| Autor |
Zpráva |
Terri
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 13:55
- Nahlásit
Garfield
je učí poznat kdy je dítěti tak a kdy onak a neučí se mu rozumět a mít ho rádi
Protože se stydí a bojí že by byly označeny za špatné matky. Divila by ses, kolik to nadělá problémů. Mamky chodí svými mamkami a čtou příručky. Jsou hodně protichůdné názory na tzv. intuitivní rodičovství.
A co do psů - Ty jsi psomilec, ale je prostě hodně lidí, co si to o sobě bohužel jen myslí. A musí se učit i tu přirozenou komunikaci, protože to holt pro ně přirozené není. Ale dobře že se to aspoň chtějí učit.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 13:56
- Nahlásit
Tím chci říct, že je mi blízké to, co píše Garfield.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 13:59
- Nahlásit
Ketrin
Nesouhlasím, jsem přesvědčená, že kdo nemá v sobě "základní komunikaci" (to je úplně debilní výraz), není ani líný, ani to není tím, že nečte, ale prostě mu do rukou zvíře nepatří, protože mu chybí přirozený cit, schopnost vnímat pocity, gesta a nálady zvířete, tak ať si radějí koupí raketu a jde hrát tenis nebo pěstovat jahody. Kdo má vztah ke zvířeti, naučí jej naprosto bez cizí pomoci základní povely (myslím ty laické), kdo má praxi se zvířaty, připraví si psa i k ZZO, ZM. Až na věci technicky náročné je potřeba odborná pomoc a dohled... Pro toho, kdo to dělá poprvé.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 14:03
- Nahlásit
Garfield
Takže souhlasíš se mnou , taky si myslím, že to musíš mít v sobě. ALe na druhé straně TI lidé ty psy mají a tak jim to může aspoň někdo mechanicky ukázat... Prostě lepší než nic. A i já, a myslím že psomil jsem, se ráda přiučím. Jsou věci, co mě někdy nenapadnou (ne tak rychle jak by měly)
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 14:04
- Nahlásit
Garfield
Ano, to jsem myslela tím pozorováním a přemýšlením - dodala bych ještě vcítění se. Blbě jsem formulovala.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 14:11
- Nahlásit
Víte, dnes si čtu zkušební řády a ráda bych si dokázala, že to svého psa naučím taky, ani né pro to, že chchi zkoušky složit, prostě proto, že mě to baví, mám radost z úspěchu a když to půjde, tak to někde i ukážu. Když mi bylo 12 dostala jsem "svého" prvního psa, takového toho, kdy to rodiče nechali na mě a starej se, o všechno. Naučila jsem ho základní poslušnost sama od sebe, z vlastní hlavy, z vlastních nápadů, uměl věci, které se Garfield nenaučí ani za sto let , nikdy mi nikdo neukázal, jak na to. Prostě mi to šlo samo. Dávala jsem ho uspat ve svých 25ti letech, protože nikdo jiný z rodiny (ač ho milovali bezmezně) tam nechtěl být a ani se mu nepodívali do očí, když jsem ho nakládala do auta. Ale to je samozřejmě o něčem zcela jiném. A stejně tak učím teď Garfielda. A naučila bych ho i ty stopy a obrany, ale já to nechci podle sebe, ale podle řádu, předpisově a na to už pomoc potřebuji. Ale není to o komunikaci, je to o technice.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 14:19
- Nahlásit
Garfield
Máme podobné zážitky, můj první NO, i když nebyl majetkově můj, byl mým po psychické stránce. Dostala jsem se k němu ve svých 12letech. Komunikace - to mně ani nenapadlo přemýšlet! To všechno šlo prostě samo. Naopak - teď mám pocit, že někdy moc uvažuju a hledám nějaké zádrhele nebo že se víc bojím atd.
A přesně, zkoušky pro zábavu nás obou! Pokud by na to pesa nebyl, no tak holt budem dělat něco jiného. Ale taky se chci vrhnout do stop a obran...a to je "nadstandard" - no přesně jak píšeš
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 14:22
- Nahlásit
Terri
Přesně tak, občas mě mnohá témata tady na webu zaráží, protože mi to přijde jako vědecké bádání a odborné poučky o tom, jakou silou udeřit vajíčkem o kraj sklinky, aby vyteklo v co nejlepším stavu do mističky, abychom je pak mohli rozkvedlat...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 14:26
- Nahlásit
Garfield
mě mnohá témata tady na webu zaráží, protože mi to přijde jako vědecké
Protože to je třeba případ těch, co to NEUMÍ, nemají to v sobě, ale jsou ochotni se to UČIT...
Takže to je v podstatě fajn, a náhodou, taková technika s rozbíjením vajec jednou rukou...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 23 Čec 2005 18:51
- Nahlásit
Myslím že je to hodně o tom kdo jak je komunikativní ve vlastní komunitě. Dobrý psycholog lidí asi těžko bude mít potíž se svým psem. Startovní čára je tu to že toho svého psa má a má k němu kladný vztah a CHCE komunikovat.
Jinak lidi - pravda je jen JEDNA - NELZE NEKOMUNIKOVAT !!!!
Pokud vím tak zrovna p.Dostál proslul jako nemotora v mezilidských vztazích - pak vystává otázka co chce on učit ??!!
|
Vladimir
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2005 20:23
- Nahlásit
Anonymní
Dobrý psycholog lidí asi těžko bude mít potíž se svým psem.
Skutocne?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 23 Čec 2005 21:37
- Nahlásit
nemyslím tím toho kdo má "jen " vychozenou školu, ale toho kdo má praxi v bezkonfliktní komunikaci s lidmi, dětmi, nebo postiženými osobami.... takoví lidé jsou dost flexibilní na to aby snadno pochopili podstatu komunikace se zvířetem.
Jak tu již bylo uvedeno, nejde o to se ji nabiflovat, ale prostě ji POJMOUT.
nějaký "psí gen" jsou prostě kecy... buď umím komunikovat, nebo ne - nic s genem ani nadpřirozenou schopností to nemá co do činění....
To že za mnou pes courá po jevišti není demonstrace komunikace, nebo snad ano ? takto vy komunikujete ?
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2005 10:42
- Nahlásit
Anonymní
Dobrý psycholog lidí asi těžko bude mít potíž se svým psem
Flexibilita, empatie a schopnost naslouchání. Jenže pak by znamenalo, že "dobrý pejskař" by mohl být dobrým psychologem. A s tím už bych to tak jasně neviděla. Psychologie není jen o těch třech zmíněných schopnostech...
Každopádně, kdybys to někdy ověřil v nějaké práci, publikuj to, dal bys kritérium pro výběr budoucích psychologů
|
Vladimir
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2005 17:45
- Nahlásit
Terri
Flexibilita, empatie a schopnost naslouchání. Jenže pak by znamenalo, že "dobrý pejskař" by mohl být dobrým psychologem.
Mam dva priklady z najblizsieho okolia.
1/ Jedna moja dobra priatelka, je vynikajuci "psycholog", ma obdivuhodne komunikacne schopnosti /s ludmi/. Sledovat ju, ked s nejakym slovekom komunikuje, je pre mna zazitok. Skutocne sa v ludoch vyzna a dokaze "pozitivne komunikovat" aj s tym "najvacsim debilom". S psov ma panicky strach od detstva. S psami to skutocne nevie. Chcu mat psa, ale boji sa toho. Boji sa dokonca aj mojho "superspolocenskeho psa".
2/ Moja manzelka. Silny introvert, komunikacia s ludmi este horsia ako u mna. Ale co sa tyka psov....... necitala z tej kopy knih o psoch, co mam ani riadok. Nikdy nemrkla ani na ziadne internetove psickarske forum.Ale to co dokaze s psami, ako vie komunikovat s psami, obdivujem. A pri vsetkej snahe sa k "jej umeniu" ani nepriblizim.
Pojem "psi gen" nie je podla mna ziadna blbost. Jedma moja dcera ho ma a jedna ho nema. A vidim kazdy den, aky je to rozdiel.
Odpurucil by som "anonymom", ktory maju potrebu o niekom konkretne napisat nieco zle, aby pouzili "vedeckejsie argumenty"
Neuvazujete na tomto fore zrusit uz konecne tych anonymov?
|
Kokiš
|
# Zasláno: 24 Čec 2005 19:28
- Nahlásit
Vladimir
To máš teda stoprocentní pravdu. U mě taky - komunikace s lidmi nic moc, jsem poměrně uzavřený a s lidmi jen těžko navazuju jakýkoli kontakt, ale se psy si rozumíme i pouhým pohledem. Pes se na mě koukne a já přesně vím co zrovna chce a naopak nám to funguje taky a to jsem je nijak necvičil, spíše laskavě vychovával a vedl. Přesně pochopí každé mé zahvízdnutí či gesto,ani nemusím vydávat povely. Já myslím, že tohle je lidem daný "od boha" na tohle žádný školy nejsou. Někdo přečte třebas sto knih o psech a stejně jim neporozumí - já zas třeba vůbec nerozumím lidem.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2005 20:00
- Nahlásit
Vladimir
Však já s Vámi právě souhlasím - viz. můj příspěvek (tedy doufám, že je to z něj pochopitelné..), ...jen teď trochu uvažuju, kteří psychologové, které znám mají psy...
tomto fore zrusit uz konecne tych anonymov
No to by musel Administrátor... (Víťa)
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2005 21:35
- Nahlásit
Terri
Já znám psycholožku, která má fenu NO, naprosto si s ní neví rady, fena je velmi temperamentní "pracačka", ale v jejích rukách nezvladatelná, zdevastovala jí celý byt a napadá psy všeho druhu. Když jí dá do ruky jisté výcvikářce, změní se fena v naprosto poslušnou a ochotnou spolupracovat........
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2005 22:26 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Ebony
No právě, anonym to asi myslel(a) tak, že dobrý psycholog, tj. který je fantastický k lidem a tudíš musí mít jisté vlastnosti a dovednosti je automaticky převede k psovi...
Takže buď ne, a nebo ta co znáš není dobrá
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2005 08:16
- Nahlásit
Já si s lidma rozumím strašně špatně, nerada se seznamuju, necítím se dobře ve velké společnosti, těžko navazuju nová přátelství, držím se 12 let uzavřené skupiny a nic jiného mě nezajímá. V práci je komunikace s lidmi pro mě sice důležitá, ale to je profesní maska, s níž má povaha a já nemá nic společného. Jen fráze, slušné zdvořilé vystupování a šmitec.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2005 08:56
- Nahlásit
Když mi bylo 12 dostala jsem "svého" prvního psa, takového toho, kdy to rodiče nechali na mě a starej se, o všechno. Naučila jsem ho základní poslušnost sama od sebe, z vlastní hlavy, z vlastních nápadů, uměl věci, které se Garfield nenaučí ani za sto let
Protože jsi byla dítě Stejně tak Terri. Děti v těhle věcech moc nepřemýšlí, jednají intuitivně a proto jim to jde. Jak dospíváš, spousta těhle věcí se ztrácí. Jen řekni - kdyby jsi dostala svého prvního psa teď, udělala by jsi to samé jako ve 12? Myslím, že ne. Šla by sis koupit knížku, šla by jsi na cvičák a moc by jsi přemýšlela, abys někde neudělala chybu...protože přeci musíš být zodpovědná. Škoda, že se ta dětská jistota, že to dělám správně ztrácí, co.
S tím psychologem taktéž nesouhlasím. Já komunikující s lidmi rovněž moc nejsem. Mám stejně jako Garfield svou bublinu, která se ještě k tomu u mě s věkem zužuje. Skoro si říkám, že už bych s tím měla začít brzdit.
K tomu co píše FiSt - nevím jestli máš pravdu. Kamarádka - teď už bývalá - si ke mě chodila pro rady snad denně. Babrala jsem se s ní dobrého půl roku. Za tu dobu nepochopila ani to, že potrestat psa, když přijde domů a najde něco roztrhaného, je kravina. Tisíckrát jsem jí to vysvětlila, tisíckrát to odkývala a pak mi stejně řekla: ale ona věděla moc dobře za co to má. jinak by se přede mnou hned neplazila...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2005 10:16
- Nahlásit
nefer
Add dítě - přesně, bohužel se to ztrácí, intuice a dětská hravost, nápady, jistota a spontaneita. Nastupuje racionalita tj. co kdyby, jak asi, proč a nač... a taky strach.
V životě bych nelezla do míst (a už vůbec ne se psem - co kdyby se zranil) jako tehda...
Komunikace s lidmi/zvířaty - tak to je další samostatná věc. A internetové diskuse taky - anebo sami to píšete, kde je vám líp
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2005 12:31
- Nahlásit
já bych neřekla, že to je o tupcoství, ale o ochotě mnohých lidí si připustit, že něco neumím, někde dělám chybu a potřebuji poradit a ještě k tomu potřebuji poradit v něčem tak primitivním jako je výchova psa, jakožto podřadného druhu....
ale máš vlastně pravdu - takový člověk se dá klidně nazvat extra tupcem
anebo sami to píšete, kde je vám líp
přesně - v jisté chvíli jsem zjistila, že jsem vyselektovala lidi, se kterými se stýkám na majitele psů. postupem času jsem vyselektovala ještě ty, jen na malou skupinku lidí, které svého psa vidí stejně jako já. přítele bych spočítala na prstech jedné ruky, ale jsem tak spokojená. v červnu jsem byla nečekaně na svatbě mé sestřenky. váhala jsem jestli pozvání přijmu, ale pak jsem si řekla: sakra, vylez zase mezi "normální" lidi, psa ti pohlídaj...bylo to zajímavé...pár hodin jsem si připadala jako černá ovce a 5x volala ségře, jestli je "moje malá" v pořádku
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2005 12:59
- Nahlásit
vylez zase mezi "normální" lidi, psa ti pohlídaj...bylo to zajímavé...pár hodin jsem si připadal
No jo, to je jako když máš pocit, že jsi na měsíci, co?
Pak si řekněš, kde to sakra žiju, jak je to možný, jsou normální oni a já exot a nebo naopak...?
Ale jinak, pokud máš (kdokoliv) partu (libovolného množství) lidiček, se kterými si rozumíš ať už jsou psí či jinokoníčkovští, tak je to v pořádku.
Ale pokud už někdo komunikuje jen se psy (zvířaty) a uzavírá se, izoluje od lidí, kteří "mu nerozumí", pak už je to na pováženou...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2005 14:46
- Nahlásit
Je to mimo diskusi, ale v posledních 2 letech mám pocit, že na spoustu hezkých věcí nemám čas, takže jsem zkusila jít po dlouhé době na pajtl na třešně, na ořechy, teď dva dny sbírám se psem v lese maliny, chodím se koupat na místa, kam jsem jezdila jako dítě a zjišťuji, že ač jsem dost adrenalinový člověk a rozhodně nejsem gaučák, tak se mi na ty stromy leze mnohem hůř, neskáču do vody, když neznám dno, na kole si netroufnu to z kopce rozbalit, v lese se bojím klíšťat, na cizích místech nepiju vodu z kohoutků, dokonce jsem měla strach vlézt do přehrady za bouřky, což už je opravdu co říct... No jo a to je mi teprv 26... ale vadí mi to, nabytí pudu sebezáchovy, nabytí pocitu odpovědnosti mravní i právní.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2005 14:54 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Garfield
Přesné (vč. věku.. - pak bych spíš ale řekla "už"...než "teprv")
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2005 15:18 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Další senzace:
http://www.novinky.cz/krimi/61502-pes-kousl-dite-do-obliceje.html
Já se fakt divím. Doporučovala bych rodičům, aby si zkusili představit, co by udělal kůň, kdyby se k němu někdo bez oslovení přiblížil... Tam by je to asi ani nenapadlo a každému se snad ve stáji dostane poučení, že koníka před vstupem do stání na sebe upozorňujeme.
A u psů je to furt ta stejná písnička...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2005 15:27
- Nahlásit
Terri
Spíš mě uchvacujou redaktoři, že ke článku, ve kterým se píše o leonbergrovi dají fotku rotvajlera... Kdyby tam dali fotku leonbergra, asi by to v lidech nevzbudilo takovej pocit nebepečnosti toho plemene
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2005 15:29
- Nahlásit
Eimy
Bohužel oni tuhle konkrétní fotku dávají naprosto ke všem (obzvlášť k "pokousaným") článkům o psech...
O jejich úrovni to leccos vypovídá, ale obávám se, že to leckterým čtenářům nedojde...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2005 15:40
- Nahlásit
Terri
Zajimavá je i diskuze pod tim...
Je fakt, že včera sem byla u babičky na návštěvě a šli jsme potom nakoupit já s psicí, babička měla svýho slepoňka. Když jsme se vracely z obchodu, tak kolem nás procházela paní s kočárkem a s ní šla tak 3 - 4 letá holčička a jen ty psy viděla, tak nás obcházela obloukem. Slepej pejsan byl na vodítku, mou psici jsem si při reakci té hokčičky posadila k noze než kolem nás přešla.
Je fakt, že tu chvilku mi lítalo v hlavě, proč ta holka asi vyvádí. Její maminka vypadala v pohodě... Přemýšlela jsem, jestli ji nabídnout, aby si psici přišla pohladit a tak,ale nakonec jsem to radši nechala být... Je fakt, že reakce té holčičky se nelíbila ani té jeji mamce a kus za náma ji vynadala, co vyvádí... Ale ještě teď přemýšlim, co to mělo za příčinu a co by se stalo, kdyby se takový dítě dostalo do bezprostřední blízkosti nějakýho trošku nervěnjšího nebo agresivnějšího psa...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2005 15:56
- Nahlásit
FiSt
Myslíš, že kdyby psali o Ferari a dali k tomu fotku trabanta s tím, že je to ilustrační fotot, tak by se nikdo neozval?
Pro mě osobně by vhodnějším ilustračním fotem k tomuhle článku byla fotka leonbergra, ale ne toho, co tu holku rafnul...
|