| Autor |
Zpráva |
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2007 23:42
- Nahlásit
S přítulem jsme se rozhodli strávit Velikonoce jinak, než je pro mě obvyklý, vyjeli jsme na akci do Orlických hor, psisko jsem s sebou neměla (tam, kde jsme byli hafíci nesmí), tak jsem se alespoň zklidňovala pozorováním pesanů u baráčků, který byly rozesetý všude možně.
Na jedné procházce po okolí jsme si zkracovali cestu přes louku, na které stál jeden z takovejch domečků a u něj byl celkem pěknej špringšpaněl. Ten, jak nas na vzdálenost asi 200 m zmerčil, začal hlídat. Přece jen se mu "vetřelci" moc nelíbili a pozemek kolem domku nebyl oplocenej.
Po chvilce vyběhl ven páneček hafana a začal ho volat. Od psiska žádná reakce, další zavolání, haf se otočil a začal se vracet, ale po chvilce se zase ujal role hlídače. Nakonec páneček zmizel v domku a na psa zapískal píšťalkou. Pesan se otočil, vrátil se k pánečkovi a to co následovalo mi docela vyrazilo dech.
Páneček smeknul čepici, co měl na hlavě a začal pesana mlátit, párkrát ho nakopnul a zmizel spolu s ním uvnitř v domku...
Přemýšlela jsem o tom ještě hodně dlouho a po chvilce mi došlo, že se tomu psovi vlastně ani moc nedivím, že se vracet nechtěl.
Nejvíc mě naštvalo, že než jsem stačila cokoliv udělat, dědula byl i s hafem fuč...
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 07:26
- Nahlásit
Eimy
Z toho si nic nedělej! Já byla včera na procházce v Táboře, idylka, sluníčko svítilo, teplo bylo, hezky.......já měla sebou 10ti měs. štěně labradora, které šlo vzorně u nohy-cvičák se vyplatí - proti nám šli mladí lidé se stejně starým štěnětem Yorka na flexi, ti dva byli zamilovaní a vůbec se nevěnovali pejskovi. ten chytil papírek, který letěl okolo něj a jal se utíkat...."pán" ho chytil za vodítko a vytáhl zmítající se štěně do výšky a vyškubl mu papír z tlamy a zase ho spustil dolů - štěně se rozeběhlo k nám, ale v tom se ozvalo chrrrrr a flexi vodítko se zastavilo, yorek se přetočil a byl velmi udivený , ti dva se smáli a mě se udělalo zle. Já pokud mám psa na flexi, upozorním ho, povelem "pomalu", že vodítko končí a pak teprve to "zahaltuji". Táhli ho za sebou a když míjeli sedícího labradora slečna pohrdavě pronesla, že jejich Píďovi /výcvikem/ nebudou lámat osobnost. A pak kdo je tady BLBEJ......asi já učím své pesy mi rozumnět
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 07:36
- Nahlásit
Fík
To já jela nedávno s Bucou busem a přitočil se ke mně móc chytrý pán. Jakože mám hezkého pita tak (jsem neprotestovala), a že on chová krysaříky. No, prý mu jednou jeden vyšel ze zahrady, protože kolem jela holka na koni, a začal kolem toho koně obíhat (to musel pán přerušit výklad, páč se chlamal svému lostomilému pesenkovi). Holce se prý kůň začal plašit a volala na chlapa, ať si psa chytne. Ten mi ale vykládal, jak to bylo hezoučké, jak tu holku málem shodil, a že nešel zavolat, tak ho nechal, holka musela z koně sesednout a odvést ho pryč. /já vždycky tvrdila, že krysařík je nebezpečné plemeno/ A že když krysaříci vidí srnu nebo zajíce, tak jich hodinu není. Grrrr. Tak říkám "chtělo by to trochu vychovat, ne? Kůň vám toho psa mohl zašlápnout" "Ale néé, on by to neudělal." A PERLA DNE: Krysařík se nemůže cvičit, protože má malý mozeček a jemu to tam nevejde!!!!!!!!
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 08:25
- Nahlásit
Holky nezoufejte, já se s podobnými perlami potkávám denně.
Jenom z poslední doby
1. paní s krásným křížencem pudla, asi půlročním. Pochopitelně na jo-jo šňůře.Štěně se zmítá, flexa se motá mezi všechny moje psy, baba řičí nadšením jak si ti pejsci krásně hrajou. Já hystericky ječím "lehni lehni" protože už vidím ty přeřezané šlachy a konec agilitním nadějím. Pak z ležících šeltií vymotávám flexu. Baba uražená "proč je nenecháte ať si hrajou" . Já na to " tak ji pusťte z toho vodítka" . Baba v šoku jak kdybych jí právě řekla, že jí daruji milion "ale to nemůžu, to by mi utekla !!"
2. paní s foxteriérem! který celý život strávil na jo-jo s krátkými procházkami kolem baráku.
- "mě se ti vaši psi nelíbí, oni nemají žádnou osobnost, žádný vlastní názor"
já na to - "proč by měl mít pes vlastní názor? Názor mám já,pes poslouchá"
ona - "to se mi právě vůbec nelíbí. Naši Dášenku jsme nikdy žádným výcvikem nelámali, mě se líbí když má pes svůj názor"
- "tak proč ji nepustíte z vodítka ať může ten svůj názor projevit?"
Paní se urazila, hrdě odkráčela a od té doby mě pomlouvá po celém městě, že beru psům jejich názor
Mucholabka
Krysařík se nemůže cvičit, protože má malý mozeček a jemu to tam nevejde!!!!!!!!
Zajímavý názor, myslíš, že se to vztahuje i na šeltie? Nejsou o moc větší Já abych náhodou něco nepokazila
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 08:37
- Nahlásit
Fík
ty jsi z Tábora? My bydlíme v Plané. Zdravím
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 08:40
- Nahlásit
náš koliák je na flexi vodítko zamotané do svých nohou těžce alergický. Takže já jednou rukou odmotávám zmítajícího se psa a druhou držím koliáka za obojek a strašně u toho nadávám.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 08:42
- Nahlásit
Eimy
Páneček smeknul čepici, co měl na hlavě a začal pesana mlátit
K podobným situacím bohužel dochází i na cvičáku.Některým lidem můžeš vysvětlovat horem dolem,proč to nedělat a stejně si ten svůj vžitý styl jednání se psem neodpustí.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 08:49
- Nahlásit
Smečka
Hm, to je fakt, jednou jsem si podobným způsobem zachraňovala zákazníka-zdrhnul mu střední knírač a honil ho po celé dědině. Pomohla jsem mu fenku nalákat na psa a týpos ji okamžitě začal valit. Dostal ode mně jako docela vynadáno, ale pochybuju, že by si to uvědomil.
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 08:51
- Nahlásit
Můžu se blbě zeptat?
Pes se teda fyzicky netrestá vůbec? Nebo přiměřeně (řekněme spíš v náznacích) to jde? Nebo jinak....Jak vy usměrňujete své hafany?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 08:53
- Nahlásit
Biluška
proč by měl mít pes vlastní názor? Názor mám já,pes poslouchá
Koněčně rozumný slovo,pes s vlastním názorem by u mě dlouho nevydržel ,ledaže by si ho nechal skromně pro sebe .
Začínáš se mi vopravdu líbit a to nemluvim vo těch cennejch radách vohledně krmení,cos mi udělila!
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 08:55
- Nahlásit
Anlie
Protože když k tobě pes nějakým způsobem přiběhne a ty mu dáš najevo nelibost, v jeho hlavičce si řekne, že určitě dostal výprask za to, že přišel. Na to, že zdrhnul, dávno zapomněl, teď je pro něj aktuální skutečnost, že přišel k tobě. A když dostane výprask za to, že přišel, nemá pro příště pražádný důvod přijít znovu.
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 09:00
- Nahlásit
To zrovna nemyslim....ikdyž chvíli jsem se pokoušela pesanovi vštípit,že když přijde kdykoliv,tak super, a když si pro něj musim dojít (a fakt sem si dávala majzla,jestli ke mně dobrovolně neudělá aspoň ty poslední dvy kroky) tak dostane zpucováno....no...nepochopil....akorát když měl pocit(i jen POCIT) že něco proved,tak klidně celou procházku vydržel chodit 5 metrů ode mě........
A pak jsem jenom soptila když sme došli k baráku. Takový to přišel sám, přišel sám,přišel sám....JÁ HO SNAD ZABIJU
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 09:01
- Nahlásit
Mucholabka
A když dostane výprask za to, že přišel, nemá pro příště pražádný důvod přijít znovu.
...zato důvod nepřijít,má velký
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 09:02
- Nahlásit
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 09:03
- Nahlásit
Anlie
No právě!!! .akorát když měl pocit(i jen POCIT) že něco proved,tak klidně celou procházku vydržel chodit 5 metrů ode mě
V tom je ta chyba!!! Přečti si nějaké odkazy o přivolání-zadej přivolání do vyhledávání na tomhle serveru.
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 09:04
- Nahlásit
venku už nebiju vůbec, doma příležitostně, ale většinou to slízne přítel
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 09:05
- Nahlásit
Mucholabka
Já vím....přivolání studuju kde se dá
Ale budiž mi útěchou, že přivolání mi selhává jen v případech kdy o nic nejde.....ale pilujem jak se dá
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 09:06 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
Anlie
Jako trest ano, ale přiměřený a hlavně úměrně tomu, aby to pes opchopil, tedy buď při činu, nebo vůbec. A trestat při přivolání je naprostá kravina a pak to podle toho dopadá. To je jako by děcko chodilo domů pozdě. Dostane od matky namláceno, tak příště příjde ještě později.
A taky-tvrdost trestu není přímo úměrná s tím, aby to pes pochopil. Pro psa je někdy trestem už jen pohrdavý pohled, není třebajej ještě přetáhnout.
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 09:11
- Nahlásit
Mucholabka
když si pro něj musim dojít a fakt sem si dávala majzla,jestli ke mně dobrovolně neudělá aspoň ty poslední dvy kroky....
Jojo.....mýmu sedmiměsíčnímu pubošovi už začíná stačit jen ten vražednej pohled, zato do druhýho skoročtyřměsíčního štěněte mam někdy chut´ bodat štoubováky, aby se jako aspoň projavil jakože Auau a já vim,že sem neměl......obluda
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 09:14
- Nahlásit
Anlie
co to je za rasy?
Sedmiměsíční to zkouší, to je fakt. S tím docházením si pro něj-většinou než pro psa přijdeš, zdrhne, páč ví, že když ho chytneš, taky bude vylágoš. Lepší je na nějaký měsíc zařadit do inventáře stopovačku na řetízkáč a psa si přitáhnout, poté odměnit. Fakt, měla jsem problémy s přivoláním v tomhle věku, chce to neztratit nervy
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 09:21
- Nahlásit
my sme ho nikdy neměli úplně stoprocentní....spíš mám pocit,že ted´ se to ještě zlepšilo
Stopovačku mám, ale používání nevim nevim....zatim mi to nepřijde nutný...hlavně chodíme venčit do březovýho háje, a tak by si teda moc na stopovačce nepohrál...ju super nekonfliktní se psama,ale na lidi mi začíná ňafat a když jsem dostatečně ostražitá,tak neni problém pesana posadit,odchytit,a počkat "až ten průvod přejde"
Jinak puboš je údajně pudl s kníračem(vypadá teda spíš jak špic,zhruba velikosti jezevčíka) a štěndo je královskej pudl
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 09:31
- Nahlásit
Nevíte co s tim ňafánim? zhruba do necelejch pěti měsíců byl úplně pohodový štěně, a pak najednou se začal jakoby bát lidí-nenechá se pohladit,radši se drží zamnou (to ještě tak strašný nebude...nemusí se se všema kámošit a agresivní neni) po chvíli se vždycky přijde očuchnout (když je to pejskař,tak nejdřív otestuje hafa a pak až jde za člověkem a v poho) ale před třemi týdny začal nějaký lidi vyštěkávat a semtam si i zavrčí
|
kokoška
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 09:49
- Nahlásit
Anlie
taky mám pudla (už druhého), jsou to temperamentní kašpaři, ale udělají vše, co pánovi na očích uvidí a tím, že ho budeš bít se naruší váš vztah - jsou to dost citlivky!!! úplně bude stačit, když pořádně zařveš a co se týká přivolání, mně se nejvíc osvědčilo utíkat na opačnou stranu a pejsa se vždy rychle přidá Musíš si vybudovat se psem pevný vztah (pudlové bývají dost závisláci, taky by to neměl být problém). rozhodně se přimlouvám za absolutní vynechání fyzických trestů - za odměnu to udělá mnohem rychleji a rád. Sice tak do 1 roku je to s nima na zcvoknutí (přijde mi, že mají atomový pohon ), ale pak se to celkem usadí. Dřív jsem poslušnost šíleně řešila, ale pak jsem si řekla, co od psa chci a co nutně potřebujeme a podle toho vychovávala a zbytek nechala být, přikázala jsem si být klidná i když pes dělal hluchého (to bylo to nejtěžší) a být 100% důsledná - nesmíš nic šidit, jinak pes začně šidit a odbývat povely taky! není blbej Jaký pán, takový pes, to platí na 100%
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 10:03
- Nahlásit
kokoška
Jaký pán, takový pes...To bude asi ten problém
Skoro nebiju.....jen do něj velmi důrazně štouchám
odměna je fajn,ale to mě nejdří musí začít vnímat....
A s tím odcházením na opačnou stranu to nějak nejde....on asi ví,že bych ho tam nenechala
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 10:18
- Nahlásit
Anlie
S tím štěkáním na lidi mi to Veverucha dělávala taky, ne "jen tak", ale když si ji chtěl někdo pohladit a nelíbil se jí, začla na něj štěkat. Napřed jsem se šíleně snažila to řešit tím, že by se měla nechat pohladit fakt od každýho atd.
Ale po docela dlouhé době m idošlo, že to nemá smysl, takže když si ji chce někdo pohladit, nechávám to na ní a pokud vidím, že se jí danej člověk nelíbí, řeknu, ať ji radši nechá být, protože se pohladit nenechá...
To, když už na někoho štěkala, jsem řešila přivoláním k sobě a posazením, aby se zklidnila
V současnosti mi ňafe jen na jednu ženskou, která doteď nepochopila, že Veverucha se od ní pohladit nenechá, ale i tak to řeším tím, že Veveruchu zavolám a řeknu, ať je zticha...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 10:21
- Nahlásit
Anlie
.on asi ví,že bych ho tam nenechala
Tak ho tam jednou nech, schovej se tak, aby tě neviděl, ale ty jeho jo a čekej, však ono mu to v té hlavičce začne po chvilce šrotovat
Mně momentálně psice nejlíp ze všeho reaguje na slova "Tak čááááu, já jdu pryč"
|
kokoška
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 10:22
- Nahlásit
Anlie
....on asi ví,že bych ho tam nenechala
v tom případě ale nejsi pán ty, nýbrž on!!!! a tady ani fyzické tresty nepomůžou. Autoritu si nevybuduješ násilím ale důsledností. On pes velmi dobře pozná z gest a tónu hlasu, kdy se jen trapně pokoušíš přimět ho poslouchat a kdy to myslíš smrtelně vážně a podle toho se taky zachová, takže až si to v hlavě srovnáš ty, začne se podle toho chovat i on.
mě nejdří musí začít vnímat....
když tě nevnímá, tak se ani nesnaž!!! Nejdřív ho musíš nějakým způsobem upoutat a teprve pak zavelet.
Mě, když se nepodaří psa usměrnit těsně před tím, než třeba vyběhne za zajícem (nevšimnu si zajíce včas), tak psa nechám kus uběhnout a teprve po chvíli zavolám nebo písknu a pak dám povel ke mně, pudl díky své závislosti na mě řeší situaci - užít si legraci s kořistí nebo přijít o paničku a když zaváhá, otočí se na mě a já udělám par kroků směrem pryč, tak za mnou letí rychleji než za zajícem
Mysli na to, že musíš mít stále oči na stopkách a v myšlení a odhadu situací být stále krok před psem, jinak se v tom budete plácat oba a výsledek nikde
máš dva hodně maldé psy, musíte se napřed všichni sžít, hodně je pozoruj, nauč se z jejich pohybů a mimiky odhadnout, co se jim zrovna honí v hlavě (nebývá to těžké uhodnout) a podle toho je koriguj
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 10:22
- Nahlásit
To on ňafe spíš jen na dálku.....ale je fakt,že na relativně netypický lidi....pobíhající děti, pubertáky s kapucou,a pak na každýho kdo se na něj křivě podívá......jo,naposled seštěkal chlapa v elestákách(no,ani se mu moc nedivim)
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 10:26
- Nahlásit
kokoška
učím..... .... asi zatím nejsem ta ideální autorita,ale aspoň mě zatím zbožňujou .....ideální by bylo,kdybych si ho fakt mohla dovolit někde nechat a odejít....jenže to si na sídlišti nelajznu a tam kde to nezná se mě většinou drží jak klíště...
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2007 10:27
- Nahlásit
A na tom tónu hlasu něco bude....až asi před týdnem jsem se naučila hlas srovnat na tolik, aby když přivolávam a sem nasraná aby to pesan nepoznal,dokud nepřijde až ke mně
|