| Autor |
Zpráva |
Verca
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 07:57
- Nahlásit
Ahojky! Včera mi jeden pán tvrdil, že štěňata NO nedostanou všichni PP, že se vybírají jen 4 (nebo 6?) štěňata podle exteriéru a ti dostanou PP. Mám v tom už guláš, protože já mu tvrdila, že všichni psi musí mít PP, když už mají uchovněné rodiče. On cvičil NO pro vojáky, tak to prý snad musí vědět. To samé mi tvrdil jeden pán o svém king charles sp., že ono je to "osmé" a proto nedostal PP.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 08:03
- Nahlásit
Verca
No, to je přesně ono. Lidi, co prodávají bezpapíráky, takovéhle blafy cpou zájemcům do hlavy, ale už pěkných pár let platí, že PP mají všechna štěňata, i nestandardní Dokonce štěně bez PP chovatel ani prodat nesmí.
|
ati
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 08:07
- Nahlásit
Verca
tak jak píše shiba,opravdu PP dostává celý vrh.Dřív byl jen určitý počet štěňat ,která dostala PP a ostatní se utrácela. Ta doba je už naštěstí pryč.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 08:24
- Nahlásit
ati
Ta doba je už naštěstí pryč.
Opravdu naštěstí! Sice nemám plemeno s výrazně početnými vrhy, ale představa je to příšerná.
|
ati
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 08:40
- Nahlásit
shiba
jo to určitě,ani si neumím představit vybrat štěně a nechat ho uspat. Má fena měla vrhy 9,11 a 12 štěníků a vybrat polovinu na smrt no fuj. To bych asi raději nechovala
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 09:41
- Nahlásit
Aha, super, díky. O tom "osmém" štěněti jsem věděla, že je to blaf, ale u NO jsem to fakt nevěděla...navíc on to říkal tak přesvědčivě a druhý mu do toho přitakával. Nechtěla jsem se s nimi dohadovat, protože jsem si nebyla jistá. Díky moc. No...snad ho potkám a vpálím mu to do obličeje, protože jak se mnou mluvil (jak s majitelem bílého plyšového psa ), se mi fakt nelíbilo. Díky.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 09:50
- Nahlásit
Verca
protože jak se mnou mluvil (jak s majitelem bílého plyšového psa
Jo, tak s tím se Verčo budeš muset smířit. Poslední dobou mi taky připadá, že když nemá zrovna vlčáka, dobrmana nebo rotwíka tak vím o psech úplný kulový. Ale od tý doby, kdy si ode mne ani příbuzný nenechali poradit (jelikož nevím nic), nikomu nic nevysvětluju. A to jsem jim jenom radila, když si chtěli pořídit zlatého retrievra, ať si ho pořídí s PP, (o určitých jistotách psů s PP jsem jim povykládala). Ať se určitě jedou na fenku se štěňaty několikrát podívat, kupní smlouva atd. atd. nechci to rozepisovat všechno. Tak víš jak to nakonec dopadlo.
Štěně jim nakonec někdo přivezl domů, předal jim ho jen tak mezi dveřma, samozřejmě bez PP. A když bylo psovi půl roku, tak se hrozně začali divit, že nemá "takový ty chlupy" jako zlaťák, takže mají labradora a podle mne ne čistokrevnýho. No, ale já jsem byla ta blbá, protože mám doma "jen" jednoho bílého plyšáka.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 10:02
- Nahlásit
Martina
jj, už si zvykám. Jsem ráda, že aspoň tady lidi na fóru mi poradí ať už mám bílého plyšáka nebo dobrmana atp.
A víš s čím si připadám taky už trapně? Že mám psa s PP, protože když jsem řekla, že bych si jedině koupila psa s PP nebo si vzala oříška z útulku, tak na mě blbě zírají. Teď má známá retrívra bez PP a říkala, že se mu nějak divně vlní zadek, že nebude mít asi klouby v pohodě, tak jsem jí řekla, že ať se nediví a tos měla vidět ten pohled. Prostě když na psa s pp nemám, tak a si ho ani nekoupím, protože bych se mohla pak hoodně divit, co mi z toho vyroste.
Třeba kdybych měla psa bez PP od známých a věděla vše o rodičích a tak, tak proč ne... ale to je na delší dobu...
|
arsiela
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 10:07
- Nahlásit
U ovčounů dostávaj PP samozřejmě všichni,to co tvrdil ten dotyčný platilo naposled v roce 1994,než byl první zákon na ochranu zvířat,který zakazazuje utrácení štěňat z jiných důvodů než zdravotních atd...Takže ten dotyčný je názorově poněkud mimo.Jinak já jsem pro příbuzné taky nafoukaný snob,který musí mít psa s PP.No já narozdíl od nich znám veta v podstatě jen z očkování,nebo řešíme nějaký úraz.Oni mají sice psa bez PP takže nejsou snobi,ale účty za veta bych u nich platit nechtěla.Za ty peníze by měli už nejméně dva papírový jorky místo toho jednoho co mají.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 10:09 - Změnil/a: Martina
- Nahlásit
Verca
Já si zase vyslechla hodně dotazů typu: "proč sis kupovala psa s PP, když nechceš štěňata a nejezdíš na výstavy?", nejdřív jsem vysvětlovala, ale teď už jenom říkám: "protože nevím co s prachama!"
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 10:23
- Nahlásit
arsiela
on mi říkal, že ty další se prodávali jako bezpapírová, o utrácení nic neříkal...
Martina
My tedy uvažujeme i o výstavě, ale i tak bych si koupila s PP. ale už tím, že jdeme na výstavu jsem něco jako snobové. A teď jsme jim ještě oznámili, že budeme někdy pořizovat kamarádku naší fence, tak je málem omylo. (samozřejmě taky s PP )
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 10:23
- Nahlásit
Verca
Milé pány odkaž na Zápisní (dříve chovatelský) řád ČMKU, ať si počtou, možná se budou ještě hodně divit, co "už dávno" neplatí. Jestli ovšem pouze neblafují ve snaze oblbnout zájemce...
|
Víťa
Administrátor |
# Zasláno: 4 Dub 2006 11:42
- Nahlásit
daliva
Páni to samozřejmě moc dobře vědí, povídání o nadpočetných štěňatech je vždycky pouze pohádka sloužící k tomu aby prodávající:
a) vytvořil zdání, že štěně je jistojistě ze super chovu a pouze hříčkou osudu zrovna tohle štěně nedostalo PP. Kupující je pak ukolébán falešnou jistotou, že pes je skutečně tím čím má být a snáze pak koupí.
b) získal volný PP - štěně je opravdu s PP, ale prodáno jako bezpapírák a průkaz původu zůstane u chovatele v šuplíků pro "strýčka Příhodu"
Ani nevím, která z obou možností je ta horší
Chce to jediné, nebát se zveřejňovat jména a pokud se bude jednat o chovatele, který skutečně chová i s PP, požadovat po chovatelských klubech, aby si sjednali pořádek.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 11:54
- Nahlásit
Mně taky bylo nedávno řečeno, že se štěňat NO pokud jich je víc než 6 utrácí. Dokonce mi to říkal chlap, co dělá psovoda u policajtů. Pravda je, že jsme mluvili o policejních psech a ne o chov. stanicích, ale hrozně se divil, když jsem mu řekla, že se to nesmí. Prý se to takto děje furt.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 11:57
- Nahlásit
Víťa
daliva
On ale nechová NO a jiná plemena, jen je cvičil. Sice měl prý dva rotvíky a dva NO, ale teď už má jen křížence (supr kámoš od mého psa ). Takže u něj to asi bude fakt neznalost, než že by mě chtěl balamutit. I když... možná mi příště řekne, že jeho kamarád chová NO a dělá mu tudíž reklamu.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 11:58
- Nahlásit
nevím jak je to u NO , jsou plemena , kde se za "nadpočetná " štěňata platí ( 200-2000 kč za jedno) klubu , takže některým chovatelům se platit nechce a dají takové štěně bez papírů . U ČF je povoleno standardně 6 štěňat , protože klub nemůže chovatele nutit "nadbytečné" štěně utratit, tak určil za "nadbytečné" štěně 1000 kč a 2 roky na té feně zákaz chování ........mně osobně se zdá dát štěně bez PP lepší než ho utratit
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 11:58
- Nahlásit
brut
Tak on byl něco podobnýho...cvičil pro vojáky. A to samé mi tvrdil taky. Ale mluvili jsme tak obecně, ne o chov. stanicích enbo psech pro vojáky...
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 12:35
- Nahlásit
mac1
mně osobně se zdá dát štěně bez PP lepší než ho utratit
Možná se to zdá na první pohled lepší, ale porušují se tím předpisy ČMKU a může to zajít až tak daleko, jako je vyloučení z klubu, nebo zákaz chovu
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 12:52
- Nahlásit
Zet tobě se zdá lepší ho utratit ? Mně se to tedy lepší nezdá, ani na druhý a další pohled .Samozřejmě ideální je zaplatit za nadbytečné štěně a přiznat ho , ovšem proč pak ještě chovatele trestat tím, že fena,která si dovolila vrhnout víc štěňat než je stanoveno ,musí zůstat další 2 roky bez štěňat ?
|
Danuš
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 12:53
- Nahlásit
mac
nejsem si úplně jistá, ale mám pocit, že klubové předpisy nesmí být v rozporu s předpisy ČMKU. Což by v tomto případě byly. Pro chovatele platí zákaz produkce psů bez PP. A pro všechny platí zákaz utrácení zdravých, životaschopných štěňat. Takže klub buď chovatele nutí překračovat předpisy ČMKU, což je na kárné řízení nebo překračovat zákony republiky, což je na vcelku velkou pokutu. Myslím, že pokud by chovatelé ČF chtěli a napadli své předpisy u občanského soudu, bez problémů tento spor vyhrají.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 12:56 - Změnil/a: Zet
- Nahlásit
mac1
Mně se zdá nejlepší dodržovat předpisy klubu a ČMKU
|
Pincher
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 12:58
- Nahlásit
Danuš
Souhlas. Je pouze hloupost členů že si takovou šikanu nechají líbit.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 13:00
- Nahlásit
Danuš
Nemáš pravdu. Kluby mohou mít předpisy a řády přísnější, než předpisy ČMKU. Platí pouze podmínka, že nesmí být mírnější (pokud ČMKU nepovolí výjimku). Ten řád ČF je v pořádku
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 13:02
- Nahlásit
Pincher
no šikanu, většina to odsouhlasila
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 13:03
- Nahlásit
Danuš
klub nic neporušuje ....uvádí jasně ....Pokud chovatel nechce dodržet výše uvedená rozhodnutí KCHČF o omezení počtu štěňat ve vrhu [viz body a) až c) tohoto odstavce], KCHČF jej nemůže k utracení nadpočetných štěňat donutit a všechna nadpočetná štěňata, musí být zapsána do plemenné knihy. V takovém případě musí být splněny následující podmínky:.....
|
Víťa
Administrátor |
# Zasláno: 4 Dub 2006 13:32
- Nahlásit
brut
můžeš mi napsat (soukromě na pes@cz-pes.cz), jak se ten "policejní odborník" jmenuje?
|
brut
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 13:48
- Nahlásit
Víťa
Napíšu, ale musím nejdřív zjistit příjmení, znám jen křestní jméno.Tak až dorazí domů přítel, tak se ozvu. Občas dochází k nám na cvičák a já znám většinu lidí jen podle kř. jmen. Do večera se ozvu.
|
Danuš
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 13:58
- Nahlásit
mac
Tak to jo, špatně jsem to pochopila. Pochopila jsem, že štěňata nedostanou PP a ještě za ně chovatel zaplatí pokutu. I tak se mi to zdá velmi nesprávné.
|
ati
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 14:05
- Nahlásit
mac1
nechápu,že si členové klubu odsouhlasí něco co se jim nelíbí a pak se to snaží obcházet.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 14:11
- Nahlásit
ati
no já především nechápu vůbec taková pravidla , netvrdím, že se to snaží obcházet ( nejsem si jistá, jestli je to dobře nebo špatně ) , byl to jen příklad toho, jak může vzniknout štěně bez PP a rovněž příklad toho, že utrácení zdravých "nadbytečných" štěňat bohužel není minulostí.
|