| Autor |
Zpráva |
hofikos
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2016 22:03
- Nahlásit
Dobrý den, prosím o sdílení zkušeností. Rozhodla jsem se u fen přejít ze systému každoročního očkování vztekliny na tříleté schéma. Nechala jsem tedy naočkovat Nobivac Rabies. Překvapilo mě, že doktorka řekla, že to musím ještě za rok přeočkovat a až potom to bude platné na ty tři roky. Na ostatní nemoci očkuji zvlášť, jde mi jen o tu vzteklinu. Fenám už je přes osm let, byly pravidelně očkovány každý rok a i když to byl jiný výrobce, přijde mi to divné. Ani v příbalovém letáku na netu jsem o přeočkování po roce nic nenašla. Jaká je vaše zkušenost? Díky Petra
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2016 22:10
- Nahlásit
neřeknu teď čím jsme očkovali v momentě přechodu /nechci hrabat v šupleti, když drahá půle spí/, nicméně - jsme prostě (i vzhledem k tomu, že každá vakcína má nějaké "překrytí") prostě u veta hned při vstupu do ordinace řekli, že chceme vakcinu na tři roky a bylo
|
hofikos
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2016 22:11
- Nahlásit
To mi přijde logický
|
hofikos
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2016 22:12
- Nahlásit
...a přesně to jsem řekla taky....
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2016 23:07
- Nahlásit
hofikos
Nechala jsem tedy naočkovat Nobivac Rabies. Překvapilo mě, že doktorka řekla, že to musím ještě za rok přeočkovat a až potom to bude platné na ty tři roky.
Nejak postup doktorky nechapu. Nobivac je trilety, nevidim duvod u 8letych fen nechat po roce vzteklinu preockovavat. Pokud tedy vetka nenapsala dalsi termin ockovani do ockovaku za rok, s tim pak clovek nehne. Psi veteranky koneckoncu s vedomim veterinare uz ani neockujeme, jen stempl do ockovaku. Ale 8 let je u jednoho plemene stari, u druheho pozdni stredni vek.
Ja nechavam ockovat Vanguard, u Nobivacu jsem slysela o nepeknych reakcich.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2016 23:27
- Nahlásit
hofikos
stav k 31.12.2014:
Nobivac rabies - revakcinace kazde tri roky
ale
Rabisin - revakcinace rok po prvni vakcinaci a nasledne az v triletych intervalech.
tedy je mozne, ze veterinarka si pomotala nazvy, coz bych se nedivil, nemaji duvod se snazit, mohou vse..
nebo jste ty nazvy mohla zamenit treba Vy
nebo se zmenily predpisy
Pokud byste chtela znat presny soucasne platny stav, misto na velkonynologcka fora se radeji obratte na:
http://www.uskvbl.cz/
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2016 23:31 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Fifi
Ja nechavam ockovat Vanguard, u Nobivacu jsem slysela o nepeknych reakcich.
stav k 31.12.2014:
VANGUARD R revakcinace rok po prvni vakcinaci, nasledne mozno v dvouletych intervalech
s vedomim veterinare
to bych rad videl, jak by se k takovymu svemu vedomi hasil, kdyby k necemu doslo
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2016 00:02
- Nahlásit
zbrnd
S tebou se nehodlam nikterak dohadovat.
Protoze jsem si sla pro ockovaky a jedna fena ma Nobivac R na tri roky. Dalsi taky Nobivac na tri roky. A jen mladas pruhatej ma Vanguard, s tim, ze je to pubertak a ceka ho v roce preockovani, a pak trileta, s tim, ze stejna znacka.
Jsem nejak cela asi spletena, i stema znackama, kdyz jsem dneska na tu veterinu jet musela.
Rabisin - revakcinace rok po prvni vakcinaci a nasledne az v triletych intervalech.
Ano, to je jak u stenete. Zadavatelka psala ale ne o prvni vakcinaci na vzteklinu, ale o 8letych zviratech.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2016 01:03 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Fifi
S tebou se nehodlam nikterak dohadovat.
vsak se nedohaduj
Jsem nejak cela asi spletena
ale jen trosku, decentne
Jinak mi prijde, ze jsem to napsal dost srozumitelne. A jestli tadavatelka to chce pro stene nebo stoletyho psa, tak stale to, co jsem psal pred tim rokem platilo.
A na tom, ze bych rad videl toho veta, jak by se hlasil k tomu, ze se vedome davaji stemply do ockovaku aniz by ockovalo si taky trvam, proste bych to chtel videt.
Pokud tedy vetka nenapsala dalsi termin ockovani do ockovaku za rok, s tim pak clovek nehne
To jako ze slovo veterinrky ma vetsi pravni silu nez zakon? Nebo jako ze veterinarka urcuje kdy bude kterej pes na co ockovanej?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2016 01:15 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
zbrnd
ze se vedome davaji stemply do ockovaku aniz by ockovalo si taky trvam, proste bych to chtel videt.
Pssst. Ale u onkologickych psich pacientu tomu treba tak je. Coz se tyka jedinyho povinnyho ockovani, cili vztekliny. Proc ockovat 9lety zvire, celozivotne spravne ockovany, kdyz mu propada vzteklina a ma prognozu max rok zivota?
Jeste edit, takovych vetu znam dost, a ne jen z vlastni zkusenosti - i co se starych psu tyka. Sami reknou, vsak je to zvire za svuj zivot tak imunni, ze uz nebudeme zbytecne staricka zatezovat. Je to asi verejny tajemstvi.
ale jen trosku, decentne
Ne, zmatlala sem to slusne, mea culpa, inu coz.
To jako ze slovo veterinrky ma vetsi pravni silu nez zakon?
Ne, to jsou predpisy zase dalsi. Ala dalsi termin ockovani napsanej v Pet pasu. Kdyz napise za rok, tak za rok, i kdyz slo o triletou vakcinu.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2016 06:34 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Fifi
Proc ockovat 9lety zvire, celozivotne spravne ockovany, kdyz mu propada vzteklina a ma prognozu max rok zivota?
Fifíku, o to mi vůbec nešlo, s tím souhlasím, sám mám mnohem protizákonnější zkušenost, která byla pozralé úvaze přehlédnuta vetem z KHS nebo jak se to jmenuje. ja reagoval na tu formulaci pouze(s vedomim vet).
Osobne mam nazor, ze proc ockovat skoro kterykoliv zvire, kterymu to nedela dobre.
Ne, to jsou predpisy zase dalsi. Ala dalsi termin ockovani napsanej v Pet pasu. Kdyz napise za rok, tak za rok, i kdyz slo o triletou vakcinu.
No pises NE, ale pokud by to bylo jak pises, bylo by to ANO. Moc ti tohle ale neverim, teda vubec ti to neverim, ale rozebirat to nemusime, klidne uznam, ze mas pravdu, pokud chces. Chces?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2016 08:31
- Nahlásit
Nám dali Rabisin hned na 3 roky, bez prvního přeočkování za rok.
hofikos
Nejlíp přejít na tříleté schéma u všeho, co jde, tedy 1x za rok chodit jen na Pi a L. U mladých psů, jak mi bylo řečeno do 3 let, to věci znalí veti neradi vidí, ale od těch 3 let výš je to i podle nich v pořádku. 3leté kombinace dělá Nobivac, taky Bioveta, ale ta už rok není schopná informaci dát do českého příbalového letáku, takže to veti nemůžou na 3 roky psát. Prý to "už" letos napraví a bude to tam napsané...
|
hofikos
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2016 09:43
- Nahlásit
Napsala jsem to dle očkováku správně, tedy Nobivac Rabies. Já ještě na veterinu půjdu, tak se zeptám na zdroj té její informace, třeba se spletla. Ale stále mě zajímají osobní zkušenosti, kdo přecházel na tříletou vakcínu vztekliny u starších pravidelně očkovaných psů, jestli musel první tříletou vakcínu po roce přeočkovat. Dík.
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2016 11:45
- Nahlásit
Když vstoupila možnost očkovat po třech letech, měla jsem v očkováku pochopitelně termín následného očkování hned po roce (i když použitá vakcína měla tříletou platnost). Bylo mi potvrzeno veterináři (ne jedním), že bohužel musí přeočkovat po roce - neboť v očkováku nemůže být přepsán datum u povinného očkování... a antidatace není možná s tím, že tehdy tříletá vakcína nemohla být jako tříletá v ČR použita. My jsme cestovací a nechtěla jsem se nikde na hranicích hádat a tak psa po roce naočkovala. Ale to byl přechodný stav při změně legislativy !! Ne dnešek...
Žádné přeočkování po roce u staršího psa se u tříleté vakcíny nemusí dělat... To je nějaké nepochopení a nebo dobrý obchodní tah...
Mimochodem i do Británie jsme později jeli ve třetím roce platnosti víceleté vztakliny a žádný problém při veterinární kontrole na hranicích nebyl - i tam tříletá vakcinace Nobivacem Rabies prošla...
|
hofikos
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2016 13:21
- Nahlásit
To jsem tedy zvědavá...dám vědět, až tam půjdu. A že by se nemohla ručně psaná sedmička přepsat na devítku? Přepsat se může každý, ne?
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2016 15:21
- Nahlásit
ještě jedna věc - teď mám mladého psa a jako první vakcínu proti vzteklině dostal tříletou. S tím, že datum přeočkování v očkováku máme až za ty tři roky (tedy žádné povinné přeočkování po roce ani u první vakcinace) - ale byli jsme paní veterinářkou upozornění, že někdy "u prvního" očkování nejsou protilátky dostatečné pro krevní testy po celou dobu účinnosti. A že pokud bychom plánovali ten třetí rok cestu někam, kde je nutné mít krevní testy, tak že doporučuje po roce až dvou přeočkovat... a až pak nabrat krev...
Ale u osm let starých a pravidelně vakcinovaných psů to není první vakcinace - ty jsou promořené dokonale
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2016 16:04
- Nahlásit
Xerxová
byli jsme paní veterinářkou upozornění, že někdy "u prvního" očkování nejsou protilátky dostatečné pro krevní testy po celou dobu účinnosti
Přesně takové informace mám taky, nechala jsem si u mladé dát taky rovnou tříletou s tím, že nikam necestujeme ;)
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2016 17:10
- Nahlásit
corgi my sice plánujeme zase nějakou tu dovolenku v zahraničí - ale už ani do Británie nejsou krevní testy pro psy z Česka potřeba... takže oficiální hladina protilátek je mi vcelku ukradená...
|
impact
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2016 23:54
- Nahlásit
Přecházela jsem teď, se skoro dvanáctiletým psem. Ze stejných důvodů - je starší, nechci ho už zatěžovat vakcínama víc, než je nezbytně nutné. Očkovali jsme taky Nobivac Rabies, přecházeli jsme na něj z ročních Biocanů. A žádné přeočkování za rok nemáme. Vzteklina až za tři roky.
Nicméně vetka během očkování vtipkovala na téma cena očkování. Vakcína stojí prakticky stejně jako ta roční, ale v sousedním městě si jedna klinika účtuje cenu trojnásobnou. Asi proto, aby nepřišli o každoroční peníze za očkování. Třeba to u vaší vetky bude podobně.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2016 01:10
- Nahlásit
hofikos
To jsem tedy zvědavá...dám vědět, až tam půjdu. A že by se nemohla ručně psaná sedmička přepsat na devítku? Přepsat se může každý, ne?
Samozrejme, jen se clovek nesmi z tech vetblbu pokakat ... kdyz se chce, jde vse, treba vystavit novy ockovak.
Taky zalezi, jestli Vam ho budou nekde kontrolovat. Pokud ne, vubec bych si nedelal hlavu s vetem, ktery hlavu nepouziva.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2016 01:11
- Nahlásit
Xerxová
eště jedna věc - teď mám mladého psa a jako první vakcínu proti vzteklině dostal tříletou. S tím, že datum přeočkování v očkováku máme až za ty tři roky (tedy žádné povinné přeočkování po roce ani u první vakcinace)
No to záleží na použité vakcíně, že? "tříletá vakcína" není moc přesné určení
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2016 01:15
- Nahlásit
impact
Očkovali jsme taky Nobivac Rabies, přecházeli jsme na něj z ročních Biocanů. A žádné přeočkování za rok nemáme. Vzteklina až za tři roky.
No a někdo tu psal , že by tomu mělo být jinak?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2016 01:16
- Nahlásit
corgi
Nejlíp přejít na tříleté schéma u všeho, co jde, tedy 1x za rok chodit jen na Pi a L. U mladých psů, jak mi bylo řečeno do 3 let, to věci znalí veti neradi vidí, ale od těch 3 let výš je to i podle nich v pořádku. 3leté kombinace dělá Nobivac, taky Bioveta, ale ta už rok není schopná informaci dát do českého příbalového letáku, takže to veti nemůžou na 3 roky psát. Prý to "už" letos napraví a bude to tam napsané..
hele a premyslela jsi nekdy nad tim, ze kdyz ty ostatni nejsou povinne, nejspis je v poradku je treba i vubec neockovat?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2016 12:04
- Nahlásit
zbrnd
premyslela jsi nekdy nad tim, ze kdyz ty ostatni nejsou povinne, nejspis je v poradku je treba i vubec neockovat?
Přemýšlela, ale pak jsem viděla štěňata s parvou ve vedlejší vesnici
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2016 12:17
- Nahlásit
zbrnd
jde vse, treba vystavit novy ockovak.
Nejde, nálepky se teď nesmí přelepovat, při vystavení nového pasu se musí přeočkovávat.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2016 12:31
- Nahlásit
ja treba taky nechapu, proc na nekterych psich akcich je, ze ockovani musi byt starsi nez 14 dni, kdyz nekomu vychazi preockovani +/- do doby nejake akce, zbytecne se tim jen furt posunuje to ockovani dopredu... (sem se takhle po par DT brezen duben kdy sme ockovavali v pulce dubna najednou dostala na pulku brezna, aby proste byla dodrzena 14ti denni lhuta a pro psa zbytecne se zkracuje i ten rocni interval...)
|
hofikos
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2016 14:31
- Nahlásit
To věřím, že jsou veterináři, kteří si řeknou o trojnásobnou cenu, aby o něco nepřišli. Já platila dřív za tu kombinaci vztekliny a asi dalších pěti kolem 450 Kč, a za tu tříletou vzteklinu jsem teď platila 220 Kč, tak snad dobrý. Jako rozdíly mezi veterináři jsou. První fena jako štěně měla psincový kašel a já šla k nejbližší veterinářce, která to řešila tak, že jsem každý den chodila na injekci antibiotik - prý, aby si mohla dr. poslechnout, jak se to vyvíjí. Každá návštěva byla něco přes dvě stovky. Po pár dnech ždímání jsem si zajela přes město do jiné ordinace, dostala jsem prášky za stovku na týden (přibližně, už je to fakt skoro 9 let) a bylo to. Vlastně jsem se ke změně odhodlala až po tom, co mi ta vetka vynadala za krmení syrovým masem a cpala mi Eukanubu. Úplně jsem na to po těch letech zapomněla.
|
hofikos
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2016 14:34
- Nahlásit
Jo a na žádnou akci nebo výjezd s vořechama jet neplánuju (teda jedna je papírovej foxteriér, ale uši má jak antény, nikde se s ní vystavovat nehodlám).
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2016 15:08
- Nahlásit
hofikos já taky nejezdím po psích akcích - já s sebou čokla tahám na dovolené... a někdy dokážou prudit i příhraniční policisté... v horách na pomezí (zkušenost kamarádů z německočeské hranice v Lužických horách)
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2016 17:31
- Nahlásit
cernej caj
ockovani musi byt starsi nez 14 dni
Tohle jsme probírali několikrát s vetama na našich akcích, a mělo by se to týkat jen první aplikace určité vakcíny, né opakované aplikace (pokud je ve správném termínu), protože i po nové aplikaci je pes chráněn ještě minulou aplikací.
|