Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / kastrace fenky
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 .
Autor Zpráva
Endy
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 17:41
- Nahlásit

Janysek
Nedávno jsem řešila stejný problém.Fenku jsem nedala vykastrovat(nebyl k tomu nikdy žádný zdravotní důvod) a v deseti letech jí vyrazily bulky na mléčných lištách.Docela dost rychle a po hárání.Po poradě s vetem,kterému věřím,jsme přistoulili k odstarnění celé mléčné lišty.Taky jsem předtím slyšela,že je to pro fenu velký zákrok a bála se toho.Dnes mohu s klidným svědomím říct,že ani pro desetiletou fenu nebyl dobře provedený zákrok nijak drastický.Fena se po operaci velmi rychle zotavila,nález nebyl pozitivní a tak jsme vyndání druhé lišty zatím posunuli.Fenka se má teď hárat a veterinář čeká,zda se to znovu rozjede.Možná jsem tomu kastrací mohla zabránit.Operace u dobrého veterináře bych se nebála.Ten náš dělá i starší fenky,používá inhalační narkózu a fenku předává probuzenou.

Endy
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 17:50
- Nahlásit

K odebrání vzorku mi bylo vysvětleno,že z bulky nestačí vzít vzorek z jednoho místa,protože nález nemusí být v celé bulce,ale jen v části.Proto je nutné brát z více míst a podle výsledku se rozhodovat.
Poku by u mé feny byl nález pozitivní,veterinář by druhou lištu odebíral okamžitě.Já bych do toho šla,pro svého psa udělám maximum a pokud bych byla přesvědčená,že operace může pomoci,podstoupila bych jí.

dorfa
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 17:57
- Nahlásit

Endy
Píšeš, že nález nebyl pozitivní. To znamená, že kdyby si jí operovat nedala, tak to vyšlo nastejno.
Mě by bylo fenky tedy hrozně líto, že si musela zbytečně vytrpět operaci když jí nebylo třeba.
Ale je to vždy věc rozhodnutí, a o tom to je.

dorfa
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 18:02
- Nahlásit

Endy
Já bych do toho nešla.Každý máme určité hranice, a moje je zrovna tady.Myslím tím u 10 leté feny. U mladého psa bych možná zvažovala takto radikální zásah, ale pokud by to byla rakovina rozhodně bych nešla následně do chemoterapie.

Endy
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 18:08
- Nahlásit

dorfa
Jenže ty bulky rostly a hrozilo,že se to do té rakoviny může zhoupnout.A rozjelo to právě hárání,které by nebylo,kdyby byla fenka kastrovaná.Na té druhé liště jsou jen dvě malé bulky,to zatím necháváme,ale pokud po hárání znovu porostou nebo přibydou,půjdem na další operaci.
Já bych zase nenechala svojí fenku běhat s bulkou na mléčné žláze čtyři roky.Kdyby to byla rakovina a zmetastázovalo to,nikdy bych si to neodpustila.Je to přesně o tom rozhodnutí.

Janysek
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 18:37
- Nahlásit

Já mám také ten názor,nevystavovat ji utrpení.Ale pokud by měla žít ještě tak 5 let(je v dobré kondici)a 2x do roka by jí hrozil zánět dělohy a rostoucí bulky v mléčných žlázách,navíc její březost trvá několik týdnů,tak asi do toho půjdu.Říkal mi,že ta jizva je asi 3 cm dlouhá a druhý den je pes už dobrý,pokud se to nekomplikuje.Ty bulky má asi 3 a co půl roku přibývají,vet říkal,že to vyřeže jednotlivě,ne celou lištu a že jsou zhoubné 1:1 .Moc vám děkuji za názory a vaše zkušenosti.

dorfa
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 18:42
- Nahlásit

Endy
Taky už jsem o tom slyšela, o rychle rostoucích nádorech, které jsou snad hormonálně podmíněné. Myslím, že za této situace bych asi jednala stejně. Při včasném odstranění feny přežívají bez problému. Dokonce jednu takovou znám. V 10 letech jí při jedné operaci vzali obě lišty a ještě jí vykastrovali a fena je tu do teď zdravá a živá a už je to 2,5 roku.
4 roky je krásné přežití, a ne každá bulka se musí odstranit.Bulka se objevila po laktaci, nezvětšuje se tak proč do ní řezat. Kdyby to byla rakovina a po odstranění když se k tomu dostal vzduch se to teprve rozjelo, to bych si zas nikdy neodpustila já. 4 roky s tím v pohodě žije, já do toho nechám říznout a pes bude do pár měsíců v psím nebi. Je to o rozhodnutí, které je správné dopředu nikdo neví. Ale já vím, že si nebudu vyčítat nic pokud jí s tou bulkou a boulí nechám dožít. Pes stárne 5x rychleji než člověk a s tím se musíme smířit. (slova mého veta)

dorfa
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 18:46
- Nahlásit

Janysek
Pokud bulky přibývají po falešné březosti, budou to spíš pozůstatky mastitidy a nebudou zhoubné. Přeji ti aby to vše dobře dopadlo, a fenka tady byla ještě mnoho let.

Endy
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 19:45
- Nahlásit

Janysek
V to já taky tajně doufám,že tu snad ještě bude pět let a ta operace utrpením nebyla.Ale je fakt,že moje fenka má úžasnou regeneraci.Vet mě uklidnil,že to je běžná operace a došli jsme k závěru,že pokud bulky přirůstají,nemá smysl je brát postupně,ale vezme lištu celou najednou.Fena podstoupí pouze jednu narkózu a jedno uzdravování.Fenka běhala druhý den po operaci jak když se nic neděje.Udělala jsem však chybu.Byla nacpaná v prubanu a já jí ho asi čtvrtý den sundala,aby si trochu odpočinula.Tím,jak bylo bříško volné a fenka pobíhala,vytvořila se tam voda.Museli jsme na její vytažení,ale po opětovném nasazení prubanu se zbytek vstřebal.A když přišel výsledek biopsie,hrozně jsem si oddechla,že tam ta rakovina není.

RoSa
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 19:53
- Nahlásit

dorfa
Víš, jenže když ta boule roste, praskne a mokvá tak, že se to musí několikrát denně převazovat a fenka nosí ve dne v noci pruban, tak pak právě přijdou ty výčitky, proč to nenechala odoperovat hned, když byla boule ještě malá. Pak se to prostě musí řešit. Ale: stav bulky je horší, byl čas na růst metastáz, pes je starší... A ta narkóza, které se majitel v 10ti letech psa tak moc bál, se stane ve 13ti letech nevyhnutelnou.
Tahle fenka zvládla operaci v tom věku úplně skvěle, zotavila se stejně rychle jako moje roční fenka. Rána se rychle zahojila. Jen holt už bylo pozdě, protože uvnitř byly metastáze. Kdyby ses ptala mojí matky, tak kdyby se dal vrátit čas, tak by to už tak daleko nenechala dojít a řešila by to hned.

Endy
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 20:04
- Nahlásit

dorfa
Já si taky myslím,že kdyby vám ta boule rostla nebo přibyly další,že to budeš řešit.
A kastrace a vyndání obou lišt najednou mi přijde dost drastické.Vet mi taky říkal,že jde udělat obě lišty najednou nebo vzít lištu a zároveň vykastrovat,ale že se to pak špatně a déle hojí.To ukáže čas,jak to bude dál.Mně fenka na falešky netrpí,tak zatím o kastraci neuvažuji a když nebude mít lišty,tak se snad nebudou dělat boule.

dorfa
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 20:18
- Nahlásit

RoSa
Jenže, když to byla rakovina tak to ihned mohlo znamenat, že ten pejsek tady nemusel ty 3 roky s maminkou vůbec být.Není si co vyčítat.Prostě fenka měla ještě 3 roky života, které nemusela vůbec mít. Není žádná jistota, že kdyby byla operována v těch 10 letech, že se těch 13let vůbec dožila.Ta rakovina se mohla rozjet právě v těle mladšího psa po říznutí do ní ještě rychleji. Maminka udělala správné rozhodnutí. Jak říkám 13 let je již požehnaný věk i pro malého psa.V letech člověka tj. 80let.To je přece krásný věk.
Pruban, převazování…. žádná nemoc není nic příjemného, ale jednou to přijít musí.Ve 13 letech už to tak prostě chodí. Přemýšlení o tom, kdyby ten čas šel vrátit jsou jen spekulace, o kterých nebude mít člověk nikdy jasný důkaz o jejich pravdivosti.
V těch 10 letech se maminka rozhodovala mezi těmito možnostmi.:
1) 3 roky bez operace
2) 4-5 let s operací
3) několik měsíců s operací.

Vzhledem ke stáří pejska, a k rizikům a době přežití po úspěšné i neúspěšné operaci je ta první volba, volba nejpřijatelnější s ohledem na pejska. Že by se pejsek dožil delšího věku než 14-15 let je málo pravděpodobné. Takhle si užil ještě aspoň 3 roky. U mladšího pejska by člověk asi uvažoval jinak. Protože to přežití by při úspěšné operaci mohlo být opravdu delší.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání