| Autor |
Zpráva |
papillon_girl
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 14:39 - Změnil/a: papillon_girl
- Nahlásit
Ahoj!
Zase se nám blíží silvestr a s ním i naše milé petardičky....... Mám takový menší problém, Když Bow usliší jen menší prásknutí, je hned hrozně vyděšený a utíká se schovat do pelechu, popřípadě se přitiskne do kouta..... Zkusila jsem snad už všechno§ Vzít ho do náruče a konejšit, vecpat mu pamlsek, odpoutat jeho pozornost hračkou.... Prostě nic...... Ale když byl loni silvestr dostal čtvrtku kinedrilu a pustili jsme televizi, takže vnímal hlavně ji a rán si anui nepovšiml. takhle to ale prostě nejde dělat pořád. Stejné chování má i při bouřce nebo když slyší střelbu z pušky......... Prosím pora´dte mi někdo nejlepší způsob, jak jeho strach aůspoň trošinku zmírnit.......... a nebo při nejlepším postupně njěakou metodou úplně odstranit§ Všem moc děkuju za odpovědi..........
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 14:43
- Nahlásit
papillon_girl
v prvom rade je chybou robit toto, co popisujes:Vzít ho do náruče a konejšit, vecpat mu pamlsek, - to v nom strach l;en utvrdzuje, lebo ho vlastne chvalis a odmenujes,za to, ze sa boji
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 14:44
- Nahlásit
papillon_girl
Vzít ho do náruče a konejšit na to hned zapomeň!!! tím ho v tom ještě podporuješ, zkus odpoutat pozornost, hrát si, cvičit, něco co má rád, bude sranda, to nám fungovalo u předešlý čubiny.
Pak je možnost vylítnout ven a zmlátit ty fracky, co to házej
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 14:49
- Nahlásit
papillon_girl
najlepsie je psa na hluk navykat postupne - ja som to robila tak, ze som s nim chodila na miesta, kde pubertaci hazali rachali perady a tam som sa s nim hrala, tvarila som sa, ze nic nedeje atd.
Mozes to robit aj tak, ze si zoberies si pomocnika, ktory bude niekde obdalec hadzat piraty...
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 14:52
- Nahlásit
Já mám se svou čubou tenhle stejný problém. Vždy se mi uteče schovat hned při první ráně, ale to jí už teď nedovolím. Když zaleze pod postel, chci po ní, aby vylezla a třeba se se mnou koukala na telku, aby si třeba hrála se mnou s míčkem, hlavně, aby nebyla schovaná a viděla, že jí petarda nic neudělá. Večer venku už to taky práská, nechávám jí na vodítku, nesmí ho napínat, a prostě chodíme. I když vím, že se mi normálně nevyvenčí, že bude chodit se staženým ocasem, vždy normálně dokončímep rocházku,ať to práská, nebo ne. Nezrychluju, dělám jakoby nic, neupozornuju jí žádným konejšením na to, že se něco děje. Chtěla bych nakonec docílit toho, aby viděla, že když to nevadí mě, že to nemá vadit ani jí.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 14:53
- Nahlásit
GerdaNezrychluju, dělám jakoby nic, neupozornuju jí žádným konejšením na to, že se něco děje. Chtěla bych nakonec docílit toho, aby viděla, že když to nevadí mě, že to nemá vadit ani jí.
jj, presne o toto ide
|
Linda L
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 14:56
- Nahlásit
Já mám zlepšovák a když ho použiju tak si psisko petard ani nevšimne. Ale nikde to na mně neříkejte a zapomeňte že jsem s tím přišla já Jestli má někdy pejsek zájem Ti naskakovat na nohu, tak proč mu to při petardách výjimečně nedovolit? Když se mu to normálně zakazuje, tak si to může pěkně spojit - hele petardy, to bude príma, já si pěkně za_ukám
Je to blbej nápad ale pes se mi petard fakt nebojí a člověk by skoro řekl že se i těší na silvestra.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 15:08
- Nahlásit
Linda L
Tohle nemůžeš radit papillon_girl, ten její úchylák ošukává všechno co potká a je mu jedno jestli k tomu střílí petardy, nebo ne
papillon_girl
Když byl u nás tak se nebál. Byla bouřka, on zalezl do boudičky, vzápětí zjistil, že puma a spol si normálně hrají, vylezl a přidal se. Zkus ho dát dohromady s jinými psy, kteří se nebojí. I když nevím jak to v praxi uděláš
Mimochodem, slyšet je s tvrdým y, oprav si to, ale fofrem
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 15:13
- Nahlásit
BiluškaZkus ho dát dohromady s jinými psy, kteří se nebojí. I když nevím jak to v praxi uděláš
mozno bude stacit, ked sa s nim normalne bude hrat ona, vymysli mu nejaku zaujimavu cinnost a pod...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 15:25
- Nahlásit
Bela
To asi neklapne, Bow si hraje jenom když chce on. Když nechce tak s ním nehneš ani párem koní. Většinou nechce
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 16:46
- Nahlásit
younglady
zkus odpoutat pozornost, hrát si, cvičit, něco co má rád, bude sranda,
někde to možná funguje, u nás ne. Sárina se při bouřce, petardách dostane do takový fáze, že nevnímá... jen sedí, sliní a třese se...
papillon_girl
zkoušela jsem všechno, chodit za bouřky ven, dělat blbosti a nikdy nic nepomohlo... takže já radím přetrpět, nelitovat psa, nevšímat si ho, dělat jakoby nic, ono se to nezlepší, ale je to furt lepší, než litovat...
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 16:50
- Nahlásit
papillon_girl
pustili jsme televizi, takže vnímal hlavně ji a rán si anui nepovšiml. takhle to ale prostě nejde dělat pořád.
upřímně pokud by tohle pomáhalo našemu psovi..klidně to pokaždý udělám...Silvestr je jednou do roka...a petardy v mezičase to fakt kolikrát vynadám těm co je házej u nás u balkonu
|
Kniga
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 16:58
- Nahlásit
Biluška
JJ taky jinyho psa doporucuju, byla se se stenetem venku, praskla petarda, Spotyncin ocasek sel okamzite dolu, jenze akorat se ocmuchavala s jezevcicic, takze hodila ockem co jako ta na to, ta s klidem, takze se Spoty okamzite ukldnilaila a ocasek ji zase vystrelil vzhuru, chtelo to nafilmovat, bo to bylo tak vse behme jedne dvou sekund.
A jak pise
sarax i tim lekem bych to klisn vyresila, protoze nas druhej pes, je proste od malinka desne vydesenej (a my udelali unej tu chybu ze ho prave litovali) a pomalu na infarkt, zaleza kam to de, klepe se, srdce mu bije o sto sest, druhej den nechce z domu... tak jsme mu loni koupili u veta prasek, pekneho o pul desate zfetovali, prospal se a byl klid...
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 17:04
- Nahlásit
Řekla bych že je to pes od psa. My jsme měli boxera a ten měl z petard panickou hrůzu úplně od malička. Na silvestra to s ním bylo šílený, protože jakmile venku něco bouchlo a my třeba byli na procházce, tak okamžitě táhnul domů a nebyla s ním řeč. O půlnoci ležel pod stolem a třepal se. A mohli jsme dělat co chtěli a bylo to houby platný.
Teď máme buldočka a tomu jsou zase od malička petardy úplně volný. Jakmile venku něco bouchne, okamžitě letí k oknu a čumí co se děje. Jeho spíš rány zajímají, než děsí.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 17:25
- Nahlásit
papillon_girl
do náruče nebrat a neutěšovat, dělat jakože nic. Jinak si nejsem jistá, jestli to jde odnaučit - on se totiž většinou té reakci na ránu pes neučí, některému to vadí , některému ne. A kdyby to šlo odnaučit, určitě by se už o té metodě vědělo, protože petardy a strach některých psů z nich nejsou žádná novinka. Hlavně tomto období ( u nás petardy lítají od té doby, co se začnou prodávat , bych je dovolila prodávat až po Vánocích, před Silvestrem ) psa , který se petard bojí nevodit na volno po sídlištích a tam, kde lze petardy očekávat ,lekne se a vyrazí může se ztratit.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 17:39
- Nahlásit
A kdyby to šlo odnaučit, určitě by se už o té metodě vědělo, protože petardy a strach některých psů z nich nejsou žádná novinka
ono, su vycvikari, ktori tvrdia, ze sa to odnaucit da, najma vyssie popisovanymi postupnymi metodami. osobne s oducanim skusenost nemam, lebo ani jeden z mojich psov strach nema/l, co pripisujem tomu, ze som ich od mala postupne privykala. Ale mozno je to len ich vrodenym haskacim ignorantstvom
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 17:48
- Nahlásit
papillon_girl
bohužel jak tu zaznělo, opravdu s tímhle nic moc dělat nejde. můj pesa reaguje po dvou na něj hozených petardách jak na bouřku, tak na střelbu a petardy jsou vrchol- stačí opravdu zdálky a dostává se do megastresu. žraní pamlsků ani hraní si nepřichází v úvahu. zkoušela jsem všechno možné i nemožné a dopracovala jsem se tam, kde jsem byla. dělat, že petardy neslyšíš, nechat pesu ať si doma klidně někam zaleze, prostě ignorovat. venku pokuď má tendence zdrhat- vodítko. druhý pes je opravdu výhoda, bohužel, nemám k dispozici... trochu nám pomáhá aromaterapeutická tagíska- ale opravdu jen mimimálně.
tento měsíc jsem začala se zvykáním na střelbu- zatím startovací pistolí, chodím minimálně 3 krát týdně a beru ssebou dobrmanku, která reakci nemá. psy uvážu, jednou, dvakrát vystřelím, vracím se k nim a dráždím je krabičkou se syrovými játry .. když se jonda nabudí, dostane ten humáč a pochvalu. a znovu... první dvě "lekce" byly hrozné, ale dá se říct, že jonda si na to po dvou týdnech zvykl. budu postupovat dále a třeba se během několika let dopracuji i k petardám... ovšem krom této situace, kdy ho to učím, logicky zatím žádné zlepšení.
takže přeji pevné nervy všem stejně "postiženým"...
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 17:53
- Nahlásit
eva od jondybohužel jak tu zaznělo, opravdu s tímhle nic moc dělat nejde.
tak trochu si oporujes, nie? Keby s tym nic neslo robit, tak sa snad nebudes s nim "namahat" cvicit? to len tak na okraj
...osobne si myslim, ze to treba skusat a snazit sa psikovi od toho strachu odpomoct, aj keby to mal byt beh na velmi dlhe trate. Podla mna robis dobre, ze si k nacviku beries psa, ktory nema reakciu. Dobre priklady robia svoje...
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 18:02
- Nahlásit
Bela
však já nepíšu že nic, ale nic moc a rozhodně ne hned.
každopádně je to fakt zoufalství, vidět svýho psa měsíc na dně, proto se nevzdávám, protože naděje umírá poslední, ikdyby se to mělo zlepšit jen o setinu za rok..
takže pokuď to tak vyznělo, tak ne, samo se snažit psa přivykat,ale nečekejte, že existuje nějaký všelék, nebo že za rok odvykání bude váš pes vpoho. pokuď se jedná o opravdu silnou reakci.
Podla mna robis dobre, ze si k nacviku beries psa, ktory nema reakciu. Dobre priklady robia svoje...
jj, tohle je fakt super podpora, škoda, že nemůžu mít druhýho psa, pokuď možno bez reakce ..
pouhou přítomností psa, který na petardy apod. nereaguje, nastává pro tu chvíli u nás zlepšení o hodně.
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 18:08
- Nahlásit
nemáme vyzkoušeno snad jen toto, ale možná příští rok na to dojde. v mých investicích do "procesu odvykání" se to už asi ztratí...
http://www.veterinarnipece.cz/d-a-p--2861.html
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 18:10
- Nahlásit
eva od jondytakže pokuď to tak vyznělo som si trosku rypla, lebo hned ta prva veta mi prisla taka strasne pesimisticka a pritom ty sa vlastne snazis s tym nieco robit.
ty mas tusim loveckeho pesa, ak sa nemylim. Ta metoda co popisujes, je ako idu na nacvik kludu pri strelbe polovnici?
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 18:17
- Nahlásit
Bela
joo, máš pravdu, vypadá to pesimisticky, ale to je mým psychickým stavem, už mi z toho čokla šíbe...
neee, nemám lovečáčka, ale ovčáčka šeltiáčka, takže nevím, ale nám to takhle funguje. tedy zatím v téhle první fázi.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 18:20 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
eva od jondy
ovčáčka šeltiáčka
takže nevím, ale nám to takhle funguje. tedy zatím v téhle první fázi.
ja sa pri nasom tiez hodne riadim intuiciou a zatial mi to vascinou funguje, svojho pesa si najlepsie poznas sama, takze drzime vsetky palce aj pacandy
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 18:27
- Nahlásit
Bela
je to tak, člověk sice hledá inspiraci všude, ale nakonec to u mě dopadá přesně, jak píšeš.
takze drzime vsetky palce aj pacandy
děkujeme moc, už mě dostal ten pes škaredej až tak daleko, že už cz-psa jen prolítávám a přispívám jen výjimečně, abych neměla výčitky, že místo toho bych mohla třebas střílet ..
jen čekám, kdy na mě někdo poštve policajty, ikdyž chodím na val nad dálnicí, abych nerušila lidi a zvířata... stejnak už mě viděli nejmíň dva pejskaři v jedné ruce s pistolí a v druhé s krvavýma játrama
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 18:31 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
eva od jondy
totalne si ma rozosmiala, normalne sa tu smejem nahlas!!! ta predstava je fakt neskutocna
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 18:34
- Nahlásit
Bela
zato ty lidi vypadali, že by to nejradši vzali tryskem dolů zkratkou přes D1
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 18:35 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
eva od jondyzato ty lidi vypadali, že by to nejradši vzali tryskem dolů zkratkou přes D1
pocuj, len aby z toho postupom casu nebola nejaka nova urban legend! Sialena strelkyna s kusmi jater na dialnici...
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 18:44
- Nahlásit
Bela
no vzhledem k tomu že už mám na další fázi se zvýšenou intenzitou výstřelu doma připravenou repliku beretty...
http://www.airsoftguns.cz/pic/big/TM_MAN_M92F.jpg
až mě tam potká nějakej důchodce, tak možná budu mít příště k dispozici i figuranty černooděnce
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 18:52
- Nahlásit
Bela
ono, su vycvikari, ktori tvrdia, ze sa to odnaucit da ,no já právě spíš slyšela, že se to odnaučit prakticky nedá , myslela jsem to tak, že kdyby se to dalo odnaučit nějakým způsobem v nějak rozumné době , že by se taková metoda byla ve známosti a běžně se používala. Já nevím jak velké množství (procentuálně) psů takovou reakci na střelbu a petardy ( a i tu bouřku) má, ale z toho co občas čtu ( nejen tady) myslím, že docela dost. Moji psi strach z rány nemají a nezvykala jsem je nijak postupně, prostě v nich ten strach z toho není. A můj předchozí pes se petard nebál až do svých 14 let , kdy ohluchnul, pak se jich bát začal ,evidentně tedy nebyl zcela hluchý, ale nějak mu to pak vadilo, možná nedokázal lokalizovat ten zvuk nebo nevím proč .Každopádně ani já nejsem blahem bez sebe, když jdu a najednou prásk ! A když je to 5x za sebou než dojdu na tramvaj ( a to je asi 70m) , tak bych těm puberťákům s chutí jednu ťala , a psi mají sluch citlivější než lidé, takže vlastně jsou možná divní ti, co se nebojí
|
papillon_girl
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2007 20:31
- Nahlásit
Biluška
to je prostě gynda opraštěnej....... ale zas bych řekla, že te´dka třeba práskla petarda a Bow je v klidu..... ais to nebuda zas tak hrozný....
Bela
To brání do náručí jsem dělala kdysi. te´d jsem ve fázi s hraním (to je jak kdy) a prostě se ho snažit nějak zaujmout a pslední dobou to i začíná pomáhat!!!!! Třeba te´dka stačila taková bláznivá hra a Bow byl v kklidu........
|