| Autor |
Zpráva |
misimas
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 19:48
- Nahlásit
Prosím o zkušenosti, názory.
Mám dvouletého psa AD, před měsícem mu diagnostikoval vet DKK 2,2 (a to jsme před rokem měli krásné 0,0), pesan se mi zhoršuje dostali jsme už i léky na bolest (plus bereme kloubní výživu Aptoflex dlouhodobě), protože hodně kulhá, špatně se zvedá. Vet navrhuje totální endoprotézu, máte s ní zkušenost?
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 20:10
- Nahlásit
misimas
já nemám zkušenost s totálkou, ale máme domaDKK 3/3. Fence bude osm let a má ji od malička v tomto stavu 3/3. Vet mi řekl, že až to bude špatný, že lze buď endoprotézu anebo odoperovat kloub a nechat bez kloubu, že svaly tu nohu podrží, ale je v tom druhým případě předpoklad, že pes je dobře osvalený. Sdělil mi, že endoprtotéza ssebou nese riziko, že se může v tom místě kost vylomit a že pak je to velkej průšvih.
Ale čučím, že za jedinej rok se zhoršilo o dva stupně, přijde mi, že buď první nebo druhý výsledek by mohl být zkreslenej, ale nejsem odborník... Jinak já jsem až teď nedávno začala dávat Alavis a po něm fenka zase běhá a zvedá se jak dřív. Dala jsem jej, protože se poslední dobou také hůž zvedala.
|
misimas
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 20:27 - Změnil/a: misimas
- Nahlásit
Bohužel oba výsledky jsou správné, jen ještě doplním, že za poslední rok jsme prodělali operace obou kolen - přetržený přední kolenní vaz, je totiž torpédo (jednou to bylo při aportu a po druhý mu pod nosem vystartoval zajíc) pesan vždy celkově zhubnul (i přes podstrojování) plus ztráta svaloviny na operované noze, teď když jsem ho dala do kupy zas dysplazka. Endoprotézy se právě bojím - rizik a toho půl roku rekonvalescence ale než aby měl pořád bolesti, tak zkuším všechno. Půjdem teď zas na kontrolu, proberu s vetem Alavis,
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 20:31
- Nahlásit
misimas
tak zkus prokonzultovat tu variantu odstranění kloubu, nevím odkud jsi, jestli je vet odborník na ortopedii, s tímhle bych se šla ptát k ortopedovi, mně bylo řečeno, že bez kloubu je lepší řešení než s endoprotézou, ale to je asi o názoru veta. Rozhodně bych hledala všechna pro a proti a pak se rozhodovala. A nehledě k tomu, že pro každý případ je asi vhodné jiné řešení. Tady rozhodně dostaneš názory a zkušenosti, to je dobrý, ale tvůj konkrétní případ musíš stejně konzultovat s tím, kdo zná a vidí psa a zná to dopodrobna.
|
misimas
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 20:56 - Změnil/a: misimas
- Nahlásit
Jsme z Prahy, právě scháním všechna pro a proti, ale tím že jsme velký a těžký je míň možností, náš vet je naštěstí ortopéd, ale ještě chci kontaktovat alespoň jednoho. Abych měla kontrolní RTG a i jiný názor, a zatím se pokusím aby ještě víc osvalil a budem doufat
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 21:04
- Nahlásit
misimas
a on ti o té variantě toho odstranění bez náhrady neřekl? Třeba to u vás nejde použít, tato metoda. Ale když je vet zrovna ortopéd tak určitě ví, co doporučit zrovna tvému psíkovi. Jinak i v granulích od Hill´s je řada na přímo na klouby, to taky moc pomáhá těm kloubům, to vím nejenom od sebe, ale i od jiných chovatelů.
|
misimas
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 21:36
- Nahlásit
o odstranění mi neřekl, to asi ví, jak pořád pátrám jak mu pomoci, tak na něco narazím a mám radost že jsem našla řešení, dojdu k vetovi a zeptát se ho na názor a on mi pak vysvětluje proč to nejde a jsme tam kde jsme byli, máme teď 50kg, už jsme relativně dohnali to zhubnutí,i zadek jsme docela osvalili (ale ještě to není ono) mám k němu důvěru, chodím k němu už s druhým psem a on sám chová briardy, což nejsou zrovna drobečci. ale půjdem ještě i k jinému, víc hlav víc ví. Krmili jsme royalem pro giganty, taky má v sobě výživu na klouby, ale teď jsme v rámci nabírání svaloviny na Orijenu (byl moc hubený a nedařilo se přibrat,ta druhá operace nám dala zabrat) Děkuju za tipy, to že tvojí fence bude osm, má 3/3 a běhá a zvedá se dobře, mi dává naději že to taky zvládnem. Jen ještě otázka, klapou ji kyčle? (jak naráží kloub v jamce) Jackovi totiž "klapou" kyčle i při klidné chůzi na vodítku.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 21:45
- Nahlásit
misimas
no my máme taky cca 45 kg - bílý švýcarský ovčák tak kvůli váze to asi nebude že by třeba tvůj pesan neunesl to bez kloubu, jinak nevšimla jsem si, že by jí klouby klapaly, jen vizuelně když jde, tak kroutí víc zadkem, ale lítá jak šus. Chudina Jack, mladej a tolik trablí, tak ještě že má tak hodnou paničku a že mu vždycky pomůže s nožkama. Zkus se zeptat na ten Alavis, třeba ti nepomůže ale nám teda výrazně pomáhá.
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 21:45
- Nahlásit
misimas
Jinak já jsem až teď nedávno začala dávat Alavis a po něm fenka zase běhá a zvedá se jak dřív.
Páč je tam MSM což je vod bolesti takže se sice nic moc nezlepší ale už jí to nebolí.Odoperování kloubu bez náhrady se dělá malím lehkým psům např jokšír ti bez něj samy sebe unesou.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 21:50
- Nahlásit
danajasa
aha, to jsem nevěděla s tím Alavisem, no hlavně že se dostavila úleva. Akorát je mi divný, že mi vet právě na naši váhu a velikost poradil to bez náhrady, a to je podle mě taky dobrej, žádnej co očkuje králíky na dědině.
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 21:55
- Nahlásit
Eninka
Akorát je mi divný, že mi vet právě na naši váhu a velikost poradil to bez náhrady, a
Jestli nazdál,že pes sám sebe unese tak proč né.V tomle zas až se nevyznám,ale vím že známá veter.říkala právě že se to dělá jen u malech psů
|
misimas
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 22:10 - Změnil/a: misimas
- Nahlásit
v aptoflexu je taky MSM - jsem se byla honem podívat, no já díky tomu klapání začla mít podezření na DKK a mazali jsme na rengen, v té době ještě kulhal po operaci kolene. Jack by nejradši taky lítal (když vidí balonek tak zapomíná na okolní svět i na bolest, ale teď máme všechny schovaný) je to hrozný zvuk
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 22:16
- Nahlásit
misimas
chudina- fakt - že nemůže lítat, jak by chtěl, ale vy to určitě vyřešíte a pak bude zase vesele prohánět balónky i paničku
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 22:46
- Nahlásit
misimas
Eninka
Jack by nejradši taky lítal
že nemůže lítat, jak by chtěl,
Holt musíte sehnat čikovnýho truhláře at vám něco takovýho vysoustruží tady máte mustr http://www.spokojenypes.cz/inteligentni-hry-pro-ps y/
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 22:53
- Nahlásit
danajasa
tak to je dost dobrý, vůbec jsem netušila, že něco takovýho existuje, asi pořídím pro dlouhé zimní večery, přece jenom člověče nezlob se se mnou psice hrát nechtějí
|
misimas
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 22:57 - Změnil/a: misimas
- Nahlásit
danajasa
no nevím jestli by to vydrželo, Jack všechny hračky zvládá během chvilky zničit, jeho zubům skoro nic neodolá
osvědčil se nám:
http://www.spokojenypes.cz/dentafun-na-cisteni-zou bku/dentafun-mic-s-matou-7cm-trixie?id=14050
dřevo nevydrží, v devastačním období to odnesl stůl a židle
a tenisák po 5 minutách žvýkání je na kusy ještě že kamarádi hrají tenis, aspoň nás zásobujou
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 22:59
- Nahlásit
misimas
Proto píši čikovnýho truhláře páč z bukovýho dřeva a betelnější to musí udělat a snad to výjde i levněj
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 23:00
- Nahlásit
misimas
já jsem v devastačním období, kdy byly okousávány nohy od stolu, dveře včetně futer a pod. nanosila dom a na zahradu polena ze dřeva a taky
|
misimas
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 23:06
- Nahlásit
Eninka
Jo Jo ty sem nosit nemusela, Jack si je nosil sám jen jsem ho musela krotit, někdy to byly celý větve , nejhoší je že když mu zakazuju balonek, tak mi začne přinášet kameny, abych mu je házela. takže máme všude na vyvýšených místech hromádky kamenů, Jack totiž mi přinese kámen , já ho zabavím a schovám na vyvýšené místo.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 23:11
- Nahlásit
misimas
zabavím a schovám na vyvýšené místo
tak takhle mám na vyvýšených místech doma všechny bačkory a boty, jinak chodím bosa. Když sem někdo dojde, musí si myslet že jsem blázen, proč to není na zemi, ale od metru nahoru. A to moje borderka má ještě jednu blbou zábavu v oblibě, loví na zahradě ptáky, hlavně ptáčata a už i potkána dotáhla a roznáší mi to po obýváku a nejradě to tahá do postele, prostě to tam valí naskládat a já mám pak infarkt, když je ráno z domu pustím na zahradu a zdřímnu, pak se vzbudím, šmátrám, co to vedle mě leží a on rozkousanej pták
|
misimas
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 23:11
- Nahlásit
danajasa
máme doma ještě kus dubovýho polene, a je ohlodaný jak od bobra potřebovali by jsme spíč nějakou takovouhle hračku ven na prochajdy, doma je v klidu, nejspokojenější rozvalený na gauči
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 23:14
- Nahlásit
misimas
Jack všechny hračky zvládá během chvilky zničit, jeho zubům skoro nic neodolá
My máme takový plnící balonek a pes po dvceti min.když nic nepadalo se příšerně rozčílil byl nepříčetnej a nakonec mi tu uslintanou oválenou vším olepenou věc už jen cpal do klína at mu to dopr..vyndám než ho trefí šlak http://www.dobre-krmeni.cz/mic-labyrint-s-otvorem- na-pamlsky/
|
misimas
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 23:18
- Nahlásit
Eninka
no boty mám schovaný doteď, jinak už začínám věci vracet na místo, měla jsem je výš, když si stoupne na zadní tak mi kouká do očí a o lovení ani nemluvit od holubů až po srny a motorky, by nejradši by lovil všechno. Pokud je na vodítku nebo zvíře vyběhnu (vylítne) tak 5 metrů od nás je to v pohodě, ale jinak je zle. Nejhořší jsou ježci, ty neutíkaj a Jackovi nevadí, že píchají a u nás jich chodí hodně, takže do těch lokalit můžeme jen do určité hodiny, pak tam chodí ježci
|
misimas
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 23:26
- Nahlásit
Eninka
jinak devastační období bylo zajímavé, doma plno psích hraček, ale Jack našel zalíbení v kabelech, takže mám nastavené všechny kabely od televize atd. včetně prodlužovačky, vždy ráno pak nastal rituál, nacpat hračky pamlskama, schovat vše co se dá, včetně kabelů, ještě že skřínky nachal být, teď už se tomu směju, ale tehdy jsem měla málem infarkt, naštěstí byl šikovnej a nejdřív si vše vytáhl ze zásuvky a pak teprve rozkousal.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 23:34
- Nahlásit
danajasa
olepenou věc už jen cpal do klína at mu to dopr..vyndám než ho trefí šlak
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 23:38
- Nahlásit
misimas
Nejhořší jsou ježci, ty neutíkaj a Jackovi nevadí, že píchají
moje Eninka - australský ovčák v noci na zahradě ježky kousala do zad, chudáci, ale jen tak štípala, ty ostatní dvě na ně jen štěkaly. Já jsem ježky každej večer vynášela kus za zahradu a oni se ti šašci pokaždé hned vrátili zpátky, asi je to bavilo. Letos tady nejsou, tak mám klid. Borderka zase kousala zásadně nabíječky k telefonu. Vylezla kamkoliv, jen aby se jich zmocnila a udělala z nich sto kusů,. ale jen ty nabíječky, ostatní kabely - nezájem.
|
duli
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 23:49
- Nahlásit
Sousedi nechali delat resekci kycelniho kloubu cane corso tusim v 7 letech a pri chozeni vubec nekulha....
Jinak hracky od kongu nam vydrzeli nejvic....mame je vlastne dodnes (cca 7let)
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2011 23:54
- Nahlásit
http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_8976_0.html
tady je na toto téma taky diskuse, tak si ji misimas
pročti...
|
andulicka
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2011 06:40
- Nahlásit
k té DKK - já by jsem se zaměřila hlavně na kolena - pokud se pes těžko zvedá atd. po operaci LCC je to normální i 2-3 roky ne li víc (a kolena už nikdy nebudou to co bývali)...takže s totálkou by jsem váhala - nechce na Vás jen někdo vydělat?
|
andulicka
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2011 06:43
- Nahlásit
jo ještě jde u dkk resekovat nerv, operace za pár tisíc a psa pak nic nebolí dělají ti ve Zlíně...
|