Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / kniha p. Dostála
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Martina
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 09:41
- Nahlásit

Ahoj všichni,
chci se zeptat na Vaše názory na knihu Viktora Dostála "Přirozená komunikace a život se psy". Děkuji

nefer
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 09:53
- Nahlásit

např. http://www.cz-pes.cz/bb-diskuse-index.php?action=vthread&forum=7&topic =143

http://www.cz-pes.cz/bb-diskuse-index.php?action=vthread&forum=1&topic =379 (pár názorů i zde)

říkejte mi vyhledávač

Martina
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 09:55
- Nahlásit

Ještě dodám, pročetla jsem mnoho příspěvků a vím, že p. Dostál má své příznivce a své odpůrce. Nechci, aby se tu zase rozjela diskuse jaký je či není odborník. Jenom se chci zeptat, jestli mně, jako začátečníkovi, jeho kniha něco dá. Děkuji

Martina
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 09:58
- Nahlásit

nefer
neboj nefer to jsem četla ve "vyhledávači". Takže sorry, že jsem se zeptala.

nefer
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 10:07
- Nahlásit

ptej se na co chceš, mě jen přijde lepší dát odkaz než se opakovat. na otázku: jestli ti ta kniha něco dá se odpovídá docela těžko. to poznáš až si ji přečteš. co já vím co víš a nevíš. ale na rovinu: jestli ti dávají něco Dostálovi stránky, dá ti něco samozřejmě i kniha. ale bude to to samé, co si můžeš přečíst na stránkách.

Evicka
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 10:20
- Nahlásit

Martino, klidně si to přečti, rozhodně pokud jsi začátečník, tak ti kniha neublíží, ale ani tě nějak výrazným způsobem neobohatí. Taky jsem si ji koupila, řekla bych, škoda peněz.

Locco
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 11:19
- Nahlásit

ja prave na jeho strankach docetl jeho nazor na kastraci - pro spolecnost je asi prinosem, ze dostatecne kategoricky vystupuje proti, v praxi to totiz znamena, ze bezny dav si rozmysli zbytecne kastrace
jako pouceny laik (takze nekdo na Dostalove urovni) tam nachazim plno polopravd .. cim vice jeho nazor, tim vice zduraznenych

drakka
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 17:51
- Nahlásit

nojo, takze ja hodim zas nazor z druheho polu, at to tu neni tak jednobarvne, ne? Imho je to vyborna kniha a nejen pro zacatecniky. Nerekne vam jak vycvicit psa na zkousku, ale jak s nim zit tak, aby to bylo pro obe strany prijemne a prinosne.

locco
ze jsem tak zvedava, jake polopravdy mas konkretne na mysli?

Ebony
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 18:11
- Nahlásit

drakka
U služebních psů je právě ten problém, že jsou skutečně jen "cvičeni" - a v převážné většině pouze na konkrétní situace a navíc silně stresovým způsobem. Nervová soustava např. německého ovčáka je pak permanentně na hranici zhroucení a situaci, kterou ustojí normální pes (třeba i ta "fifinka"), tento pes prostě nezvládne - nemůže, protože je natolik "naposlouchaný", že jeho přirozené obranné mechanismy již nefungují

třeba tohle je vyložená lež a vůbec jeho názory na výcvik psů,
ale jistě, kdo chce věřit, bude, ale kdokoliv se klidně může přijít podívat na moji smečku "naposlouchaných" německých ovčáků "permanentně na hranici zhroucení "

dál hledat nehodlám, nebudu si kazit hezký den

drakka
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 18:15
- Nahlásit

ebony
ja vazne nevim, jak cvicis psy ty, ale zato vim, jak je cvici na nekterych cvicacich, a verim, ze pan Dostal by nepsal neco, co nema overene, at uz z vlastni zkusenosti, nebo ze zkusenosti jinych. Odkud myslis, ze se rekrutuje velka cast lidi, kteri za nim jezdi? Prave z techto klasickych, kynologicko-sportovne zalozenych cvicaku.

Ebony
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 18:21
- Nahlásit

drakka
bože, to už tu bylo, kolik cvičáků jsi navštívila! a kolik pan Dostál, já jezdím po cvičákách po celé republice, a tyhle popisovaný příšerný monstra neznám, možná z dob svazarmu, ale v tom případě jste oba sto let za opicema. Takže nakonec lžu já, a nemám zkušenosti - tos chtěla říct? Ukážu ti minimálně 100 lidí, kteří chodí na cvičáky, a nejsou to, co tady popisuješ. A v poradně jsem nenašla jediný příspěvek od člověka, který má problémy se psem a chodil na cvičák, pokud by to měla být většina, tak bych určitě na někoho narazila, nemyslíš? Ne, jen reprodukuješ nesmysly jak mluvící panna, tos mě teda dost naštvala a zklamala.

Fan
# Zasláno: 18 Dub 2005 19:15
- Nahlásit

jsem začátečník, nejsem příznivec nikoho.... knihu jsem si koupila....pro mě na nic, je tam vše jen všeobecně, nic jsem se zní nedozvěděla...pro mě velké zklamání..je v ní jen to co je na stránkách, navíc v poradně se oběvují odpovědi typu "na to jsem už několikrát odpovídal najděte si to ve starších dotazech" což podle mě tam nemá co dělat...

drakka
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 19:28
- Nahlásit

ebony

chodila jsem na cvicak, kde mi radili psa drsne vycukat za to, ze pri privolani se misto za mnou rozbehl za mym manzelem...to mi prijde nejen jako hodne stresujici, ale taky jako perfektni priklad niceni vztahu mezi panem a psem. Dotycna cvicitelka je pomerne renomovana a specializuje se na vycvik NO. To ona mi ukazovala, jak psa spravne vycukat. Dikybohu a taky diky panu Dostalovi jsem zjistila, ze jsou i jine metody...dalsi veci ktere muzu jmenovat ze sportovnich cvicaku...drilovani psa, vyzadovani cviku s centimetrovou presnosti, pretezovani mladych psu, pouzivani ostnateho a elektrickeho obojku...to jsem stacila videt na vlastni oci, ackoliv jsem neprojezdila stovky cvicaku. Pokud mas dojem, ze tu jen neco papouskuju, mozna by ses nejdriv mela zeptat sama tech lidi, kterym pan Dostal pomohl, kolik a jakych cvicaku pred tim navstivili...ne kazdy se s takovymi vecmi totiz chlubi v Poradne...

Eimy
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 19:32
- Nahlásit

drakka
Dikybohu a taky diky panu Dostalovi jsem zjistila, ze jsou i jine metody...dalsi veci ktere muzu jmenovat ze sportovnich cvicaku...
To je pěkný, že pan Dostál ti takhle poradil, když sám na svých hodinách chce k jednomu psovi jednoho člověka. Je fakt, že jemu se něco takovýho stát ani nemůže. Alespoň jsem teda slyšela, že to takhle u něj funguje....

Ebony
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 19:47
- Nahlásit

drakka
nevím ,co znamená renomovaná cvičitelka, svoje mladý psy nedokážu přetížit, to se mi nikdy nepovedlo, jsou tak temperamentní, ale vysvětlovat ti, že dnešní výcvik není o drilu, ba naopak......
nevím jak tě přesvědčit, a ani bych nemusela, ale to je jeden cvičák, já v současné době tady chodím na dva, kdyby ses přujela podívat, uvidíš hromadu sportovních nadšenců - psů. které cvičení baví a je to pro ně zajímavá činnost, já svoje psy musím násilím taha z placu, protože by tam byli a cvičili pořád, a taková je tam většina psů, nevím co je špatného na přesnosti, ve sportu je to základ, ale pokud jsi pecivál, který se baví válením u televize a nikdy žádný sport nedělala, asi to nepochopíš. Ostnáče a elektriku nejvíce používají myslivci, i nuceňáky a parfosní metody, ale to bys taky měla vědět, když už to chceš rozebírat. Já mám se psy krásný vztah, a přestože chodím na cvičák a přestože cvičím s přesností a přestože jsem je i párkrát vycukla, a takových lidí znám spoustu. Jenže co budu vykládat nevěřícím tomášům, kteří si neuvědomují, že pes potřebuje pohyb, zaměstnat a rozvíjet, tím, že s ním cvičím, rozvíjím jeho "rozumové" schopnosti, musí si pamatovat, musí umět vyhodnocovat situaci, musí se umět rozhodovat. Prostě jako když dítě chodí do školy, pokud se spokojíte s mateřskou, je to váš problém, já si klidně udělám vysokou.

drakka
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 19:49
- Nahlásit

podivej eimy, je mi milejsi, kdyz je mi jasne receno, ze cvici jen jeden, nez abych pak musela psa brutalne trestat za neco takoveho. A jen tak mimochodem, kdyz jsi tak dobre obeznamena s tim jak to u nej funguje, tak urcite vis, ze stahovaci a kovove obojky vubec on neuznava a tudiz ani jakoukoliv formu vycukani, ktere je beznou a doporucovanou soucasti bezneho i sportovniho vycviku...

Ebony
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 19:49
- Nahlásit

Eimy
jo, přesně to jsem taky slyšela, a že cvičí se štěnětem celý dpoledne chůzi u nohy, to asi ale není přetěžování

stremka
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 19:52
- Nahlásit

drakka
moc a moc tě prosím už toho tady bylo dost.Jestli máš potřebu vědět názor na knihu p.Dostála tak si najdi forum" cvičáky v Liberci" a čti si to tam.Opakovaný vtip už není vtipem.Děkuji

drakka
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 19:58
- Nahlásit

ebony, problem je v tom, ze to kazda vidime uplne jinak. A ty, logicky, si budes myslet, ze to vidis nejlepe, protoze uz jsi vycvicila x psu a udelala s nimi x zkousek z vykonu. Muj nazor je jiny a stojim si za nim uplne stejne pevne jako ty. Jen mi prosim nevykladej o tom, co pes potrebuje nebo nepotrebuje, i ja mam psa a ackoliv s nim necvicim kazdy tyden na cvicaku, myslim, ze je to pes stastny a nijak dusevne zakrnely. Dusevni schopnosti se prece nemeri tim, kolik povelu pes umi a jak presne a rychle je dokaze provest...

Ostnáče a elektriku nejvíce používají myslivci, i nuceňáky a parfosní metody, ale to bys taky měla vědět, když už to chceš rozebírat
Tak kdyz uz to chces rozebirat, tak s timhle absolutne nesouhlasim, jak ostance tak elektricke obojky si pamatuju nejen z cvicaku, ale vidam je obcas i na sidlisti...

Sali
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 20:01
- Nahlásit

drakka
ale jo,žij si spokojeně jak chceš...ono všechno se dá udělat dobře i blbě,a je to v základě to samé,jen s blbou aplikací...jeden má IPO III poslušnost udělanou do centimetrový přesnosti po dobrým,a pes pro to žije,druhýmu pes při tom doslova exne pod rukama...nejsou špatný metodiky,ale hlavně jejich aplikace...na jednom cvičáku najednou najdeš lidi,co přímo hltáš očima,a lidi,co se honem koukáš kde je lopata nebo videl a druzí tě musí chytat za ruce,když se řítíš na plac dotyčnýmu rozbít hubu.......všechno je jen a jen o,lidech,ne o cílích nebo metodikách...hele pohybuju se v tom od 1982,pořád žiju sportem a pořád mě lidi chytají za ruce a honem mi lepí flastr na držku....zrovna včera jsem se tak nažhavila,že ještě dneska mákm hypertensi a gastroezofageální reflux,který právě zalévám černým samsonem.

Eimy
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 20:03
- Nahlásit

drakka
Přece jen pro mě má větší váhu to, co řekne člověk, kterej se svým psem složil několik zkoušek, než člověk, co vycvičil dva svoje psy.
Kdosi, kdo k panu dostálovi chodil řikal, že může psa odložit a odejít do obchodu a pes tam zůstane... Což je něco, co já považuju za samozřejmost.
Jinak by mě zajímalo, jestli tobě přijde normální, když voláš psa, tak že jde za tvým přítelem? Neříkám, že mně se to občas nestane, ale je to jen tehdy, když psice něco provede a já na ni houknu, to se pak jde schovat "do bezpečí" stejně to funguje i naopak. Přítel se naštve, houkne na ni a psice přijde ke mně.
Jinak by mě zajimalo, jak jinak než přiměřeným trestem chceš psa upozornit na to, že když ho voláš ty, tak má jít za tebou a ne za nikým jiným?

Sali
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 20:03
- Nahlásit

drakka
prostě a jasně-vyhlásila bych nesmiřitelný boj xindlům libovolného druhu.Ale neb se s blbostí nedá účinně bojovat,půjdu radši na stopu.

Ebony
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 20:08
- Nahlásit

drakka
tys nic nepochopila, ale to neva, já mám taky šťastný psy, tvůj je taky, tak to nechme být, ať si každý dělá podle svého svědomí, já ho mám čisté, a pro své psy obětuji vše, a taky nezapomeň na plemeno, hyperaktivní pes se zájmem o práci by u tebe šťastný nebyl
Ostnáče a elektriku nejvíce používají myslivci, i nuceňáky a parfosní metody, ale to bys taky měla vědět, když už to chceš rozebírat
Tak kdyz uz to chces rozebirat, tak s timhle absolutne nesouhlasim, jak ostance tak elektricke obojky si pamatuju nejen z cvicaku, ale vidam je obcas i na sidlisti...
souhlasit nemusíš, tak to je
mimochodem moji psi nikdy ostnáč ani elektriku a dokonce ani stahovák neměli, a mít nebudou

Ebony
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 20:12
- Nahlásit

Sali
přesně tak,pokud se budu ke psovi chovat slušně a s respektem, je úplně jedno jak a co děláme. (i když já si pořád myslím, že psi určitých plemen by něco dělat měli:biglol

Martina
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 20:21 - Změnil/a: Martina
- Nahlásit

Tak jsem se tím vším prokousala. Díky všem za odpovědi, mám jasno. Mějte se jdu se věnovat mojí feňulce, která se zrovna vzpamatovává z dnešní narkózy. Trhaly jí horní špičáky, teda nic moc podívaná Takže díky

Sali
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 20:25
- Nahlásit

Ebony
nejen určitých plemen,ale hlavně určitých pracovních linií...když vedle sebe postavím malinu Merunu a malinu Borinu,tak první se na gauči po vydupaném ukončení sportovní kariéry daří nádherně,zatímco druhá umírá nudou po denní pauze v tréninku...
Ale to je zas na zodpovědnosti chovatele,aby prodával taková potrhlá zvířata jen potrhlým lidem...
...a zase na zodpovědnosti lidí,co neuznávají hundesport,aby si nebrali štěně od jeho vyznavačů...

Tchor
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 20:37
- Nahlásit

drakka
Prosimte dojdi se podivat na par cvicaku kde maj nejake vysledky ve vycviku, parkrat je tam sleduj, no a potom se znova zamysli nad tema bludama co siri p. Dostal o sportovnim vycviku psu. Etologie psu (nikoli vlku) a vztah se psem je uplny zaklad vycviku a nikoli vrchol.

Terri
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 21:03
- Nahlásit

Tchor, FiSt, Ebony..
Please, teď zase jako total laic , ale jak je to s "vycukáním"? Je to opravdu tak "ničící vztah"? U terríka máme co dohánět s chůzí u nohy a tak na cvičáku právě toto provozujeme...

Mimochodem, byli jsme pochváleni za výrazné pokroky!!!! No pro vás asi nicka, ale já mám opravdu radost!

Tchor
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 21:07
- Nahlásit

Terri
Hele kdyz uz jsme u te prirozenosti podivej se nekdy jak razantne a bolestive se koriguji psi mezi sebou ve smecce. Jinak nic nenarusi vztah cloveka se psem tak jako prilis volny a benevolentni pristup bez nastavenych mantinelu chovani.

Ebony
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2005 22:06
- Nahlásit

Sali
já to tak myslela, ale chtěla jsem aby to pochopili i "jiní", kteří nevědí, nebo nechtějí vědět, že jsou zvířata, co by bez pracovního zápřahu pukla jak papiňák

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání