| Autor |
Zpráva |
slony
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 09:15
- Nahlásit
Je to asi akademicka otazka ale ...
vychodisko 1 - zhruba 25% populacie je postihnutych myopiou (kratkozrakostou) , zhruba 50% pacientov ma na jej korekciu okuliare (bryle) tj. povedzme 12% celkovej populacie
vychodisko 2 - co poznam (pripadne staci pozriet fotky repre na MS a podobne) tak v sportovej kynologii vidiet na bednach cloveka s dioptrickymi okuliarmi je rarita , hoci statisticky by to ten zhruba kazdy desiaty mal byt
Znamena to, ze pre psa je v komunikacii s psovodom nezakryte oko psovoda tak dolezite , resp. je moznost ocneho nepokryteho kontaktu jednym z tych detailov ktore ovplyvnuju uspech ?
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 09:16
- Nahlásit
Ten nadpis tématu mi na první pohled připadal jako nějaký úlet nebo spam...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 09:18
- Nahlásit
slony
Zkus svůj výzkum rozšířit ještě na procento kynologických nositelů umělého chrupu, ušních naslouchadel, rovnátek a transplantovaných orgánů...
|
slony
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 09:18
- Nahlásit
ani ulet ani spamm a dokonca to nie je ani reakcia na nase dotahovanie sa s Ebony o uposlusnenych IPO psov s vyvratenou hlavou k ociam psovoda ... (Ebony, fakt ne ) proste ma zaujima nazor inych , hlavne nie vsak iba vycvikarov
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 09:21
- Nahlásit
slony
Tak já brýle sice nosím, ale pouze na psaní a čtení. Takže se psem mě s brýlema nikdy nikdo neviděl, každopádně mohu zodpovědně říci, že musela-li bych nosit brýle i v civilním životě pro běžnou činnost, na cvičení se psem bych si je určitě nebrala. Za a) je to dost drahá záležitost a za b) v zájmu zachování duševního zdraví považuji za lepší svého psa vidět jen velmi sporadicky a rozmazaně, nejlépe na něj nevidět vůbec a jen se s klidem v duši dovtipovat kde je a co dělá.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 09:22
- Nahlásit
Garfield
ako casto pritlacis na Gafa stiahnutim obocia pohladom do oci bez inej komunikacie ?
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 09:26
- Nahlásit
slony
Pořád. Kvůli němu už mám obočí jak Brežněv, vrásky kolem očí, jak na něj pořád musím házet rypáky...
Ne, vážně..., mimiku obličeje a zejména pohledy využíváme v komunikaci se štěkama permanentně, to každý zná.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 09:32
- Nahlásit
slony
technicka - mno, a nenosi nahodou ten kazdy desaty kontaktni cocky...?
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 09:32
- Nahlásit
isdpch
Nesmějí být však takové ty co má Steve Wonder.
|
viky
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 09:43
- Nahlásit
slony
no nevim, ale vzhledem k tomu, ze kdyz Vikyna chytne blba, tak mi bryle stahne z xichtu, premyslim jako asi vetsina lidi nad cockama. Myslim, ze pro sport jsou vhodnejsi a mozna pro to nevidis brejlaty lidi na spicce
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 09:52
- Nahlásit
slony
Myslím, že určitě ovlivňuje. Na jedno oko mám totiž tři dioptrie do dálky, druhé mám zdravé. Znamená to, že na pravé oko nevidím na dálku od 25 cm prakticky nic, jen barvičky. Nosila jsem brýle, ale bylo to pro mě hrozně nepohodlné, mlžilo se to, psi mi na to prskali, měla jsem tam pořád chlupy, upatlané... Sice mi slušely, ale odložila jsem je. Už ale uvažuji o jedné čočce, protože mi to při práci se psem, jakože při výcviku, fakt vadí, omezuje to moje periferní vidění.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 10:08
- Nahlásit
Garfield
pohledy využíváme v komunikaci se štěkama permanentně, to každý zná
.. a preto ta otazka
isdpch
brýle nehrají žádnou roli
netvrdim ze hraju, pytam sa a mimochodom , moja otazka znela "je moznost ocneho nepokryteho kontaktu jednym z tych detailov ktore ovplyvnuju uspech ?" jedna sa mi fakt o "profi" vysledky .... neber osobne, sam uspechy neznem a myopiu korigujem sklami
wami
nenosi nahodou ten kazdy desaty kontaktni cocky...?
