Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Působí vedra na psychiku psa??
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Gája
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 08:46
- Nahlásit

Nechtěla jsem otvírat kvůli tomu nové fórum, ale nedalo mi to. Včera jsem se chtěla pomazlit se svojí bíglí zlobilkou, protože mi dcera odjela do školy v přírodě a tak jsem měla nějaký splín, či co... a Sára po mně vyjela. Jen tak si ležela na dece a odpočívala. Když jsem ji začala hladit, tak vrčela..potom se ohnala, jakoby chtěla kousnout, ale nekousla, byla jsem rychlejší. Už se mi to jednou stalo, když byla malá a dostala za to pěkně za uši. Včera jsem ji taky potrestala, ale potom jsem o tom přemýšlela a vzpomněla jsem si, že před rokem kousl pes naši holčinu, jen proto, že ho hladila. Pes holku dobře zná a nikdy se k ní nechoval agresivně. Je pravda, že ten den byl šílený pařák a slyšela jsem, že psi bývají v těchto dnech dost neklidní. Je to pravda? Mám strach, aby naše Sára nevyjížděla po dětech jen kvůli tomu, že ji hladí a ona je nervozní ze sluníčka ...

aren
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 08:52
- Nahlásit

Gája
Ono to taky chce nehladit psa, když na to nemá ten pes náladu. Zvlášť děti je dobré to naučit.

Gája
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 09:04
- Nahlásit

aren
To chápu, ale jak máš poznat, že právě nemá náladu...a i tak si myslím, že by to neměl dotáhnout k takovému extrému, že za to kousne svého pána. Přece je jasné, že zbytečně psovi do žrádla nesaháš, ale pokud potřebuješ misku se žrádlem odstranit, tak tě nesmí kousnout.. to není dostatečná omluva..

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 09:10
- Nahlásit

Gája
to mě teda můj pes nesmí kousnout v žádném případě...ani jeden, ani v zimě, ani ve vedru, ani při jídle..jedině tak při hře. Určitě vedro na psa působí, ale nemyslím, že by zrovna v tomhle smyslu.

aren
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 09:13
- Nahlásit

Gája
To s tím žrádlem máš pravdu, neměl by vyjet, když tam potřebuješ sahat. Ale mazlení je něco jiného, třeba to vrčení znamená: dej mi pokoj, nemám teď náladu. Když nedbáš a pokračuješ, tak se třeba jen tak ožene a cvakne čelistma, to je v psí řeči "nech toho". Myslím, že to by se u psa mohlo respektovat. Hlazení a mazlení má být oboustranně vítané, ne vynucené.
Já když se chci pomazlit s některým svým pejskem, tak beru ohled, jestli má na to zrovna náladu.
Myslím, že i dítě by se to mělo naučit, že by mělo taky brát ohled na to, jak se cítí pes, že to není plyšák.
Samozřejmě je něco jiného, jestli, jak říkáš, pes dítě fakt kousl. Zase bych se ale ptala, jestli to ta holčička nepřehnala. Já kdybych podřimovala a vlítlo na mně malé tornádo že mně bude hladit, tak bych asi kousla taky.

Gája
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 09:15
- Nahlásit

Mucholabka
Já si to myslím taky, ale přesto jsem se s vámi chtěla poradit, jestli to byla víc moje chyba, nebo mojí feňulky. Taky jsem jí za to vycimbala a po zbytek večera jsem dělala uraženou..

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 09:19
- Nahlásit

dítě by měl rodič naučit, že např, když pes leží na svém pelechu či kdekoli a odpočívá, nesmí ho dítě rušit. My máme obdobný problém s přítelovou babičkou - (která už je taky jak dítě ) v tom, že ona chodí našeho Griffču hladit, když leží na pelíšku a spí. Ona ho pohladí, Griff se lekne a zavrčí....Babička se pak diví a žaluje příteli, že na ní pes vrčel......Neustále jí opakujeme, že psa nemá rušit, když odpočívá.
V zásadě by se to podle mě mělo řešit tak, že pokud páníček psovi něco chce, byť by to bylo jen to pohlazení, měl by si ho k sobě z jeho místa přivolat, aby tedy psa nerušil v odpočinku na jeho místě, ale současně mu dokázal, že hlava rodiny je pán a tudíž musí být respektován - tj. povel splněn. U našeho Griffči, který je velký morous, se to osvědčilo. On má pak dobrý pocit, že ho páníček pochválí za splněný povel a ještě podrbe, což miluje, ale nerad je rušen na pelíšku.
Takže asi tak.
A ještě k tomu: povel by nemělo psovi dávat dítě, pokud to dítě nerespektuje pes jakožto svého pána. Psi většinou malé děti jako páníčky neberou, tudíž na vynucování splnění povelu dítětem by pes mohl reagovat opravdu nepřiměřeně a třeba kousnout. Nicméně svého pána - dospělého člověka respektovat musí a pokud i pak si dovolí vrčet, musí mu být jasně ukázáno, že takhle ne a současně i ujasnit vztak k dětem - že ani na ty se nevrčí. Prostě vychovávat děti i psa.

Gája
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 09:22
- Nahlásit

aren
No já byla tenkrát u toho, když holčinu ten pes kousnul. Dodávám, že není zase až tak malá a pejska opravdu jen hladila po hřbetu..To víš, tenkrát jsme psa doma ještě neměli, tak nevěděla, jak se k němu má chovat, ale myslím že se chovala celkem rozumně. Dnes už ví, jak s pejsou zacházet, i když občas taky nedělají všechno tak, jak by se mělo. To víš, děti... Ale já se vrátím k tomu, co se mi stalo včera. Jsem dospělá a zase až tolik jsem ji neobtěžovala, nestrkám jí prsty do tlamy, do uší, ani ji neštípu a nebouchám kopacím míčem... přesto chtěla kousnout "člena své smečky".

Zet
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 09:25 - Změnil/a: Zet
- Nahlásit

aren
Ale mazlení je něco jiného, třeba to vrčení znamená: dej mi pokoj, nemám teď náladu. Když nedbáš a pokračuješ, tak se třeba jen tak ožene a cvakne čelistma, to je v psí řeči "nech toho". Myslím, že to by se u psa mohlo respektovat.
Já takové projevy nerespektuju nikdy. Pokud na mě pes (stane se to třebas občas u dorostenců) jenom trochu zavrčí, okamžitě ho odkážu do patřičných mezí ... prostě ho zmastím. Takový projev hodnotím jako jeden z nejhorších přestupků proti etice, stejně jako by ho vyhodnotil alfa jedinec ve smečce. Na druhou stranu taky většinou respektuji to, že pes má nárok na odpočinek a mazlím se s ním pouze ve chvíli, kdy o to sám projeví zájem. Někdy ovšem psy vyloženě provokuju ... ať už je to různé šimrání na nohou, kousání do uší, bafání a podobně (jsem holt tvor škodolibý) ... Nikdy na mě nezavrčeli. Většinou vstanou a nakrknutě odkráčí někam jinam, nebo si se mnou začnou hrát.

Gája
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 09:31
- Nahlásit

Evik
Prostě vychovávat děti i psa

V tom s tebou souhlasím, ale u nás to bylo jinak....Máme chatku v malebné vesničce, kde je neméně malebná hospůdka se zahrádkou. V létě tam moc rádi sedáváme u pivka, steaků, buřtů a utopenců. Pod nohama se ti plete pes pana hospodského, milý neagresivní voříšek, kterého známe od štěněte. Občas do něj někdo nechtíc pod stolem kopne, nebo ho nohou odstrčí, protože pejsa cítí ty steaky, buřty a utopence a dal by si rád taky. Jenže je otravnej. Dospěláci ho víceméně ignorují, ale dětem se přímo nabízí možnost pohladit milého voříška. Najednou voříšek vystartuje ... asi to není správné a bylo by na místě ho teda vůbec mezi hosty nepouštět. To je můj názor po té zkušenosti, co jsme potom psa tři dny naháněli a jezdili s ním k vetovi, zda nemá vzteklinu, protože očkovák nestačí. Celou akci jsme hradili my, protože pan majitel se k tomu neměl a malebná hospůdka v malebné vesničce je jen jedna a my tam ještě pár pivek a steaků chceme zkonzumovat....

žanda
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 09:35
- Nahlásit

já vás čtu a říkám si ,že jsem asi divná, sahám na našeho psa kdykolik a kdekoliv,at spí nebo ne.....je jasné že k němu nevletím a nedělám rambajz,ale klidně ho pohladím,když mám pocit,že ho pohladit chci.........možná nereaguje nijak,protože není lekavej typ,ale předešlý pes byl jiné povahy a zacházelo se s ním stejně a žádné vrčení,nebo chňapnutí tedy nebylo-taky by nebylo tolerováno.

sarax
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 10:33
- Nahlásit

žanda
zrovna nad tím přemejšlím....prostě když chci pohladit pohladím a hotovo
a posuzovat zda pes nemá nebo má náladu,to dítě nezvládne..pokud je menší a rodič ne vždy může bejt u všeho,to znamená,že můj pes nesmí nikoho kousnout i kdyby tu náladu neměl...sice je jasný že děti varuju,když je pesa v pelechu aby měl klid..ale na druhou stranu,pes nesmí chnapnout nikdy

žanda
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 10:36
- Nahlásit

sarax- jasně je dobrý učit děti,at psa neotravují....o tom žádná.......ale můj pes by na mou rodinu podle mě vrčet neměl.-nálada nebo ne...

Gája
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 10:38
- Nahlásit

sarax
ještě mi poraď jak to psa odnaučit, nebo-li jak potrestat, aby se to neopakovalo...

Zet
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 10:41
- Nahlásit

Gája
Ono není důležité jak potrestat, ale kdy po trestat. A trestat bys měla VŽDY, když na tebe pes byť jen malinko zavrčí.

sarax
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 10:46
- Nahlásit

Gája
souhlasíms Zet..prostě zavrčela na tebe..vůbec sem děti ani nemusíme tahat prostě měla dostat svůj díl a pořádně...že si jako leží na dece...ani ne na místě ??a bude vrčet jo???ani nápad..prostě tohle nesmí nikdy.....
žanda
jasně že nesmí...tím myslím,že děti mu na místo zbytečně nelezou,ale když se stane a vlezou...musí vydržet...já taky musím vydržet když mně někdo budí

Gája
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 10:49
- Nahlásit

Zet
No tak to bych tu naši potvoru musela umlátit...Ale né, vrčí občas v tom pelechu, ale to je (jak jsem se tu dočetla) normální a možná jsem taky trošku takový provokatér, jako ty. A říkám si, že mi musí dát najevo, pokud se jí něco nelíbí... u nás doma vládne demokracie...

Jinak ji trestám samozřejmě hned při činu...pokud ji přistihnu. Horší je to u manžela, který jí nabančí až odpoledne, když zjistí, že mu ráno vyhrabala kytičky....a nepochopí to a nepochopí... (manžel)

Gája
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 10:51 - Změnil/a: Gája
- Nahlásit

Tak teda fakt nesmí ani vrknout??? No to teda nevím, jestli s tím ještě teď (skoro v roce) ještě něco nadělám...

sarax
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 10:57
- Nahlásit

Gája
hele já to vymluvila i našemu starýmu vořechovi..kterýho máme přes 2 roky..je z útulku a ze začátku na nás hučel pořád i se i ohnal..tedka zavrčí..jednou za uherák,ale i tak ho drapnu a dostane kapky..stáří nestáří..prostě nesmí...já se s ním piplám a on takhle co se týče dětí a psů moc demokratická nejsem,bo sem,ale musí mně na 100% poslechnout

Gája
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 11:02
- Nahlásit

sarax
tak to je u vás tvrdá totalita... u nás taky musí poslouchat, ale občas se mi nedaří, hlavně manžel se mi tak trošku vzpouzí...

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 11:04
- Nahlásit

Gája

Tak teda fakt nesmí ani vrknout??? No to teda nevím, jestli s tím ještě teď (skoro v roce) ještě něco nadělám...

neže pes nesmí ani vrknout, ale neměl by ani vrknout na Tebe ani Tvé děti. A jak psala sarax - dá se vychovat a naučit jakýkoli pes, mladý nebo starý. Našemu Griffčovi je cca 8 let, je z útulku a občas má taky svoje dny kdy povrkává "na celý svět", protože má "blbou náladu", ale na tom jsou lidi stejně. Takže je důležité rozlišovat vrčení a vrčení. Náš Griffin např. vrčí, když ho něco bolí, jiný pes v takové situaci zase kňučí..... Prostě není vrčení jako vrčení
Pokud máš se svým psem dobrý vztah, pak s tím můžeš něco začít dělat sama, pokud máš pocit, že důvěra mezi Tebou a Tvým psem není zrovna to pravé, měla by ses spíš obrátit na odborníka, aby sis vztah se psem ještě nenabourala nějakou chybou v korekcích apod.

žanda
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 11:06
- Nahlásit

ještě k tomu vrčení............náš baf tedy nevrčí,když se s ním nějak manipuluje.....ale třeba když se mazlíme vydává u toho příšerné zvuky "slasti" což ani medvěd by se stydět nemusel.....proto je jasné rozlišit kdy opravdu vrčí........cizí osoba by si u nás musela myslet,že mě pes chce právě poobědvat.))

handula
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 11:15
- Nahlásit

náš pes na nás vrčel taky, ale byla to naše vina, protože jsme ho rušili při jeho klidu a sahali na něj bez varování. Teď na něj stačí promluvit když leží, on se buď zvedne a jde se pomazlit sám nebo jen tak očkem na nás koukne, jakože nás slyšel,ale nemá na nás náladu, tak ho necháme...
prostě respektujeme jeho klid...

Jimmi
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 11:28
- Nahlásit

Připojiji se k "absolutismu" co se týče psa. Neexistuje žádný vrčení na pelechu nebo mimo. Pokud dítě bude chtít a v pelechu se usalaší - pes ani necekne.
Abych doma řešila, jestli má psisko náladu nebo ne, nebo jestli mu není náhodou moc horko a proto zavrčel, to přeci nejde. A vrčet nebo nedejbože vyjet po dítěti, tak ho zmastim tak, že se bude olizovat týden.
Je poslední člen domácnosti, opečovávaný, milovaný, ale pořád jenom pes.

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 11:35
- Nahlásit

Jimmi

On i ten "absolutismus" ale musí mít nějaké meze, tak aby ze psa neudělal slepě poslouchající trosku, se kterou si každý může dělat co chce....řešit jestli pes má nebo nemá náladu je do určité míry taky potřeba. Jestliže např. uvidím, že je psovi horko, je z toho duševně "hotový", pak po něm určitě nebudu chtít, aby se "teď hned vzpamatoval" a šel třeba se mnou běhat agility.....Tohle je sice příklad ad absurdum. ale člověk si musí uvědomit, že je psovi sice "absolutním vládcem", ale musí být spravedlivý a ohleduplný a mít pořád na paměti, že pes je "taky jenom člověk" - takže co z toho plyne? Nenechat malé dítě se psem nikdy o samotě a pak nebude docházet k nehodám, za které je pak obviňován pes. Omyl - chyba je vždy jen v majiteli.

Gája
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 11:45
- Nahlásit

Evik
Ona je taky "nehoda" a "nehoda".. pokud se stane, kvůli tomu, že byl pes hlazen a neměl náladu, tak musí následovat výprask. Nemám tak malé děti a navíc není v mých silách, abych byla 24 hodin s dětma a se psem.
Něco jiného je, mám-li doma postaršího rotwíka a 14 měsíční děcko, tam je to jasné...ale to není můj případ.

Jimmi
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 11:45
- Nahlásit

Evik
Máš naprostou pravdu.
Nicméně pes není "taky jen člověk" a dítě bude vždy na prvním místě.

Garfield
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 11:47
- Nahlásit

Netuším, jestli to způsobilo vedro, ale včera večer v přehradě jsme si cvíčo dávali aport do vody a zpět z parníkového mola. Když připlul parník, odchytila jsem psa, abych nedráždila kapitána. Pak se zase parnik tiše ubral v pohyb a začal odplouvat. Chrastla jsem za ním klacek a zařvala aport, kupodivu se pes snažil ulovit odplouvající parník místo klacku. Trošku jsem z té vrtule v zádi parníku byla nervózní, ale což, pes tak rychle plavat neuměl.

Gája
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 11:48
- Nahlásit

Jimmi
souhlas...nejen dítě, ale všichni dvounozí členové smečky jsou na prvním místě před psem.

Syska
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 11:48
- Nahlásit

Garfield
Heleď a jaká je voda v přehradě? Je to už hnus nebo se to ještě dá?

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání