Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / jak zvládnout výchovu čtyřech psů
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
handula
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 15:59
- Nahlásit

ahoj všichni...zdravim nefer a spol. po delší době...

Mám problém. Moje sestra si nechala připustit svého psa a jelikož se narodilo 8 krásných štěňátek,zamluvila si u majitelů feny hned čtyři. Tudíž má teď doma (teda na zahradě) psů pět.
Největší problém je v tom, že moje sestra nemá absolutně žádné zkušenosti s výchovou, výživou a vším co se kolem psů děje,a co je horší prostě si nedá říct. Vzhledem k tomu, že je o osm let starší, tak má pocit, že je chytřejší (já jí to neberu), ale jde o to, že má absolutně zcestný názory, co se týče všeho kolem psů. Tak např. hodlá psy krmit zbytkama - se slovy že toho starýho taky tak krmí a nikdy mu nic nebylo. To že by štěňata měla být očkována - neřeší. Momentálně je jim osm týdnů a trestá je za to, že dělají loužičky a bobky - moje námytky, že dělá kravinu, že jsou ještě moc malý - nechápe. Hodlají všem čtyřem udělat velkej kotec, v kterým nejspíš budou zavřený většinu dne - jak jinak - až to přestanou být krásná roztomilá štěňátka. A tak je to se vším. Jsem na nervy, kdykoliv si voláme, protože vidím, jak hrozný dělá chyby. A hlavně to,že ty psy budou chudáci. Kdyby si vzala jedno a starala se o něj jak má. Budiž. Ale čtyři?
Tak se vás chci zeptat, třeba se nějakým zázrakem stane, že mě začne poslouchat, co jí mám vlasně poradit při výchově tolika psů najednou? Dá se vůbec tohle zvádnout bez újmy amatérem? Mám jednoho velkýho psa a vím, co jsem měla práce vychovat z něj to co je, a přesto všechno určitý problémy tu jsou. Takže si fakt nedovedu představit, co vyroste z jejích psů - mimochodem otec je kříženej s vlkem (žere vše živé, co mu přijde do cesty - kočky i s chlupama, dotáhl několik srn...atd). Takže kdyby Vás něco napadlo, budu fakt ráda. Všichmi mi říkají, ať to neřeším, že to stejně nevyřeším, ale já prostě musím....

nefer
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 18:43
- Nahlásit

Zdravíčko Handulo, taky tě ráda vidím.
Víš co by bylo nejlepší řešení? Nasadit si na hlavu kuklu, vplížit se o půlnoci na zahradu a štěňata co nejdříve někam odnést...
I kdyby si tvoje sestra dala říct, těžko to zvládne. Jako naprostému amatérovi ji nedávám žádnou šanci a i kdyby, kde vezme čas vychovávat 4 štěňata najednou? To je podle mě pro člověka, který chodí do práce nemožné. Kromě společných aktivit, kdy si štěňata budou hrát, budou také potřebovat individuální přístup při výcviku - to znamená věnovat se každému zvlášť.
Jsem tě asi moc nepotěšila, viď. Ale já to jinak nevidím. Fakt by bylo nejlepší najít štěndům nový domov.

Ivana
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 19:13
- Nahlásit

Teda Handulo to je něco hroznýho.Napíši jsem to co určitě nechcete slyšet a sama to víte.
Otec těch 4 štěňat je křížencem vlka?Žere vše co se mu připlete do cesty?
Štěňata jsou také samci?
Pokud ano tak ať chce nebo nechce tak v pozdějším věku,až dorostou do dospělosti budou mezi sebou sopeřit o postavení ve smečce a rvát se?Na veterinu bude jezdit neustále?Nebo bude stavět kotce čtyři?A venčit je bude 5xza sebou a odděleně,nebo je to nechá dělat v kotci?
Je mezi nima fena?Nebo feny?I ty budou bojovat o postavení a dle mých zkušeností fena,která se začne prát s druhou tak jde na život a na smrt.Neustoupí ani jedna.
Nebo je to pů na půl?Kam je dá až budou hárat?To bude mít zahradu plnou psů?
Ta štěňata by se jí měla odebrat a hledat nový domov,jinak to špatně skončí.Místo jednoho nezvládnutého jich bude pět.
A co když všichni najednou?No nechtěla bych být někde poblíž až zdrhnou.To pak bude zase aféra v televizi proti velkým a nebezpečným psům a novým zákonem.

niniel
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 19:17
- Nahlásit

Tak to nemuze zvladnout...Opravdu by neslo, abys je odnesla? Muzu se zeptat, proc si brala zrovna ctyri stenata?

nefer
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 19:20
- Nahlásit

Niniel
Protože je pitomá

niniel
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 23:44
- Nahlásit

nefer
No jo, ale snad i pitomy clovek vi, jestli ma na to se starat o tolik psu....

