Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / V 8-mi letech začal blbnout
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
bordyny
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2012 11:13
- Nahlásit

Prosím o radu. Máme doma křížence bordeauxské dogy a neapolského mastifa, je mu už 8 let. K němu jsme si před 3 roky vzali fenku bordeauxské dogy z útulku. Ta je v pohodě, moc hodná, vděčná i když stále bojácná a nedůvěřivá k lidem, které nezná a bojí se bouřky. Ale to zvládáme. Horší je, že její strach se po letech jakoby přenesl na našeho prvního psa, kterého mám už více než 8 let. Ten se začal bát větru a průvanu. Co mě ale trápí více jsou dvě věci. Za prvé nám už několik let kňourá. A to bez jakéhokoliv důvodu. Mám pocit, že se nudí, nebo spíše se tím snaží na sebe strhnout pozornost. Dělá to pořád. Venčíme ráno mezi 7 a 8h půl hod-hod, pak se dávají psi vyvenčit mezi 12-13h u domu tak na 10min, dále pak venčíme půl hod až hod mezi 15:30-17h. A to zase půl hod, ale jen proto, že fenka má nemocné klouby a dlouhé procházky nezvládá. Takže určitě 2x týdně pak psa bereme na delší odpolední procházky, min. hodinu. Poslední malé venčení je okolo 22h. Krmíme 2x denně(denní dávka rozdělena do dvou) a to vždy po delším venčení. Já jsem doma, takže jsem se psy skoro pořád. mám ale už asi 2 roky možnost přivýdělku v zahraničí, takže psi jsou doma s manželem, ten ale chodí do práce, jejich způsob venčení se ale nemění. Chtěla bych pomoci jak Gucciho zbavit toho neustálého kňourání. Kňourá prostě pořád. Zkoušeli jsme ignorovat(je mi jasné, že si tím vyžaduje pozornost), ale na něj ignorace prostě nefunguje. Zkoušíme to už pár let a výsledek žádný. Posílání na místo, či krátké zavření mimo nás taky nefunguje. Je mi jasné, že pes si vybuduje zlozvyky, které mu jeho pán povolí, je mi jasné, že je to moje vina. Je rozmazlený. Ale přesto si myslím, že je kdykoliv ten správný čas to změnit. Poradíte mi co dlat proto, aby přestal s tím neustálým kňouráním? A další problém je ten, že od mala byl zvyklý být sám doma, já teda celý život pracuju z domu, takže jsem s ním byla skoro pořád, ale pokud jsme potřebovali odejít, bylo to bez problémů. Vždy si zalezl do pelíšku a byl v klidu. Ted ale(zase to trvá pár let) začal blbnout, když vidí, že se chystáme ven, začne se příšerně třást, tělem se o mě opírá, blokuje cestu, prostě naše odchody z domu se staly příšerné(ale ne vždy, tak ze 70%). Fenka je v klidu, ta je doma úplně štastná, nejraději tráví dny v pelechu Gucci se postaví před dveře a snaží se dostat ven(pokud se mu to podaří, nejsme schopni ho dostat domů), nepomáhá ani poslání na místo, ani klidný hlas, ani křik, prostě nevím, co se stalo, že začal tak vyvádět. Už jsem se přestala s nima při příchodu i vítat, pozdravím je až když jsou klidní(ale to trvá děsně dlouho-Gucci zpívá, vyvádí, blokuje, nosí boty-to taky nevím proč dělá, když příjdeme domů nebo k nám příjde návštěva)Je mi jasné, že to je ve mně, že něco dělám špatně, ale proč teda není takový od začátku? Vlastně si ani neuvědomuju, kdy to začalo. Jestli při mém seznámení s manželem před skoro 6ti roky nebo před 3 roky, když k nám přišla holčička(oba spolu vycházejí dobře, nikdy jsme doma neměli problém). Vím, že oba psi jsou na mě hodně fixovaní, ale já ted bývám pracovně v zahraničí, tak jsou doma s manželem. Prosím poradte co s tím. Moc děkuji

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2012 11:59
- Nahlásit

bordyny

jsem laik, tak poradím jako laik. Jsou dvě cesty podle mě. Jedna je přes klikr, kdy následně po naklikání a naučení psa o čem klikání je, klikrem a pamlskem a pochvalou odměňuju požadované chování - tedy ticho. a druhá je přes zákazový povel, kdy pokaždé když pes začne vyvádět,přijde důrazně řečený zákazový povel ticho, který by měl přerušit nežádoucí činnost a my následně můžeme odměnit to, že doopravdy nejančí, či je zticha. obojí je na hodně dlouhou cestu, pes si už vybudoval zlozvyk, vyžaduje pozornost. Je to o důslednosti, nerozčilování se (protože i naše negativní chování je alespoň nějaký pozornost pro psa). Cíleně bych to "cvičila" takže psa třeba rozehraju, rozdráždím, pohraju si s ním, pak hru ukončím, pošlu ho na místo ... a tím pádem mám připravenou situaci, kdy můžu řešit nežádoucí chování. .
Snad jsem to napsala nějak alespoň částečně srozumitelně . Neumím vysvětlovat.

Maya
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2012 12:35
- Nahlásit

bordyny
No k tomu kňučení a vzhledem k věku psa - slyší ten pes normálně? Můj pes když ohluchnul jako mlaďoch celkem, tak ty jeho zvukový projevy se zestonásobily, asi tím jak se neslyší a taky v tý době začal přesně takhle poštěkávat, asi bych se nejdřív zaměřila tímhle směrem.

impact
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2012 14:22
- Nahlásit

Maya
asi bych se nejdřív zaměřila tímhle směrem
Já taky.

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2012 14:30
- Nahlásit

Maya
impact

no jo, ale zadavatelka píše, že už to dělá několik let.

Maya
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2012 14:33
- Nahlásit

PetraK
No nevím, ale řekla bych, že tihle obříci už stárnou snad od 5 let a ona píše, že je mu přes 8, podle mě klidně může několik let hluchnout, já si teda všimla až po několika měsících, že pes hluchcne a věřím tomu, že někdo si nevšimne vůbec když pes ještě trochu slyší, zvlášť když má druhého psa, můj pes se tak orientuje podle druhého psa, že kdo ho nezná by vůbec že je hluchý jak poleno nepoznal.

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2012 14:39
- Nahlásit

Maya
No nevím, ale řekla bych, že tihle obříci už stárnou snad od 5 let a

no jo to máš pravdu, to mi nenapadlo. No já s hluchotou mám jen malinkou zkušenost jen u prvního pesana. Ten na hlučnosti nepřidal. Jen prostě ještě méně než kdy jindy - neb to byl teriér - nereagoval na mé požadavky a návrhy. /povely jsem si obecně mohla strčit tak leda do trenek /

impact
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2012 14:57
- Nahlásit

PetraK
no jo, ale zadavatelka píše, že už to dělá několik let.
Celou dobu může postupně hluchnout. Je to kříženec, bůh ví, co má v genech..

Což nemyslím nijak blbě. Jenom, že nejspíš nějaké zdravotní testy rodičů nebyly.

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2012 15:00 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

impact

no jo máte pravdu, já nějak ty nemoce popírám, takže mě prostě nenapadnou.

Maya
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2012 15:04
- Nahlásit

PetraK
No já mám zkušenost od minulýho psa, kterej ohluchnul klasika ke stáru a ten teda na hlučnosti přidal, ale jen trochu a se současným psem, který ohluchnul jako mlaďoch a ten teda na decibelech přidal pořádně a v podstatě se to nedá korigovat a v podstatě to odpovídá popisu, akorát že můj nekňučí, ale poštěkává, klidně je tak, stojí třeba uprostřed zahrady a poštěkává, zcela evidentně na nic, jen tak, a pak taky samozřejmě poštěkává když něco chce a ignorace nezabírá ani omylem, on podle mě vůbec neví, že vydává nějaký zvuky, tak je těžký ho to odnaučit, prostě myslím, že u těch hluchounů je ta intenzita i zvolené zvuky čistě individuální.