neviem ci mam presne cisla, cerpal som ich z asi 5 rokov stareho clanku .. zo 100% myopickych pacientov cca 70% potrebuje korekcnu pomocku a nositelia cociek vtedy predstavovali cca 20% , preto tych 50% myopikov s brylemi
viky
premyslim jako asi vetsina lidi nad cockama. Myslim, ze pro sport jsou vhodnejsi a mozna pro to nevidis brejlaty lidi na spicce
jo to by mohlo byt .. i ked na starych fotkach ich tiez vela nie je co pamatam
|
wami
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 10:14
- Nahlásit
slony
bych rekla, ze lidi s cockama pribyva... Driv jsi jich moc nevidel (treba na starych fotkach), protoze ani ta kynologie nebyla tak moc rozsirena - a kdyz, tak ji preci delali mladi, krasni a zdravi lide ze Svazarmu...
Osobne si myslim, ze si pes na bryle zvyknout muze a pro samotnou komunikaci se psem to tedy takova prekazka neni. Ale asi to bude spis prekazka pro ten zbytek - nejsi zrakove tak pohotovy, abys videl, kam ti zdrha pes s aportem ( ), nebo ho hur navadis na prekazky, nejsi tak presny pri vysilacce, protoze nevidis tak dobre cil... Neumim to popsat, je to jen teorie, ptze ja bryle nosila jen rok v roce a to jeste proto, ze jsem silhala... Od ty doby mam oci ok...
|
viky
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 10:17
- Nahlásit
wami
a kdyz, tak ji preci delali mladi, krasni a zdravi lide ze Svazarmu...
Nejhorsi je, ze - nejcasteji se mi to stava pri obrane - jak se vic hybu a rozhycuju se, tak se mi bryle okamzite zamlzi a to je potom pruser nevidim ani psa, ani figuranta ani nic...
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 10:24
- Nahlásit
tak to ste mě potěšili, odteď budu tvrdit, že každý neúspěch při tréninku agility byl zaviněn mýma brejlema , nemám tak rychlé reakce a periferní vidění, proto sem nestihla psa stáhnout atd,atd
sice sem nikdy nic se psem nedělala, úspěchy taky žádné a ani žádné nebudou, holt každý být úspěšný nemůže,že?? ale u svého prvního hafa sem brejle neměla a jonda podle mě reaguje na mimiku mnohem víc, ikdyž teď je mám..
takže se to netýká vrcholového sportu, ale v běžném životě můžete na některé psy kulit oči bez okulárů, významně na ně mrkat, ale je jim to fuk...
|
Denisa
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 10:26
- Nahlásit
slony
napadlo mě to mockrát, jak jsem čitelná - oční kontakt - pro psa... střídám totiž brýle a kontaktní čočky... nevím, třeba to tak důležitý není a pes mi umí z očí číst i když mám brýle a i když nemám... no ale celkově mi kvůli očnímu kontaktu přijdou brýle blbější, přece jen je to určitá překážka a můžou se lesknout nebo nevím... přistihnu se, že někdy se dívám na krátkou vzdálenost (třeba u nohy když sedí) spodkem brýlí, takže bez korekce a na delší vzdálenost pak přes brýle-korekci (mám jen 2,5 na dálku), častěji brýle mám než nemám a holt to tak zůstane...
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 10:29
- Nahlásit
jo a ještě k minulosti, dokonce i mně mladé a nezkušené ještě před 8 lety na cvičáku vtloukali do hlavy, že pes musí jít přesně u nohy a hledět před sebe, takže nebylo k vidění tolik psů s pohledem "přikovaným" na pánův obličej jako teď,tam brýle takovou roli nehrály
|
slony
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 11:07 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
wami
pes na bryle zvyknout muze a pro samotnou komunikaci se psem to tedy takova prekazka neni. Ale asi to bude spis prekazka pro ten zbytek - nejsi zrakove tak pohotovy ...
najprv k tym handicapom vyplyvajucim z bryli - kedysi davno v minulom storoci ked som este robil vrcholovo volejbal som ho robil s brylemi (na cocky som sa dodnes nenaucil, som moc fajnovy) a keby bolo moje periferne videnie, reakcie, presnost a co ja viem co, ovplyvnene tak ma trener nepostavi .. a k tomu ze si pes zvykne - opakovane som si psa otestoval ... ked som mal bryle tak mi drzo cumel do oci, ked som bryle nemal tak v identickej situacii uhol pohladom
eva od jondy
odteď budu tvrdit, že každý neúspěch při tréninku agility byl zaviněn mýma brejlema
jedna sa o akademicku debatu , prosim citaciami tohto threadu neargumentovat
|
wami
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 11:18
- Nahlásit
slony
jj, ja jsem rikala, ze je to jen teorie...
jinak me psi v podstate drze cumej do oci skoro porad... a obcas to dokonce vyzaduju, i kdyz oni nechteji...
|
slony
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 11:19
- Nahlásit
wami
obcas to dokonce vyzaduju, i kdyz oni nechteji.
v situacii ked by drzo do oci cumiet nemali ?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 11:20
- Nahlásit
slony
no ano... nekdy vi dobre, proc se na me necumi, a drzy pohled z panenky do panenky by byl mnohem horsi... tak to je teda nutim, at se cumej, i kdyz nechcou, at se v tom trochu vymachaj...
|
slony
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 11:25
- Nahlásit
wami
tak to je teda nutim
no jasne, nezrizene projevy dominance ... tststs
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 11:41
- Nahlásit
slony
ja som najprv myslela, ze sa pytas na kratkozrakych psov
otazka zaujimava, mozno by to stalo aj za nejaky vyskum, nech sa k tomu cokli vyjadria .
Ale asi je to u toho psa otazka zvyku, ved sam pises, ze ked som mal bryle tak mi drzo cumel do oci, ked som bryle nemal tak v identickej situacii uhol pohladom
wami
a obcas to dokonce vyzaduju, i kdyz oni nechteji...
u nas taky tak - nas to dost statocne neznasa
|
venda
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 11:51
- Nahlásit
měla jsem 6,5 dioptrie a psa žádného, ale půjčovaní psi mi brýle shazovali a olizovali, ale byla jsem na ně zvyklá a nevadilo mi to, pak jsem šla na operaci, pak jsem si pořídila psa a jelikož mi jako štěně už asi 6 x šťouchnul čumákem přímo do oka a sestře při každém vítání brýle shodí a vypadne jí sklíčko, jsem ráda, že je nemám...
ale někteří koně mě zpočátku neměli moc rádi dokud jsem měla brýle, než si na mě zvykli
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 12:05
- Nahlásit
venda
O té operaci taky uvažuju. Kolik tě to stálo?
Zase si ale říkám-třicet hadrů za operaci...za to bych měla psa, kterého tak strašně moc chci
|
venda
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 12:13
- Nahlásit
Mucholabka
stálo mě to 34 tisíc naši mi dali půlku, prodali strejdovi kus chaty tak jim něco zbylo... já na tu operaci zas tak nutně nechtěla, ale potřebovala už jsem zase trochu silnější skla a když jsem si spočítala, že je budu měnit ve třech obroučkách (normální, náhradní a sluneční) to už při těch dioptriích přišlo na dost peněz, navíc obroučky už jsem měla 5 let ty samý a začaly oprejskávat, to je další výdaj, tak jsem si řekla, že to zkusim, no a na vodě a v bazénu je to supr, jinak mi to ani nepřijde, taky mi brejle slušej
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 12:18
- Nahlásit
venda
No týjo, to bych k tomu psovi měla ještě kožený postroj a obojek Chudák strejda
Brýle mi nikdy nevydržely víc než dva roky...právě kůli psům.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 12:24
- Nahlásit
venda
A jak vidíš po té operaci?
Mucholabka
Máš 3 dioptrie a vidíš jen barvičky? Já mam mam na jednom oku 2 a na druhym 8,5
Na operaci chci jít taky...
Jinak psům to nikdy nevadilo, že střídám brejle a čočky.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 12:28
- Nahlásit
WhiteWolf
Máš 3 dioptrie a vidíš jen barvičky?
Plus mínus Kecám. Ale rozhodně to není na orientaci v prostoru.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2007 12:31
- Nahlásit
slony
Já nevím.....Denyně moje brýle nevadí...ta reaguje spíš na posunky a hlas než na mimiku
Brut ale rozlišuje, jestli mám nebo nemám na nose brýle. Pokud je nemám, tak mi přijde takový jistější. Často hledá ve výrazu obličeje mojí reakci a když mám brýle, tak se spíš odvrací.
Ale je pravda, že brýle má i přítel a tomu tohle nedělá( ovšem, ten s ním necvičí a chodí s ním ven minimálně)
Neřekla bych, že ovlivňují úspěch, spíš, že některým psům jsou nepříjemné třeba odrazem obrazu
|