Evik
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 07:13
- Nahlásit

handula

no to je tedy vážně síla. Já sama si nedovedu představit, že bych vychovávala byť i jen dva psy najednou! Sice mám dva psy, ale štěndo jsem si brala už ke staršímu psu....
Promiň, ale Tvá sestra je vážně cvok....Prosím Tě, co je to za plemeno? Ono totiž, jak už tady někdo psal - kombinace psi+feny dohromady=katastrofa, a psi+psi či feny+feny ještě horší pokud je jich tolik. Mít doma psy dva a 5 to už je vážně rozdíl....tam už 100%bude docházet k bojům o postavení! A je úplně jedno, jestli jsou to čivavy či rotvíci - rvát se budou tak jako tak....Když to s Tvou sestrou nejde po dobrém, musí to jít po zlém - ale musí to jít! Myslím, že ani zkušenému kynologovi by se nechtělo vychovávat celou smečku

Evicka
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 09:08
- Nahlásit

Proboha Handulo, to nemůže absolutně zvládnout. Prosím tě, budeš muset udělat asi něco takového, jak radí nefer,protože jinak to s nimi špatně dopadne a časem se z nich stanou překážející psi. Tohle udělat má sestra, tak ji snad přizabiju. Jsme zkušení kynologové, ale i přesto pokud si nějaké štěně pořídíme k ostatní smečce, tak vždy jen jedno. Jednou jsme si z vlastního vrhu po zahraničním krytí nechali psa a fenku. Byla to blbost. Časem jsme museli řešit, komu se věnovat víc, jestli psovi nebo feně.Vyhrál pes, ten je šamp. mnoha zemí a má spoustu prac. titulů. Fena je stejně dobrá, exterierově možná lepší, ale neměli jsme na ni tolik času a tak má jen dvě nebo tři výstavy a dvě zkoušky z výkonu. Prostě tolik štěňat a dát jim pořádnou výchovu nejde. Udělej něco, nejen pro ty psy, ale i pro svou nezodpovědnou a vážně pitomou sestru. Neber to prosím osobně.

handula
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 09:35
- Nahlásit

já vím, bohužel s Vámi všemi souhlasím...
mají velkou neoplocenou zahradu, proto jim chtějí udělat kotec (mimochodem je to jeden z těch lepších nápadů, protože je chtěli přivázat na řetěz). Mají tři fenky a jednoho psa plus toho starýho (jejich otce). Ten pes je fakt kříženej s vlkem, vypadá tak, ale hlavně když se pere, tak na život a na smrt. Nejednoho psa zakousl (o kočkách a ostatních živočiších nemluvim). Mají ho asi 3 roky, mají ho od známých, protože se o něj už nemohli starat, tak se ho sestra s manželem ujali. Moje sestra do práce nechodí, takže relativně by měla čas se o ně starat. Má zvířata ráda o to nejde, ale má k ním takovej zvláštní vztah, kterej se špatně popisuje. Já třeba když jsem si pořizovala psa, tak jsem prolezla nevím kolik článku na netu, v knížkách a všude možně, abych se o nich dozvěděla co nejvíc, jméno měla vymyšlený ještě dřív než jsem štěndo viděla, o nakoupených věcech ani nemluvim. Ona je má 14dní a nemá ani vymyšlený jména. Prostě já tohle nechápu. Ona se prostě bezhlavě rozhodla, k tomu samozřejmě přispěl i její 10letech syn, kterej z nich byl samozřejmě taky nadšenej. Když se pro něco nadchne, chce všechno ve velkym. Mají asi 200 ptáků ve voliéře - taky takovej záchvat. Jenže s těma psama to přehnala. Já svýho psa k tomu jejich nepustím ani náhodou. Doufala jsem,že třeba když bude hodně zájemců o štěňátka, tak třeba sleví, jenže nějak nešly na odbyt. Ukrást jim je nejde, momentálně jsou ve vytápěný garáži (aspon to) a jsou ode mě 150km...-(