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2012 15:10
- Nahlásit

Maya

a v podstatě to odpovídá popis

tak jasně, když má člověk zkušenost, vidí to jinak.

Já zas vycházela z toho, že ne úplně málo psů takhle tu pozornost vyžaduje, jako že fakt.

Maya
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2012 15:32
- Nahlásit

PetraK
No však jo, já taky netvrdila, že ten pes je hluchej stoprocentně, jen jsem to nadhodila jako možnost a že bych nejdřív jako vyloučila tyhle zdravotní důvody než bych psa začla nějak buzerovat, protože mám v živý paměti ještě jak já buzerovala psa když začal hluchnout, což mi došlo až za několik měsíců a to mi ho bylo líto zpětně pak jako dost.

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2012 15:35
- Nahlásit

Maya

že ten pes je hluchej stoprocentně, jen jsem to nadhodila jako možnost a že bych nejdřív jako vyloučila tyhle zdravotní důvody než bych psa začla nějak buzerovat,

stopro pravdu máš přecedo

ů a to mi ho bylo líto zpětně pak jako dost.

vím, taky mi to trvalo, než jsem u soběstatečného bojkotujícího cokoliv Murphyho přišla na to, že jest ve hře ještě něco jiného. A mrzelo a- a mrzí mě to do dnes.
je dobře žes to napsala.

Maya
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2012 19:41
- Nahlásit

PetraK
Tak a teď ještě aby se ozvala bordyna co jako a jak jako to je.

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2012 02:55 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

bordyny

Ahoj, podle mne to ani nemusí souviset s hluchotou, ale obecně s tím, že pes stárne a cítí se ohroženější. Navíc, jak píšeš, byl vždy závislák a ty jsi teď často pryč.
Na nějaké učení samostatnosti atd., bych se už v jeho, pro obříky vysokém věku, vykašlala.
Chápu, že to jde na nervy, (podobně jako mě občas šlo u mého starého psa), ale radím to teď už brát jako součást jeho šarmu a vzít to tak, že chyby, které jsi dřív udělala, už prostě v jeho věku napravit nejdou bez toho, aby si pes nepřipadal odstavovaný na druhou kolej. Tak se mazlete a vítejte z plna hrdla, dokud to jde...

Člen
# Zasláno: 1 Lis 2012 03:04 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

bordyny

U starejch psů mi na zlepšení jejich psychické pohody dobře zabíraly bachovky.
Anebo třeba zkus uklidňující byliny od Phytovetu, aby nebyl tak úzkostnej...

bordyny
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2012 03:15
- Nahlásit

Děkuji za rady. S tou hluchotou jste mě trošku zaskočili, raději ho vyzkouším, budu ho sledovat, ale já bych to řekla asi tak: pokud nereaguje na povely a zrovna si dělá co chce(jako třeba čtení si novinek v trávě, válení se-zrovna když už jsme skoro doma atd. tak na moje: jééé tady je rohlíček, kokinko, nebo kdopak to k nám přišel? se okamžitě zvedá či přestane ňufat a jde zkontrolovat, jestli je pravda to, co říkám tak hluchý asi nebude. Ale asi máte pravdu, že je to už dědek, i když mi to tak nepřipadá, já ho pořád vidím jako štěně nebo mladého psa. Vůbec si nepřipouštím, že stárne. On nikdy neměl žádné zdravotní problémy, běhá pořád stejně, nepozoruju na něm žádné změny, tak zhruba před rokem a půl mu pomalu začala šedivět papula, ale není nějak moc šedivý, opravdu malinko, tak možná proto mi to nepříjde. Když kňourá, tak se snažím to přehlížet(i když je to opravdu někdy o nervy), ale spíše mi jde o jeho psychiku. Něco je špatně a já nechci, at se nějak trápí. Něco za tím kňouráním a tou panikou při našich odchodech být musí. Ale já vážně nevím co. Proč se to tak děje. Jak píše Hipík a Tonička a Rozinka, já opravdu už asi rezignovala a i manželovi jsem řekla, že sice je to o nervy, ale on už jinej nebude. Prostě ho beru takového,protože vím, že to jaký je, je díky mě, mému přístupu k němu. Ale trápí mě představa, že on má nějaký psychický trabl a já mu neumím pomoct. Co bych měla změnit, at naše odchody jsou zase bez stresu? Nechci at se na stará kolena cítí nejistý a ztracený, když ho moc milujeme, oba dva je milujeme. Holčičku i chlapečka. Díky moc za vaše názory a rady.

