| Autor |
Zpráva |
Bela
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 21:16
- Nahlásit
blanulinka1
jaj, takych ludi je! a este su schopni tebe nadavat!
ja takych stretavam denne - maju nesocializovanych, neurotickych alebo neovladatelnych psov a nadavaju mne, ked sa ten ich zacne sapat po mojom, ktory sa s kazdym chce kamaratit!
ved najlepsia obrana je utok, no nie?
|
aren
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 21:21
- Nahlásit
Mucholabka
Promiň, musím zareagovat.
Já myslím, že se Aren cítí ublíženě, páč ona si jednou rozmnožila své křížence, nepodařilo se jí udat všechny.Ublíženě se necítím, fakt nevím, proč bych měla, a proč by něco takového mělo souviset s mými štěňaty.
Fakt bych je mohla udat všechny, kdybych chtěla, prostě jsem si ty dva poslední už chtěla nechat. Vůbec si nemyslím, že by to nebylo dobře a jsem moc ráda, že je mám a za nic na světě bych je nevyměnila.
jediný slušný pes je pro ni vořech a bezpapírák a jediní slušní lidé jejich rozmnožovatelé.
Hele, nic takového jsem nikdy neřekla. Když říkám, že oříšci jsou bezva psi, neznamená to, že jiní bezva nejsou.
V těchto sporech je to hodně o nedorozumění, protože já nikdy neodsuzuju papírové psy, pouze se stavím proti odsuzování oříšků.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 21:26
- Nahlásit
blanulinka1
myslim, že Bettka má dobrou průpravu ze Želivky, ona asi nedostatkem sebevědomí trpět nebude
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 21:33
- Nahlásit
Některá témata jsou trochu out of topic, ne?? Aby se zadavatel něco dohrabal...
|
rezde
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2007 00:45
- Nahlásit
Děkuji všem za názory a snahu poradit. Některé zkušenosti jsou pro mne zajímavé. Jen chci ještě dodat, že agresivita o které jsem psal v úvodu, se zvyšuje se zkracováním vzdálenosti mezi psy. Pokud je cizí pes ve vzdálenosti cca nad 15m, zvládne můj Tard situaci na povel "zůstaň!" - "nesmíš!". Když jde o psa, kterého dobře zná, tak na něho neútočí s cílem zranit jej, ale bez okřiknutí jej stále pronásleduje a dokazuje mu svoji dominanci.
Ještě jednou všem děkuji a budeme na tom dál a intenzivněji pracovat.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2007 07:54
- Nahlásit
Když jde o psa, kterého dobře zná, tak na něho neútočí s cílem zranit jej, ale bez okřiknutí jej stále pronásleduje a dokazuje mu svoji dominanci. rezde
Ani to bych mu nedovolovala.Dala bych mu dvě možnosti - buď si psa nebude všímat,nebo bude u nohy.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 09:53
- Nahlásit
V podstatě podobný problém mám i já se svým 2 letým „RTW“. Nikdy se s žádným psem neporval, pač neměl příležitost, na to si dávám sakra pozor. Pouze byl třikrát pokousaný, ale to myslím s jeho agresí vůči jiným psům nesouvisí. Na štěňata a feny je totiž O.K., vadí mu psi samci, nejhorší je to se psy středního až velkého vzrůstu černé barvy. To má většinou zatmění. Nejhorší je to na vodítku, myslím si, že na volno by zas až tak nemachroval, ale rozhodně to nehodlám zkoušet a způsobovat tak psychickou újmu jiným psům a jejich majitelům. Hodně nám pomohl letní výcvikový tábor, kde byl pes na každým rohu a Píďu hodně rychle přestalo bavit dělat držky na každého. Ke konci tábora pak procházel kolem psů a dělal, že tam vlatně vůbec nejsou. Myslela jsem si, že to bude O.K. Vrátili jsme se ale domů a za měsíc se vše vrátilo do starých kolejí, mezitím ho jednou stihl pokousat vesnický vořech. Takže já bych spíš doporučovala co nejčastější kontakt se psy, jako jsme měli my, možná zkusit cvičák, kde požádat pár lidí se psy a dělat takový ten klasický cvik, kdy se svým psem procházíš kolem jiných, je to pro psa dost náročné, protože ho neustále okřikuješ, umravňuješ a pes se musí soustředit, tohle zkusím taky a uvidím, dost na to spoléhám, tak to snad vyjde, možná by ti pomohlo tohle.
|
ZdeNek_K
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 10:19
- Nahlásit
Kalliope> "mezitím ho jednou stihl pokousat vesnický vořech" jak je možné pokousat Rottweilerra vesnickým vořechm ? I na vodítku a s košem se musí bez problémů ubránit .
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 10:31
- Nahlásit
ZdeNek_K
on byl totiž tak drzý, že se podhrabal k nám na zahradu v době, kdy náš pes byl taktéž na zahradě, zjistila jsem to až podle řvu, tak jsem vyběhla, z našeho psa krve jak z vola, proskuslej čumák a vořech (mimochodem cca 12 kilovej) v pohodě, bez jedinýho škábtuí se podhrabal zpátky na náves a provokoval za bránou, tak nevím co si o tom mám myslet ... Každopádně je to problém, náš pes ho k smrti nenávidí a beztak ten pes vyvázl bez jedinýho škrábtuí ... Kdyby tady byl smajlík krčící rameny, tak ho sem dám ..
|
ZdeNek_K
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 10:43
- Nahlásit
Kalliope>tak to vypadá jako agrese vyvolaná strachem a to je u RTW velkej problem ...Na vodítku chce útočit ale pokud k nečemu dojde tak nebojuje ... takto to je ?
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 10:44
- Nahlásit
Kalliope
Řekla bych, že tahle událost je dost výmluvná. Tvůj pes asi opravdu jen machruje, ale když dojde na věc, psa si podřídí bez kousanců. Moje fena je něco podobného. Beru ji do stáje, kde je za plotem u sousedů malá černá pudlička, se kterou se vždycky nepříčetně štěkaly přes plot. Jednou jejich druhý pes vyrobil v tom plotě díru a moje se dostala na pudličku. Bylo kolem toho spousta řevu, ale pudlička skončila jenom připlácnutá na zemi a ta moje se na ni ksichtila. Nikde žádný šrám.
Pokud se jí pes podřídí nebo je naopak silnější než ona, nemám problém. Horší jsou bázlivky, co prchají a neumí komunikovat.
S táborem mám stejně dobrou zkušenost jako ty. Účinek by vydržel dýl, kdybych s fenkou chodila na procházky na sídliště, kde je psů spousta, ale nějak na to nebyl čas, tak zase občas dělá machírky. Ale u ní to jde celkem slušně korigovat, dá se i na volno.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 11:06
- Nahlásit
.... a opat, stacilo 7 ci 8 prispevkov a uz sa riesili zabomysie vojny, totalne OT z pohladu zakladatela temy ... CZPes straca glanc a myslim ze nielen ja nasledne zaujem sa zapajat .
rezde
pripajam sa k nazorom tych , co pisali ze riesit podobne chovanie "zrazenim hrebienku" bitkou s inym psom nie je velmi pravdepodobne v tomto pripade riesenim. Rovnako si myslim, ze riesenie spociva v tvojej praci so psom a cesta vedie cez poslusnost a ovladatelnost , dosledne a dorazne trvat na splneni povelu psovoda az kym psovi necvakne to co pisala Smecka - bud si nebude inych psov vsimat alebo bude u nohy . Je to na dlho ale da sa to .... V kazdom pripade by som odporucal prebrat to s niekym skusenym kto psa pozna alebo mu psa ukazat , internetove porady su v takychto pripadoch bez znalosti psa osemetne
Kalliope
dospely pes ma svoj vzorec chovania , zohrava ulohu genetika , vychova i vycvik , co najcastejsi kontakt s inymi dospelymi jedincami moze skor neurotizovat ako odstranit jeho ochotu "vyjasnovat si vztahy" ... mam podobneho psa, fena mu moze vyzrat misku , stendo zobrat hracku ale iny dospely pes podobnej a vacsej velkosti je vyzvou (mensich ignoruje ci toleruje) . Takze podobne situacie riesim za neho ja , privolanim , upnutim na voditko a eliminovanim stretu ... ci chce alebo nechce , musi si nechat chut zajst
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 11:44 - Změnil/a: Kalliope
- Nahlásit
ZdeNek_K
asi máš pravdu, ale v podstatě se jedná o tenhle případ, netuším, jak by to dopadlo, kdyby byl Píďa na volno a narazil na psa své velikosti, myslím, že by se rval, ale nechci to zkoušet. Každopádně je to problém, který musím řešit, je dost nepříjemné, když se ve městě začne pes vzpínat na vodítku, zuřit, mozek má zatemělý, škubání vodítkem vyvolává akorát větší agresi, jak říkám dost pomohl ten tábor, ale je v tom nutné pokračovat, vzhledem k tomu, že žiju na vesnici, kde je celkem 10 domů je toto velký problém.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 12:03
- Nahlásit
tohle je docela zajímavé...já mám totižto pocit, že nutit chodit na cvičáku na vodítku kolem sebe psy, kteří se nemusí a neustále je okřikovat a škubat vodítkem, aby přestali machrovat, není dobrý způsob, jak něco nacvičovat. Jsem zastáncem úplně obráceného postupu. Vzdálit od sebe psy tak, aby si nevadili a postupem času, až příslušné cviky, které chci s nimi provádět milují, bych začala s velmi opatrným přibližováním. Tahle metoda se mi u naší kolie velmi osvědčila a dnes, když ho mám na parkuru odloženého na startu mu za zády může "vykecávat" kdo chce, vůbec ho nevnímá.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 13:33
- Nahlásit
Kalliope
Můj pes je podobný, co Píďa. Když je na vodítku a potká psa stejné a větší velikosti a pokud si ho nemůže očuchat, řve jako debil, má totálně zatměno, no prostě totální asociál. Pokud si psa může očuchat, je to v pohodě. Nemusí to být ani nějaký dlouhý čuchání, prostě čmuchne a jakmile vidím, že by mohl vzniknout nějaký konflikt, řeknu dem a ani nemusím škubat vodítkem a pes v klidu odchází se mnou.
Když je navolno, jde si psa očuchat, když začne povrčáváníčko, tak ho snadno odvolám. Přijde mi ale, že kdybych ho neodvolala, do rvačky půjde, protože jakoby nemůže ztratit glanc, ale když ho přivolám, je rád, že se vlastně rvát nemůže, protože musí poslechnout paničku.
Takže na vodítku většinou katastrofa, ale to už zase vím, který psi jsou rizikoví a to ho v povzdálí většinou posadím a na pamlsek odlákám pozornoat a tím zklidním, když tohle nejde, prostě přejdu na jinej chodník, nebo odejdu jinam.¨
Jinak nevím, ale řešit agresi v 7 letech už bude asi hodně těžký, začít se mělo už od začátku v těch 6 měsících. Ale zase lepší teď než nikdy...
aren
Jinak Aren nezlob se na mě, dlouho tě jen sleduju, ale už mi to nedá. V hodně diskuzích si musíš rýpnout a rozpoutáváš tím zbytečné rozzbroje. Tahle diskuze nebyla o PP, ale o agresi psa na ostatní psi, takže pokud tvá poznámka neměla být provokace, nechápu, proč jsi ji sem psala.
A mimochodem, mám z tebe hodně podobný dojem jako Mucholabka. Člověk, který má papírovýho psa je hyena a papíroví psi jsou špatný, jediný správný pes je voříšek a jediný dobrý člověk je ten, kdo si vezme psa z útulku.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 13:58
- Nahlásit
Hafina
nechci tady zaplácávat cizí diskusi, jen chci říct, že v podstatě teď už se to netýká jen velkých psů, ale i těch menších, což mě znervozňuje, asi je to tim jak byl opět pokousán, já už nevím, v podstatě to bylo na dobré cestě, už jsem se chtěla začít radovat, že snad to půjde, ale jak jsme se vrátili domů, rychle mu otrnulo a je to v podstatě zas o tom samém, přitom to nenechávám být a krizový situace vyhledávám, ale bez efektu, něco dělám špatně. Jde jen o to jak rychle přijdu na to, co to je.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 14:03 - Změnil/a: Hafina
- Nahlásit
Kalliope
Tak držíme palce.
U nás se to prostě téměř vyřešilo tím, že jsem zjistila, že mu stačí se očuchat, u psů, ketí ho napadli to bohužel neplatí, tam se to snažím odbourat.
Takže ať na řešení přijdeš co nejdřív.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 14:11
- Nahlásit
az kym psovi necvakne to co pisala Smecka - bud si nebude inych psov vsimat alebo bude u nohy
Jenže toto se psovi vysvětluje dost špatně, pokud ho psovod od té nohy nikdy nedá (jako zřejmě zadavatel). Pes nepochopí abstrakci, nedokáže si představit žádné "kdyby" (kdybych byl hodný, tak mě pustí navolno...). Jsou psi, co budou na krátkém vodítku vyšilovat naprosto totálně, psovod je kvůli tomu v životě nepustí a začarovaný kruh bude horší a horší. Podle mě je třeba se psem zkusit více situací, ať už na cvičáku nebo s jinými domluvenými psovody, pustit z vodítka a vyzkoušet (jistit stopovačkou, vodítkem...), jak pes reaguje, zda ho lze na dálku ovládat atd. Mám ze zadavatele jaksi pořád pocit, že tohle nedělal od těch šesti měsíců, že prostě od té doby, co pes poprvé zavrčel, ho nepustil od nohy. A pak se už opravdu asi poradit nedá, pes je moc starý a chování má příliš zafixované, byť by třeba ještě něco málo zkusit šlo. Ale je to jen domněnka.
Kalliope
Osobně vidím dvě řešení. Buď psa 3x týdně vozit do města na sídliště mezi psy (což asi nebude reálné) nebo prostě najet na režim košík+ovladatelnost - psa při spatření cizího psa na volno přivolávat, učit ovladatelnost na psech za plotem, pustit ho vylitat se známými psy či fenami, prostě fungovat v rámci možností.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 14:22
- Nahlásit
LucieS
ano, ještě zkusím požádat pár lidí ze cvičáku a zkusim v tom ještě něco udělat, uvidíme, třeba to půjde, ještě není všem dnům konec
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 14:44
- Nahlásit
Mám ze zadavatele jaksi pořád pocit, že tohle nedělal od těch šesti měsíců, že prostě od té doby, co pes poprvé zavrčel, ho nepustil od nohy. LucieS
Ale vždyť zadavatel sám píše:Když jde o psa, kterého dobře zná, tak na něho neútočí s cílem zranit jej, ale bez okřiknutí jej stále pronásleduje a dokazuje mu svoji dominanci.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 14:56
- Nahlásit
Smečka
Hm, tak tohle jsem přehlédla.
V tom případě jde o to, jak často ho takhle pustí, kdy naposledy, a proč ho v tu chvíli nekoriguje. Taky by mě zajímalo, co na to druhý pes - to se nechá....? Pak ho pustil s blbým psem . Chtělo by to kliďase, co ho jen tak něco nerozhází, ale nebojí se, a případného drzounu klidně, rázně usměrní. Chování k tomuhle typu psa by mě zajímalo.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 17:31
- Nahlásit
LucieS
Jenže toto se psovi vysvětluje dost špatně, pokud ho psovod od té nohy nikdy nedá (jako zřejmě zadavatel).
... a prave preto som v suveti, z ktoreho si vypichla druhu cast, v prvej napisal ze je to o ovladatelnosti a poslusnosti. Inak povedane pes bude dotial na voditku vysilovat, dokial mu to psovod nezatrhne - trpezlivym vycvikom, mlatenie psa to tazko vyriesi. Az ked ma psovod zjednanu poslusnost na voditku tak moze skusat rozne zatazove situacie. Vacsinou je pes husty totiz prave na voditku (tj. "v smecke" s psovodom) , nie raz staci psa odopnut z voditka a ubrat mu z podpory (ustupit o krok) a vysilovanie sa akoby zazrakom skludni
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 18:39
- Nahlásit
slony
Já to chápu v tom souvětí, neboj.
Jenom začínám příliš často potkávat lidi, co mají psy přikurtovaný nakrátko a tvrdí, že mu to nemůžou ani povolit, aby je někam neodtáhli. Když takový člověk zcela výjimečně vodítko povolí, najednou je pes normální (to taky píšeš).
Je to začarovaný kruh, čím víc pes vyšiluje, tím víc nakrátko ho drží. Stačilo by trochu rozumu a začít pracovat se psem více navolno (i kdyby třeba na stopovačce).
Moje zkušenost je taková, že nejdřív je třeba dát psovi víc volno a pak teprv učit na krátkém (jinak se začne škrtit, panikařit a tahat). Obráceně to nefunguje.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 18:56
- Nahlásit
LucieS
znám dost psů, které když potkáme a jsou na vodítku, tak vrčí a vyšilují a když jsou na volno, tak je to v klidu
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2007 19:17
- Nahlásit
Pokud se jí pes podřídí nebo je naopak silnější než ona, nemám problém.
hmmm, tak můj pes nesnáší psy samce zhruba stejně velké jako on a větší (jezevčím mu může klidně viset na krku a ani si ho nevšimne), ale ještě jsem se nikdy nesetkala (pár rvaček už máme na kontě), že by se jemu nějaký pes podřídil. Můj pes se nepodřídí nikdy, on to má v krvi (pit), takže já se snažím psům vyhýbat. Už jsem se s tím smířila. On sám neútočí nikdy bez příčiny, ale bohužel jen malý náznak dominance z druhé strany (zavrčení) je pro něj jasná výzva k boji.
rezde
taky myslím, že řešení je tomu předcházet. Při spatření psa si svého přivolat k noze, připnout na vodítko a projít.
|