| Autor |
Zpráva |
em_de
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 12:45
- Nahlásit
Teď nemluvím o chronicky známých znameních, jako je klopení uší nebo odhalení (mám doma mystrini světa ve skoku na znak). Ale slyšela jsem například, že i zívání je projev podřízenosti (nebo vděčnosti?).. to je právě to, co nevím. Taky obskákávání nohy pánovi nebo nově příchozímu prý nemusí znamenat chtíč vašeho miláčka... a to už se mi vůbec nezdá...
Takže, kdo má aspoň o něco méně kusé vědomosti, sem s nimi
|
brut
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 12:50
- Nahlásit
em_de
Já jsem teď četla článek ve Světě psů o konejšivých signálech. Mezi ně patří i zívání ( jde o reakci na stres, zlobu, agresi).
Obskakování bývá projev chtíče nebo dominance ( netrestat, ale shodit, a "urazit se")
|
kokoška
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 12:50
- Nahlásit
em_de
přesně na tohle téma je článek v čerstvém červnovém čísle Svět psů - doporučuju koupit a nastudovat
Jinak moje pejsa si umí o všechno říct a domluvit se se mnou o spoustě věcí, ale to je naše řeč vzniklá z naší souhry a ne ty obecné projevy, které má každý pes
|
em_de
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 12:53
- Nahlásit
brut
zajímavé... princezna otvírá klapačku pokaždé když si ke mě vleze a chce se mazlit, to teda nevím, ale se stresem nebo agresí to stopro nemá nic společného
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 12:54
- Nahlásit
Obskakování bývá projev chtíče nebo dominance
to bych tak kategoricky netvrdila. Něco jiného je to u psa a něco u fenky, něco u štěňat.
Myslím, že se to tu diskutovalo a pokud ne tady, tak na stránkách Rudy Desenského rozhodně.
|
em_de
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 12:55
- Nahlásit
kokoška
já se s princeznou taky domluvím během vteřiny... poznám několik druhů vrtění ocasu a vždycky si najde způsob, jak mi sdělit co chce. Taky mám někdy pocit, že rozumí lidské řeči, protože i když na ni mluvím v souvětích a ne v tradičních povelech, na které je naučená, tak prostě pochopí, co po ní chci..
Svět psů koupím, přečtu.. vždycky jsem si myslela, že princezna zívá, protože se jí prostě chce spát
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 12:56
- Nahlásit
Tady je ta diskuse u Rudy.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 12:57
- Nahlásit
Včera jsem se dívala na video s malým Garfílďátkem, nejenže byl kdysy krásně malej, plyšovej a měkkej, ale byl daleko snáz čitelnej.
Celá jeho komunikace spočívala v:
nechápání - pootočení hlavičky, připitomělý pohled a zírání do prázdna
nelibosti - zuřivě vztekle kousnout a škubnout, vyškubat, podrápat, rozervat
smutku, strachu, nejistotě - hysterický kňukot, úprk, útěk, kotrmelce
spokojenosti - něžné olizování, choulení se, mžourání očkama, míšánkování
|
em_de
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 12:58
- Nahlásit
fromeli
taky se mi to nejeví tak jednoznačné. Moje fenka je vyloženě typ podřízeného psa (celkem bojácná, je z útulku), ale je přítelská. Normálně neobskakuje, ale když se seznámí s někým novým, tak se nezná. Možná je to přátelské seznamovací gesto... každopádně nese ublíženě, když jí to zakazujeme
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 12:58
- Nahlásit
em_de
nemá to nic společnýho se stresem nebo agresí,ale když se jde mazlit,tak ti tak vyjadřuje podřízenost
|
bord
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:00
- Nahlásit
ale to je naše řeč vzniklá z naší souhry
- to je přesný,Boban je docela dost komunikativní a já třeba miluju když např.při trimování toho má už plný zuby a já ho znova začnu trhat,tak mi s velmi vážným výrazem položí tlapku na ruku a upřeně se mi kouká do očí a celej jeho výraz říká:,,Už se na to vykašli,mě už to nebaví.."
|
em_de
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:02
- Nahlásit
jana33
nebo si ke mě opravdu jde jenom zdřímnout
|
brut
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:02
- Nahlásit
fromeli
Tak tohle bylo zase v jiném psím časopise, který se mi nedávno dostal do ruky. Pokusím se to najít...teda jestli jsem ho neměla jen půjčený
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:07
- Nahlásit
hmm to já to mám u našeho psa těžký, nemá skoro žádnou mimiku, ale i přesto často poznám jak "se tváří" a další handicap je, že nemá ocas, takže v podstatě jemon pozoruju, jak vrčí (pač to dělá dost často), vrtění prdelkou (místo ocásku), pootočení kebulkou, otevřená tlama a takov ty klasický, nějaký nuance jsem zatím nezpozorovala
|
wami
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:08
- Nahlásit
Roger Abrantes : Řeč psů
Eberhard Trumler : Tykáme si se psem
Vladimír Mikulica : Poznej svého psa
---
Rekla bych, ze to jsou 3 zakladni etologicke prirucky pro "rec psu". A pak je potreba hlavne trpelivost, smecka psu a dobry pozorovaci talent...
(Jinak bych rekla, ze svym psum rozumim vcelku dobre, oni me snad taky... A presto si obcas rikam: Kdyby tak mohli mluvit, co by mi asi rekli? )
|
Nikka
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:10
- Nahlásit
No náš pesan,když má obrovskou radost,tak krčí nos,je to strašně legrační a hrozně kroutí prdelkou.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:10 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit
přesně, jak sem dala fromeli ten odkaz na fórum Rudy Desenského - je to tak. Můj pes mi toto dělá běžně, poznám, že ve vztahu ke mně to skutečně neznamená projev dominance, nýbrž projev obdivu. Takže se na něho v žádném případě nezlobím a nehraju uraženou, taktéž nezakazuji nějakým striktním povelem. Samo, že je mi nepříjemné, pokud po mně leze 32 kg, nicméně, psa prostě jedním pohybem ruky sundám dolů, řeknu klidně a se smíchem "no to víš, že jo, ale teď už slez" a snažím se psa zabavit jinou činností nebo mu dám splnit nějaký povel, pak ho pochválím....
Co se týče zívání, tak to může mít, co jsem se dočetla v Řeči psů od R. Abrantese a i odpozorovala od svých psů, význam prostě jen ten, že je pes unavený, no a dále taky jako usmiřovací a zklidňující gesto.
|
em_de
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:10
- Nahlásit
Kalliope
moje slecna, kdyz vrtí, tak pořádně... celým tělem. Zvláštní tak je, když se postaví na zadní a předníma si pořádně chytí moji ruku... nepřestávej mě hladit
|
em_de
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:16
- Nahlásit
Evik
ona Angie miluje děti a těm se těžko vysvětluje, že je to totéž, jako když je jejich maminka pusinkuje... ústí to občas do bizardních situací. Prostě jí ale dáme najevo, že to nemá dělat, ale pokud možno tak, aby si nemyslela, že něco provedla...
K zamyšlení taky je, že princezna je pro jiné pejsky asi hodně atraktivní, protože ji objíždí každý pes i fena, se kterými se potká... Nedávno jsme byli u známých a 12-ti letá vykastravoná fena z ní ne a ne slézt. Obvykle si toho slečna nevšímá a třeba i klidně žere, jako by se nechumelilo, ale tehdy už se před ní snažila schovat jak to jen šlo. Když si vlezla ke mě na klín, tak to o dobrých 30kg víc vážící kolegyni nezastavilo
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:17
- Nahlásit
Jinak podle mě taky má každý pes se svým páníčkem jakýsi typický a osobitý druh komunikace....Tak jako se každý člověk vyjadřuje trošku jinak, tak i každý pes má podle mě kromě té univerzální psí řeči i nějakou svou vlastní. Můj mladší pejsa je strašně průhledný, když se třeba chystá na nějakou kulišárnu, tak to většinou hned poznám a stačí mu jenom naznačit "hele vím co zamýšlíš, zkus to a "utrhnu ti hlavu".....Pejsa pak hodí výraz "debílka", kouká kde co lítá a "já nic já muzikant"
Naproti tomu druhý pejsa strašně moc komunikuje očima, ale nebýt doprovodných projevů uší, těla, ocasu apod. tak nepoznám z těch očí nic, protože se víceméně pořád tváří "jako vrahoun" (má nemocné oči, možná ještě červenější než bloodhound:confused
|
em_de
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:19
- Nahlásit
wami
jedna věc je přímá komunikace mezi pánem a psem a to si troufnu říct, že jí rozumím bezvýhradně. Ale pak jsou gesta, která mi zůstávají skryta... jako třeba je rozdíl mezi tím, když se na mě podívá přímo se zvednutou hlavou a našpicovanýma ušima, nebo když hlavu ani nezvedne a "háže po mě bělmem"
taky sklopené uši v jejím případě asi neznamenají tradiční obezřetnost nebo strach.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:20
- Nahlásit
em_de
nemáš fotku? Psala si, že je to kříženec jezevčíka a labíka (pokud se nepletu), tak by mě zajímalo jak vypadá
|
em_de
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:21
- Nahlásit
fromeli
snad nějakou vyštrachám
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:22
- Nahlásit
em-de
no s tím obskováním psů mezi sebou, tam to může mít samozřejmě taky ten význam projevu dominance, ale u psa vůči feně to bývá zase obvykle ta sexuální touha....je potřeba rozlišovat a sledovat všechny dobrovodné projevy psů, aby z toho člověk mohl usoudit, jak to pes myslí Pokud se týče toho skákání na děcka - i když to pes myslí dobře, tak tam je dobré samozřejmě psa usměrnit, ale žádné nadávky, ale prostě povelem třeba "ke mně", "sedni", "lehni" apod....něco příkazového, ne zákazového.
|
em_de
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:23
- Nahlásit
fromeli
ale netuším, jak ji sem vložit
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:24
- Nahlásit
em_de
musíš ji mít někde na netu, třeba tady ve fotogalerii a pak sem stačí dát jen link
|
em_de
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:24
- Nahlásit
Evik
no, měla jsem kontkrétně na mysli, že ve většině případů jiné feny obskakují ji. Psy si moc k sobě nepouští, většinou se bojí.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:25 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
em_de
cim vic toho z etologie vis, tim vic ti jsou jasne i zpravy, ktere k tobe vysila primo tvuj pes...
Rozdil mezi primym pohledem s nastrazenyma usima (budem neco delat? ano? cos rikala?) a mezi pohledem zespod s blyskajicim belmem (ja to nechci! musim, ale nelibi se mi to! nenut me k tomu!) muze byt rozdil mezi pozornosti (tim prvnim bych si byla skoro jista) a danim najevo nesouhlasu (tady zalezi na situaci - v trochu jine situaci to muze byt i projev "nevericnosti" - vazne to myslis takhle? jo? tak jdem na to?)...
Ale tezko rict, ono zalezi vzdycky na cele situaci a kontextu...
|
abby
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:26
- Nahlásit
Snažím se mu porozumnět.Ale ona mi vždycky taky neroumí,tak v tom nejsem sama
|
em_de
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 13:30
- Nahlásit
wami
jo, všem těm signálům..nastražené uši atd. rozumím vždycky... ale ten pohled zespod mi je někdy záhadou.. někdy znuděný, někdy nesouhlasný, když ještě k tomu začne vrtět ocasem, tak už mám pocit, že si ze mě střílí
|