Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / mozková mrtvička
Autor Zpráva
Týna93
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2012 17:23
- Nahlásit

Mám 5letého psa,po mozkové mrtvičce,už i normálně jí i pije,ale nemůže chodit .Mohl by mi někdo poradit jak s ním cvičit(rehabilitovat)Prosím..Všem moc děkuji za radu

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2012 17:33
- Nahlásit

Zkus mrknout sem, jestli tam něco není: http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_10474_0.html
A doporučovala bych to tam přesunout, ať je to tématicky všechno pohromadě.

andulicka
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2012 16:47
- Nahlásit

vy jste dělali kontrastní ct, že víte, že je to mrtvička...co když je to porucha statokinetického ústrojí?

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2012 23:59
- Nahlásit

Týna93

jak cvičit by měl poradit především veterinář. Zeptej se tam. Někdo může dát akorát zkušenosti navíc, ale základ by vám měl dát doktor.

Sheldonie
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2012 16:46
- Nahlásit

Dobrý den, navazuje na tuto konverzaci protože ta druhá (stále aktivní je tááák dlouhá

Moje vořešice měla ve čtvrtek dopoledne mrtvičku, začala se točit dokola, kňourat, veterinář potvrdil podezření na mrtvičku, ale jelikož ta moje "koza je z veterináře vystreslá víc jak z čehokoliv jiného tak myslel i na epilepsii (ta to nakonec není).

Je to dva dny, myslím že se zlepšila, čtvrtek a pátek infuze a injekce, ode dneška léky (B-kompley, Prednison, Famosan, Furon a Kasivan), zdá se mi to hodně, ale jestli to pomůže...

Máme ale problém, ztuhla jí hlava dozadu (původně do strany ale rovná se to) a na jedno oko téměř nevidí (potvrzena minimální reakce na světlo)... Tedy zatím jí vodu i žrádlo "cpu pod nos", nemůže se ohnout k zemi. Co se týče stability musím říct že se to zlepšuje, ale ta hlava a očko... Už je stará 15,5 roku (7kg) a bojím se aby se z toho nějak vylízala, samozřejmě se psychicky připravuji na všechno, nedovolím aby se trápila.

Máte někdo zkušenost že by se tak starý (nebo podobně) pejsek zas srovnal? S očkem nepočítám, zvládneme to i s jedním, ale a hlava... má vodu na dvou krabicích od bot, ale pije a ujede jí to a "pije" mimo misku...

Jen bych chtěla slyšet nějaké zkušenosti, popřípadě čím krmíme - na granule mi prdí když je "paní nemocná"

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2012 17:44 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit

Ano, moje fenka měla mrtvici někdy v neděli nebo tak nějak. A od včera či předevčírem už se jí hlava srovnala do původní polohy. Je možné, že už měla mrtvici 2x, vždycky se to srovnalo. Je jí 15 let a 3 měsíce. Nechte jí spát, klidně jí krmte a napájejte třeba stříkačkou. Ta moje má problémy spíš s nohama, a to nejen po té mrtvici, ale i po předešlé těžké operaci.
Hlavně kromé léků potřebuje klid a teplotu příjemnou, ani horko, ani zimu.

Sheldonie
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2012 19:55
- Nahlásit

Děkuji za odpověď! Tak to máme stejně staré dámy nám je přesně 15 a 6 měsíců...
Je to úplně poprvé co máme nějaký problém, jinak kromě parazitů z trávy (takové oranžové mrchy na tlapkách) jí nikdy nic nebylo, nožky bolí a slyší méně, ale v tomto věku na to má nárok
Tak držím palce ať se z toho obě dostanou s co nejmenšími problémy!

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2012 20:35
- Nahlásit

Sheldonie
Moje už taky slyší málo, hlavně určit směr zvuku jí dělá problémy. S očima je to zatím ještě docela dobrý. Nožičky teď máme úplně špatné a asi je i nějaký problém s přenosem, co mají dělat ty zadní...
S mrtvicemi má zkušenosti Hipík (a spol.) a taky má starou fenečku.

