| Autor |
Zpráva |
brut
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2007 12:44
- Nahlásit
Mám dotaz.... nemáte někdo tip na knížku o psech pro dítě které je sice intelektově na úrovni školáka prvního stupně, ale se slovní zásobou, vyjadřovacími schopnostmi a vůbec komunikací na úrovni max. čtyřletého dítka?
Nechci žádné leporelo nebo knížky pro malé děti. Potřebuju, aby si rozšířil hravou formou slovní zásobu, ale zároveň aby se poučil a neměl pocit, že se s ním jedná jak s mrnětem.
Prošla jsem několik knihkupectví a tam mají buď obrázkové knížky pro předškoláky nebo pak už knihy o výcviku. Nic mezi tím.....
Poradí někdo? Díky
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2007 12:45
- Nahlásit
brut
A co ty obrázkové knížky, které tak nemám ráda? Např. je tam hafo obrázků a psáno je to pro laiky. Jinak nevím.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2007 13:02
- Nahlásit
Nevím jestli ji ještě seženeš, ale přesně tvým požadavkům by mohla odpovídat "Velká kniha o psech" od Davida Taylora.
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2007 13:02
- Nahlásit
Pokud chceš knížku např. o tom, jak porozumět psí řeči, vcelku dobře a srozumitelně napsaná a se spoustou ilustrativních obrázků je tahle útlá knížečka: Pes a jeho řeč, autor je Gwen Bailey, Ottovo nakladatelství Cesty, rok vydání 2003, cena 199,- Kč. My jsme ji koupili v Hypernově, jinak se dá sehnat např. zde: http://www.robimaus.cz/pes-a-jeho-rec-412.html
|
brut
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2007 15:04
- Nahlásit
Mucholabka
U těhle knih jen listuje stránkama a prohlíží obrázky
Biluška
Zkusím se kouknout a cíleně se ptát, tahle kniha mně nenapadla, dík
Kamca
Myslíš, že je to napsané tak, aby to pochopil a přitom se nemusel moc ptát? Jak by to bylo složitější, tak knížku odloží, aby nemusel mluvit ( neumí zformulovat dotaz)
|
wami
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2007 15:44
- Nahlásit
brut
tohle je na nej mozna malinko slozite a neni to poucne, nicmene pribeh by ho mohl zaujmout...
http://www.detiaknihy.cz/?p=108
Podobne bych asi zkusila i tuhle knizku, ta sice neni o psech vubec, ale tak nejak... asi by ho zaujala...?
http://www.detiaknihy.cz/?p=95
|
wami
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2007 15:46
- Nahlásit
Eh, ted ale nevim, jestli jsem pochopila spravne, ze jde o cca 6lete dite, ktere z nejakeho duvodu ma uroven komunikace na 4 roky... To by se ta druha knizka hodila...
Jestli jde ale o dite starsi, kteremu pouze pokulhava jak intelekt, tak schopnost reci, tak to uz by ho asi nezaujala...
Jinak mi v hlave porad jeste neco visi, zkusim zjistit, co mi to tam blika, treba na neco prijdu...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2007 15:52
- Nahlásit
brut
Lezi mi v hlave dve knizky, ktere by byly super...
Prvni ale nevim, kde sehnat , snad jen v knihovnach, ale to pro me byla jedna z klicovych knizecek v detstvi...
Eugen Labsky - Klub Tynk
Druha se mozna jeste nekde sehnat da, pripadne ji muzu pujcit ja - Jiri Marek: Psi hvezda Sirius
|
brut
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2007 15:59 - Změnil/a: brut
- Nahlásit
wami
Jde o našeho mladýho...viděla jsi ho v Brně. Je mu teď deset a stav od jeho 7 let je stále stejný. Intelekt odpovídá dítěti mladšího školního věku, ale to ostatní je dost zlé a odpovídá max. 4letům.
Má rád zvířata ( nejraději psy a kočky), jenže nesmí mít žádné doma ( nedávno se jim narodilo mimino a zvíře by je obtěžovalo). U nás sice se psama je v kontaktu pořád ( když je u nás), ale neumí se k nim chovat. Tak jsem si říkala, že bych mu koupila nějakou knížku, která by mu srozumitelně vysvětlila co a jak.
On nečte, takže bych mu jí předčítala sama.....
|
brut
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2007 16:03
- Nahlásit
wami
zkusím se po nich podívat, třeba by mu pomohly i v ostatní komunikaci....Psí hvězdu jsem někde viděla, takže snad nebude problém koupit a na tu druhou knížku se kouknu v antikvariátech.
Moc bych mu chtěla pomoct ( klasický přístup u něj nepomáhá, spíš ho nutí uzavírat se do sebe a nemluvit tuplem)
|
kiwikik
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2007 16:05
- Nahlásit
brut
nebylo by lepší mu předčítat jakoukoliv knížku která by ho zaujala a vysvětlila by mu principy chování ke psům ale některým věcem by třeba neporozuměl? a to by ho donutilo zformulovat ten dotaz a tím si tu slovní zásobu rozšiřuje.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2007 16:10
- Nahlásit
kiwikik
Bylo by to samozřejmě nejlepší, jenže on se prostě nezeptá
Pochybuju, že se za poslední čtyři roky něco změnilo, ale on se odnaučil ptát. Máma mu nikdy neodpověděla a ještě mu vynadala. Navíc na něj skoro vůbec nemluvila, takže tohle jsou jen důsledky výchovy. Je toho samozřejmě o hodně víc, ale ta komunikativnost je u něj skoro na nule.
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2007 17:39
- Nahlásit
Myslíš, že je to napsané tak, aby to pochopil a přitom se nemusel moc ptát? Jak by to bylo složitější, tak knížku odloží, aby nemusel mluvit ( neumí zformulovat dotaz)
Hmm, tak v tom případě ta knížka asi nebude úplně "vončo". Ledaže bys mu ukazovala ty jednotlivé obrázky a to, co je u nich napsané, mu převyprávěla tak, aby tomu porozumněl.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2007 19:55
- Nahlásit
brut
U nás sice se psama je v kontaktu pořád ( když je u nás), ale neumí se k nim chovat.
bohuzel tohle je jedna z mala veci, kterou si bude muset "osahat", to vyctenim nevyresis... A jestli doma nema dobry priklad, bude to trvat o to dyl...
Nehledala bych byt tebou knizky poucne, vysvetlujici, nazorne... Koukej po knizkach emotivnich, navozujicich urcitou naladu, vyzadujicich empatii - podle meho je prave ta empatie a emoce duvod, proc funguje treba canisterapie... Klidne bych se vratila i ka Capkove Dasence (k tomu bych pridala i tri vykricniky, asi bych tou Dasenkou zacla), nebo klidne O pejskovi a kocicce...
Jenze nesikovny je, ze je to na dlouhodobou mravenci praci, a to aspon 12 hodin denne, kdy by okolo sebe mel podnetne prostredi a dobre priklady. Jinak se bojim, ze to bude tezke - kdyz se ti otevre, prijme emoce a empatii, a vrati se zpatky tam, kde se to neceni, bude ho to zranovat... a tim vic se uzavre do sebe...
|
moll
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2007 20:43
- Nahlásit
brut
U nás sice se psama je v kontaktu pořád ( když je u nás), ale neumí se k nim chovat
blbá situace....netuším, jak často u vás je, ale pokud je to dostatečně často, tak bych ho všude tahala s sebou a přitom pořád povídala jakoby pro sebe co dělám a proč to dělám a tak - ale nemluvila bych na něho a ani mu nic nevysvětlovala....třeba by něco okoukal a přizpůsobil své chování.....ale jak píše wami - tato aktivita bude přínosem pouze v případě, že positivní motivace bude skoro neustálá.....
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2007 21:19 - Změnil/a: wensday
- Nahlásit
brut
a co laskavá kniha Františka Nepila Já, Baryk ...moc hezké a
poučné
|
brut
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2007 21:55
- Nahlásit
[/i]wami
Dášenku máme, miluje Večerníček, O pejskovi a kočičce mám někde taky ...budu muset hledat ( ach ty krabice )...tahle knížka mně nenapadla.
Jinak máš ve všem pravdu. Ono to je pro něj hrozně těžký, podnětný prostředí okolo sebe nemá a ani v dohledný době mít nebude, takže spíš zůstane na té úrovni co je. Sice se snažím, ale nejsem všemocná, bohužel a k jeho výsledkům jsem se dostala pozdě - pro něj
A jestli doma nema dobry priklad, bude to trvat o to dyl...
bude to trvat neskutečně dlouho s nejistým výsledkem, se vším počítám, jen snad alespoň malinký úspěch bude, to budu hrozně šťastná
moll
tato aktivita bude přínosem pouze v případě, že positivní motivace bude skoro neustálá.....
neustálá není a ani nebude, musí stačit víkendy 1x14 dní, svátky, prázdniny
wensday
na tu jsem ani nevzdechla....díky moc
|
wami
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2007 22:19 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
brut
tak to je tezky...
Ten Nepil je vyborny, na toho jsem nevzpomnela, ale je to fakt dobry napad.
Me z tech detskych napadla jeste Bella a Sebastian - ale to zalezi, jak dlouho se vydrzi soustredit, je to prece jen dost velky pribeh...
Nebo zas jedna staricka "vychytavka" - Marcel Safir: Certik a jeho svet (laskyplne a pohodove vypraveni o jednom cernem jezevciku ) - neco bych ti pripadne mohla poslat, kdyz slibis, ze nekdy vratis... (Mam tu Psi hvezda Sirius, ta je taky pekna, Baryka bych nasla a toho Certika taky... )
Jo a jeste taky mam moc peknou od Zdenky Bezdekove: Devcatko Zdena a moudry pes (o pratelstvi holcicky a kolie )
jinak myslim, ze kazda snaha dobra... ale v podstate je mi z ty beznadeje tak nejak dost blivno...
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 07:38
- Nahlásit
Třeba Vlčák Kazan (a Barí syn Kazanův) by ho mohl chytit. Nebo jestli je na kočky, tak "Linda kočka zahradní" od Markéty Zinnerové, náš Vojta měl nejradši, když byl menší, knížku "Kudy chodí malý lev" od Doskočilové a pak klasiku - "Lassie se vrací" (tu jsme museli číst pořád dokolečka)
|
gabi
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 08:02 - Změnil/a: gabi
- Nahlásit
Ja by som navrhla krásnu knihu EMA A JA.
Nieje to sice práve to čo hľadáš, ale má to príbeh o tom, že aj človek s handicapom môže žiť sám svoj vlastný život.
Mne sa v detstve veľmi páčila. Tak ako aj čokoláová labradorka Ema.
Krásna detská knižka, ktorú sme si čítali doma na pokračovanie a ani my ani decká sa nevedeli dočkať ako to všetko bude ďaleja ako hlavní hrdinovia dopadnu.
Knižka o Mumintroloch, u nás sa volala:"Blíži sa kométa"
http://mydarling.blog.cz/0608/tove-jansson-a-bohem sky-svet-muminku-ukryty-ve-finsku
S tým chlapcom mi pripomínaš sama jeden románový príbeh. Poznáš?:
Cit slečny Smilly pro sníh - Peter Hoeg
|
gabi
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 08:08
- Nahlásit
|
wami
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 08:18
- Nahlásit
Meta
Vlcak Kazan je tak pro 12lete deti, hadam, ze clovicka s mentalni urovni 6leteho to nechytne, je to prilis slozite...
(I kdyz teda ja mam doma dvoji vydani, jedno dokonce prvni, ktere u nas vyslo... )
Jeste me ale z "detskych" pribehu napada Tygrik Vaska (nepamatuju si autora) - pribehy o zviratech, ktera mela doma jedna rodina s detmi v AlmaAte, ja u toho teda kolikrat i brecela... (Bylo tam mimo jine i o vlcatech, ale me nejvic dojal pribeh o koni...)
Taky Vladimir Pazourek - Selmy hledaji domov, ale to uz je myslim taky hranicni pro ten (predpokladany) vek...
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 08:26
- Nahlásit
A co film? Na "Neuvěřitelnou cestu" dokázali kluci dívat snad stokrát...
Neuvěřitelná cesta
Dobrodružná cesta tří domácích mazlíčků, moudrého starého psa zlatého retrívra Shadova, rozpustilého psího dorostence amerického buldoka Chance a kočičí dámy perské kočky Sisi za svými malými majiteli do San Franciska. Během níž zažívají mnoho různých příhod, nakonec se však všichni šťastně sejdou.
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 09:26
- Nahlásit
Já bych třeba doporučila Divoká děti lesů od Londona---to je ale asi spíš taky pro starší,ale zato emocema vysloveně nabitý a fakt tě ten příběh zvířete vtáhne...
Ještě trošku mimo.--nevím jestli jsem to nepochopila špatně,ale z toho co tu bylo řešeno,mi přijde,že na vině jsou rodiče a vyznívá to tak,že by je bylo snadné nařknout ze zanedbání péče(minimálně)---ale opravdu jsem to jen takto vypochopila z této diskuze,jestli se mýlím,tak se omlouvám
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 09:38 - Změnil/a: Eimy
- Nahlásit
brut
Co třeba Nejlepší psí příběhy? To jsem četla kdysi dááávno a hodně mě to tehdy zaujalo. Některý ty příběhy jsou fakt super, kdyžtak ji mám doma, mohla bych ji i poslat...
A ještě jsem si vzpomněla... Když jsem byla malá (to mi mohlo být tak těch 6 - 7, dostala jsem u táty dvě knížky "Tom - příběh štěněte bez pána" a "Mourek - příběh toulavého kotěte". Je to krásně ilustrovaný a psaný fakt pro menší děti...
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 11:49
- Nahlásit
brut
nevím, jak moc chceš, aby četl, ale co zkusit třeba komiksy, tam toho čtení moc není, pro začátek, a jsou tam dost obrázky. Můj bratr, který četl docela špatně, slova si domýšlel, tak komiksy ho bavili, třeba Čtyřlístek??
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 15:15
- Nahlásit
brut
jak už psala Wami, co Dášenka od K. Čapka nebo pohádky O pejskovi a kočičce? Hledáš knížku, kterou by mohlo dítě v 6ti letech číst samo nebo kterou mu někdo bude číst?
|
brut
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 15:17
- Nahlásit
Anlie
Bohužel na zanedbání péče se to hrát nedá....to už jsem zkoušela a neprojde to... kluk dostane najíst, napít, chodí s ním pravidelně k doktorovi, chodí do školy, je čistý...to že nemá doma ani špetku lásky, pohlazení, komunikace atd.,ale nikoho nezajímá
Takže zbývá jen mu pomoct "bokem"
AOZ
On ještě číst neumí ( je ve zvláštní škole, kde právě dobírají abecedu), teda všechna slova a ty těžší ani nezvládne vyslovit natož přečíst......ale můžu mu předčítat. Taky dobrý nápad, dík
wami
ale v podstate je mi z ty beznadeje tak nejak dost blivno
jo, to mně taky, tak hledám možnosti, jak mu pomoct. Zatím jsme zkoušeli klasické pohádky, jenže ty on zná a už ho nebaví. Hlavně ho momentálně nikam neposouvají. Tak bych chtěla zkusit něco jiného.....jen doufám, že každý "dobrý" skutek bude po zásluze potrestán ( co se týká jeho mámy)
gabi
S tým chlapcom mi pripomínaš sama jeden románový príbeh. Poznáš?:
Cit slečny Smilly pro sníh - Peter Hoeg
Nic mi ten název neříká, ale přečetla jsem toho tolik, že se můžu plést.......o čem knížka je? Budu muset zase do knihovny
Mumínci nedávno běželi v televizi....taky jsem se koukala
Všem vám moc děkuji, spoustu vámi uvedených knížek mám doma já nebo ségra, tak zkusíme postupně brát jednu po druhý, číst mu a pak se o přečteném příběhu spolu bavit. Ani mně nenapadlo, že vlasně nemusím v knihkupectvích hledat,stačí si vzpomenout na svoje knihy a s vaší pomocí i na další Ještě jednou dík
|
brut
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 15:19
- Nahlásit
maixnerova
kterou by mohlo dítě v 6ti letech číst samo nebo kterou mu někdo bude číst?
budu muset předčítat.........je mu deset
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2007 15:26
- Nahlásit
ja jsem kdysi nez jsem sla do skoly dostala knizku od Rudyarda Kiplinga : tvuj sluha pes...
sice uz absolutne nevimo cem to bylo..ale cetla jsem to a myslim ze se mi to i libilo
|