Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Operace kyčelního kloubu
Autor Zpráva
Atika
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 13:50
- Nahlásit

Ahoj, chtěla bych požádat o osobní zkušenost s chirurgickým řešením pokročilé artrozy kyčelního koubu, protože o tom bohužel musím přemýšlet u svého 11 letého pejsy. Má bolesti zejména při uléhání a v klidu, při pohybu vypadá spokojeně, bolest nedává najevo (kromě chůze do schodů). Při RTG bylo zjištěno staré neléčené vykloubení kyčelního kloubu, ve kterém je nyní již velmi pokročilá artroza (pejsa je z útulku). Jde mi o zbavení psíka bolestí a proto bych ráda slyšela nějaké zkušenosti o zákrocích -resekce kloubní hlavice a denervace kloubního pouzdra. Nemáte někdo psíka po některém z těchto zákroků? Info dostupné na netu jsem vcelku pročetla, spíš by mě zajímaly zkušenosti někoho, kdo to má za sebou.Léčba léky příliš nezabírá a špatně se mi kouká na to, jak si psík nemůže pořádně odpočinout. Ale zase na procházkách je veselý, rád si pobíhá, dobře baští a je v celkem dobrém zdravotním stavu. Díky.

jana33
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 13:59
- Nahlásit

Atika
A jak je pes velký?
Upřímně,pokud je pesovi 11 a má před sebou rok dva života,tak bych mu půl roku zákrokem a rehabilitací neubírala. Zvlášť pokud se dobře pohybuje a má problémy jen ve fázi přechodu z klidu do pohybu. Volila bych silnější analgetika ( někdy to chvíli trvá než se podaří najít ty pravé,které zaberou) a taky bych se pokusila zjistit,zda se pesanovi neuleví teplem - pak je na místě třeba elektrická dečka.
Pro takhle starého pesana je operace vždycky riziko, i po úspěšném zákroku mohou nestat komplikace,které psovi způsobí bolesti a trápení a je prostě na zvážení,zda to za to stojí. Nehledě na to,že by se vám to nemuselo vyplatit i ve smyslu toho,že až bude po operaci může zatěžovat jinou nohu víc nebo špatně a najednou můžete zjistit,že má v hajzlu i původně zdravý kloub. V tomhle věku už jsou klouby,vazy a šlachy i zdravého kloubu opotřebené a nadměrnou zátěž nemusí vydržet.
Snad jedině pokud by šlo o psa opravdu miniplemínka,zvažovala bych

Atika
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 14:44
- Nahlásit

Má 17,5 kg a je to voříšek. Zkoušeli jsme nesteroidní antirevmatika (víc druhů) na ty téměř nereaguje, takže teď je na prednisonu, ale výsledek taky nic moc. Samo že dostává navíc větší dávky kloubní výživy a alavisu single (trvale). Kdyby měl problémy jen se vstáváním, tak by to šlo, jenže on má naopak bolesti když si lehá a v klidu, takže občas trvá i hodinu než se vůbec usalaší a usne, pořád vyskakuje a zkouší to furt dokola. Je v podstatě schopen usnout jen nataženej na levém boku. Přes den se snaží si moc nelehat, spíš pobíhá. Ostatní naši psi prochrápou celé hodiny a on nemůže. Je v bytě a všude po koberci máme ještě podložky právě kvůli němu, takže teplo má. Jinak je na tom zdravotně celkem dobře, může mít před sebou ještě pár let života, ale takhle s trvalou bolestí ...., no nic moc představa. Ale vůbec nejsem rozhodnutá, právě proto se snažím posbírat nějaké osobní zkušenosti o náročnosti těchhle dvou zákroků.

Atika
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 14:50
- Nahlásit

Jinak ještě tu nadměrnou zátěž má zdravý kloub spíš právě teď, protože ten bolavý maximálně odlehčuje, svaly už má dost atrofované. Když stojí tak je celý nachýlený vlevo, o tu bolavou nohu se jen zlehka opírá.

jana33
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 14:55
- Nahlásit

Atika
Hmm,tak to je blbý. A co doporučil vet? Každopádně bych si nechala porovnání alespoň od dvou,tří ortopedů. Upřímně o denervaci jsem četla,ale neslyšela nikdy,že by jí v Čechách dělali. U mladšího psa je to podle mě kravina,ale u tohoto konkrétního by to možná bylo lepší,přece jen to bude menší zákrok. Resekce je poměrně standardní zákrok, ale je to na dlouho. Jedna noha,cca po měsíci druhá noha, pak dlouhodobější rehabilitace. A zvlášť jestli má atrofované svaly,chtělo by to rehabilitovat ve vodě,což teď na zimu jaksi nejde (leda platit nehorázný prachy za bazén).
Možná by taky stálo za pokus zkusit homeopatika.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 15:08 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit

jana33
. Upřímně o denervaci jsem četla,ale neslyšela nikdy,že by jí v Čechách dělali
mě jí nabízeli v Praze 6 na animalclinic na Bílý hoře(maj tam asi i ten bazén už v provozu),ale v mým případě jim šlo spíš vo prachy,čubě byl asi rok a v 18 měsících kulhat přestala.
http://www.animalclinic.cz/

jana33
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 15:17
- Nahlásit

davidkova renata
Hm to je hnus
Hlavně podle mě u mladýho psa nic neřeší,jen si ty klouby zdevastuje o hodně dřív než kdyby se šetřil a resekce ho stejně nemine. A může si poškodit ještě nějaký úpony nebo šlachy,když má ty klouby hodně volné,protože jde prostě za mez,když ho to nebolí.

Miju
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 15:31
- Nahlásit

Atika
resekce lze provádět jen u psů do 10kg

Miju
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 15:32
- Nahlásit

pardon, do 15 kg

jana33
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 15:41
- Nahlásit

Miju
Bejvávalo,dnes se resekce dělají běžně labradorům,rotvíkům atd

Miju
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 15:50
- Nahlásit

jana33
to mi rekli na klinice VFU Brno... tak to je supr

jana33
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 16:01
- Nahlásit

Miju
Dřív se to tvrdilo. Cca před 4-5 lety začali dělat resekce i velkým plemenům. Pesani na tom v pohodě běhají,ale samozřejmě je otázka,zda je to udrží celý život. Ale to se ukáže dejme tomu za dalších 4,5 let až budou staří. Momentálně se u velkých plemen doporučuje počkat dokud pesan nemá velké bolesti a resekci udělat až pak. Prostě pro sichr se to snažit oddálit,protože podle všeho těch 5 let minimálně velkého psa "klouby" po resekci unesou. Takže pokud jde velký pes pod kudlu v 6 letech,je velký předpoklad,že až do smrti bude v pohodě běhat

Atika
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 16:08
- Nahlásit

Právě o resekci je toho na netu docela dost, ale chybí tam ty osobní zkušenosti (jak vypadá rehabilitace, jak dlouho trvá, plavání u nás vcelku nepadá v úvahu, když si Bazík namočí ťapky ke kotníkům, tak je to nadlidský výkon i v létě - je neplavec a k vodě se chodí jen napít). O denervaci je toho i na netu málo, snad to mají dělat i ve Stodůlkách - MVDr. Duchek, prý je dobrý. Právě mi přijde, že je ro asi méně invazivní kratší operace, ale jak říkám je to jen představa. A taky nevím, jestli to nemůže nějak ovlivnit i ty ostatní nervy v zádi, aby pak netrpěl inkontinencí nebo neudržel stolici. Je moc čistotnej, z toho by byl na palici. Když se mu někdy stane nehoda, je moc nešťastnej. Co jsem vyčetla, tak je to přerušení nervů kolem kloubu, neřeší zničený kloub, ale pejsa přestane cítit bolest, může nohu zase zatížit a tím případně zase trochu nasvalit. Ale nevím cenu ani žádné podrobnosti.

jana33
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 16:17
- Nahlásit

Atika
Jj ta denervace je o přerušení nervů. Právě proto říkám,že dělat to mladýmu psovi je blbost,ale u vás by to možná nebylo od věci. Každopádně nejlepší bude se k Duchkovi objednat. My k němu taky chodíme,ale o denervaci jsme s ním nikdy nemluvili.
Já mám kamarádku,která má kokra po oboustranné resekci, dělalo se to nadvakrát po měsíci,následná rehabilitace a vše okolo než pesana mohli pustit,byl cca půl rok. Pesan je v pohodě,lítá, jen po větší námaze občas zakulhá.

Atika
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 16:21
- Nahlásit

A jak ta rehabilitace probíhá? U nás padá v úvahu jen ten jeden kloub. A nevíš jaká byla cena a kde to dělali? Dík.

Atika
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 16:22
- Nahlásit

Jinak jsme z Plzně, ne že by to byla nějaká dálka, ale napřed bych o tom něco chtěla vědět než tam pejsu potáhnu.

Dines
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 16:25
- Nahlásit

Taky se přikláním k názoru, že u mladýho psa je většina zákroků zbytečná - nás posílali na atroskopii, pes měl kloub v 9 měsících s artrózou 13letýho psa....
No a my sme se zcela sobecky vykašlali na vyhazování 30tisíc z okna (nikdo nám neřekl, že to psovi opravdu pomůže), vykašlali sme se i na doporučení veta -šetřit psa, nejlépe nepouštět z vodítka, neskákat, neběhat,....
Jen jsme nakoupili obyčejná chondra a dali psékovi absolutní volnost ..... po 14 měsících kulhání (a cca po dvou měsících absolutní anarchie kdy několikrát na packu nemohl bolestí ani došlápnout) pes najednou "zázračně" přestal pajdat a už 6 měsíců bez jakéhokoli omezení a medikace lítá jak blbej a zdravej - nedělám si iluze že to bude napořád, ale jsem přesvědčená že artroskopie by nevyřešila vůbec nic

Atika
U tebe je to jiné, a je mi pséka líto, a je to jen a jen na tobě jak se to rozhodneš řešit - Rimadyl jste zkoušeli? - te nám zabral vždycky...

jana33
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 16:30
- Nahlásit

Atika
Oni dost plavali,ale jinak většina rehabky jsou speciální cviky,které by ti měli ukázat na kontrole po operaci. Přímo jim to dělal Musil z Českého Brodu,je prý výborný,já můžu i doporučit toho Duchka. Cenu už si nepamatuju a je to taky nějaký rok zpátky,takže to může už být jinak.
Hele stejně jestli se chceš dobře rozhodnout,chce to alespoň ke dvoum ortopedům zajet,abys slyšela nezávislé názory.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 20:08
- Nahlásit

Atika
ještě jsem slyšela docela dobrý reference na MVDR.Skalu
http://www.veterina-online.cz/veterinarni-klinika- na-hradku/
sice je to taky až v Praze,ale dle zkušeností jiných se nesnaží tahat z lidí jen prachy a prej to vypadá,že má ty zvířata snad i fakt rád..

Atika
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 21:15
- Nahlásit

Díky za kontakty, rimadyl jsme zkoušeli už dřív když měl potíže s krční páteří a vůbec nezabral. Tenkrát mu úžasně zabral ten prednison, musel ho mít pár měsíců. Mám z něj vítr, vím že je to svinstvo, ale tenkrát fakt řval bolestí a nespal 2 dny, protože krk nedovolil si lehnout a prednison mu zabral hodinu po podání. Bylo to jako zázrak a pejsa prospal celý další den. Někdy člověk musí volit ze dvou zel to menší. Jenže tentokrát výsledek nic moc a já bych mu nerada ničila játra a on měl stejně bolest. Mám strach ze zimy, to se všechny tyhle problémy s klouby většinou ještě zhoršují.

irenaa
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2008 22:11
- Nahlásit

Atika

Denervaci dělá i Jahoda ve Zlíně, klinika Medipet http://www.medipet.cz/ , je myslím jedním z průkopníků téhle metody. Nejsem veterinář, ale z mého čistě laického pohledu je denervace pro starého psa na ulevení od bolesti úplně ideální. Jinak s tímhle vetem mám jenom perfektní zkušenosti.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání