| Autor |
Zpráva |
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 11:12
- Nahlásit
Napadlo se mě tady zeptat, neb jsou tady lidi, kteří se věnujou nejen psychologii psí, ale i lidské na jednu věc.
U nás v domě bydlí stará paní. Co jsme se sem přistěhovali trpí psychickou poruchou, u které dělá docela slušnej kravál (dřív to znělo jako když vyje pes)... S přibývajícíma létama, ale z toho neurčitýho "houkání", přešla ve volání maminky... To, že je to tady jako v blázinci, na to jsem si zvykla a už to ani neřeším... Ale poslední dobou přemýšlím, jaký to musí bejt pro toho člověka...
Manžel té paní nedávno umřel a ona teď žije sama, je hodně špatně pohyblivá a i když k ní přes den chodí tuším opatrovatelky i její dcera, tak mám pocit, že je sama doma hodně často (když tam někdo je, jsou ty její hlasový projevy hnedka o hodně míň častější)...
Mě osobně zaráží, že zákony, přes který se dá došlápnout na člověka, kterej zavírá třeba psa dlouho doma, nevenčí ho atd. jakž takž existujou... Ale nevím o tom že by někdo řešil něco jako péči o starý nemocný lidi...
Přece jen když se vžiju do role člověka, kterej celou noc a někdy i třeba půl dne pořád někoho volá a nikdo nepřichází, je mi z toho docela úzko...
Nevíte někdo, co s tím?
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 11:25
- Nahlásit
Eimy
kontaktuj socialku a informuj je o te situaci, pani ma moznost davat svou matku do geri jesli pres den. Rozhodne by tam sama byt nemela. Jsi hodna, ze ti to neni jedno.
Meli jsme podobnou pani u nas v baraku a musela jsem si o tom durazne promluvit s policii, socialkou a pak jejim synem kolem druhe rano, kdy ji privezli, ze se toulala a ztratila se, protoze u ni doma ji strasilo a bala se tam. Nakonec se to pohnulo k dobremu, ale samozrejme, ze pokud to nikdo neresi, vsichni zucastneni se snazi problem smest pod koberec a nepridelavat si praci a starosti a vydani.
Rekni treba, ze pani place a vola o pomoc a pokud ti nepomuze socialka, zkus jinou. Napis tam pisemne doporuceny dopis, tim se musi zabyvat a trvej na reseni a odpovedi.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 11:31
- Nahlásit
dejavu
Já se spíš zkusím napřed domluvit i s tou její dcerou, příjde mi, že jí to není úplně jedno, nechávala nám tady na sebe i telefonní číslo, že když se bude něco dít, máme volat (ale dneska v noci to prostě nezvedala, je fakt, že někoho ve 2 telefon vzbudit nemusí)...
Mě nejvíc štve, že člověk neví, když se z patra pod náma ozývá "maminko pomoc", jestli volá jen tak nebo se jí doopravdy něco stalo. Mamka ji takhle jednou našla ležet na chodbě, tak jí musela pomáhat do postele... Mě hlavně zajímalo, jestli vůbec pro takovýhle lidi nějaký řešení existuje...
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 11:35
- Nahlásit
Eimy
Z jakeho jsi mesta?
Reseni existuje a nejen jedno, rekni ji o tom, jak pani upadla, rekni ji, jak vola o pomoc a place, ze je to denne a ze se trapi a zes ji v noci volala a nebrala to.
Jen tak nevola pro zabavu, bud je ji psychicky nebo fyzicky mizerne.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 11:44
- Nahlásit
dejavu
z Brna... Já vim, proto mě to tak štve... Protože se dost dobře nedokážu vžít do role člověka, kterej xhodin na někoho čeká a volá ho a přitom ten člověk nepřijde...
Když byla ještě na živu prababička, bydlela u babičky v podstatě celou dobu a ke konci už taky chtěla maminku, jednu schovala lísteček, kam jí babička napsala, kam šla a v kolik se vrátí (vždycky jí to psala a dala na to budík, aby si mohla kontrolovat hodiny), a prababička pak stála na balkoně a volala na lidi, co chodili na chodníku, ať jí jdou pomoct, že je doma sama a tak... A to babička odcházela vždycky jen na nezbytně nutnou dobu a i tak tam s prabibčkou v 90% případů někdo z rodiny byl a "hlídal" ji...
Proto je takovej přístup pro mě nepochopitelnej...
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 11:48 - Změnil/a: dejavu
- Nahlásit
Eimy
jj, chapu te, u nas dementni a chory pribuzny dozivali taky vzdy doma az do smrti, jakkoliv to bylo obtizne a v nekterych pripadech to trvalo mnoho let, taky mne tohle sobectvi stve.
Uvidis, jaka s ni bude rec, kdyz se zacne kroutit a kvilet, ze nevi, co ma delat a ze nemuze protoze protoze a budes videt, ze to nikam nevede, rekni ji, ze si prave myslis, ze by poradila socialka a ze kdyz ona nebrala telefon, tak jsi ji chtela prave volat, ono ji to dojde, ze by mohly byt potize a ostuda, ale preju ti, aby to probihalo splavne a s pani byla rec. Lidska lhostejnost je desiva a mozna vubec netusi, jak se jeji mama trapi, protoze ji to nikdo nerekl.
Jinak resenim by mohlo byt tohle v Brne, ale socialka toho ma jiste vic. http://www.nadeje.cz/brno.html
Stary lidi jsou nekdy jako deti a ona ji jako dite taky nenechavala bez dozoru a samotnou, si myslim.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 11:57
- Nahlásit
dejavu
Eimy
docela hnusný téma..
Mě tyhle věci se starejma lidma dost vaděj,bere mě to daleko víc než nějaký děti.Ne že bych to u nich schvalovala ,ale ty starý lidi mi přijdou daleko bezbranější a hlavně jsou neperspektivní,takže se s tim nikdo moc nezabejvá
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:00
- Nahlásit
Eimy
Když mamka dělala pečovatelku, dostala přidělenou i babičku, která byla "problémová", protože obtěžovala sousedy svým zpěvem. Ta stará paní žila zamčená v garsonce, což je prakticky klec, vycházet nesměla (by se ztratila). Její dcera jí tam jednou týdně hodila dvě krabice mléka a deset rohlíků. Paní neměla ani televizi ani rádio, prostě nic, čím se zabavit. Tak si krátila čas zpěvem. Mamka jí aspoň přinesla v květináči muškát a ten vám vyrostl do takové krásy, že jste nádhernější neviděli. Paní mu povídala, zpívala, celý den se mu věnovala.
Mamka si s ní taky každý den popovídala, dala teplé jídlo, studentky ze sociálky pak s paní vyšly na procházku a bylo po problémech. Jenže pozor, jsou to služby placené a málokteré dítko hodlá do svých rodičů investovat. Leda by hrozila ostuda, jako v tomto případě, neboť dcera byla jedna výše postavená osůbka samosprávy. Dáma.
Je to příšerný, jak se lidi chovají ke svým rodičům. Příšerný.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:02
- Nahlásit
dejavu
Ona o tom ví... Lidi jí to říkali, právě že nám tady nechala i telefon, že kdyby něco máme volat... Jenže si stejně myslim, že takovej člověk by prostě doma sám být neměl... Kvuli sobě i kvuli ostatním, člověk neví, co ho napadne, co udělá a tak...
Je to s něma většinou fakt jak s malejma dětma...
davidkova renata
A vo tom to je... Tohle nikdo moc neřeší, nebo mi to aspoň tak přijde, protože je to přece "dospělej člověk"...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:06 - Změnil/a: Eimy
- Nahlásit
Meta
Tak u nás tady tu její dceru vídám každej den, občas i dvakrát a chodí sem i lidi z té pečovatelské služby, třeba teď u ní podle mě někdo je, protože je tam klid nebo ji ta její dcera vzala na procházku. Není to o tom, že by na ní kašlala úplně. Asi se snaží, ale stejně mi to přijde málo...
Já už přemýšlela, jestli tam třeba občas nezajít, ale nemám od tam klíče... TA paní, když ještě byla v pohodě, měla docela ráda psy a Veverucha když procházíme kolem se k ní docela má, tak k ní občas třeba i s tím psiskem zajít a tímhle pomoct, ale průserový jsou občas ty noci, kdy ona nespí a volá a člověku šrotuje v hlavě, co se jí právě může stát nebo stalo
Chtěla jsem se právě zeptat na nějaký řešení, aby všichni nebyli na tu její dceru jen naštvaní, ale někdo jí poradil i něco konstruktivního...
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:15
- Nahlásit
Eimy
Dneska je to fakt těžký, protože pokud se dcera nehodlá obětovat a zůstat doma s babičkou, což jí může existenčně zničit, pak už toho moc na výběr nemá. Důchoďáky si řeknou o pěkných pár desítek tisíc na ruku a ty mít nemusí a pak je tu další věc, starého člověka když vytrhneš z jeho prostředí a dáš do ústavu, tak tam za pár měsíců umře. A se nedivím. Taky bych umřela. Ta vaše babička je na tom ještě dobře. To mi věř.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:18
- Nahlásit
Meta
Já to chápu, že to neni lehky, taky jsem o tom vytržení z prostředí přemýšlela, že by to pro ni mohlo bejt ještě mnohem horší... CHápu taky, že je to finančně náročný se takhle o někoho starat (když jsem koukala na ceník služeb, kdy se starší lidi hlídají i v noci), ale mně to prostě štve... A aspoň chci zkusit s tím něco udělat...
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:19
- Nahlásit
Eimy
vzdyt jsem ti tam reseni napsala, neni to tak drahe, aby si to dcera nemohla dovolit, vzdyt to muze zaplatit z duchodu matky! Ta centra jsou i pres noc, zalezi, jak si tam domluvi pobyt nebo proste mati vzit k sobe, kdyz rusi pres noc. Muzes volat i policii v noci, kdyz pani nebere telefon, ale resit by to mela predevsim ona.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:20
- Nahlásit
dejavu
Jo jo, koukala jsem na to, díky moc, zkusím to navrhnout... Snad to dopadne aspoň trošinku dobře...
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:21
- Nahlásit
Eimy
nenech se odbyt, clovek nemuze byt porad jen hodnej a chapavej, kdyz chce neceho dosahnout
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:32
- Nahlásit
Meta
Jenže pozor, jsou to služby placené a málokteré dítko hodlá do svých rodičů investovat.
... když to s otcem šlo z kopce, zjišťovala jsem ceny těchto služeb. Nevím kolik je to dnes, ale před cca 7 lety to byla měsíčně poměrně značná částka.
Ne každá rodina je na tom tak, že si může dovolit najmout pečovatelku nebo být se svým starým příbuzným celý den doma. ... Není to tak černobílé...
|
Eda
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:34
- Nahlásit
Eimy
tohle je na velmi dlouhou a konkrétní diskuzi těžko proveditelnou po netu měla bys znát co nejvíce podrobností a především vědět, jestli má cenu opravdu "pomáhat". myslím tím, co té paní skutečně je a v jaké jsou situaci její nejbližší. je moc pěkný, že se o to zajímáš, ale než něco podnikneš, přemýšlej ještě o tom a sežeň co nejvíce informací!
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:38
- Nahlásit
maixnerova
geri jesle stojej pres den od 80 - 240 Kc.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:39
- Nahlásit
dejavu
Pokud ale tlak na dceru bude silnější, dá babku fakt někam do ústavu, aby měla pokoj.
Tenhle týden jsem četla v novinách odpovědi prozidentských kandidátů, co udělají pro staré lidi. Oba shodně odvětili, že je to věc potomků, jak si je stařící vychovali, tak se budou na stará kolena mít. A Švejnar tomu nasadil korunu, řka: Kupříkladu já i moje sestra neopomeneme každoročně strávit část naší dovolené s našimi 80-ti letými rodiči.
Tomu říkám empatie! To je myšlení, co?
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:42
- Nahlásit
MetaOba shodně odvětili, že je to věc potomků, jak si je stařící vychovali, tak se budou na stará kolena mít.
tak to je teda fakt sila
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:43
- Nahlásit
Meta
ale v tom ustave nebude sama, bude mit moznost si tam popovidat, vyvijet nejakou cinnost, postaraji se ji tam o jidlo i o zdravotni stranku, ne kazdy ustav musi byt tim horsim resenim a pokud za ni denne chodi, tak uvidi sama, jak se tam pani ma.
Jinak k tomu co pises, je to desne, ale trumfnul to jeste paroubek, ktery se v ramci svych populistickych kecu nechal slyset, ze po zkusenostech se svymi rodici by jim dopral eutanazii.
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:45 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit
dejavu
geri jesle stojej pres den od 80 - 240 Kc
... i 2400,- měsíčně (při nejnižší sazbě) může pro někoho bejt velkej problém ve smyslu, že to prostě fin. neutáhne... když má např. prodavačka 10.000,- čistýho, po zaplacení nájmu a služeb jí toho moc nezústane...
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:47
- Nahlásit
maixnerova
vetsinou mivaj starici duchod, ne?
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:55
- Nahlásit
dejavu
vetsinou mivaj starici duchod, ne?
jo jasně, pokud by měla maminku u sebe... pokud by paní bydlela sama a měla tam celý den pečovatelku z důchodu by to utáhla sotva....
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:56
- Nahlásit
dejavu
Co já mám zkušenosti, tak nejlépe snášejí ústavy lidé, kteří se tam nastěhují o vlastní vůli, ještě soběstační a prostě si tam zvyknou. Pak je to jak píšeš, apoň si mají s kým popovídat a tak. Ale jakmile je tam dán člověk který nechce, nebo člověk už částečně zmatený, jako tady, pak už je to pro něj jen stres a stres, který ho časem dorazí (a co jsem viděla tak dost rychle)
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 12:58 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit
Meta].
..a pak je tu další věc, starého člověka když vytrhneš z jeho prostředí a dáš do ústavu, tak tam za pár měsíců umře. A se nedivím. Taky bych umřela.
souhlas...
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 13:03
- Nahlásit
maixnerova
ja jsem tady nikomu nedoporucovala pecovatelku na cely den, ale geri jesle. Ty maji i tydenni nebo mesicni cykly, dle dohody.
Ale i cast pecovatelskych sluzeb se proplaci na pojistovnu, tohle je potreba probrat se socialkou a s osetrujicim lekarem.
Krome duchodu maji nekteri starici i priplatky za nemohoucnost nebo se proplaci pribuznym, kteri se o ne staraji i osetrovani.
Ale opakuji, tohle by mela resit ta dcera se socialkou, se kterou probere financni moznosti i moznosti, ktere se nabizi pro ten ktery obvod. Kazdopadne neni lidske ani bezpecne takoveho cloveka nekde proste zavrit a cekat, jestli si pusti plyn nebo skoci z okna nebo podpali barak.
|
radkah
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 13:03
- Nahlásit
Eimy
Já chodím jako dobrovolník k seniorům...pokud má paní psychické onemocnění, tak bývá lepší umístit jí do zařízení, kde vědí jak zacházet s konkrétní diagnozou. Ona může mít strach, halucinace, úzkost....dnes jsou domovy specializované na určitá onemocnění. Je možné, že má paní "ajzhamra" a to je pro toho jedince strašně stresující, pokud žije sám. Promluvila bych s pečovatelkou-ta bude diagnozu znát a potom se pokusila promluvit s tou dcerou...Pokud budeš mít zájem tak ti pošlu kontakty na určitá zařízení
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 13:04
- Nahlásit
radkah
No a je vyřešeno.
|
radkah
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 13:10
- Nahlásit