Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / neurologické postižení končetin
Autor Zpráva
Muko
Člen
# Zasláno: 17 Led 2012 00:47
- Nahlásit

Dobrý den.
Máme 9 letou fenku NO. V poslední době tak 2měsíce začala mít problém se zadníma nožičkama. Nejdříve škrtala při chůzi drápkama a dnes už jí zadní nožičky skoro neunesou a zadek jí přepadává a nožičky se jí rozjíždí. Vet. nám řekl že to je neurologické od páteře že jí vypovídají nervy nebo tak něco a že už se to bude jen horšit. Což má pravdu.
Chtěl bych se zeptat jestli někdo neví o nějakém léku nebo preparátu, který by jí nějak pomohl s tímto postižením prodloužit mobilitu. Přemýšlel jsem už i o invalidním vozíčku ale problém je že přístup do domu je po schodech a do bytu je také schodiště. A ona je zvyklá na pobyt doma s námi.
Děkuji za každou pomoc. Mirek

worick
Člen
# Zasláno: 17 Led 2012 08:24
- Nahlásit

Muko
je mi to líto, máme to u 16letého špice stejně, už asi rok. Na něm je ale i vidět, že už chřadne a dlouho s náma nebude Na pomoc při chůzi jsme mu koupili rehabilitační postroj http://petshop.vetcentrum.cz/cz/zbozi/311_0/-ortop edicke-pomucky?page=3 - stejně jako u vás není možné použít vozík, u veta dostal injekce B12, vitamín C a doporučené podávání B-komplexu. Nic jiného se u starého psa už asi dělat nedá....

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 17 Led 2012 08:51
- Nahlásit

Muko

Dobrý den,

velmi podobné příznaky se projevovaly, resp. nárazově projevují u mého psa (17 let). Přesnější diagnózu neznám, protože v jeho věku stejně nepřichází v úvahu jiná léčba než medikamenty a ty se v tomto případě u různých diagnoz neliší...

Zatím nám hodně pomáhá tento postup:
http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_10415_3.html#1

Jěště mám doma pro jistotu i SOLU-MEDROL (kortikosteroid, který se podává injekčně) - pomohla mu v roce 2010 1 injekce, když se nepostavil na zadní. Od té doby jsme se obešli bez něj, klepu na všechno, co nehoří...

Držím palce...

Papi
Člen
# Zasláno: 17 Led 2012 14:55
- Nahlásit

Zdravím,
současně zažívám něco podobného,ale u nás veterinář zjistil srůsty na páteři,které bohužel prorůstají do páteřního kanálku a stav se zhoršuje,hlavně když se ochladí. První začal tahat za sebou zadní nohy a dneska už kulhá i na přední.Chodíme na obstřiky,ale nějak výrazně nepomáhají ,bohužel mi bylo vetem sděleno,že lepší už to nebude a mám se připravit na nejhorší,kdy už se nepostaví a začne kálet pod sebe a to má teprve 5let....je to smutné moc smutné....jsem z toho v pr.eli.

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 17 Led 2012 15:35
- Nahlásit

Prosím tě jak to homeopatikum dávkuješ? Mám 9ti letého psa s částečnou zhoršující se parézou zadních končetin. Bohužel to má buď od plotýnky nebo od srůstů... ale stejně bych to chtěla vyzkoušet. Má 50 kg. A dá se to koupit normálně v lékárně?

Člen
# Zasláno: 17 Led 2012 16:46 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

WhiteWolf

Můj pes má cca 25 kg - 3 kuličky Caustica-9 (9 je potence). Takže bych dávala 6 kuliček.

Prodává se volně, cca 90 kuliček stojí necelou stovku. Nedávám ho pořád. Cca měsíc - pak 2 měsíce pauza - atd...

Kuliček by se neměla dotknout lidská ruka. Dělám to tak, že odsypu kuličky do uzávěru a nasypu do tlamy. Nebo se dají rozpustit v malém množství čisté vody a natáhnout stříkačkou, která se používá jen k těmto účelům.
Causticum podávat cca hodinu po nebo před jídlem nebo podáním jiných léků.

http://vilcakul.extra.hu/modules.php?name=Content& pa=showpage&pid=46

Takhle vypadá tuba:

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 17 Led 2012 16:55
- Nahlásit

Mockrát děkuji! A v lékárně tedy řeknu Causticum 9 ? A předpokládám 6 kuliček 1x denně.

solanka
Člen
# Zasláno: 17 Led 2012 21:29
- Nahlásit

Muko
Pokud byste přece jen uvažovali o vozíčku / třeba alespoň na ven / můžu nabídnout po něm. ovčákovi sousedky, bohužel si ho vůbec neužil - na zimu bylo moc sněhu a jara už se nedožil.

Člen
# Zasláno: 17 Led 2012 22:40
- Nahlásit

WhiteWolf
A v lékárně tedy řeknu Causticum 9 ? A předpokládám 6 kuliček 1x denně.

jj

Muko
Člen
# Zasláno: 18 Led 2012 01:54
- Nahlásit

Zdravím všechny a děkuji za rady i jen za příklady. Skusím co zabere pokud to může ještě zabrat a dám vědět jak to vypadá.
Poslední týden máme problém Bekinu dostat jen ven po schodech na venčení. Jak se jí ty nožičky rozjíždí tak má ze schodů strach. Na náledí jí nožky ujely a ona si natáhla sval i na přední tlapce takže má problém dvojí. A když má sejít za schodů tak se celá roztřese. Neveselý pohled. Tak snad něco zabere. Díky všem. Mirek

Muko
Člen
# Zasláno: 18 Led 2012 01:57
- Nahlásit

solanka
Díky moc ,ale chcem bojovat . A s vozíkem je to jako s kočárkem v domě před porodem. Jestli mi rozumíte. Ale dík.
Mirek

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 18 Led 2012 10:38
- Nahlásit

Muko
Držím pěsti!

Člen
# Zasláno: 18 Led 2012 10:38 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Muko
Poslední týden máme problém Bekinu dostat jen ven po schodech na venčení. Jak se jí ty nožičky rozjíždí tak má ze schodů strach

Dobrý den, v takových situacích by mohl pomoci rehabilitační postroj, jak už sem psala Worick.

Mimo postroje na zadní nohy,

je možné pořídit i celotělový

nebo podpůrné kšíry.

Muko
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2012 18:45
- Nahlásit

solanka
Dobrý den.
Tady na foru jste mi nabízel vozíček po NO.
Je to ještě aktuelní? Pokud ano, kolik by byla cena a pokud by šlo zaslat nějaké fotky. U nás se to horší . Tak bych chtěl skusit tohle aby měla Bekina aspoň nějaký pohyb. Ale nevím s váhou a velikostí protože jinde uvádíte že to je po drobném N0. A Bekina má 40 - 45 Kg. Když tak dejte vědět na muk.o@seznam.cz
Děkuji Mirek.

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2012 21:43
- Nahlásit

Muko
Je mi moc líto, že se to u Vás horší U nás se to naopak zlepšilo, teď jak je tepleji a hlavně není náledí. Pes více chodí a nechávám ho běhat po zahradě, takže nožky víc procvičuje. Veterinář nám také ukázal, jak můžeme nožičky procvičovat, aby neochabovaly svaly, ale popravdě tomu teď moc nedávám, jak víc běhá. V zimě se pes venčil už jen s podporou rehabilitačního postroje a i když pouze stál, měl problém s koordinací a zadek mu třeba začal padat na stranu. Neudržel se na nohou, když kakal apod. Ted je mnohem lepší, ale musím to zaklepat, ťuk, ťuk. Zase běhá sám, hraje si s mladým psem a starého otravuje, má roupy ))
Držím vám palce!

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2012 22:30
- Nahlásit

WhiteWolf
Šlo by nějak ty cviky na posilování popsat sem?

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2012 09:46
- Nahlásit

Vlčáčková
Pokusím se. Jedná se o zadní nohy.
1) Chytíte psa jednou rukou nad packou a druhou rukou ohybáte pouze pacičku dopředu a dozadu co to jde (zas neulomit!). Prý často těmto pejskům packy jakoby tuhnou, jak nepřirozeně chodí, tak asi aby si protahovali šlachy. Můj pes při tomto cvičení leží na boku.

2) Pes opět leží na boku, chytnete mu nohu zase jakoby nad packou a tentokrát celou nohou psa cvičíte. Nohu přitlačit úplně k tělu, tlačíte jakoby trošku směrem dopředu, ohne se v koleni a co to jde nejblíže k tělu. Pak natáhnout co to jde a pak nataženou nohu psa tahnout směrem dozadu (jako když si pes protahuje zadní nohy, tak přesně tímto směrem).

3) Chytíte špičku packy psa a taháte ho za ni, psovi je to nepříjemné a vyvíjí protitah opačným směrem (chce se vyprostit z vaší ruky). Ale třeba na mého psa toto vůbec nefunguje. Je naučen na manipulaci a nějaké tahání za nohu mu je ukradené, když to dělám já. Když mi to na něm ukazoval veterinář, tak to se mu nelíbilo a pěkně s ním spolupracoval Pes v tomto případě zase leží na boku.

4) Pes stojí, vy si stoupnete/kleknete za něj, zezadu dopředu mu rukou obejmete kolena a zezhora dlaní druhé ruky zatlačíte na oblast pánve (asi v místě čísla 14 a 15 http://cs.wikipedia.org/wiki/Anatomie_psa_dom%C3%A 1c%C3%ADho ) . Kolena držíte, aby pes nepokrčoval nohy v kolenou, ale aby zatínal svaly a pérovalo to jakoby v packách. Zatlačíte a hned povolíte, několikrát zopakovat.

Můj pes má navíc nemocné koleno, nemá tam vazy ani menisky, takže s touto nohou některé cviky mohu dělat jen omezeně. Chce to každému pejskovi cvičení přizpůsobit.
Nejlepší by asi bylo, kdyby vám to nějaký veterinář-ortoped ukázal. Nám říkal, že máme cvičit co nejčastěji, klidně každou hodinu chviličku.
A hlavně že má hodně plavat.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2012 09:49
- Nahlásit

Napadlo mě, jestli to nebolí v krajních mezích pohybu. Nebo třeba jestli přitom nebolí páteř, bříško...

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2012 12:44
- Nahlásit

Vlčáčková
Já se ptala konkrétně na to tlačení dlaní na křížovou oblast. Bála jsem se, že mu s páteří něco udělám a bylo mi řečeno, že když je to v tak velké oblasti jako je dlaň, nic mu neudělám.

Samozřejmě veškeré cvičení opatrně s ohledem na každého jedince. Já mám psa docela starého, takže to cvičení nedělám "nadoraz". Třeba to cvičení 1) jak jsem popisovala jen s pacičkou mu vůbec nevadí i když mu to opravdu hodně protahuji. Cvičení 2) zase nadoraz právě nedělám, protože už má staré kosti

A hlavně když vidím, že třeba opravdu nemá náladu, šklebí se při tom na mě, přestanu a ten den mu dám pokoj.

Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2012 14:01
- Nahlásit

WhiteWolf

Hipík má srůsty na páteři u ocasu. V jeho věku (17) se s tím už nedá nic moc dělat.

Vetka mi doporučila mimo jiné i jemné, pomalé masáže, které začínají na tlapkách zadních nohou, pak masírovat nohy směrem vzhůru, a dále masírovat oblasti vzdálené zleva i zprava cca 1 cm od páteře. Postupovat od kořene ocasu ke krku.

Stimulují se tak nervová zakončení...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání