| Autor |
Zpráva |
venda
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 14:27
- Nahlásit
taky používáte tenhle divnej povel? já teda ne, nějak mi to nejde z pusy - odjakživa mi vadilo, když jsem šla po parku (ještě bez psa), přiběhnul ke mně čoklík, chtěl na mě skočit nebo si hrát a majitel volal "Alíku, fuj je to!" - no dovolte - copak já jsem fuj?!!!
prostě mi to přijde divný, mám teď prvního psa, v rodině nikdy nebyl, takže používám povely jak mi poprvé přijdou na jazyk, takže říkám "ne" jako přerušení nežádoucí činnosti a "nesmíš" pro činnosti, které nesmí pes opravdu vůbec nikdy dělat, to profláknuté "fuj" mi uklouzne jen ve chvíli, kdy ten pes bere do huby něco, co mně připadá jako opravdu fujtajbl (znáte asi všichni)
zajímalo by mě, jak a proč to vzniklo, povelem "fuj" zakazovat psovi třeba honění cyklistů, co na tom jako má být fuj?
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 14:41
- Nahlásit
to je zajimava diskuze... jsem zvedava na prispevky
ja pouzivam na nezadouci cinnosti (honeni cyklistu, skakani atd) "nesmis" fuj pouzivam kdyz pes neco nezadouciho pozira..protoze to je proste fuj! fuj tedy funguje jako zakaz cinnosti kterou nesmi delat nikdy!!
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 14:43
- Nahlásit
nika00
ja to mam presne tak
|
venda
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 14:51
- Nahlásit
no vida, to přesně chápu a taky používám, ale proč spousta lidí volá "fuj" na psa který běží ke mně (jako cizímu člověku) to mi neni jasný, já vim, že jim to nepřijde, ale fakt je to blbý, protože to vypadá, jako že fuj je opravdu ta dotyčná osoba, ke které se pes rozběhl a přijde mi to skoro jako "ježiš fuj Azorku nesahej na tu paní, určitě se tamhle válela v bahně"
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 14:55
- Nahlásit
venda
protože to třeba lidem občas nedojde... mně se taky občas stalo, že jsem měla Sáru na volno a šla nějaká paní nebo pán v bílém oblečení a já v panice, aby Sára jako blbý štěndo na někoho nevyskočila jsem na ní zařvala fuj... to bylo jediný, co tehdá fungovalo...
pak jsem začala používat univerzálnější výraz, ale stane se...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 14:56
- Nahlásit
já teda FUJ používám pro všechno, co mi pes nesmí dělat nikdy....NE používám tehdy, když mi nějaká činnost psa vadí jenom v daném okamžiku....jako např. teď si nechci hrát, tak řeknu "NE".....Pokud mi ale pes sbírá ze země hnusárny, pak říkám vždycky "FUJ", protože to nesmí nikdy.
Jinak, já už jsem na to FUJ tak zvyklá, že mi to ani nepřijde trapné, když řeknu psovi třeba: "Fuj, nečuchej, pani na tebe není zvědavá" Jednou jsem se ale dostala do komické situace, když můj pes očuchával náruživě nohu jednoho pána v metru....já na psa automaticky zasyčela "fuj je to"...a pán se jako naooko urazil (ve skutečnosti se smál), že teda on není fuj a že můj pes dobře ví, proč čmuchá, páč pán měl doma háravou čubís
|
venda
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 15:05
- Nahlásit
Evik
no, to je přesně ono, že člověk když má ty povely už ani nepřemýšlí, že něco znamenají a jak blbě to může znít, já bych to "fuj" ani říkat nemohla, protože úplně automaticky vykřiknu "ne" když chci psa zarazit (jako "nedělej to") a teprve v té chvíli kdy to vyslovuju mi dochází, jestli to je věc, kterou nesmí nikdy, pak z toho ne udělám ne-smíš
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 15:06
- Nahlásit
venda
podle me je to proto, ze spousta lidi pouziva "fuj" na vse co zrovna nechce aby pes delal...
nerozlisuji fuja nesmis..stejen jako spousta lidi nerozlisuje zustan a cekej
|
wami
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 15:24
- Nahlásit
prostě záleží, na co si zvyknete, nic víc...
Já mám na všechno zákazové NE, začínají tím všechna zákazová slova a dolaďuju to už jen intonací.
Podobný je to ale s pochvalama, každý má pochvalové slovo jiné, nejčastěji "hodný" - no u nás vlivem přesmyčky chválím psa "pašík" (místo původního pašák)...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 15:25
- Nahlásit
venda
no ono to "ne-smíš" pes stejně vnímá podle mě jen jako NE....pes nejvíce reaguje jen na první část povelu, proto se taky má dávat důraz na první slabiku daného povelu, protože zbytek už pes moc nevnímá. I při vyslovování jména toto platí. Takže ať už řekneš NE nebo NEsmíš, psovi to bude znít stejně...proto je lepší mít povely odlišené tak aby zněly jinak.
Proto mně je jedno, že říkám FUJ u absolutních zákazů, protože NE či nesmíš už používám pro "momentální zákazy".
Já vím, ono to zní blbě, používat FUJ i s ohledem na lidi, ale kvůli tomu, že by se někdo mohl "blbě tvářit" přece nebudu učit psa dalšímu slovu pro zákaz
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 15:29
- Nahlásit
já souhlasím s Evikem.... teď jsem se na to ptala na cvičáku - FUJ je všechno co nechci NIKDY aby pes dělal a NE nebo NESMÍŠ je momentální zákaz na činnost, kterou třeba jindy může dělat.
|
shmoldie
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 15:31
- Nahlásit
já to taky nějak moc neřeším - křiknu co mě první přijde na jazyk, ale je pravda, že jednou se mi Fanča řítila u kámošky na stůl plnej chlebíčků, zařvala sem fůůůůůj je to, a dostala sem vynadáno, že ty chlebíčky teda rozhodně fuj nejsou a navíc tam měla Fanynka v záloze taky nějakej aby chudinka nestrádala hlady
|
wami
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 15:36
- Nahlásit
Ja si udělám malou anketku:
Co všechno je pro vás "FUJ" - tedy co všechno má pes zakázáno stále?
(mě napadá akorát skákání na cizí lidi, kterýžto problém jsme ale nikdy neřešili... A požírání fujtajblů, u čehož si myslím, že stejně není nikdy stoprocentně odnaučitelný, ač mi teda psy až na výjimky nic venku neochutnávaj...)
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 15:38
- Nahlásit
Já teda povely Fuj a Nesmíš používám podobně jako psala Evik - s očucháváním cizích lidí nemám problém, protože pokud jsme někde v cizím prostředí a na veřejnosti (město,...) tak je Berni na vodítku, tudíž usměrňuji povelem K noze. A pokud je Berni navolno, je to evsměs v přítomnosti pejskařů, takže tam si povel FUj je to můžu dovolit
problém je trochu doma, když BErni vysvětluju že FUJ je žebrání od stolu, nebo když prostě něco jíme ... jakmile to řeknu před babičkou, tak jí nějak nemůžu vysvětlit, že tím FUJ JE TO nemyslím, že by buchta, maso, koláč, prostě cokoliv od ní, bylo hnusný - ale že je to povel psovi, aby přestal žebrat, protože to není žádoucí ... už mě to nebaví opakovat pořád dokola
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 15:46
- Nahlásit
wami
tak u nás je FUJ skákání na lidi - nemusí být cizí, nesmí skákat ani na rodinu když ji vítá, a pak výše uvedené žebrání u stolu.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 15:47
- Nahlásit
wami
no, protože já mám s útulkovou Daisou problém, že mi štěká na ježky , koně, honí cyklisty, motorky, auta...... radila sem se na cvičáku a tam mi řekli, že všechno je o 100% zvládnutí povelu FUJ.
tzn, že u nás jsou FUJ všechny tyto věci + hovínka v parku
|
abby
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 15:50
- Nahlásit
wami
U nás je fuj braní věcí ze stolu,z linky.Jen se obávám,že je to stejný jako u požírání fujtablů.Zakazujem a odnaučujem neustále a výsledek se nějak nechce dostavit.Pak taky používám fuj na okusování bot (ale to dělá jen u našich).
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 15:52
- Nahlásit
wami
u nás je FUJ sbírání hnusů ze země (psi mi to ovšem téměř nedělají), FUJ je taky pro mého mlaďocha přílišné otravování feneček (není chovný, tak si to můžu dovolit), FUj je i strkání hlavy na stůl (směřující ke žraní z něj)....jinak snad na ostatní nežádoucí činnosti používám používám NE....
|
venda
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 15:56
- Nahlásit
nikdy nesmí honit auta, cyklisty a bruslaře (to by ráda) a sbírat bordel u popelnic (ale ona to moc nedělá), u stolu nežebrá a skákat ještě nezačala, ale asi jí to nezakážu úplně, ale jen na návštěvy, takže to bude jen "ne"(skákej), uvidim
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 16:05
- Nahlásit
venda
a honí někdy ty cyklisty a auta ??????? to mě prosím tě zajímá, jak to řešíš, protože my s tím stále bojujeme, jinak má poslušnost a ovladatelnsot super.......
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 16:11 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
wami
Sikovna anketka.
U nas je jako FUJ - pozirani kocicich hovnousu na zahrade, valeni se ve chciplotinach u rybnika ci na poli, v lese, pozirani vicek od PET lahvi, pozirani PET lahvi. TO jsou takovy ty zakladni FUJ.
Jinak u nas se pri jidle nesomruje, staci zasycet - Di na misto! nebo Vypadni! a uz se klidi stranou.. Dale mame NESKAKEJ!(obcas zcela marne), NEser me (tomu rozumej), SPINKAT! - to jim taky jde..
A co se nejakyho brani jidla z linky ci stolu tyka, to byl vzdy rychly proces... Jo a jeste me napada - kdyz je na dvore pozrele dlouho ticho - jdu tam, kdyz je nejaka nekala cinnost - staci zabublat -CO TO delate???????? a je klid...
|
abby
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 16:19
- Nahlásit
Nám nebere z linky jídlo,ale houbičky na umývání nádobí.Ze stolu většinou papírky,kapesníčky a občas i to jídlo.
To víš,že ji za to nechválím,ale ne vždy ji chytnu při činu.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 16:23
- Nahlásit
wami
mno u nás je fuj požírání čehokoliv co si já nemyslím že je k tomu
jinak na skání a štěkání apod.používám ne a nesmíš
NEser me (tomu rozumej a toto fungá taky dobře
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 16:25
- Nahlásit
abby
To jsem mela asi pred ctvrt rokem.. Mlada rtw mi kradla takovy ty nacucavaci hadry na utirani stolu a pozirala je.. Jsem se naucila je davat tak, aby ani ruzek neprecnival.. Na drez ci linku si teda netroufne skocit ani jedna(nerikam, ze tobe skace, ale proste ta handra byla jen polozena o par cm dal a byl klid.. )... A na papirovy kapesniky, co se obcas vytrousej z kapsy, je taky uchylna...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 16:41
- Nahlásit
My máme "Fuj" na požírání všech venkovních fujtajblíků a na vyžírání kočičího záchodu
Jinak používám povel "ne" a "nesmíš" na skákání po lidech ( naštěstí to venku nedělá, jen takhle vítá návštěvy doma),ve chvíli, kdy si chtějí hrát a já nemůžu, při pokusech se koupat v zimě, při lovení naší kočky( tam se dá naštěstí poznat, kdy jde o hru a kdy o lovení).
Jinak používám taky "Neser" a to když moc dlouho štěkají na nic
A ještě používám jeden..."Uhni" když se pletou pod nohama....ten taky ovládají dokonale
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 16:47
- Nahlásit
brut
"Uhni" když se pletou pod nohama.
Na to my mame lidove VYPADNI...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 16:58
- Nahlásit
Fifi
"vypadni" používám, když mi lezou do dětských pokojů...tam vůbec nesmí a moc dobře to oba vědí....ale stejně se občas pokusí prosmýknout
|
abby
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 17:04
- Nahlásit
Fifi
Kdepak,vyskočí předníma packama a rozhlídne se,co by mohla vzít.Stačí,když je to v dřezu a je to její.Dávám to mimo její dosah,ale občas člověk zapomene.Bohužel se mi jen občas podaří,ji přistihnout na lince.Když už jo,tak je to mazec
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 17:22
- Nahlásit
abby
Kdepak,vyskočí předníma packama
Aha... Tak v tom pripade u nas od malinka platilo ad vyse - "rychly proces"! To bych ji teda hnala!
Mas to tezky, kdyz uz se to jednou naucila.. Ale ja jsem delala takovej cajmrsk i kvuli stazeny cucavy hadre, ze ji to casem docvaklo! Proste sem hulakala, kdyz jsem ji to nasla v hube, a pak - pro ni kruty trest - jsem ji nejakou dobu ignorovala... zadny fyzicky tresty..
Ale my jsme divna domacnost, ja nechavam vsechny tri feny pohromade na volno v baraku, kdyz treba nekam jedeme na celej den, nic neznici, neservou se... Delaji si spolecnost..
Na linku neskacou, do spajzu nelezou, jen mi slintaji na sklo od trouby, kdyz se tam pece kure.. Joo, a sledujou zdimani u pracky....
|
abby
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 17:44
- Nahlásit
Fifi
Tak ona má "jen 11 měsíců". Zakazuju jí to od mala.Dostane za to výprask,nadaný,nebavím se s ní .... Vůbec nic nepomáhá.Nedělá to pořád,ale občas jo.Pěkně mě to štve,ale pokud ji nepřistihnu,tak jí stejně nic nemůžu a ona to většinou dělá,když tam nikdo není.
Jinak je v pohodě.Vlastně nic nezničila,může všude.
Naše má ráda televizi.Nejoblíbenější je Putování s dinosaury.A pračka se jí taky líbí
|