Dáška
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2012 21:45
- Nahlásit

Sheldonie

Ahoj, mojí psici se srovnala hlava (jakoby povolila) tak nějak za 12 hodin zhruba, asi záleží, jak byl ten atak silný. Neptala ses veta, co nějaké masáže nebo něco, aby se to třeba urychlilo? Nevím, jen mě to tak napadlo... u lidí se má začít cvičit co nejdřív, tak třeba u psů taky... Jinak Molinka po mrtvičce taky přišla o jedno oko, ale s tím se pes naučí žít, občas se stane nějaký kiks, ale nic hrozného... V té době jí bylo 9 roků, teď má 13, zbyly jí spíš ty psychické následky, fyzicky na ní není nic poznat.
Vím, jaký je to pocit, přeju, ať se co nejřív zlepší!

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2012 21:49 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Sheldonie
Tedy zatím jí vodu i žrádlo "cpu pod nos", nemůže se ohnout k zemi.

jj, na doporučení vetky jsem Tonce udělala z cihel "stoleček", aby nemusela shýbat hlavu (i když může)...

Máte někdo zkušenost že by se tak starý (nebo podobně) pejsek zas srovnal? S očkem nepočítám, zvládneme to i s jedním, ale a hlava... má vodu na dvou krabicích od bot, ale pije a ujede jí to a "pije" mimo misku...

Tonka se po prvních dvou mrtvicích, které měla v cca 14-15 před dvěma lety, srovnala úplně.

V poslední době už jsem několikrát chtěla volat veta, aby jí dal poslední injekci, ale vždy se do druhého dne zase zlepšila.

S rovnováhou je to slabší, je skoro slepá a neslyší. Dokud se ale vesele batolí na zahradě, vrtí nadšeně ocáskem, když jí drbu na zadku, a na jídlo se vrhá s nadšením, říkám si, že dobrý...

Držím moc palce, ať je vaší babulce brzy líp

Dáška
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2012 21:50
- Nahlásit

S rovnováhou je to slabší, je skoro slepá a neslyší. Dokud se ale vesele batolí na zahradě, vrtí nadšeně ocáskem, když jí drbu na zadku, a na jídlo se vrhá s nadšením, říkám si, že dobrý...

Ona je úplně úžo žúžo hrdinka totiž!

Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2012 21:58
- Nahlásit

Dáška

Ona je úplně úžo žúžo hrdinka totiž!

To je... Do dneška je tu ale i proto, že jsem se dozvěděla o tvé fenečce a ostatních psech, kteří se z toho dostali...
Pozdravuj moc doma a dej za Molince pusu na čumák

Sheldonie
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2012 10:23
- Nahlásit

Vlčáčková
Se směrem zvuku také máme trochu problém, ale stačí zamávat a najde se.

Dáška
Masáže mě ani nenapadly! byla jsem tak vystreslá že jsem jen kývala na instrukce... Pozeptám se U Betky je psychika téměř zpátky, akorát hlava zůstává dozadu, ale zlepšuje se hodinu od hodiny, dnes už venku obešla panelák, včera ráno sotva do půlky.

Dokonce mi i ze zvednutého talíře sama snědla kapsičku (ještě včera jsem talíř musela držet u čumáku - trochu jí podvádím, nechce moc pít, tak jí jídlo ředím vodou

Vy jste nějak cvičili pejska po mrtvičce? Nebo dělali nějaké masáže?

Sheldonie
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2012 10:26
- Nahlásit

Také se uklidňuji tím, že má radost z jídla, z podrbání apod.
Když by to bylo ve fázi, že by se neměla z čeho těšit a jenom tupě přežívala, asi bych to také začala zvažovat. Dokud je "uvnitř" a zlepšuje se, nemám důvod nevěřit, že to nějak překoná

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2012 11:20
- Nahlásit

Sheldonie
Jestli nepije, tak jí dávej pít injekční stříkačkou (bez jehly).

Dáška
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2012 12:16
- Nahlásit

Sheldonie
Vy jste nějak cvičili pejska po mrtvičce? Nebo dělali nějaké masáže?
Ne, cvičit jako rehabka, to ne. Ale začali jsme co nejdřív to šlo procvičovat povely, co uměla předtím, i učit se nové věci, sem si říkala, ať z ní není dementík ona reagovala, bavilo ji to, navíc to bylo, jakoby se nic nedělo, z čehož sem měla dobrý pocit já
Já jsem v té době byla taky v šoku, vůbec jsem nevěděla, co dělat, vet nasadil prášky, řekl, ať doma zatáhnem a je v klidu, upozornil, že se nemusí dožít rána a poslal nás dom. Bohužel tehdá na netu nic nebylo, naštěstí to Molďa zvládla sama. Brečet sem chodila do koupelny, ať mě nevidí.
Pozdravuj moc doma a dej za Molince pusu na čumák
Vyřízeno, posíláme taky a myslíme na vás

Sheldonie
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2012 12:47
- Nahlásit

Vlčáčková

Už se snaží sem tam z misky, ze stříkačky se jí moc nechce, ale taky pije, ale "podvádím" a co nevypije dolévám do konzervy - než se dostane k masu má v sobě před deci vody jen to lupne

Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2012 13:32 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Sheldonie

Jěště malá rada - v tomhle období je zejména třeba hodně hlídat a zajišťovat klid a optimální tepelné a světelné podmínky, i když se fenečka hodně zlepšuje.
Ta mrcha mrtvice totiž ráda útočí v sériích...
Velké změny počasí a lítání tlaku jsou docela blbý...

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2012 13:46
- Nahlásit

Sheldonie
optimální tepelné a světelné podmínky
jj já jsem tu zatahovala žaluzie a byly jsme trošku v přítmí. Tím tu byl i trošku chlad a tak jsem na pejska dávala ručník, aby by mu nebyla zima.
To vím i od táty, že si zalézal do tmava a nechtěl být v přílišném teple.

Sheldonie
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2012 13:55
- Nahlásit

jojo, to jsem si i myslela, když jsem viděla reakce na sluníčko, mám dva pokoje, v jednom je tmavo a tepleji, ve druhém světlo a chladněji, tak mi tu cestuje jak se jí to zrovna hodí na chodbu, kde je tma a chlad ani nešla

bohužel se změnou počasí nic nenadělám, vídíte jak je venku, jednou 30° podruhé 15°, to je na prd...

Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2012 15:10 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Sheldonie
na chodbu, kde je tma a chlad ani nešla

Já musím např. Toničku docela hlídat, aby v zimě nestrkala hlavu blízko ke kamnům a v létě se neválela na poledním slunci.

Miluje teplo, jenže velkej žár a ostré světlo (stejně jako velkej mráz) může způsobit další atak mrtvice... Takže na její instinkt se moc spolehnout nemůžu.

Sheldonie
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2012 08:36
- Nahlásit

Vlčáčková
Dáška

Moc děkuji za všechny odpovědi!
Moje psice se zlepšuje hodinu od hodiny, každý den je o kousek dál :-D

Hlavně Vám děkuji za psychickou podporu!

Už chodí rovně, sama se dojde najíst i napít, očičko je sice téměř slepé, ale i to zvládá bravurně! Trošku máme problém venku, kolikrát se jí chce jen vyvenčit a nechce se jí chodit, ale to není jen po mrtvičce, prostě je už dáma v letech

Ještě jednou děkuji za všechny odpovědi!

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2012 09:12
- Nahlásit

Sheldonie
Určitě bude ještě líp.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání