| Autor |
Zpráva |
sarax
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2006 16:29
- Nahlásit
monika
těším se moc,a kastraci řeším,jednak kvůli minulýmu zážitku a druhak proto,že doma mám psa,nalezence z útulku,kterej je isce aktivní co se týče fen,ale jinak už dědek...a nemám možnost fenku nebo jeho k někomu dát na hlídání.u fenky štěnda chtít nebudu,nemá PP,takže to fakt zvažuju,jako jedno z řešení,ovšem pokud bych si musela vybrat zda nechat kastrovat fenu nebo psa ,zvolím fenu,u psů se ta povaha mění prý častěji a u starýho tuplem a ten by ani operaci nemusel ustát....tak fakt nevím.Po pročtení týhle diskuze mám hlavu jako baloooooooon
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 11:16
- Nahlásit
Svůj názor jsem již napsala a omlouvám se, že diskuzi opět rozviřuji, ale toto je pouze nutná obrana:
viveka
Pes je pro tebe prostě nějaká věc na zpříjemnění života.
Nic takového jsem nenapsala a opravdu nesnáším, když mi lidi z nedostatku argumentů vkládají do úst slova, která jsem neřekla. Pes je pro mě prostě pes. Nic víc a nic míň v tom nehledej
|
Borek
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 13:53
- Nahlásit
PRO VŠECHNI KDO UVAŽUJETE O KASTRACI FENKY
Pečlivě jsem přečetl diskusi na těchto stránkách, a věřte, že kdybych věděl, to co vím dnes už bych to nikdy neudělal. Po poradě s veterinářem jsem nechal svojí fenku kastrovat.Jedná se o fenku střední velikosti (kokr),Kastraci jsme naplánovali po prvém hárání abychom i minimalizovali nebezpečí nádorů na mléčné žláze. Štěňata rodina nechtěla, fenka byla pořízená jako rodinný mazlík, tak jsme všichni v kastraci viděli jen ty pozitiva jak pro fenku tak pro rodinu. Výsledek fenka se pomočuje. Do kastrace byla úplně zdravá.Teď máme doma hormonálního mrzáka, do konce života odkázaného na léky.Navíc to pomočování fenka psychicky špatně snáší, už to není ona.Většinou se jí to stane v pelíšku..Až s touto zkušeností a po přečtení této diskuse jsem si plně uvědomil, že fenka by mrzák určitě být nechtěla, že jí zmrzačilo,především naše sobecké rozhodnutí. Rada veterináře zda nechat fenku kastrovat, je téměř vždy jednostranná - vykastrujem ji jistě, když nechcete štěňata.
Prosím zvažujte zda necháte z malicherných důvodů stejně tak jako já zmrzačit zdravé zvíře, jehož osud máte v ruce.
|
mimi
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 14:03
- Nahlásit
Jak dlouho zůstanou feně po kojení vemena?
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 14:29
- Nahlásit
mimi
záleží na tom, jak se o ně postaráš! Hlavně se musí zamezit štěňatům sát mléko, protže, to jinak tvorbu mléka podporuje. Pokud se feně omezí přísun bílkovin, a na vemeno se přikládají studené obklady tak to trvá jen pár dnů cca 1 týden.S obklady má každý chovatel jinou zkušenost.Třeba (studený tvaroh, bílé víno...atd.)
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 14:38
- Nahlásit
Borek
to je mi moc líto, dá se s tím něco dělat? Někdo na začátku psal, že dávají feně jednou za týden nějaký prášek a mají od pomočování klid. Nebo tak to alespoň vyznělo.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 14:41
- Nahlásit
mimi
Mno, tak já jsem fenu nechala kojit tak dlouho, jak byla ochotná. Od třetího týdne jsem štěňata přikrmovala a ona jim dávala napít až do 10.týdne (tedy těm, co ještě v tu dobu byly doma). Nedávala jsem pak ani žádné obklady. Po celou dobu laktace jsem hodně dbala na hygienu struků (po kojení a po venčení vždy opláchnutí a lehké namáznutí a namasírování mastí calcium pantothenicum). Přestože měla štěňat 10, tak od nich nikdy nebyla pokousaná. Po skončení laktace jsme zavedli opět cvičení, dlouhé procházky a vůbec aktivitu, aby se dostala do kondice. A zhruba za dva měsíce vypadala takhle:
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 14:42
- Nahlásit
Ouvej, tak fotka není celá, ale to podstatné -že se struky stáhly- tam vidět je.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 15:45
- Nahlásit
mno celkově k tématu:jak jsem psala hlavu mám jak balon,takže si to asi rozmyslím nebo co ...taky se mi nechce kastrovat,ale co s tím druhým psem doma??nevíte někdo jak fungujou ty spreje na háravky??jestli to psy odpudí??
|
aren
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 16:19 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Mám doma fenku a tři psy. Jde to. Dvakrát do roka je trochu rodeo, které trvá asi čtyři dny. To se přežije. Ono to není doma tak divoké, jako když pes potká fenku venku. Stejně 2/3 času prospí. Když spím já, dávám po ty čtyři noci fenku do klece.
Klec dávám na noc vedle postele. Fenka je v ní i ráda, že má v noci klid. psi se uvelebí kolem klece a hlídají.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 16:25
- Nahlásit
aren
když známejm nakryl pes fenku přes klec...nechali ho jen chvilku bez dozoru
s tím sprejem asi nikdo nic neví
|
aren
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 16:35
- Nahlásit
sarax
Taky jsem to slyšela. U nás se to ale nestalo. Asi záleží na velikosti ok. Někdo doporučuje dát přes mříž králičí pletivo. A je to fakt pravda? Nenakryl jim ji někdo venku při procházce a oni si pak mysleli, že to přes klec?
Moje jedna známá používá sprej, funguje na cizí psy, ale myslím, že doma se hárání neututlá.
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 16:37
- Nahlásit
Já byla jen vyprovodit dítě do školy a když jsem se vrátila,klec byla otevřená a čubina s pejskem si hověli v pelíšku.Naštěstí z toho už nic nebylo.
Sprey nakrytí nezabrání,navíc pes v domácnosti moc dobře ví,že se fenka hárá a ničím ten pach nepřekryješ.Zavření do klece nebo do jiné místnosti je východiskem.Ale nesmí se naučit tu klec nebo dveře otevřít.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 16:54
- Nahlásit
aren
fakt jim jí nikdo venku nenakryl...takže nevím,na řešení mám času dost...pro feňuli jedu na začátku dubna
|
aren
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 16:54
- Nahlásit
Tu druhou místnost nedoporučuju. Zkusila jsem to jednou, výsledkem byl vypáraný koberec, poškrábané dveře a parkety a všichni sousedi na prášky z randálu.
V kleci jsou v pohodě, vidí na sebe a tak mají pocit, že jsou spolu. Mám naštěstí západku dvířek na silnou pružinu. Někdy, když na ně vidím, tak je pustím do té klece oba (fenku a alfa psa) a oni jsou štěstím bez sebe a jen si tam hoví.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 19:10
- Nahlásit
Na ty spreje bych dávala pozor, kamarádka tím nastřikala fenku, ta si to chtěla slízat a pak jí z toho nebylo zrovna moc dobře... :-/ Klepala se, horkej čenich,....
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 19:30
- Nahlásit
Eimy
aha takže radši chránit feňuli vlastním tělem
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 20:16
- Nahlásit
sarax
já naivka koupila sprej,který se nastříkal venku na určité místo a pes se pak měl vyvenčit právě na to místo, chtěla jsem to pro urychlení čůracích akcí v noci, když byla špagetka miminko, přeci jen několikrát obíhat v noci sídliště je něco jiného než vyběhnout před dům v pyžamu, kde ona zasedne u spreje a vyčůrá , tak přesně tak jsem si to malovala, a skutečnost? NIKDY se na to místo nevyčůrala , naštěstí bylo léto a tak mi při tom obíhání v pyžamu s kraťasama nebyla kosa.
Takže pokud ten "hárací" sprej funguje stejně úspěšně, jen by si vyhodila prašulky
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 20:25
- Nahlásit
fromeli
to je príma takže ani čůrací sprej...radši venčit co 2-3 hodiny už se těšíííím
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 20:28
- Nahlásit
sarax
tak já s těma 2-3 hodinama byla smířená, jen sem si to chtěla ulehčit no bohužel.
Ale zase tohle období u nás netrvalo moc dlouho, fenka byla brzo čistotná a na nás ohleduplná a kupodivu se naučila "říct si", což jsme jí ani neučili. Ale to sem nepatří.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2006 20:35
- Nahlásit
fromeli
i jo patří..myslím,že když se chodí tak často tak to trvá chvilku,chovatel říkal že u mámy naší holky to chvilku trvalo,udělala asi 4 louže doma,jinak si řekla
takže tu kastraci si asi rozmyslím nebo co
|
Janysek
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2006 13:15
- Nahlásit
Dnes mi nový vet doporučil kastraci mojí 10 leté feny Am.kokra.Vzhledem k tomu,že měla předloni zánět dělohy a trpí 2x do roka falešnou březostí,navíc se jí začínají dělat bulky na mléčné žláze,o tom uvažuji.Máte někdo zkušenost s kastrací starší feny?Řekl mi,že je asi 1% možnost,že bude inkontinentní.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2006 13:34
- Nahlásit
Janysek
Falešná březost, podle mě není žádný problém.Ve volné přírodě feny s falešnou březostí pomáhají s výživou štěňat alfa samice.Všechny moje feny vždy měly falešnou březost a nikdy to jim ani mě nevadilo.Po zánětu dělohy se zpravidla doporučuje fenu při dalším hárání krýt a odchovat štěňata. Pokud byl zánět před dvěma lety, a od té doby je zdravá, není to v současné době již důvod ke kastraci.
Tvorbu nádorů na mléčné žláze, kastrace v tomto věku již neovlivní, neboť fena již je hormonálně vyspělá.Takže je to pouze na tvém rozhodnutí, ale zdravotní s tav tím již teď neovlivníš, pouze můžeš předejít případným dalším zánětům dělohy.
Kdyby to byl moje fena, tak bych jí zbytečně nevystavovala riziku narkózy, ale pokud by se u ní objevil ještě jednou zánět dělohy, řešila bych to už jen kastrací a ne léčbou antibiotiky.
|
RoSa
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2006 16:30
- Nahlásit
Janysek
Já si na rozdíl od dorfy myslím, že se tím něco vyřeší: jestli má totiž fenka bulky na mléčné liště, tak by se mohlo kastrací (ale vč. odebrání mléčné lišty!) zamezit jejich zvětšování.
Tohle přesně je případ pudlice mojí mamky, taky někdy kolem věku 10 let se jí objevily malé bulky. Nechali to být a boule na liště se zvětšovaly, až jedna z nich měla velikost pomeranče a začala praskat a hnisat. Až tohle matku dohnalo asi po 3-4 letech k operaci, kdy fence odebrali mléčnou lištu a zároveň ji vykastrovali. Bohužel už byly všude metastáze a fenka žila po operaci asi 3/4 roku... Mamka tenkrát dost litovala, že ty roky čekala a nenechala operovat hned.
Takže podtrženo sečteno: riziko inkontinence je u malých plemen mizivé, štěňata už nejspíš taky nepřicházejí v úvahu. Včasným odstraněním bulky se dá předejít tomu, že se rakovina "rozjede". Je zde však to riziko narkózy, jak zmiňuje dorfa. To se ale dá vyjasnit důkladnou předoperační prohlídkou, která by v tomto věku měla být samozřejmostí.
Tohle si musí fakt rozhodnout každý sám, já jen mohu uvést příklad z mého blízkého okolí. Osobně jsem zastáncem včasných, rychlých a příp. i razantních řešení.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2006 16:38
- Nahlásit
Janysek
já bych hlavně něco dělala s těma bulkama na mléčné žláze, a to velice rychle, podle mě je to dost nebezpečné.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2006 17:16
- Nahlásit
RoSa
fromeli
Janysek
13-14 let to už je hodně požehnaný věk i na psa malého vzrůstu.A bulky na mléčné žláze ke stáří prostě patří.Na něco umřít musíme všichni. Nikdo neví jakého původu bulky jsou.Pokud je to rakovina, tak ta si cestu vždycky najde.Pokud jsou bulky nezhoubný pozůstatek nějaké mastitidy tak fence z bulek nic nehrozí.
Osobně operaci při níž je vyjmuta celá lišta mléčných žláz považuji za tak náročný a hrozný výkon, který bych nikdy své feně nenechala udělat a natož ještě v kombinaci s kastrací při jednom výkonu. Příliš hrubé a nešetrné k psovi, a ke starému obzvlášť, a při operaci nádorů mléčné žlázy je to vždy 50/50%.Je-li to rakovina tak i při vyjmutí celé lišty je prognóza nejasná. Takže ve 13-14 letech bych raději zpříjemnila pejskovi poslední týdny a dny života než abych ho vystavila něčemu takovému. A do operace tohoto typu (kombinace kastrace a vyjmutí mléčné lišty), u 10 leté feny bych taky rozhodně nešla. Sama jsi psala, že pes tady s bulkami byl ještě 4 roky.To je přece naprosto skvělá doba přežití s bulkami na mléčné žláze.To se ani při vyjmutí celé lišty někdy nestane a pes přežívá tak 6-8měsíců.
Osobně vidím jediný přinos v kastraci 10 leté feny pouze v tom, že by se tím předešlo dalším zánětům dělohy.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2006 17:23
- Nahlásit
dorfa
no já nemluvila o kastraci, ale o těch bulkách. Ve věku 10 let bych to řešila, ve věku 14 let bych se už rozmýšlela. Nemusí hned dojít k nejhoršímu možnému zákroku, dá se přeci alespoň odebrat vzorek a udělat testy a pak se dál rozhodovat.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2006 17:29
- Nahlásit
fromeli
Nemyslím, si že je naprosto nutné odstranění každé bulky, kterou člověk na psovi najde.Někdy se tím akorát rozjede proces, který zatím někde dřímá. Znala jsem hodně fen, které s bulkami na mléčné žláze žily několik let (i 8 let), bez zjevných potížích, naprosto krásný a pohodový psí život.A znala jsem feny, které po odstranění bulky na mléčné žláze byly na rozjetou rakovinu do roka v psím nebíčku. Je to vždy věc rozhodnutí, ale u staršího a starého psa, bych volila vždy klidné dožití, bez zbytečného trápení s nejistým výsledkem. V současné době mám 12 letou seniorku s bulkou na mléčné žláze (již 4 roky) a boulí na hrudní kosti. (2 roky). Konzultovala jsem (bulku i bouli) s veterinářem, a ten mi řekl, ať na ně zapomenu. Prostě některý vet. si rád řízne za každou cenu a jiný volí to nejoptimálnější pro psa, a to nemusí být vždy operace.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2006 17:31
- Nahlásit
fromeli
S tím vzorkem máš pravdu, ten by určitě hodně prozradil, ale měla bych strach odebírat i ten vzorek
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2006 17:35
- Nahlásit
fromeli
Já si myslím, že když je to rakovina, tak už prostě nic nepomůže. Odebrání celé lišty do toho bych nikdy nešla ani u mladého a jinak zdravého psa. Po odebrání lišty je pak nutná ještě chemoterapie, a já jsem přesvědčená, že určitě existuje hranice za kterou by člověk neměl v záchraně svého mazlíčka jít a to je u mě jednoznačně prodlužování života při rakovině.
|