..no ale bude říjen,asi to přehodnotim ,nerada bych aby se mi narodili malí koloušci
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 16:49
- Nahlásit
Steph
no díky, to jsem si zase hezky pobulela.....
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 16:53
- Nahlásit
Lucie od Arta
pokud máš čubu ovladatelnou a na pěšině, tak se tě netýká, dál od vůdce ten pes prostě nemá v lese co lítat...
jenom pro mé info prosím, znamená to, že pes na volno smí v lese chodit jenom po cestě ? a když jdu já prostě lesem, křížem krážem tak pes musí být na vodítku jinak je riziko že bude...v závislosti na tom, jak daleko je od vůdce, což je indivi názor
|
Steph
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 17:06
- Nahlásit
Renata
pred kancima nesmis zdrhat, to by pak taky mohlo vypadat jak s tim hrochem v Ugande a na sprinty ja byla vzdycky poleno, navic bestie by urcite chteli bezet opacnym smerem nez ja a jeste by me brzdily Byla jsem poucena, ze pred kancima radsi stat na miste a delat humbuk, nevim co je na tom pravdy. Jo maly puntikaty nam chodi srna ukazovat na zahrade za plotem, je to desna provokaterka, se tam promenaduje a vubec ji nevadi bestie litajic kolem plotu.
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 17:41 - Změnil/a: Lucie od Arta
- Nahlásit
Když jsme u nácviku na kance:
akorát my to děláme, aby pes takto příště reagoval na jakékoliv prase - nácvik na honičské zkoušky
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 17:44
- Nahlásit
AOZ
ježiš ne, myslela jsem tím, že se pes motá kolem tebe, ne že lítá x-set metrů dál ve křoví...ne že pudeš lesem a pes pocape po pěšině. Když je prostě vidět, že pes běhá kolem Tebe a reaguje, neumím si představit, že by a proč by měl bejt nějakej problém.Ale určitě jsou mezi myslivci blbci, o jakejch píšete, jsem ráda, že je mi přes 30, mám třetího psa a nikoho takovýho jsme nikdy nepotkali, to bych se pak možná sama na myslivost nedala.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 17:47
- Nahlásit
Lucie od Arta
U neloveckých psů moc nechápu, proč s nimi cíleně na volno chodit do zvěře, když tam stejně nebudou moct bejt na volno, ne?
O mé psy nejde. Mě 1) nikdo neloví (akorát Arman jde po divočácích, ale od jisté doby to má povolené a je to po něm téměř žádané ) 2) jsem s myslivcama domluvená a po mých psech se nestřílí
Dosáhla jsem toho naprosto snadno. Když jsme tu bydleli asi měsíc tak myslivci pořádali jakýsi candrbál a požádali mě o ukázky výcviku. Páč jsem se chtěla blýsknout tak jsme jim předvedli takové ty machrovinky co normálně u psů vůbec nepoužívám (páč bych si nelajzla, že neposlechnou ) a máme je jenom na frajeření (poslušnost na dálku, "dálkové ovládání " - pes obíhá stromy doprava, nebo doleva podle povelů, rozlišování barev a tak). Všichni přítomní padli na prdel, páč tady se za suprdupr vycvičeného psa považuje pes, který umí sedni. Když umí i lehni tak je to král. Po ukázkách jsem s myslivcema dala pár panáků a pak jsem jim objasnila, že moji psi chodili, chodí a budou chodit všude na volno. Oni kývali, že jako to je samozřejmí, páč oni přece vidí, že ti psi jsou poslušní a NIKDO z nich by v životě takovýho psa nezastřelil. Akorát mě pak požádali, jestli by ty malé rezavé (šeltičky) nemohli mít na krku šátečky, aby byli k poznání od lišek
Takže o moje psy versus myslivci opravdu nejde. Spíš mi vadí ten přístup tak nějak obecně. Proč myslivec může trénovat psa v lese a normální člověk ne? Proč nemůže normální člověk, který neloveckého psa naučí nehonit zvěř chodit po lese LEGÁLNĚ na volno? No a že to při výcviku občas ujede....vám přece taky.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 17:50
- Nahlásit
Od mala chodím se psy jak ke slepicím, králíkům atd., tak do lesa. Ptáky honit po zahradě sem a tam v jednom kuse, byl pro samojeda národní sport a pak přešel právě plynule na ty slepice. Prostě ji u babči zahnal do rohu, ulovil a porcoval. Já přišla ve chvíli, kdy kuchal hrudník Málem mě kleplo. Za týden sem blbě držela stopku, vyškubnul se mi a letěl na sousedovy slípky. Řvala jsem a nic, nezareagoval. Naštěstí se stopkou omotal o hromadu kamení, tak jsem tam přiběhla a seřazala ho prutem. Od té doby chodí kolem veškerých slepic na vodítku. Schválně jdu přes dvůr, beru ho na metrové vodítko, jak se škubne za slepicí tak s ním smýknu a zařvu fuj. Nechá toho. Za půl hoďky jdem znovu kolem a už nahlíží kolem keřů, jestli se tam sousedova někde nemotá. Na krátkou vzdálenost ode mne se teď dá od slepic odvolat, ale rozhodně to neriskuju, mít ho na volno. Vím to jen proto, že babča zapoměla jednu slepici v humně a on na ni vyletěl. Zařvala jsem a nechal ji na pokoji. To samé v lese srny. Vidím je dřív, dám mu sedni lehni. To vydrží i když je napružený jako péro z divanu. Ovšem v postroji či na vodítku. Proto jak píše třeba PeKrato bych to taky ráda někdy vyzkoušela i navolno, ale to si teda v lese netroufnu.
Jo a taky - jak to řešíte, když tedy neposlechne a zdrhne? Pochopitelně ho nedoběhnu (to teda asi ani Bolt) a co pak, když se milostpán uštvaný, vrátí? Vždyť to ho musím pochválit, že se alespoň vrátil ne? Nemůžu ho seřvat a seřezat - to už pak nepřijde ani v normální situaci, ne? Jak pozná, že takhle teda ne!!!?
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 17:52
- Nahlásit
Biluška
hele, jak sama píšeš, je to o dohodě, když ses mohla dohodnout ty, můžou i jiní, ne? kdyby bylo víc takovejch, jsme všichni v pohodě
na volno pes může, pokud nehoní...právě.a to legálně. ne, že mu pes občas vezme dráhu, páč si páníček smskuje nebo kecá...že jako občas uteče pes i během výcviku, beru. jen znám bohužel dost lidí, co jdou a je jim jedno, kde jim pes běhá...tak takovejm bych sázela pokuty - ne těm, co jim prchne pes, oni ho hledají, pískají, snaží se - to se stane každýmu. Prostě dle zákona - pes pod vlivem vůdce...pro některý tím pádem bohužel jediná možnost rovná se venčit na šňůře.
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 17:55
- Nahlásit
worick
nechválím. dám sérii prostocviků, sedni, lehni, zůstaň atd, pak vlažně pochválím a odcházíme.Případně, když není chuť cvičit (moje), bez komentáře připínám a odcházíme, žádná pochvala ani trest. ale von když už uteče a přijde, tak je za nějaké lehni a zůstaň rád, páč nemůže popadnout dech...
|
Steph
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 17:58
- Nahlásit
Biluska
Akorát mě pak požádali, jestli by ty malé rezavé (šeltičky) nemohli mít na krku šátečky, aby byli k poznání od lišek
kdybys potrebovala mam doma zasobu pijonejrskech satecku
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 17:59
- Nahlásit
Lucie od Arta
Ochota dohodnout se musí být na obou stranách. Když se myslivec cítí hodně důležitý a chce si na někom hojit, že mu manželka ráno nedala a šéf ho v práci seřval tak je dohoda asi nemožná .
Pamatuju jak šel ještě v Bruntále do lesa se psem exmanžel. Měli jsme kříženku krysaříka (velikost odpovídala krysaříkovi). Fakt vycepovanou, šlapala jak hodinky (na té si zase hojil ego exmanžel, který chtěl picbula, rotvíka, nebo jiného pořádného psa a dostal od maminky krysaříka ) . Potkal myslifce s nějakým ohařem (neví jakým, nepozná je od sebe). Myslivec vřískal, že Krysku zastřelí, dokonce už sundával z ramene bambitku. Já u toho nebyla, ale jsem si stoprocentně jistá, že pokud něco Kryska lovila tak leda tak myši. O zvěř nikdy nejevila sebemenší zájem (nezdrhla ani když jí vyskočil zajíc přímo před nosem, prostě o něho neměla zájem). Exmanžel se s tím pitomcem skoro porval (tahali se o tu pušku), pak se otočil a šel pryč. Jo, sem zapoměla říct, že Kryska se hárala . Ohař vyrazil s nima, čumák Krysce u zadku a došel s nima až k paneláku. Vzdal to když mu Ivan zabouchl dveře před nosem . Picálek šel celou cestu cca padesát metrů za nima, řval po psovi, ale odvolat ho nedokázal
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 18:56
- Nahlásit
jako lidi,bacha na ně,sou nebezpečný ze fšech stran..stejně jako blbec
http://www.novinky.cz/krimi/177277-myslivec-veznil -deti-sve-pritelkyne.html
|
worick
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 20:32 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
Lucie od Arta
když už uteče a přijde, tak je za nějaké lehni a zůstaň rád, páč nemůže popadnout dech... - jo, tak tak přesně to vypadá i u nás. Jenom jsem teda nevěděla, co přesně mám dělat. Když se přitáhnul domů, tak jsem jen řekla,,no ty vypadáš" a ,,neumíš poslouchat, když tě volám"?! a ignorovala jsem jeho snahy o omluvu.
davidkova renata
jako lidi,bacha na ně,sou nebezpečný ze fšech stran..stejně jako blbec - když jsem to uviděla ve zprávách, tak jsem se musela smát, jak se nám to sem zrovinka hodí
|
Dáška
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2009 15:00
- Nahlásit
A hlavně - nabít vostrý střelivo!
http://www.youtube.com/watch?v=kOsA1UaJWWI&feature =related
|