Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Agresivní jorkšír
Autor Zpráva
Saita
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2009 22:44
- Nahlásit

Mám známou s jorkšírkem, potkala jsem ji minulý rok na táboře pro malá plemena psů. Cvičila se tam poslušnost, dělaly výlety, soutěže a tak. Její pejsek už nějaké základy poslušnosti měl. Je u nich pravidlo že před každým jídlem mu dají povel sedni a až na povel volno se může pustit do jídla. Také si myslím že to není takový ten typický rozmazlovaný jorkšír, nedovolí mu vše, ale teď nastal problém. Minulý rok se ten pejsek s mou smečkou celkem rychle spřátelil a byl v pohodě ale po jiných psech vyjížděl(ze strachu), také na sebe nerad dával sáhnout. Jinak byl ale ve cvičení velice šikovný, tento rok jela známá opět na tábor(já tam tedy nebyla), vše proběhlo v pořádku ale jednou když začal zase vrčet na pejska a známá na něj chytla aby mu vynadala tak ji kousl. Po návratu prý i nějak podobně vyjel po její dceři. Psa nenechávají ani žebrat u stolu. Má dva roky. Známá mi dneska volala ale já s tímhle nemám moc zkušenosti. Co by se tak dalo dělat? Nevím jestli všechny ty skutečnosti co jsem popsala s tím souvisí, ale raději jsem napsala vše co mi známá řekla,vím že většinou koušou své majitele jorci kteří můžou všechno a nemají žádnou výchovu.

aren
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2009 22:52
- Nahlásit

Moji psi můžou všechno a nemají žádnou výchovu, ale v životě je ani nenapadlo mě kousnout. Vysvětluju si to tím, že máme přátelský vztah, nenutím je dělat žádné kasárníky před ani místo jídla a když mám něco dobrého tak se s nima rozdělím.

aren
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2009 22:57
- Nahlásit

Myslím, že pokud vyjíždí ze strachu a nenechává na sebe sáhnout (ani majitele?) tak je nejistej, necítí se v bezpečí, nemá ve své majitele důvěru.
Trochu míň drezury a víc lásky bych doporučovala.

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2009 23:39
- Nahlásit

aren
Tak to vzdy neni. Jako u lidi, tak i u psu existuji vrozene ruzne povahy: sangvinik, flegmatik, ... a nejcasteji mezitypy. Ty mas to stesti, ze mas takove jedince. U tohodle yorka to muze byt cokoliv. Take muzes mit pravdu, nebo jen castecnou nebo vubec ne.

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2009 23:49
- Nahlásit

Saita
Jednou uz jsem neco podobneho s Yorkem resila. Stalo se jedno male 'fopa' ani jsem to tak resit nechtela, ale stalo se a ono to zabralo. Je to vsak ostudna metoda tak ji tady verejne prezentovat nebudu- nemam odvahu si tady udelat ostudu
Tak at mi treba zitra zavolaji a jim to reknu. Ale sem to nepisnu B-)

Saita
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2009 13:37
- Nahlásit

arenOn to je úplně normálně milovaný pejsek, mají ho moc rádi a nebuzerují ho, jen ho naučily základy poslušnosti a to nikdy není na škodu, zatím nikdy nenapadal až teď a je to mrzí a chtějí takovým situacím předejít, budu ráda za každou dobrou radu

Saita
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2009 13:38
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
no tady je ten problém, že tvoje číslo telefonu nemám, jestli tak mě ho pošly na mail linetax@seznam.cz a moc děkuju

LucieS
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2009 18:32
- Nahlásit

Většina podobných případů je kousání ze strachu.
Z tvého popisu mi připadá, že se známá tak bojí, aby pejska nerozmazlila nebo jí nepřerostl přes hlavu, že je na něj přísná až přehnaně, možná používá příliš tvrdé a třeba i nespravedlivé tresty, a v tu chvíli je problém na světě velice rychle.

Osobně považuju "sedni" před jídlem za buzeraci, pokud trénuje "nevrčení u jídla" navíc ještě jinak, dělá z obyčejného jídla psovi dost stresující záležitost.
S tím saháním na psa to samé - jestli je pejsek netýkavka a známá ho drezíruje v tom, aby na sebe sahat nechal, opět tím může nevědomky dělat z doteku něco významného, co psa stresuje.

Myslím, že by pomohlo trochu ubrat, na trestech, na disciplíně i na přísnosti, vše dělat "na pohodu", nechat pejska spolupracovat z radosti. Nějak mi tam vůbec ta radost ze vzájemného vztahu chybí.

rain
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2009 18:48 - Změnil/a: rain
- Nahlásit

LucieS

Já si nemyslím že "sedni" před jídlem je buzerace. Ta moje raketa měla sklony na mě od radosti skákat když jsem jí nesla misku a třeba v případě vody je to fakt hodně nepříjmné . Takhle ví že jí dostane až se zklidní. Dál už jí ale nechávám být (je hrozně moc submisivní, jako štěndo automaticky ostoupila od misky/hračky když jsem se přiblížila, nikdy jsem po ní nic takového nechtěla...)

Jinak ale naprostý souhlas.

LucieS
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2009 19:33
- Nahlásit

Já si nemyslím že "sedni" před jídlem je buzerace. Ta moje raketa měla sklony na mě od radosti skákat

Jo, jasně, pokud tím řešíš konkrétní problém, tak určitě ok.
Ale dělat to preventivně... a taky z toho dost cítím strach, že pes bude u jídla agresivní, když se mu "povolí".

rain
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2009 19:53
- Nahlásit

LucieS

Jasně, preventivně ne, já jenom ať to někdo neozobecňuje, jako že je to špatné vždycky .

aren
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2009 20:00
- Nahlásit

LucieS
Prosím Tě, a co si myslíš o tomhle? (až dole - "granulování")

LucieS
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2009 20:07
- Nahlásit

Tam měl být nějaký proklik..? Nic nevidím.

aren
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2009 20:10
- Nahlásit

LucieS
http://www.cz-pes.cz/diskuse/10_9892_3.html#28
sorry.

LucieS
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2009 22:59
- Nahlásit

aren
Trošku nevím, co si o tom jako mám myslet...?
Každý způsob, který přesvědčí zrazeného psa, že ho páníček nesežere zaživa, je dobrý.

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2009 23:37
- Nahlásit

aren
Granulovani uz mam uspesne odzkousene u hafiku co nikoho nepusti k misce a u psu kteri za pamlskovani jako ukecavacce chteji cloveku prokousnout ruku. Sara startovala u te 3. granulky - dominantne a ted se to musi odnaucit. Z ruky je to jednodussi ucit nez z misky. Po granulovani z ruky nejakou dobu zije mezi granulkama - jsou po celem prostoru a ja jsem tam s ni - nestiha je uhlidat - v mozku funguje ochrana - vypne tohle chovani - je to totiz podobne GASu kdy se take vlivem presyceni (vjemy -ne potrava) vypne urcita cast mozku a dochazi k dalsim vecem v mozku, ... Je to dost slozite na to abych to kratce vysvetlila. Pak je vice misek - prisypavam, pohybuji se, chvalim atd. a pak pocet misek zmensuji ale zvysuji pocet granulek v miskach. Zaverem je jedna miska ad libidum. Ale to u toho yorka fungovat samo o sobe nebude. Ta metoda kterou nechci tady verejne prezentovat je ale tak trochu zalozena na principu GAS- prisla jsem na to nechtene kdyz jsem vysekla chybu a ona ta chyba nebyla chybou - zabrala. Pouzila jsem ji 4x a vzdy byla uspesna

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2009 23:41
- Nahlásit

Saita
723724672

Saita
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2009 18:16
- Nahlásit

Dagmar Fišerová

Telefonní číslo jsem předala majitelce jorkšíra, bude ti volat,děkuji

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání