| Autor |
Zpráva |
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 10:26
- Nahlásit
Ono je to dost chulostiva tema, ale mna fakt zaujima. Nas Hugo totiz posledneho asi pol roka doslova vyhladava miesta na vykonanie velkej potreby ako vysoke trsy travy (cim vyssie, tym lepsie). V podstate mi to nevadi (len ked ma hnacku, viete si to predstavit... ), ale dost ma prekvapilo, ked minule za cenu statia na troch nohach tlacil na spodny konar borovice... Co tym chce pes povedat ostatnym a kolki z vas maju hafanov, co maju podobne pozy pri velkych potrebach? Ospravedlnujem sa za temu, ale som fakt zvedava...
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 10:27
- Nahlásit
pigie
tak to ®onie neni vybirava a drzi se hesla padni kam padni ....
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 10:31
- Nahlásit
Jirikovo
No, ved prave, vacsina psov kadi proste kde pride. Ale vsimla som si (len tie produkty, nikdy som nepristihla psa), ze niektori maju tendencie to robit o stlpy, kamene a pod. To zase Hugo nie. Ale niektori to proste musia robit vyssie nez ini Nechapem preco, vysvetlite mi to niekto?
|
moll
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 10:32
- Nahlásit
naši pejsové dělají na zahradě bobky hlavně u plotu sousedů, kteří je nemají rádi. podle mě si tím proti sousedům vymezují své teritorium. moll
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 10:34
- Nahlásit
pigie
taky nevim proc, ale ®onie kupodivu vysoka mista pro vykonani potreby nevyhledava. mozna to bude tim, ze si s sebou na prochazky nebereme zebrik, aby tam dosahla ....
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 10:36
- Nahlásit
Jirikovo
No, s tym rebrikom mas mozno pravdu, som si aj vravela, ze je to divne, ked s nim chodim po ulici Budem sa drzat tvojej rady a snad s tym Hugo prestane!
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 10:38
- Nahlásit
pigie
naše má úchylku v čůrání, nejraději čůrá do kopce, nechápu to
Na hov.. hledá místo, kde je čisto, což teď když slezl sníh hlavně v parku je dost pro ní vysilující, takže si sedne uprostřed chodníku, což mi u sebratelných ho... neva, aspoň si nic nenašlápnu
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 10:40
- Nahlásit
pigie
Je to jedna z forem "značkování". Dominantnější jedinci si tak značkují "své" území. Je to podobný projev jako značkování močí a hrabáním zadními nohami
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 10:43
- Nahlásit
Jirikovo
tak to ®onie neni vybirava a drzi se hesla padni kam padni ....
Garfield v době virózy praktikoval heslo: Stříkni, kam dostříkneš!
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 10:45
- Nahlásit
Zet
Strasis ma. Hugo vobec nie je dominantny a dufam, ze to k nemu ani nepride. On celkovo ma prejavy dominantnosti (zdvihanie nohy v pol roku, znackovanie co najvyssie (ked bol maly, tak sa zopar krat prekoprcol, co to neustal ), ale nastastie neharabe), ale k inym psom sa sprava neutralne, ba dokonca podriadene (olizovanie pyskov a pod.) Chcete mi snad povedat, ze sa to zvrtne a za rok a pol sa ho neodvazim pustit z voditka???
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 10:49
- Nahlásit
fromeli
Naše feňule má taky ráda čistý chodník a jednou si ulevila na chodníku, kde v blízkosti nebyl žádný odp. koš, tak jsem ho..o sebrala do papírového kapesníčku a v ruce jsem s ním šla skoro 100 m. Byl to nepříjemný pocit, když ještě bylo tak teplé a čerstvě smrdělo, kolemjdoucí se za mnou otáčeli. V jedné ruce škubajícího pejsu a v druhé ho..no. Byla jsem červená až na zadku. Ještě dodávám, že to byl dost frekventovaný chodník, hlavní pěší zóna u nás.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 10:51
- Nahlásit
Gája
já mám všude po kapsách mikroteňáky, takže jsem vždy připravena
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 10:51
- Nahlásit
Gája
fromeli
To zase ten nas nieeee. Chodnik, nikdy! Ani ked bol stena, vzdy docupital az na travu. Na chodnik sa trafi, len ked je pod snehom
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 10:54
- Nahlásit
pigie
Ale na dominanci není nic špatného. Já si myslím, že se Hugo chová naprosto normálně ... je to zdravý sebevědomý mladík. Značkuje si své území, protože není natolik submisivní, aby se toho neodvážil, ale k ostatním psům se chová s respektem. Možná, že za rok, bude natolik sebevědomý, že ostatní mladíci se budou chovat podřízeně k němu
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 10:55
- Nahlásit
pigie
za normálních okolností taky jde na travičku, ale teď se jí ani nedivím, je to humus.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 10:57
- Nahlásit
fromeli
To já už teď taky, ale kdybych přece jen zapoměla, tak to h.o strčím raději do tašky, než abych ho zase nesla v ruce. Já totiž když s ní jdu na prochajdu, tak ona už je vyvenčena z výběhu, tak ani nejsem tolik zvyklá, že vykoná někde potřebu. To třeba jdeme na hoďku i déle ven a ani se nevyčůrá. Přijdeme domů, na zahradě ji odepnu a první jde na své místo si ucvrnknout.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 11:00
- Nahlásit
Zet
No, mne sa dominancia spaja hlavne s bitkami... Uz teraz ma tendencie pri mladych psoch velkych plemien (6-8 mesacnych) vrcat, ak mu skacu na chrbat alebo hlavu, ak mu to urobi starsi pes, tak sa len snazi vymanit... Pri malych psoch je zhovievavy vo vsetkych smeroch, tie mu mozu aj po hlave skakat (a to doslova )
fromeli
Mne hovor, inokedy so psom beham po trave aj ja, teraz chodim vzorne po chodniku a aj tam mam co robit, aby som do nicoho nesliapla Brrr, strasne.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 11:01
- Nahlásit
To já mám taky všude po kapsách mikroteňáky, dávám si je preventivně do vycházkové bundy, do "lepší" bundy i do kabátu a pak se všichni diví, když třeba vytahuju rukavice, že ze mě padají sáčky...naštěstí teda prázdný
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 11:03
- Nahlásit
Syska
naštěstí teda prázdný
|
Markét
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 11:28
- Nahlásit
Když jsme byli se psy poprvé u moře, nechtěli si nechat vysvětlit, že slaná voda není na pití to nejlepší. Na druhou stranu je to vynikající klystýr.
Takže psi pak fungovali jako průtokové ohřívače a zajímavé bylo, že už se kvůli vykonání potřeby ani nezastavovali - za chůze stříkli (byla to orpavdu jen voda) a šli dál. Naštěstí po dvou-třech dnech pochopili a pili donesenou vodu.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 11:34
- Nahlásit
pigie
No, mne sa dominancia spaja hlavne s bitkami...
To nee. Já bych to zjednodušeně napsala tak, že dominantní pes = sebevědomý pes. Dominantní pes si umí vyžádat respekt i bez rvaček tím, jak se chová
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 11:44
- Nahlásit
Zet
Může být dominantní - fena? A co u vlků?
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 11:50
- Nahlásit
Gája
Může být dominantní - fena? A co u vlků?
Teď nevím, jak to přesně myslíš. V tomto směru je to u vlků dost podobné jako u psů. Dominantní může být samozřejmě i pes i fena
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 11:55
- Nahlásit
Zet
Jen mě to zajímalo víš, protože mám fenku a občas projevuje příznaky dominance, ale je v pubertě tak to na nás zkouší, už několikrát mě napadlo, jestli i fena může být dominantní, jestli to není jen záležitost samců, hlavně ve volné přírodě (proto jsem se ptala na vlky).
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 12:10
- Nahlásit
Gája
Samozřejmě, že to není pouze záležitost samců
Například u zmiňovaných vlků v přírodě jsou vždy v podstatě dva vůdci smečky - říká se jim alfa pár = dominantní samec + dominantní samice. Každý z nich samozřejmě plní jiné úlohy, ale oba sedí na tom pomyslném trůnu. A jejich vzájemný vztah je takovou obdobou lidského partnerství (chcete-li manželství). Samec je naoko a před podřízenými vůdcem celé smečky, ale ...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 12:48
- Nahlásit
Také jsem měla dominantního - sebejistého psa, tu povahu si nemohu vynachválit. A ještě si člověk užije srandu při venčení, když se ten samec, kterému "světové oceány sahají těsně pod řitní otvor " (dr.Sehnerová), snaží umístit svou značku co nejvýš např.na strom a při tom se občas div nepřevrátí Nosit s sebou pár dní kameru a pak to pěkně sestříhat, tak mě výhra v Natoč to! nemine.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 12:50
- Nahlásit
Zet
Ketrin
Tak dik za ukludnenie
|
cherry
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:18
- Nahlásit
Naši známí mají LR a ten zásadně vykonává potřebu na zahradě na malé smrčky. Takže místo šišek jsou šišky jiného složení.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:41 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
Gája, Pigie, Zet
V principu to uz napsala Zet, ja jen doplnim, ze hierarchie samcu a samic jsou ve vlci smecce vicemene oddelene (zvlast samci a zvlast samice), netyka se to alfa paru (alfa samice dominuje i nad beta samcem) a omega "paru" (vetsinou byva omega jen jeden jedinec, ale muzou byt dva: samec a samice, nicmene par je v uvozovkach proto, ze se nikdy nemohou sparit).
Vlcice ale znackuje jinak, nez feny, vlcice necura se zdvizenou nohou, ale stoji na vsech ctyrech, vypne se na spickach zadnich nohou a moc strika dozadu a co nejvys.
Role alfa paru jsou zhruba takove, ze alfa samice rozhoduje o vsem ohledne stenat (vybira uzemi a doupe, i cas, odkdy dokdy se budou v danem uzemi pohybovat), alfa samec rozhoduje o vsem ohledne ochrany teritoria a lovu...
Pigie
A muj Deny dovedl znackovani teritoria vykaly k naproste dokonalosti - kdyz neni vyvysene misto, tak to aspon placne pekne viditelne doprostred cesticky, kterou prave jdeme...
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2006 14:44
- Nahlásit
Teda netušila jsem, že když pes hrabe zadními nohami, tak je to projev dominance!!! :O Myslela jsem, že si prostě chce po sobě hovínko "uklidit", že je natolik čistotný.... Teda pokud to správně chápu. Nebo se jedná o jiné hrabání zadními nohami?
|