| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Čec 2005 21:49
- Nahlásit
Vie mi to niekto jednoznačne odpovedať? Nejde mi o to že psy žerú aj niečo iné ako mäso, ale ako sa to uvádza v biológii.
|
jeje
|
# Zasláno: 21 Čec 2005 22:39
- Nahlásit
V taxonomii taxon masozravec-vsezravec neexistuje. Psy patria do radu seliem, ak ti to pomoze...
Taketo je zatriedenie psov (odzadu):
Canis familiaris
Canis
Canidae -- psovite
Caniformia
Carnivora -- selmy
Placentalia -- tu je aj clovek
Theria
Mammalia
Gnathostomata
Vertebrata
Chordata
Deuterostomia
Triblastica
Animalia
Eukaryotae
Vitae
|
jeje
|
# Zasláno: 21 Čec 2005 23:00
- Nahlásit
Teda ak nehovorime o rade chrobakov (Coleoptera), tam existuje podrad masozravych (masožraví)...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Čec 2005 07:23
- Nahlásit
Ty vogo! Slovenští bratia majú aj "ä"?!?
|
jeje
|
# Zasláno: 22 Čec 2005 10:09
- Nahlásit
Vy máte v "plotě kůl", my zas v plote kôl. Bacha na "ô" !!! Aj to máme, ale chýba nám ů...
Prosto niekto vraví vůl a niekto vôl...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 11:22
- Nahlásit
jeje
Prosto niekto vraví vůl a niekto vôl
ty vado parádááááááá.....a že je jich hodně,co?
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 11:45
- Nahlásit
Pak je u vás bratia slovo vůle od vola?
|
jeje
|
# Zasláno: 22 Čec 2005 15:52
- Nahlásit
U nás nie je vôľa bez vôle, u Vás vůle bez vůle? Je to správne?
(nominatív, genitív)
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 16:03
- Nahlásit
jeje
neé,vůle bez vola nechodí....
|
jeje
|
# Zasláno: 22 Čec 2005 16:15
- Nahlásit
u nás zasa vôľa bez vola, ale inak to chodí rovnako...
|
Monyschka
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 11:52
- Nahlásit
masožravec, samozřejmě
|
Hannah
|
# Zasláno: 6 Srp 2005 19:14
- Nahlásit
To snad je sranda, ne? Pes a všežravec?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Srp 2005 19:19
- Nahlásit
Hannah
Můj pes je všežravec protože sežere všechno co se mu dostane pod čumák.
|
haha
|
# Zasláno: 6 Srp 2005 21:07
- Nahlásit
pes má bejt masožravec ale jelikož nám ted sklidili psi na zahradě všechnu mrkev tak nevim nevim
|
ifpif
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2013 16:53
- Nahlásit
nechci vám kazit náladu ale pes je všežravec. Pochází sice z vlka, který je masožravec, ale díky domestikaci se psovi prodloužilo střevo.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2013 17:01
- Nahlásit
ifpif
Nechci ti kazit náladu, ale můžeš uvést jeden jediný zdroj na nějakou studii, která srovnávala délku střeva u psa a u vlka?
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2013 17:07
- Nahlásit
Taky vám nechci kazit náladu, ale on ani vlk není tak docela masožravec, rostlinný podíl v jeho stravě má určitý význam (krom zimy pochopitelně). Klasickým masožravcem jsou kočkovité šelmy nebo třeba lední medvěd. O tom delším střevu u psů jsem už kdysi taky něco četla, ale jestli se jedná jen o dohady nebo byl článek opřený o nějakou studii netuším.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2013 17:13 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Eldoguero
Ale tak jistě, on prakticky žádný masožravec není striktní masožravec a naopak. Třeba i tak typičtí býložravci jako jeleni v určitých ročních obdobích cíleně žerou šneky. A stejně tak nikdo nepopírá, že i vlk má ve své stravě určitý podíl rostlinné složky, i kdyby to měl být jen obsah zažívacího traktu kořisti. Já jsem reagovala na větu "díky domestikaci se psovi prodloužilo střevo", což je obecně tradovaná "pravda" svou platností zhruba srovnatelná s tvrzením "černá kočka nosí smůlu".
|
impact
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2013 17:58
- Nahlásit
Mě v kterési škole na besedě onehdá tvrdili, že v učebnici je fakt všežravec.. Když jsem jim vykládala o kvalitním krmení, páč pes je masožravec a ne prase.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2013 18:11 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
impact
Mně to tvrdil i veterinář... Na dotaz, proč má pes tedy typický chrup masožravce a ne ploché stoličky určené ke žvýkání rostlinné potravy, už ale odpovědět nedokázal
|
ifpif
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2013 18:13
- Nahlásit
třeba tady. ale v odborných vědeckých je uvedeno určitě více podrobností
http://etext.czu.cz/php/skripta/kapitola.php?titul _key=64&idkapitola=176
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2013 18:20
- Nahlásit
ifpif
Já měla na mysli skutečnou studii, která by opravdu fyzicky měřila délku střeva psa a srovnatelně těžkého vlka. Tohle, i když jsou to skripta, je pořád na úrovni "jedna paní povídala" - nic ve zlém, ale ze svého oboru vím, že většina informací ve skriptech je jen opsaných ze starších skript, a když člověk pátrá dostatečně hluboko, tak se mnohdy dopátrá toho, že si to někdy před 150 lety někdo vymyslel...
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2013 18:38
- Nahlásit
lamalucni
Já jsem reagovala na větu "díky domestikaci se psovi prodloužilo střevo",
Ale jo, to jsem si zvládla přečíst. Jeslti je to pravda nebo ne nevím, jen píšu, že jsem to taky někde četla, ovšem zdroj si fakt nepamatuju.
Píšu jen, že pes sice není klasický všežravec jako prase nebo medvěd, ale na druhou stranu není ani takový masožravec jako je třeba kočka (nebo lední medvěd, to je myslím dost klasickým příkladem striktního masožravce). Jak je to s tím střevem a domestikací nevím, nikdy jsem to nezjišťovala, ale fakt je, že chrup se psovi během domestikace mírně změnil oproti chrupu vlka. Nic víc.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2013 18:41
- Nahlásit
nechci vám kazit náladu ,ale co třeba pes krmený celý život tescogranulema? ten asi moc masožravej neni
a už zas du.. )
|
ifpif
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2013 19:17
- Nahlásit
na vědecký studie se momentálně asi nedostanu. většinou jsou placené. co třeba tohle Size, shape and development in the evolution of the domestic dog,Darcy F. Moreya, nečetla jsem to. Na škole jsem se teda vždycky učila že pes je všežravec jak v předmětu zoologie i v kynologii.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2013 19:52
- Nahlásit
ifpif
co třeba tohle Size, shape and development in the evolution of the domestic dog,Darcy F. Moreya, nečetla jsem to.
Koukám na to, na plnou verzi se nedostanu, ale podle abstraktu to vypadá, že se tahle studie zabývala pouze tvarem lebky a jejích jednotlivých částí - nic, co by souviselo s tímto tématem...
Jo, všichni všude tvrdí, že psi jsou všežravci, ale nikdy jsem se nedopídila, že by to bylo nějak podložený... Hele dám ti příklad - blbej, ale lepší mě nenapadá. Generace lékařů se odjakživa učily, že žaludeční vředy jsou způsobené stresem a nevhodnou stravou. Nikdy o tom nikdo nepochyboval. A když jeden vědec víceméně náhodou objevil, že žaludeční vředy způsobuje bakterie, tak se mu všichni vysmáli, protože se všichni ne po desetiletí, ale doslova po staletí učili, že v žaludeční kyselině nemůže žádná bakterie přežít, a navíc přece všichni dávno vědí, co žaludeční vředy způsobuje... Takže argument "učili jsme se to ve škole" pro mě není směrodatný. Směrodatné je to, co někdo skutečně zkoumal. Například tahle studie zkoumala, jakou stravu si psi sami zvolí, když mají možnost výběru. A psi se napříč různými plemeny shodli na stravě založené na tucích a bílkovinách, s co nejnižším obsahem sacharidů. Tedy na stravě masožravce...
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2013 20:05
- Nahlásit
davidkova renata
ale co třeba pes krmený celý život tescogranulema? ten asi moc masožravej neni
Tomu se říká "býložravec z donucení"
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2013 20:09 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit
davidkova renata
co třeba pes krmený celý život tescogranulema?
To je pes vegetarián přece
lamalucni
Tedy na stravě masožravce...
Tak jasně, že preferují maso, ale to nic nemění na skutečnosti, že klidně schroupnou i jablko nebo třeba mrkev. To striktní masožravec neudělá.
všichni všude tvrdí, že psi jsou všežravci, ale nikdy jsem se nedopídila, že by to bylo nějak podložený...
Jestli myslíš nějakou studii, tak to opět netuším, vycházím jen z prachobyčejnýho pozorování různých psů, různých plemen a velikostí u různých lidí ... a ti všichni jsou schopní strávit přiměřené množství rostlinné stravy a hodně z nich si klidně dá zeleninu nebo ovoce i samostatně (někdy rovnou ze záhonku ) A třeba kočku jsem v životě neviděla chroupat brokolici ani o podobným případu neslyšela. Netvrdím, že to není možný (viděla jsem třeba kočku jíst bramborový salát ... ), ale rozhodně by to byla výjimka a ne průměrný jedinec konkrétního druhu.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2013 20:15
- Nahlásit
Eldoguero
A třeba kočku jsem v životě neviděla chroupat brokolici ani o podobným případu neslyšela. Netvrdím, že to není možný (viděla jsem třeba kočku jíst bramborový salát ... ), ale rozhodně by to byla výjimka a ne průměrný jedinec konkrétního druhu.
Náš jeden kocour brokolici miluje nade všechno. Stejně tak salát, brambory a jakoukoli zeleninu. Úplně se o to pere. Druhej není až tak zeleninovej, ale i on se dožaduje věcí jako brokolice, brambora nebo mrkev nebo kůrka od chleba.
A já nevim, esi jim to mám dovolit, když jsou striktní masožravci.
Můj pes je zas spíš na ovoce.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2013 20:17
- Nahlásit
Eldoguero
Ale jo, jenže to, že pes schroupe mrkev, z něj ještě nedělá všežravce. Já každopádně nepopírám, že pes není tak striktní masožravec jako kočka. Ale typický všežravec je třeba člověk nebo prase, s plochýma stoličkama, které umožňují tu mrkev nebo kukuřici rozžvýkat do mrtě a strávit.
|