bordyny
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2012 03:22
- Nahlásit

Kde ty byliny seženu? V normálních obchodech s bylinkama? A pomůže to i na sters na silvestra? Pro Megču. A pro Gucciho na celkové zklidnění, třeba se hodí do klidu a nebude tak moc kňourat a naše odchody se stanou zase normální? Já zapomněla napsat, že když se vrátíme domů, tak je neskutečně poslintaná podlaha, z toho jak dýchá ve stresu, máme šlápoty na jídelním stole! a okeních parapetech! Už jsme si dělali s manželem srandu, že ač Megča je totální lenoch, povaleč a klidas, tak že kdoví, co se tam děje, když tam nejsme že ho tam určitě tluče a tyranizuje nee, ale vážně, není to normální. Zkoušeli jsme to řešit i tím, že jsme je v létě nechávali teda na zahradě, ale.... on jak zjistí, že nikdo není doma, tak se snaží dostat ze zahrady. 2x se podhrabal(naštěstí k sousedům), ale od té doby víme, že na zahradě sami nesmí zůstat. Tak vážně nevíme, co s tím.

Člen
# Zasláno: 1 Lis 2012 03:28
- Nahlásit

bordyny
já ho pořád vidím jako štěně nebo mladého psa. Vůbec si nepřipouštím, že stárne

Ani nedokážu popsat, jak moc tě chápu. 16. 7. umřel Hipík (+ 17), jeho stav se zhoršil ze dne na den a já byla v šoku, protože jsem ho furt vnímala jako štěně, který sice strčilo čumák do smetany, ale jinak byl do posledního dne plnej života, a já si vůbec nepřipouštěla, že je už starej a platí pro něj stejný pravidla jako pro vše živé...

Člen
# Zasláno: 1 Lis 2012 03:30 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

bordyny

http://www.phytovet.cz/sk/detail/2-phytovet-cool-d own/11.html

A tady něco málo o užití bachovek u zvířat, jestli máš v tento způsob léčby důvěru.
Mě to teda trvalo pár let, než mě přešla nedůvěra k homeopatické léčbě a bachovkám, ale právě u starých psů jsem viděla zlepšení po pár dnech.

bordyny
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2012 03:44
- Nahlásit

Toho já se bojím, i když, vím, že to příjde, jednou. Pořád si říkám, že je ale ještě mladý(vždyt i velcí psi se můžou dožít 12 a více let) tvůj pejsek byl co za rasu? Vždy mě píchne u srdce, když tohle slyším, protože vím, že mě to jednou čeká taky. Ale zase si říkám, mají snad krásný život(i když ted díky jeho stresům si tím nejsem tak jistá), Megča byla týraná, žila někde ve sklepě, rodila štěnata...příšerné, tak možná proto si tak užívá tepla obýváku a svého pelíšku. Trápí mě týrání zvířat, nikdy nepochopím lidi, kteří můžou zvířeti ublížit. Možná proto jsem i já tak nějak uplá na své psy, možná to je ten problém, že se o ně bojím, snažím se jim dát to nejlepší, ale možná je to to nej jen v mých očích. Nevím, ale určitě chci, at jsou štastní a spokojení. Děkuju za odkaz na bylinky, jdu hned na to kouknout. A hned to objednat třeba to vážně pomůže.

Člen
# Zasláno: 1 Lis 2012 03:57 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

bordyny
tvůj pejsek byl co za rasu

Hipík byl vořech, asi novofundlanďan s něčím (cca 30kg). Měl jít na pekáč, potkali jsme se v hospodě a od první chvíle se na mě hodně upjal. Dělal dost šílený věci, např. už první večer, kdy jsem ho přivedla, vrážel hlavou do dveří záchodu, kde jsem se zavřela.
Pak se to do dost velký míry zlepšilo a skoro celej život byl veselej a rozjívenej, i když závislák... Na starý kolena ale začal být zase hodně úzkostnej...

Člen
# Zasláno: 1 Lis 2012 04:02
- Nahlásit

Jěště mě napadlo, Hipíkovi dělalo dobře, když jsem ho někdy vzala samotnýho na procházku (jěště jsem měla 3 holky, od 1. října už jen dvě...).
Uklidňovalo o to, zřejmě ho to utvrdilo v jeho výlučnosti a líp pak snášel i když jsem musela kvůli práci odjet z domova (taky dělám na volný noze). Ale to samozřejmě nemusí platit vždy...

bordyny
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2012 04:05
- Nahlásit

jééé, ted jsi mě rozesmála jako bych viděla ty naše, jenže oni nevrážejí do dveří od záchodu, naší tam funí a Gucci kňourá koukám, že je to všude stejný. Jo a Meggina má asi 50kg, Gucci mezi 55-60kg. Prostě miminka. A ted máš pejsky? Já jen vím, že až naši nebudou, tak si vždy vezmu psa z útulku. Věř mi, že kdybychom měli větší dům(ten náš je byt pro Aťku Janouškovou ) tak mám psů víc. Chtěla jsem přibrat už 2x z útulku bordýnu, ale manžel mi to vždy v dobrém rozmluvil. Asi má pravdu, málo místa. Ale věřím, že po rekonstrukci se prostor doma o něco zvětší, tak jedna psí dušička se k nám určitě ještě vejde

bordyny
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2012 04:11
- Nahlásit

to my ho venčíváme i samotnýho, protože jak jsem psala, Meggi má problémy s kloubama, takže na dlouhé procházky nemůže, tím pádem Guccimu patří určitě 2 dny v týdnu dlouhé procházky jen pro něj. Tohle ale nepomáhá,ne u něj. On si na procházkách stejně jede svoje. Nos v trávě a nic jiného ho nezajímá max. když potkáme nějakou jeho kámošku nebo psí slečnu, tak to se jde pozdavit. Jinak nezájem, prostě on má ted na práci děsně důležitý věci ale zase musím říct, že i když mu nesedí někteří psi, já už na něm poznám, že se jedná o psa a ne o fenku, tak mu řeknu stůj, on počká, až k němu dojdu a připnu si ho, projdeme kolem a pak ho zase pustím a on si pokračuje ve čtení nikdy jsme neměli žádný problém.

Člen
# Zasláno: 1 Lis 2012 04:25
- Nahlásit

Hipík a Tonička (z útulku, zemřela 1. 10., taky 16 -17)

... před 5 lety

a letos v červnu

tak jsem zůstaly samy s Rozinkou (nechtěný dědictví)

a Žofkou po mámě (původně z útulku)

Člen
# Zasláno: 1 Lis 2012 04:29
- Nahlásit

bordyny
Jo a Meggina má asi 50kg, Gucci mezi 55-60kg. Prostě miminka.

bordyny
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2012 05:19
- Nahlásit

No ti jsou krásní miminka. Taky bych přidala jejich fotky, ale nevím jak

Člen
# Zasláno: 1 Lis 2012 05:27 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

bordyny

Máš galerii někde na netu? Jestli jo, tak klikni na 2. ikonu zprava (čtverec, kosočtverec trojůhelník) a vepiš do pole link na fotku.

Člen
# Zasláno: 1 Lis 2012 06:03 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

bordyny

... pusinky

Meggie

Gucci

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání