| Autor |
Zpráva |
rezde
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2007 15:52
- Nahlásit
Byl bych vděčný za každou zkušenost, případně radu s následujícím problémem:
Mám NO s PP, dnes už dávno dospělého (7 let), kterého se mi přes veškerou snahu nepodařilo socializovat. Od totálního štěněčího nezájmu o cokoliv, se střihem stal agresivním vůči prakticky všem psům – asi od 6. měsíce věku. Žádnou špatnou zkušenost s jiným psem neměl. Zřejmě tomu napomáhá i skutečnost, že je mohutné konstituce, mírně přerostlý. Jinak je velmi poslušný, ohleduplný k dětem, ale jakmile uvidí cizího psa, je těžko ovladatelný i na vodítku. Není to můj první pes, ale něco podobného jsem ještě nezažil. Vyzkoušel jsem již leccos, nic nepomohlo a nejsem si vědom ani žádné chyby ve výchově. Napadá mne už jen možnost umožnit mu kontakt s ještě větším psem, který by mu byl schopen „dát lekci“. Mám však obavu aby se tím jeho agresivita naopak ještě neupevnila.
Vaše názory bych uvítal i jako zkušenost pro výchovu dalších psů. Děkuji. Rezde
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2007 18:01 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit
rezde
Toto je velmi častý problém u plemene,které vlastním - českoslov.vlčák.I mému psu je nyní 7 let (7 a něco málo) a k podobnému chování má taktéž skolny,ostatně jako většina dospělých čsv.Jde -li na procházku společně se svým harémem,problém se o to více stupňuje.
Na projevech agresivity je nutné pracovat již od chvíle, kdy se začnou prvně projevovat,snažit se předcházet v prvé řadě očnímu kontaku psa s objektem jeho zájmu,brzdit projevy agresivity hned při prvních náznacích.Ale to už je asi rada trošku s kříškem po funusu .
Nutné je upoutat psovu pozornost na sebe.Velkou roli hraje ovaldatelnost,poslušnost psa a autorita psovoda.
K upoutání pozornosti lze použít i pamlsek,míček..i když,dostává-li se pes do stavů nepříčetnosti,asi to nebude to pravé,v takovém případě je nutné zapracovat na poslušnosti.
Já osobně u svého psa mám na podobné chování zákazové povely,(případně cuknutí vodítkem)které pes celkem spolehlivě akceptuje.Pustit ho ale do kontaktu s jinými dospělými psy velké rasy je nemožné.
Napadá mne už jen možnost umožnit mu kontakt s ještě větším psem, který by mu byl schopen „dát lekci“.
To bych rozhodně nezkoušela.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2007 18:05
- Nahlásit
rezde
Zkus se taky poradit na stránkách pana Desenského www.psycholog-psu.com. Má tam v psí poradně přímo sekci o agresivitě.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2007 18:26
- Nahlásit
Napadá mne už jen možnost umožnit mu kontakt s ještě větším psem, který by mu byl schopen „dát lekci“. Mám však obavu aby se tím jeho agresivita naopak ještě neupevnila.
Rozhodně upevnila.Pes by dostal vpodstatě od tebe "požehnání" k takovému činu.Příště by si tvé zákazy v hlavě už vůbec nedovedl srovnat.Mimo to riskuješ vážné poranění obou psů.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2007 18:31
- Nahlásit
rezde:dle mého názoru na to velikost ani mohutnost psa vliv nemá.Bohužel si zřejmě váš pes už nežádoucí chování upevnil,o to víc dá práci to odstranit.V první řadě musíte mít psa zvládnutého na vodítku!O poslušnosti psa se nedá mluvit pokud ho v krizové situaci na vodítku nezvládáte.Lekci od jiného psa také naprosto nedoporučuji!Aren vám sem dala odkaz kde se můžete dost dovědět právě o agresi.Držím palce
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2007 19:57
- Nahlásit
rezde
na jakou vzdálenost mu psi vadí? Co je podle tebe těžká ovladatelnost i na vodítku?
Mám podobnou zkušenost s naším koliákem, který má velmi silnou averzi na asi 5 psů ze sousedství (vlastně měl, protože jsme se odstěhovali a je po problému ) Na ostatní psy je velmi přátelský. V pubertě jsme kolem zmíněných "kámošů" ani nemohli projít, protože jediná starost našeho broučka, poté, co je spatřil, ucítil nebo uslyšel byla "pusť mne na něj, ať ho můžu zabít". Věkem a tréninkem jsme se dopracovali alespoň k tomu, že jsme na určitou vzdálenost dokázali křečovitě projít a pokud nebylo dost místa, pes usazený u mé nohy pouze tiše zuřil, ale smrt z jeho očí nezmizela a o chůzi u nohy vůbec nemohla být řeč. Chybu jsem udělala samozřejmě já. Zmínění pejsci byli z kategorie "nesnáším všechny psy a dávám to hodně najevo" Protože náš starší pes hysterii kolemjdoucích psů vůbec nebral na vědomí, procházela jsem kolem hysteriků dost bezmyšlenkovitě. Pak jsem si všimla, že koliákovi takovéto chování vadí. První setkání s hysterikem nekomentoval, při druhém byl neklidný a při třetím začal vykecávat z vodítka taky. Opakovaná setkání s hysterikem na malou vzdálenost, i když byli psi na vodítku, znamenala pro mého psa to, že dotyčný pes byl zařazen do šuplíku "nesnáším tě"....a už tam zůstal. Začala jsem si víc všímat chování a pohyby kolemjdoucích psů a naučila jsem se perfektně na dálku odhadovat, jestli kolem psa můžeme projít, nebo ne. Snažila jsem se koliáka co nejvíce navázat na mne, aby chování ostatních psů přeložil do jiné kategorie důležitosti, až za míček, piškot a cvičení. Dnes je dospělý, jsme v pohodě, ale vedle naštvaného většího psa bych ho stejně neodložila
Pro tebe a 7 letého psa mám jedinou radu: Nedat mu absolutně žádnou příležitost k rvačkám pomocí vodítka, košíku, udržování přiměřené vzdálenosti od ostatních psů, pokud je navolno mít oči kolem celé hlavy a samozřejmě cvičením poslušnosti a hrami nic nezkazíš. Přeju hodně štěstí a pevné nervy, asi je ještě budeš potřebovat.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2007 20:15
- Nahlásit
Mně se na tazateli moc nezdají následující věty:
Od totálního štěněčího nezájmu o cokoliv, se střihem stal agresivním vůči prakticky všem psům – asi od 6. měsíce věku
Znamená to tedy, že od těch 6 měsíců jste mu neumožnili kontakt se psy, pouze jste chodili na vodítku kolem a on vyváděl?? Jestli ano, pak můžete být případ člověka, který se s prvními, ještě štěněcími náznaky "agrese" (ale ve skutečnosti se nejedná o agresi, ale zkoušení mantinelů a psí komunikace) tohoto lekl, uvázal psa a od té doby chodil ven stylem, který popisuje gabifi: Nedat mu absolutně žádnou příležitost k rvačkám pomocí vodítka, košíku, udržování přiměřené vzdálenosti od ostatních psů, pokud je navolno mít oči kolem celé hlavy Tohle se totiž praktikuje u starších psů, ne u štěňat. Tam naopak pomůže maximální kontakt se psy, ale na to už je stejně pozdě.
Ale neznám vás, jsou to všechno jen domněnky.
možnost umožnit mu kontakt s ještě větším psem
Tahle věta moji teorii trošku potvrzuje, že mu ten kontakt už dlouho neumožňujete. Ale můžu se mýlit.
Jsou psi, kteří "machrují" pouze na vodítku a čím víc je člověk drží nakrátko, tím je to horší. Ale píšete strašně málo informací, těžko něco odhadovat.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2007 20:26
- Nahlásit
LucieS
má rada byla pro 7 letého psa, ne pro štěně Pro štěně mám radu kontakt ano, ale velmi dobře promyšlený.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2007 20:39
- Nahlásit
gabifi
Vždyť jo (viz moje "Tohle se totiž praktikuje u starších psů").
Mně jenom zajímalo, co rezde se psem dělal, když byl ještě štěně. Protože jestli to samé, tak našel důvod problému.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2007 21:16
- Nahlásit
mě by zároveň ještě zajímalo Vyzkoušel jsem již leccos, nic nepomohlo co konkrétně.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 08:46
- Nahlásit
Hm, mám podobný problém s fenou NO, kterou jsem si vzala v šesti letech, teď má devět a jediné, čeho se mi povedlo docílit, je že při prvním kontaktu by psa nejraději zakousla, ale když ji na chvilku odložím tak, aby na psa viděla, zvykla si na jeho přítomnost, tak ji mohu za chvíli pustit na volno. Se psem si pak nehraje, ale je schopná reagovat na moje povely v jeho přítomnosti a nesere ho. Nemá v tomhle pud sebezáchovy, strašně ráda by šla do jednoho Pita, který by si taky rád "pohrál".
Snažila jsem se to řešit, myslela jsem, že se to i upraví příchodem štěněte. Dopadá to tak, že "svoje" psy dokáže tolerovat, pokud neotravují, ale cizí pořád umravňuje, dělá ramena. Když ji ke psovi pustím, zvedne ježka, dělá rámus, okouše psovi uši a zátylek, pokud se pes nechá, dá mu pokoj, když se nenechá, je to zlé. Ve skutečnosti ale není tak dominantní, jak by se zdálo, v naší hierarchii má nad ní navrch devítiměsíční o polovinu menší fenečka.
Na procházkách to řeším tak, že když vidíme psa (a ona si ho všimne), dotane příkaz "drž pysk" a pohrůžku. Jiné řešení už nevidím.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 10:47
- Nahlásit
Hledat prapůvod nevhodného chování psa (chybu v socializaci) by bylo sice zajímavé,ale pro sedmiletého samce se silně zafixovaným nevhodnými reakcemi, dle mého již nepodstatné.Snažila bych se zapracovat na ovladatelnosti psa a v ní dosáhnout takové úrovně,aby soužití s ním nebylo pro nikoho nepříjemné.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 10:50
- Nahlásit
Ještě bych chtěla dodat,že nemusí jít vždy o chybu socializace.Každý pes je individualita (geny mluví do všeho )
|
aren
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 13:11
- Nahlásit
Smečka
Každý pes je individualita
Jenže tohle je pes s PP, a ti jsou přece geneticky O.K., jak mi bylo vysvětleno.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 13:39
- Nahlásit
aren
Nevím kde a kým,ale jsem si jistá,že překrucuješ.Snažím se pomoci rezdemu s jeho psem,ne se s tebou dohadovat o blbostech.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 13:45
- Nahlásit
Smečka
Jasně, promiň. Neměla jsem tam dávat tvé jméno. Neodolala jsem ale nerýpnout si do těch, co mi na jiném fóru vysvětlovali, jak agresivní chování je důsledkem toho, že pes nemá PP.
Tak ještě jednou promiň, a nevšímej si mně.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 13:52
- Nahlásit
jak agresivní chování je důsledkem toho, že pes nemá PP.
by mě zajímalo jen tak obecně a ne jmenovitě kdo tohle řekl....nikde sem tak radikální názor neviděla
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 14:25
- Nahlásit
Tak ještě jednou promiň, a nevšímej si mně.
aren
Nic se neděje.
Myslím,že by bylo vhodné přestat s tím ublíženeckým tonem.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 15:13 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Smečka
To vypadalo ublíženecky? Tak to by mně nenapadlo. Jsem se spíš bála, že se někoho přespříliš dotknu. Ale souhlasím, že rýpání nechám. Aspoň tady u rezda.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 16:56
- Nahlásit
aren
To bylo hodně naivní.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 18:54
- Nahlásit
zdá se mi to, nebo je to opravdu téměř ve všech tématech, do kterých nahlédnu.....něco jako aren proti zbytku světa?
K čemu slouží přetahování osobních sympatií a antipatií z jednoho tématu do druhého?
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 19:42
- Nahlásit
gabifi
Hm...ale kdo s tím nejradši začíná?
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 20:06
- Nahlásit
Mucholabka
nevím, kdo s tím začíná a nevím, kde a kdy je všeho původ, protože nesleduji všechny témata
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 20:13
- Nahlásit
gabifi
Já myslím, že se Aren cítí ublíženě, páč ona si jednou rozmnožila své křížence, nepodařilo se jí udat všechny. Tvrdí, že je MOHLA udat a dobře, že na ně měla zástupy, ale neudala je. Snad pochopila, že to není dobře, že si pes jednou skočil, nicméně jediný slušný pes je pro ni vořech a bezpapírák a jediní slušní lidé jejich rozmnožovatelé. Hodně ve zkratce, myslím, a ani jedna strana není schopna komunikovat a naslouchat, páč ten jejich názor je nejlepší. A jedna ze stran není schopná a ochotná uznat, že nic není černobílé a že může existovat i kompromis.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 20:44
- Nahlásit
Tak mi to nedá, abych sem přispěla taky, je to hodinka co jsme se s Bettkou (4měs. trpasl. jezevčice) vrátili z procházky. Prochajda byla super, Bettka moc hodná, na to jak je malinká, si troufám říct, že pěkně poslouchá, nachystala jsem si na zítra stopičky, chceme to poprvé zkusit, fakt príma procházka...Až na tu zpáteční cestu...Přešli jsme na vodítku rušnou křižovatku, pak ji pouštím...Před náma jde důchodce se psem, křížencem střední velikosti...Pes měl košík, pán v ruce flexu, myslela jsem, že ho má na vodítku...Bettka šla u mě...v tom pes přiběhl začal Bettku očuchávat, ta se v klidu nechala, zjistila jsem, že pes na vodítku není...Pak, z ničeho nic, se do ní ten čokl pustil. Pes do fenky, a co mě zaráží nejvíc, do štěněte! Pán stál čuměl a nic...pes si Bettku sroloval pod sebe, a raději ani neodmýšlím co by bylo kdyby něměl koš...Malá pištěla, brečela, schovávala se ke mě, chlap pořád stál...Drapla jsem psa a odhodila ho metr vzuchem, teprve pak si pro něj ten kretén došel...Sežrvala jsem ho co to má ku*va za asociála, když vyjde po štěněti...chlap nic, jen "pucoval" svýho vořecha, "copak to děláš, vždyť je to malej pejsek"...Ani se neomluvil...Měla jsem chuť mu nakopat kanadama...fakt jo...Já tohle fakt nechápu...já si od nějakýho magora přece nenechám zku*vit psa...
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 20:46
- Nahlásit
blanulinka1
ješiš,chuděra a je OK? nebo je nějaká streslá?
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 20:50
- Nahlásit
Mar3
snažila jsem si ji uklidnit, dělat, jako že "všechno je OK nemusíš se ničeho bát máš tady nás"...Pak jsem potkali dalšího psa a byla v klidu...tak doufám, že kvůli magorovi s asociálním vořechem nebude buď posera, nebo agresivní posera... Já ty lidi fakt nechápu...Týpek navíc ani nevypadal moc překvapeně...asi je už "zvyklej", jen fakt nechápu, proč si ho nevzal na vodítko... tohle normální pes prostě neudělá...
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 20:53
- Nahlásit
Mar3
teď tu vedle mě spí, v košíku s čistým prádlem a já jsem z toho v prdeli...protože kdyby ten debil mu nedal ani koš...tak...
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 20:53
- Nahlásit
blanulinka1
no spíš proč tam nevlít ho voddělat,žejo....
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 20:59
- Nahlásit
Mar3
to taky...kdby se ten debila aspoň omluvil...nic...ani slovo...
|