| Autor |
Zpráva |
Ebony
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2005 22:08
- Nahlásit
Terri
To bys pak nesměla na psa ani šáhnout, jak píše Tchoř, kdybys viděla jak se ti naši blázni mastí na dvoře, a to si jen hrají, to by spolu za chvíli nesměli do smrti mluvit, jak by měli pokažené vztahy
|
Anonymní
|
# Zasláno: 18 Dub 2005 23:42
- Nahlásit
DOSLOVNÝ PŘEKLAD SLOVA DRIL = cvičit,cepovat,buzerovat, tvrdý výcvik...jde o německý překlad.
Kdekdo má plná ústa tohoto slova, jakmile někdo cukne vodítkem je zněj příšera co driluje psa a nemá k němu vztah !!!
Lidi jste normální ! Jestli si p.Dostál myslí že má doma vlky - tak mu to neberte, každý máme své halucinace...ale uvědomte si že všichni chcete psa co v případě krize /např. jede auto a na druhé straně ulice běží kočka a Váš pes je na volno.../ přijde na zavolání, nebo ihned ukončí nežádoucí činnost /přestane žrát tu otrávenou návdadu u popelnice aj./ A vy si myslíte že to tomu psovi zaštěkáte do obličeje a dál budete žít jen a jen v obětí jako nejlepší přátelé ????
Viděli jste někdy smečku psů ? Nebo jenom posloucháte přečtený kecy o vlcích co je Dostál viděl v ZOO ?
Ve smečce psů to jde pěkně fofrem a teprve tvrdě! Chyba = trest !
Partnerství člověka a psa je založeno na naprosté důvěře...důvěře že cokoli jste "řekli" - myslíte taky vážně !
Pokud můj pes po povelu k noze od nohy odskočí a chce jít jinam....prostě dostane cukanec ! A je jen chválihodné že se najde instruktor který laikovi ukáže jak a kdy cuknout !
Neboť největší zradou a stresem pro psa je čpící schizofrenie z páníka který chce v krizi poslušnost ale nikdy nedá pořádně najevo co je to ne! to se nedělá! A lidi - jinak než přes komunikační zónu = krk , to ten pes těžko pochopí !
Někdy mám, už fakt dost těch rádoby psomilů - je to stejné jako z propagovanou bezstresovou výchovou dětí v USA v 60. letech - a co je z toho dnes ? generace asociálů a plné věznice a plno žadatelů o soc. dávky z této generace !! Amící velmi rychle vycouvali z propagace těchto výchovných metod a "objevili" ZLATOU STŘEDNÍ CESTU - ukážu ti co máš dělat a když to tak budeš dělat = pochvala, když ne = trest, jasné a všem srozumitelné !!! Jde totiž o univerzální komunikaci na této planetě KDO VÁM TVRDÍ ŽE NE - LŽE
|
Anonymní
|
# Zasláno: 18 Dub 2005 23:56
- Nahlásit
To stím že nejbrutálnější jsou metody v myslivecké kynologii - to se ví pouze okrajově, jen ti co opravdu něco o kynologii vědí.
Výcvik lovečáků na kšeft je totiž výnosný byznys a parfozní metody jsou užívány pro urychlení celého procesu učení... ale opravdu se nedivím že to není moc v povědomí veřejnosti.
Jde o sortu co se straní publicity a mnohdy "pracuje" velmi skrytě...
Co se týká elektriky - znám jednoho hluchého psa co díky ní vůbec může být normálně puštěný z vodítka a fungovat na signály "brnění" obojku na nízký stupeň ...takže díky bohu za tento nápad.
V rukou debila se stane cokoli zbraní, tomu nezabrání nikdo.
Osobně však považuji za neštěstí nedělat se psem nic... štěkací negramot zmítající se na vodítku, vláčíc paničku - to je něco !
Ale někteří by asi namítli že je šťastný že ho nikdo tvrdě necvičí, že ?
|
ala_baionette
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2005 00:43 - Změnil/a: ala_baionette
- Nahlásit
Když psa cvičíš a používáš nepodmíněných podnětů, je z tebe tyran. Když psa necvičíš, něco se stane a je z tebe neschopný majitel.
Lidi nebuďte bláhoví, po dobrém ještě nikdo psa nevychoval./myslím tím bez použití mechanických podnětů../
Jsou to zvířata, sice to jsou naši kamarádi, ale vše má meze. Já jsem samozřejmě proti týrání zvířat, avšak uvědomte si o čem je celý výcvik psů. Podmíněný reflex nevypracuješ bez podmíněného a nepodmíněného podnětu
Když se kácí les, létají třísky..
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2005 08:16
- Nahlásit
Hele anonyme, asi toho o výcviku loveckých psů moc nevíš. Parforsem se dají cvičit jen některé úzce vybrané disciplíny, které psovi příliš neříkají, např. aporty, ale rozhodně pes stále musí zůstat přirozený, chuťový a není cílem ho zlomit. To co píšeš je absolutní blbost a čemu nerozumíš, tak do toho nekecej. Parfors se u loveckých psů používal odjakživa a není to žádný drastický nebo tyranský přístup člověka ke psovi. Je to jen způsob, jak naučit psa vykovávat i to, co mu není příliš vlastní. Ale stále je to o důvěře. A výcvik skutečně kvalitního loveckého psa se nedá uspěchat. Není to jen otázka nácviku jednotlivých disciplín, ale i jejich důkladné upevnění a prověření v praxi. Dobrý lovecký pes se vyvíjí a cvičí neustále, prakticky po celý svůj život. A že je to byznys? Dneska je všechno byznys.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2005 08:35
- Nahlásit
Tchor, Ebony
Díky, no ono to občas zahlodá.. Je nám dva roky a tak máme co dohánět. Navíc uhlídat Rudou střelu v klidu dá hodně práce. Ale pokroky jsou Dělat to s ním každý den, je z něj špička.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Dub 2005 10:55
- Nahlásit
Evicko:
nebudte hned vztahovačná... těmi brutálními praktikami jsem si naprosto jistý ! A jako nejsou všichni sportovní kynologové "prasata" co skopou psa za to že si sedl o centimetr jinak /tak jak to rád naznačuje Dostál/ tak je díky bohu většina myslivců taky normálních... ale nebuďme demagogové a přiznejme si otevřeně že to prostě existuje !
Jen je zase špatné to zveličovat a házet do jednoho pytle všechny. Pokud cvičíte lovecké psy, pak jistě i vy tyto podvratné takycvičitele znáte, tak to nepopírejte. Byznys je opravdu všechno a bohužel spousta lidí si myslí že "na psech" si bez námahy vydělá....
Jen trochu nesouhlasím s Vaším výrokem že aport je psu nepřirozený... znáte štěně co si do tlamy odmítá vzít hračku ?
Já ne, ale znám "umělce" co to v tom štěněti dovedně "udupou" aby pak za 2-3 měsíce šíleli na cvičáku že pes nechce aportovat!
anonymní
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2005 11:16
- Nahlásit
Anonyme, já sice znám taky pár cvičitelů na kšeft, ale nikdo z nich takto drastické metody nepoužívá a sama mám z praxe prověřeno, že daleko lépe se cvičí po dobrém než po zlém. Aport jako disciplína je něco jiného než, že štěně bere něco do tlamky. S touhle vlastností to nemá nic společného. Naučit psa, který není vrozeně aportér je oříšek a nejde to jinak než parforsem s trochou motivace. Ono totiž vzít do tlamy takovou urousanou kačenu, kde pírka lechtají všude v tlamě je někdy potíž. Nebo nezačít škubat teplého zajíce, když tak krásně voní a je tak měkký je taky problém. To není jako aportovat dřevěný kolík nebo míček. Aport lov. psů má svá přesná pravidla a na zkouškách se každé pochybení promítné v snížení počtu bodů. Samozřejmě v praxi to je potom trochu jiné. Já znám jen docela slušné cvičitele a jiné ani znát nechci. Tím ovšem nechci tvrdit, že jsou možná tací, kteří používají hrubých metod. Ovšem takoví nikdy nedosáhnou na kýžený vrchol, protože pes musí pracovat s láskou a pro lásku k pánovi. A pokud pracuje ze strachu nebo z donucení, nidky nemůže být jeho výkon stoprocentní.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2005 13:50
- Nahlásit
Evicka
mohu ti trochu narušit tvé růžové přesvědčení o pravdě a lásce? můj přeskolenostrejc Zdeněk Bluml cvičil právě tím odsuzovaným parfosem a když jeho vlastní máma před ním chránila psa,zbil i jí...už jsou oba na pravdě boží, ona věkem a on karcinomem slinivky,ale tak to bylo,viděla jsem to na vlasní oči ...
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2005 14:29
- Nahlásit
Sali, trošu špatně jsi si to vyložila. My sami parforsem některé disciplíny cvičíme, ale pouze minimálně, protože některé věci u těchto psů, pokud se pokazí, tak nejdou vrátit zpět a parfors někdy bývá přesně to, co se nemá použít. Na apotr u neaportérů je ovšem jediný způsob, jak psa přinutit tuto disciplínu dělat. A to už jsme zase u srovnávání lovecké a jiné kynologie. A jinak jsem nepochopila co má tvůj příspěvek společného s parforsním výcvikem. Jako to násilí na své vlastní matce? A naši psi skutečně pracují z lásky k nám a z lásky k tomu, co dělají. Třeba je to pro některé jedince nepochopitelné, ale je to tak. Kdo nevěří, tak ať se přijede podívat. A myslím si, že právě proto máme takové úspěchy.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2005 15:33
- Nahlásit
Evicka
Zas je mi líto Evičko, ale znala jsem myslivce co věšel psy na ostnáči do vzduchu tak, že se jen dotýkali špičkama tlapek země a nechal je tak třeba půl dne, pak se pro ně vrátil a říkával:"jak makaj ty svině, když je vysvobodím" a ještě se u toho smál. A slyšela jsem toho mnohem víc, ale jak říkal anonymní, , všude existují hovada i na cvičácích, lidi dokážou psy zmagořit elektrikou či ostnáčem, akorát o myslivcích to tak není v podvědomí. A vždycky jsou to lidi, co cvičí na kšeft, ať už služební či lovecké psy, ono se nevyplatí trpělivě se plácat se psem půl roku na zkoušku, když je člověk placen jen za tu zkoušku, tak se pes prostě vezme a za měsíc je hotov, jak, to už nikdo neřekne, co si to zvíře prožilo, hlavně, že má zkoušku a hurá do chovu.
Věřím, že vy děláte se psy s láskou, zrovna tak jako já, ale všechen psí svět bohužel není tak růžový.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2005 16:06
- Nahlásit
Evicka
co to má společnýho? nic moc,jen to,že pastrejc byl xindl a surovec,který volil přesně jak píše Ebony tu nejrychlejší nejmíň pracnou metodiku a jeho svěřenci strachy srali maggi v kostkách,když šel ke kotcům s vercajkem...kšeftoval se psama jak na běžícím pásu,pořád tam měl psy na výcvik,udělal a střelil dál...a opravdu kdy jeho máma,sestra mojí babičky,před ním chránila psa ,co před výbuchem jeho vzteku utek k ní do baráku(on měl ty psy u ní na vesniucký chalupě,sám bydlel v paneláku),tak seřezal vo´dákem i jí...
Tam se cvičilo černá bílá,kontrast jak z hororu,pochvala poplácáním byla vyvažovaná seřezem tvrdou gumovou hadicí a kopancema na stahováku...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2005 16:07
- Nahlásit
a kupodivu měl výsledky,a než jsem ho viděla při korekcích,tak jsem vycvičenost jeho psů obdivovala...
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2005 07:56
- Nahlásit
Tak to je moc smutné. Bohužel surovci a úchyláci jsou mezi námi a musí to ze sebe dostat ven. Já uznávám, že to existuje, lidi jsou svině, ale radši ani nechci na takové věci myslet. Hýčkáme a milujeme si naše hafíky a je nám dobře. Já taky občas rozdávám "facky", ale naši psi to berou jako napomenutí. Většinou stačí zařvat. Výprasky u nás nefrčí. Ale uznávm, že byznys je byznys. A proto necvičíme psy na kšeft, a že nabídky byly.
|
drakka
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2005 15:05
- Nahlásit
achjo, no fakt uz jsem se do toho zapojovat nechtela, ale zas mi to neda...pokud si nekdo mysli, ze vycukani je ekvivalentni ke kousnuti, vytrepani nebo dalsim dominantnim gestum, tak se opravdu velice myli...a stejne tak velmi zalezi na emoci, kterou pri tom davate najevo, na spravnem nacasovani atd. Mozna ze psi uz nejsou vlci, ale zakladni socialni vzorce jim nastesti zustaly.
a kdyz uz jsme u te vecne zpochybnovane odbornosti pana Dostala, tak bych vam skutecne doporucila, abyste si jednou misto svych No, malinaku a dobrmanu poridili zapadosibirskou lajku a zkusili ji cvicit 'po svem'. Velmi by me zajimalo, jestli byste dostali taky tak pohodoveho psa, jako je Sedy, ale myslim, ze spis ne...
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2005 15:51
- Nahlásit
drakka
Víš, nejlepší je se strefovat do plemen, o kterých nemáš ani páru, takovej seběvědomej, hyperaktivní maliňák nebo dobrman je na výchovu velmi složitá osobnost, ale o tom ty jistě víš hodně, měla si jich jistě spoustu. Já měla fenu NO, která byla tak agesivní, nervní a nevyzpytatelná a přesto zvládla normální běžný život ve městě, protože jsem si s ní dala práci a mám zkušenosti, oproti ní je západosibiřská lajka velikonoční beránek, ale už vážně bys toho měla nechat, protože nevíš a neznáš.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2005 16:52
- Nahlásit
Vážení, lajky asi neznáme pořádně nidko. Na výcvik to je veliký oříšek. Pokud já vím, jsou až příliš nezávislí a stále dávají najevo,že člověka ke svému životu absolutně nepotřebují. S většinou našich klasických plemen se jejich povaha absolutně nedá srovnat.A to znám jen dvě. Ale říkám otevřeně, že bych si na ni asi netroufla. A neosočujte se. Každý má teochu svých metod a věci, které se mu osvědčily v praxi. Moje facky mají na psy absolutně ten účinek, který potřebuji, a přitom je to jen takové jemné klepnutí přes tlamu.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2005 18:32
- Nahlásit
stále dávají najevo,že člověka ke svému životu absolutně nepotřebují
že by pomsta za Sputnik?
|
drakka
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2005 21:11
- Nahlásit
evicka
dekuji, pocitam, ze kdybych to same rekla ja, tak by mi to asi nikdo stejne neuveril, protoze zas sebou opravdu nemam hory vycvicenych malinaku a dobrmanu...
fiste, slysel jsi spatne. sedy nikdy nikoho nepokousal za ramec bezne psi komunikace, to, ze psi komunikace dokaze byt obcas dost drsna urcite vite, vzdyt jste to tu predtim zminovali
ps: neplet si prosim cuknuti a vycukani, ano?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2005 21:23
- Nahlásit
drakka
Hele opravdu se stebou nebudu hadat o pricipu vycviku psu, mas o tom jeste zkreslenejsi predstavy nez se snazi v lidech nabudit p. Dostal. Kazdej trochu vrcholovej vycvik ( je jedno v jakem oboru kynologie MUSI vychazet z etologie psu a jejich prirozeneho smeckoveho chovani, to je naprostej zaklad. Dalsi zaklad vycviku je cit pro psa a cit pro okamzik (jak pocvaly tak korekce) pokud je korekce ve spravny okamzik (rozhodujou zlomky vterin) a je provedena s citem pro konkretniho psa (u kazdeho je to jine) tak je v podstate jedno jaka ta lkorekce je. Jestli je to cukanec na voditku, alfa roling, cuknuti na ostnaci nebo elektrika je v podstate jedno kazda metodika se da delat dobre a ma vysledky nebo blbe a prasi psa.
Psi mivaj nejvetsi stresy z nejistoty sveho postaveni, to znamena hlavne z prilisne benevolence a neduslednosti pri vychove a vycviku.
Metodika pana Dostala minimalne v jedne veci boura postaveni psa ve smecce ( te zkutecne smecce psovoda a psa) a to vtom ze pes zjisti ze ho jeho alfa nedokaze ochranit pred dominantnim az agresivnim chovanim jineho psa.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2005 08:40
- Nahlásit
Tchor, souhlasím, je to naprosto tak. Pes potřebuje jistotu svého pána a smečky a hlavně řád.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2005 09:43
- Nahlásit
Když jste tu naťukli tu psí komunikaci, tak ono mezi psy dochází ke spoustě nedorozumění, že jeden druhého pokouše "bezdůvodně" (jak si myslí potom páníčci), ale je to tím, že si ti dva prostě nerozuměli, co chtěl jeden druhému sdělit....
Teď nechci aby to vyznělo blbě nebo jinak než to myslím, ale četla jsem, že plemena psů, která mají tzv. "blíž k vlkům" ovládají mnohem více komunikačních prvků než většina malých a někdy i přešlechtěných plemen..... Někde jsem četla i porovnání, že nejlíp - nejblíže vlkům - mistrům v komunikaci jsou na tom sibiřský husky, NO......a nejhůř pejsci jako "maltézáček", mops apod......Je to prostě jako u lidí - já se taky nedomluvím s číňanem
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2005 15:02
- Nahlásit
Rozdily v komunikaci mezi jednotlivejma plemenama jsou, ale netak vyrazny. Vetsinou je problem spis v tom ze psi komunkovat neumi.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2007 23:30
- Nahlásit
Tchor
at to nekdo zkusi bejt jednou presne chlap ktery vsem se libi
chlap co je i trochu zahadnej
drsnej chlap co zustal vlastne klukem
ha!
|
Kniga
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 19:25
- Nahlásit
argosek diky ze jsi "vytehl"todle forum, uvazovala jsem o te knizce, a uz i jinde jsem cetla, ze to neni uplne tak vyborne jak to lici a tadle diskuze me privedla k dalsimu zamysleni, asi usterim 300 kc
|
aren
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 19:32
- Nahlásit
Vetsinou je problem spis v tom ze psi komunkovat neumi.
Moji teda umí.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 20:33
- Nahlásit
Kniga
pri ozivovani jsem na nikoho nez na vas slecno nemyslel
|