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 09:41
- Nahlásit

Handulo, alespoň dva musí pryč! To si to vážně nenechá nějak vysvětlit? Nemohla by se třeba nadchnout pro něco jiného a štěňata dát pryč? Já myslím, že třeba pan Desenský by o ně zájem měl a rozhodně by jim našel lepší domov. Zkus se s ním zkontaktovat, třeba ti pomůže. Tohle je vážně už trochu extrémní situace
http://artemis.erbak.com/

Evicka
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 09:51
- Nahlásit

Pokud jsou to kříženci s pozůstatky vlčí krve, tak to bude i na výchovu těžký oříšek i pro zkušeného člověka a ne pro sestru.Rozhodně tolik psů se v dospělosti může stát nebezpečným jí i její rodině o synovi ani nemluvě. Asi si pořádně neuvědomuje riziko, které jí od těchto ne řádně zvládnutých psů hrozí. Já vážně zírám, jak zcestně může člověk uvažovat.Jo a na artemis se prosím tě obrať, třeba ti vážně pomůžou.

Terri
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 10:05
- Nahlásit

Ahoj Handulo,
také bych se přikláněla k tomu, co říkají ostatní. Psi musí k někomu, kdo je zvládne dřív, než "zvlčí" a bude jich škoda. Ovšem otázka taky je, zda si sestra pak nepořídí něco podobného v podobném množství..

Připomíná mi to trochu jednoho mého souseda - fajn člověk, ale vždycky se pro něco nadchne a bezmyšlenkovitě něco udělá..
Koupil si tři husky štěňátka, že bude jezdit na saních. Štěňata byla v papírové krabici (převrácené dnem vzhůru) uprostřed zahrady v ohrádce. jen jim tam nosili žrádlo. Šla jsem je tajně v noci aspoň pohladit, byli úplně bez kontaktu.
Soused pak podlehl nátlaku rodiny a dal je zodpovědnějšímu (snad) chovateli..

jana33
# Zasláno: 15 Úno 2005 10:08
- Nahlásit

Myslím, že jí nepomůže nikdo,protože pomoct nechceAle bude to vážně průser. Nechápu, jak si dosplěý rozumný člověk může myslet, že něco takového zvládá. Já mám teď psiska dvě a štěndo zvládám v pohodě jenom díky tomu, že rok a půl starý labrouš je naprosto ovladatelný. Kdyby nebyl, tak bych si to naprosto nedokázala představit. Natož čtyři štěňata najednou. Je to hodně smutný a k vzteku. A to se netýká jen tvý sestry, ale i těch lidí, kteří jí ta štěňata dali. Zjevně jim nešlo o umístění, ale jen o to, aby se štěňat zbavili.

Evik
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 10:43
- Nahlásit

handula

já taky souhlasím se všemi, kdo píší, že se štěňat Tvá sestra musí "zbavit" - pan Desenský by byl sice nejlepší řešení, ale když se podíváš a pozorně přečteš jeho stránky, spíš bych u něho hledala radu a pomoc teoretickou, ne se štěňat zbavit tím, že mu je sestra dá. Myslím, že má už psů moc a jen tak tak je zvládá uživit - psy miluje, rozumí jim a dělá pro ně maximum, ale další 4 psy navíc no nevím nevím....

niniel
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 11:29
- Nahlásit

Myslim, ze nejlepsi bude, kdyz ji vysvetlis, ze psi budou zli a muzou vsechny pokousat. Proste bych to zahrala na krizeni s vlcim predkem. Pokud ma jen trochu rada svoji rodinu, tak to udela, teda snad.

handula
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 11:30
- Nahlásit

Jenže problém je v tom, že je přesvědčená, že všechno zvládne a jaká je to všechno sranda. Momentálně o ničem jiném nemluví a je z nich nadšená. Pak začne vyprávět o tom, jak už si všichni umí sednout a jeden i dát pac. Já jí jenom říkám, že teď to zvládne když mají 7kg, ale co potom? Na to neslyší. Bere to všechno hrozně na lehkou váhu. Nemůžu jí násilým ty psy vzít a nevím jak jí mám donutit, že by je měla dát někomu, kdo je bude mít taky hodně rád. Prostě nevidí, neslyší. Nejde o to, sehnat někoho, kdo by je chtěl, jenže ona je NECHCE dát. To je ten problém....!

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 11:35
- Nahlásit

Evik
Tak nějak jsem to taky myslela.

Handula
A nemáš známého hodně dobrého psychologa?

handula
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 12:50
- Nahlásit

spíš psychiatra toho by potřebovala....ne bohužel nemám. toho spíš budu za chvíli potřebovat já, protože se zblázním až uvidím, co z nich vyrostlo...protože v naší rodině jsem to jenom já komu to vadí a kdo ví, co tohle všechno obnáší. Naši se k tomu stavěj tak, že je dospělá a ví co dělá. Což si teda já nemyslím. Pak to opět budu já, kdo se bude trápit a kdo bude řešit, co s nevychovanejma psama... lítat s něma v Praze po veterině, jak tehdy s jejich kočkou.....ále škoda mluvit....

Evik
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 14:31
- Nahlásit

handula

tedy je mi tě opravdu líto, bereš to zodpovědně a žere tě, jak máš nezodpovědnou sestru.....já bych se asi cítila stejně být na tvém místě.....Ještě mě napadlo, kdyby si někdo z tvých přátel zahrál např. na inspektora z "životního prostředí" a vymyslel si nějaký důvod proč nemůže tvá sestra mít tolik psů.....třeba by se zalekla a štěníky rozdala....
Jo a ještě jedna rada - zkoušelas jí postrašit výší poplatků ,které bude muset za 5 psů platit? Za psa u zahrádky se platí 600 a za každého dalšího 900 Kč ročně!!! V případě, že poplatky majitel psa neplatí, jistě existují sankce v případě, že by se na to přišlo....Zkus to sestře důrazně říci, třeba to zabere...Držím palce.

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 14:47
- Nahlásit

a psa u zahrádky se platí 600 a za každého dalšího 900 Kč ročně!!!

Fakt? A já myslela, že záleží na městu. Tedy alespoň u nás se platí 150 kč za prvního a za každého dalšího 300

V případě, že poplatky majitel psa neplatí, jistě existují sankce v případě, že by se na to přišlo...
Jenomže ono se na to obvykle nepřijde nebo tě někdo prostě udá a pak ti přijde domů složenka ať zapltíš poplatek.

Myslím, že poplatky měsu nejsou ten správný zastrašující prostředek pro někoho, kdo si troufá živit 5 psů (byť zbytkama)

Tchor
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 15:04
- Nahlásit

Taktez se domnivam ze za takhle postavene situace se to zvladnout neda a to ani kdyz je trvale doma to by nesmela delat mnic jinyho nez se venovat psum 24h dene. S kazdym individualne a spolecne by mohli byt akorat pri odpocinku a kontrolavane. Znamena lo by to uplne prizpusobit rezim zivota podle psu a jejich potreb. Proste bez velikyho usili a podrizeni tomu vseho se to zvladnout neda. A i kdyz by nakrasne tomu vse podridila tak to chce docela dost zkusenosti a ani s nima neni neco podobneho nic jednoduchyho.

Tchor
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 15:06
- Nahlásit

My mame poplatky 50 za prvniho a 100 za kazdeho dalsiho.

handula
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 16:13
- Nahlásit

Eviku díky, ale má sestra má peněz dost....o to víc mě žere, že je chce krmit zbytkama, když má na to, aby všem kupovala minimálně K9. Takže o prachy tady nejde. Veterináře jim zaplatí, když bude třeba, toho se taky nebojim. Granulím prostě prej nevěří, že v nich není všechno co pes potřebuje (podle ní je lepší její kořeněná bramobračka smíchaná s rejží) a občas nějaká ta konzerva na přilepšenou. Vždyť říkám že má zcestný názory. Stačilo by kdyby jí někdo násilým přivázal k židli k netu a musela by si o psech něco přečíst. Pro ní co řeknu já, není směrodatný. Ač je mi 24, pořád jsem její malá sestra....

Evik
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2005 08:56
- Nahlásit

handula
tedy tvá sestra by vážně zasloužila, abys na ni poštvala nějakou komisi........krmit psa zbytky je podle ní lepší než granule????že v granulích není všechno????A ve zbytcích snad jo?????Tedy mám obnažené nervy vzteky - měla bys rovnou sestře říci jak je neskutečně pitomá..... Pokud bude ta štěňata krmit zbytky, brzy jí všechna pojdou na podvýživu, ztrátu minerálů a avitaminózu Je to hrozné!
Ono lze psům dávat vařenou stravu, ale musí se k tomu pak přidávat všechno potřebné (vitaminy minerály atd....) Ty to jistě víš a Tvá ségra si to nenechá vysvětlit. Jedinou nadějí pro ta štěňata, aby časem nezemřela, nebo se nepozabíjela mezi sebou je fakt asi, aby jí byla násilím odebrána a rozdána hodným lidem.
Jo a prosímtě, kolik je tvé sestře????Názory má jak z minulého století!!! Opravdu je mi Tě, Handulko, líto.

handula
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2005 12:46
- Nahlásit

Mé sestře je 32. Je to všechno dané tím, že nikdy velkého psa neměla, tudíž absolutně neví, co čeho jde. Snažila jsem se jí vysvětlit, že to absolutně nemůže zvládnout, že já mám jednoho hovawarta a do čtyřech vlčáku bych rozhodně nešla, nejsem sebevrah. A hlavně, chtěla bych těm psům dát maximum a to ona bohužel se svými neznalostmi nemůže, protože to by musela aspon trochu chtít. Měla by problém vychovat pořádně jednoho, natož čtyři. Snažila jsem se jí říct, co bude dělat, až ty feny budou hárat, a mezi nima dospělej pes ze stejnýho vrhu. Jak je chce všechny uhlídat, když chce společnej kotec pro všechny. Řekla jsem jí, že když chce hodně psů, tak ať si vezme jedno, vychová ho, a až bude dospělý, pak si eventuelně může vzít další a uvidí, jak to zvládne. Prostě nechápe, protože neví o čem mluvím. Navíc nechápu proč chtěla štěňata od toho jejich psa, když ví, jaký jsou s ním problémy. Je poslušnej to je fakt, ale když ho dostali, už vychovanej byl, takže to není jejich zásluha. Nemusíš mě litovat, jediný koho lituju jsou ty štěňata, který se nedobrovolně dostanou do situace, z který nebude cesty ven......

niniel
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2005 13:34
- Nahlásit

handula
A nemuzes ji ty stenata proste vzit a hotovo? Jestli je tak pitoma, tak bych obetovala i rodinne vztahy za zachranu tech zvirat.

Evik
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2005 14:31
- Nahlásit

[b]handula/b]

na tom co říká nefer něco je....ale Tvá sestra by si to při své hlouposti mohla přebrat jako "krádež" a žalovat tě....
Pomohlo by, kdybys k sestře přivedla nějakého odborníka, který by jí to jednoznačně vysvětlil a její úmysl, nechat si štěníky jí rozmluvil? Co třeba zkusit se domluvit s p. Desenským? On sám od psů už utržil mnoho ran a šrámů, když "převychovával" nezvládnuté psy.....kdyby jí ukázal fotky a taky trochu postrašil případy, které sám zažil, třeba by si sestra nakonec dala říci....

nefer
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2005 14:55
- Nahlásit

Evik
opět mi mluvíš z duše

Anna
# Zasláno: 16 Úno 2005 15:14
- Nahlásit

A není tvoje sestra taková ta povaha, že čím víc jí někdo říká, že to nezvládne, tím spíš si to nenechá rozmluvit? A třeba se teď dostala do situace, kdy už by sice uznala, že to nezvládne, ale nemůže to udělat, aby ti co jí to říkali, neměli pravdu?
A nevzala si ta štěňata protože o ně nebyl zájem a skončili by u veta?
Možná by bylo nejlepší řešení sehnat zájemce o štěně, poslat ho tam, aby jí přemluvil ať mu nějaké nechá, a takhle jí je postupně odebrat. Ale hlavně by nesměl říct, že je od tebe.

Sendy
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2005 15:55
- Nahlásit

Dost problém něco osobně na místě udělat vidím v tom, že jsou sestry od sebe 150 km a asi se každý den nevidí. Jestli jsem správně pochopila z textu, bydlí sestra v nebo u Prahy. Takže to skutečně vidím na to, aby se handula zkontaktovala s Desenským, zda je ochoten spolu s ní sjet k sestře s "pomůckama", jak psal Evík, zabránit nejhoršímu.
Vše spěje k tomu, že pokud budou mít psi štěstí, stejně u něj skončí.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání