Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Úryvky z románů, povídek, básní, písní a vůbec
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
Zet
Člen
# Zasláno: 25 Led 2007 14:21
- Nahlásit

Za to všechno jsem musela "platit". Znovu jsem zatoužila poznat, jak to s tou "cenou" vlastně je: Všechna ta léta - bylo to už deset let, co jsem neustále žila s vlky či vlkem - mi to leželo v hlavě. Přesto jsem však měla pocit, že ať už mi to někdo vysvětlí nebo ne, na světě je nejdůležitější, aby člověk "platil". Hledala jsem v literatuře, jestli někde nenarazím na nějaký záblesk pochopení; někdo přece ty hloubky musí vysondovat. A teď se mi najednou ten záblesk porozumění objevil: platit znamená žít, neslovíčkařit. Neplatit znamená zůstat stranou. Platit, to znamená chápat, soucítit a jednat.

Lois Crislerová - Život s vlky

Zet
Člen
# Zasláno: 25 Led 2007 14:22
- Nahlásit

A ještě dva nevlčí ... a pak už dám pokoj

Znám případ, kdy lidské pachové značky vedly k úspěšné komunikaci s domácími psy. Můj přítel a kolega z univerzity měl potíže. Jeho manželka si usmyslela vysadit květiny na nové záhony po každé straně domovních dveří domku. Okopala zem a obklopila záhonek ozdobnými kameny. Naneštěstí čerstvě obrácená zem a pach nových rostlin přilákal řadu místních psů, kteří hrabali její květiny téměř stejně rychle, jako je zasadila. Můj přítel četl Mowatovu báječnou knihu o vlcích a rozhodl se označit kameny kolem květin močí, a tak psy odradit. V noci se vyplížil z domu a pečlivě označil jeden ze záhonů kolem dokola. Schválně označkoval jen jeden, protože jakožto vědec hodlal experimentálně přezkoušet účinek, a proto potřeboval srovnávací vzorek. A opravdu, v následujících 48 hodinách byl neoznačený květinový záhon zničen a částečně vyhrabán, kdežto močí označený záhon ne. Povzbuzen úspěchem a pořádnou dávkou čaje (aby si zajistil dostatek značkovací tekutiny) označil oba záhony současně. Věděl, že musí efekt obnovovat vždy po několika dnech - a psi sousedů se chovali přesně podle jeho očekávání. Nyní chodili a močili na kameny, takže tvořili hranici, kterou už nikdy žádný pes nepřekročil a nehrabal za ní.
Úspěch se však nikdy nedostaví snadno. Několik týdnů po zahájení úspěšného značkovacího programu zašel do mé kanceláře a snažil se ze mě vydolovat jiné řešení.
"Se psy to jde, ale vyvstal jiný problém. Snažím se v noci být nenápadný, ale ráno cestou do práce mě zastavil soused. "Já mám doma fůru dcer, co vždycky okupují záchod, když potřebuju," povídá "takže vím, co to je. Vy s tím asi máte problémy taky, tak až to na vás příště přijde, nebojte se a zaskočte."

Stanley Coren - Co má pes na jazyku

Zet
Člen
# Zasláno: 25 Led 2007 14:32
- Nahlásit

Na sídlišti, kde jsem jako dítě bydlela, žila svérázná paní, která vodila několik anglických chrtů - grejhaundů. Občas je pouštěla a při jejich svolávání pak pravidelně děsila okolí tím, jak vykřikovala: "Vražda, Vraždááá!" Nechtěla tím upozornit na žádný zločin, to jen jedna z jejích fen se jmenovala Vražda z Bariéry.

Lenka Fairaislová - Stokrát jezevčík

wami
Člen
# Zasláno: 25 Led 2007 15:09
- Nahlásit

Zet
Simte, tak tu toho Mowata rovnou prepis celyho...

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání