Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Nová verse tématu "začíná si dovolovat"
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
EngieB
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 15:05
- Nahlásit

Pink
No jo, to je totiž ono, tam máš bejt ty a jakmile si pes začne vyskakovat, dostane přes držku. To je totož o těch úžasných hláškách, on vždycky takhle vrčí, když si hraje, a ať si to s ním vyřídí sama, když naskakuje a tak. Houby reparační skupina, já na vycházce ani na cvičáku nereparuju, základ je, že jsou tam psovodi a ti říkají, kam pes může a nemůže.

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 15:19
- Nahlásit

Houby reparační skupina, já na vycházce ani na cvičáku nereparuju, základ je, že jsou tam psovodi a ti říkají, kam pes může a nemůže.
EngieB
ano, máš recht, ale jsou tady laici....
stejně v tom chumlu nemůžeš mít psy, který ti to poserou a psa ti voperou ještě dřív, než si ho zmantineluješ sama...a když už máš toho virtuálního psa se zlozvykem, opravdu potřebuješ vhodnou skupinku zvířat, která se nedá vyprovokovat a dá ti čas si toho svýho srovnat, stejně tak pro ochranu tý skuopinky tam nesměj bejt psí, který to tvý virtuální zvíře stihne v důvěře shodit do prdele nejtemnější dřív, než tam šáhneš.

EngieB
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 15:26
- Nahlásit

Sali
Vhodnou skupinku zvířat hned tak neseženeš. Buď venčit jen s určitou skupinou, kdy je pes v poho, nebo k někomu, kdo to vychytá. Nemluvě o tom, že skupina jako smečka ti nikdy nebude fungovat, pokud jako smečka nežije. A to, že někdo funguje v týhle smečce, neznamená, že bude fungovat v jiný.
Základ je psovod. Dokud nemá psa naučenýho s jinýma vycházet, tak ho prostě musí mít na laně. Jedinej problém vidím v tom, že kámoš nekámoš, musíte občas říct, fajn, s váma já chodit nebudu, bo tady to holt nefunguje (např. já psa sejmu, ale on ne). Shánět "vhodnou" skupinku zvířat ti bude trvat roky, sehnat "vhodnou" skupinku psovodů, kteří okamžitě zasáhnou a řeší, to je o něco jednodušší. Cca na měsíce

Pink
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 15:40
- Nahlásit

Sali
Díky. Je zajímavý, kolika zavedenýma nesmyslama na cvičáku jsem se musela prokousat a kolik chyb pak napravovat... Asi to patří k začátkům, než člověk najde svou cestu a lidi, od kterých se učí...

Gerda
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 15:42
- Nahlásit

EngieB
K tomuhle usměrnění a pomoci stačí jeden pohodovej pes, nemusíš mít celou skupinku. I jeden vzorovej ti pomůže se psem udělat velikej pokrok. A u té skupiny ani neni potřeba, aby se chovala jako smečka, stejnak na venčení pořád nějaká pravidla dodržuješ, taky mezi venčáky nehodíš klacek, aby se o něj servali, nedáváš jim žrát v jednom okamžiku z jedné misky, pořád ty psy necháš, aby si zachovali odstup, možnost úniku, možnost vyprdnout se na řešení situace, kterou by třeba smečka v rámci pohodovýho žití vyřešit musela. U společnýho procházkování jde o to, naučit psa vycházet s cizíma, umět se chovat ve společnosti. Pravdou je, že na společný chození svýmu psu lidi a zvířata vybírám (a měla sem na ně super kliku), nebudu procházkovat s člověkem, co neni schopnej zodpovědnýho chování za svýho psa. Nehledě na to, že psouni se extrémní rychlostí to špatný chování od sebe učej )))

Pink
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 15:45
- Nahlásit

EngieB
Teď už taky něco vím, ale já začínala od úplnýho začátku. Takže to co jsem popisovala probíhalo pod dohledem učitele! Navíc psi se mohli do chumlu vypouštět bez vodítek kvůli úrazu...

Pink
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 15:54
- Nahlásit

EngieBže jsou tam psovodi a ti říkají, kam pes může a nemůže. No a v tom je kámen úrazu do té doby, než se dostaneš do skupiny lidí, kteří už jsou trochu dál. Například: hodím aport, vyšlu psa a v tom okamžiku vyrazí jinej toho mýho seprat. (Byl to pes z družstva, pán křandal a nestaral se kde je jeho pes). Dostala jsem je od sebe, psa odeřvala od nás. Pes se vrátil k pánovi a ten ho pochválil jakej je kabrňák... Dneska už nevlezu na plac když tam jsou družstva!

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 20:07
- Nahlásit

EngieB
Gerda už ti to popsala, já už nemusím.

Biluška
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 20:30
- Nahlásit

Pink
vypouštění x psů do chumlu, kde si psi dělají co chtějí bez jakéhokoliv vlivu páníků.
Už deset let mám více-méně soukromý cvičák. Prošlo tama cca dvěstě psů v různých kurzech. Pořád je vypouštíme do chumlu. Nevlastním ani jednu jedinou odkládačku, ti psi jsou volně prakticky pořád. Nepamatuju, že by si tam někdo nějak moc dovoloval na slabší, dominoval se a nic takového podobného. Asi proto, že nejsou bez vlivu psovoda. Navíc jsou pod vlivem mým. Když tam nějaký pes začne dělat bligule a psovod-pakovikuňa stojí jako tvrdé y tak klidně psa ztraverzuju osobně

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 20:32
- Nahlásit

Biluška

Biluška
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 20:35
- Nahlásit

Sali
Skypni se, ti něco písnu, ať se taky zasměješ

Pink
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 21:10
- Nahlásit

BiluškaKdyž tam nějaký pes začne dělat bligule a psovod-pakovikuňa stojí jako tvrdé y tak klidně psa ztraverzuju osobně To ti je ke cti, ale jak píše palma1 a i co jsem zažila já, tak prostě někde to chodí trošku jinak.... nezarazí se to hned na začátku kdy jsou náznaky a kdy začátečník prostě nepozná že už to jde někam špatně... Nechci se vymlouvat na cvičák, ale kde jinde má "pakovikuňa" začínat?

Pink
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 21:12
- Nahlásit

Co znamená pakovikuňa? Pako jsem rozluštila, ale vikuňu fakt nevím

Biluška
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 21:24
- Nahlásit

Pink
Pakovikuňa je místní označení pro psovoda- tupounka. Původně se jim říkalo lamy. Pak jsme zjistili, že lamy se dělí na několik poddruhů a jeden z nich je pakovikuňa

Nechci se vymlouvat na cvičák, ale kde jinde má "pakovikuňa" začínat?
No jo. To je ten problém dnešní doby. Místo aby pakovikuňa zapojila do akce mozek (kdykoliv, nejen při výchově psů) tak neustále čeká na to, co jí kdo řekne. Popř. co si přečte v nějakém návodu. Je úplně jedno zda se to týká výchovy psů, dětí, nebo třeba používání mikrovlnky. Pořád musí mít někoho kdo ji vede a říká co má dělat (nebo jí to píše v brožurkách)

Když pak pakovikuňa narazí např na cvičák (nebo na nějaké úžasné rady někde na netu či v knížce) tak je celá šťastná, že našla autoritu co ji povede. A když je autorita lamou alpakou tak ji prostě daleko nedovede. Maximálně do pr...e

Prostě to chce používat mozek, přírodní instinkty a neřešit každou kravinu.

LucieS
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 21:30
- Nahlásit

aby ta reparační skupina psů byla vyrovnaná a sehraná, a toho plašana polkla a zklidnila...
Má to jednu chybku. Moje fena je něco podobného, dělá ramena na slabší a silnější respektuje. Pokud bude ve vyrovnané skupině, tak se nestane nic. Bude se chovat normálně.
Většinou jde po psech, kteří jsou nějak "divní" - kastráti, bojácní, nevyrovnaní... Navíc geny jí velí se se psy nekamarádit, ale s každým cizím si řešit hierarchii a ještě hlídat teritorium.

Jediné řešení je u ní v tom, že by chodila maximálně mezi psy, to se pak dá odvolat z kratší a kratší vzdálenosti od cizího psa (což ale mezi psy nechodíme, tady na vesnici žádní nejsou, čímž problém zůstává, ale holt na to není čas... Když potřebuju, aby s nějakým psem fungovala a páníček spolupracuje, tak funguje. Ale nepotřebuju to naštěstí moc často.)

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 21:37
- Nahlásit

Biluška
Místo aby pakovikuňa zapojila do akce mozek (kdykoliv, nejen při výchově psů) tak neustále čeká na to, co jí kdo řekne
já bych tady nebyla tak kritická..vono je to těžký,některý pakovikuně jsou třeba eště mladý když přijdou na cvičák a co maj jako dělat,zkušeností nemaje a v kynologické rodině nevyrůstaje?Spolíhaj na to,že tam je někdo znalý věci,je to stejný jako u veta,f autoservisu nebo prodejně televizí.Jak má vědět,že opak je pravdou? K tomu si s nejlepším úmyslem přečte nějaký knihy,nejlépe hodně ilustrovaný bo jich je všude hafo.Když je vnímavá,časem dojde k závěru,že věci jsou možná jinak,ale to chce holt tu zkušenost,která ale přijde až s věkem..

Pink
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 21:43
- Nahlásit

Biluška
Dík za vysvětlení, nevím jestli se mám urazit :-) , ale dobrý, loupla jsem si Lexaurin :-) Prostě to chce používat mozek, přírodní instinkty a neřešit každou kravinu. Tos mi nemohla říct před rokem??? Ušetřila bys mi dost práce!!! ;-) Ale já se zas utěšuju tím, že když u psa nemám něco zadarmiko, tak se vlastně učím..

Pink
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 21:46
- Nahlásit

davidkova renata
Jj přesně tak, byla to moje chyba - moje naivita, naštěstí jsem se poučila z krizového vývoje

Hyena
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 22:03
- Nahlásit

davidkova renata
já bych tady nebyla tak kritická..vono je to těžký,některý pakovikuně jsou třeba eště mladý když přijdou na cvičák a co maj jako dělat,zkušeností nemaje a v kynologické rodině nevyrůstaje?
No vono společné hraní psů v rámci cvičáku je fajn, ale právě z důvodů, co si tu Renato napsala to chce, aby i na "volný pohyb" dozíral nějaký cvičitel či výcvikář. Pak je to úplně super příležitost, jak se pánící mohou učit rozeznávat kdy a jak zasahovat u svého psa při běžném kontaktu s dalšími psi. Bohužel, takový "výcvik" je málokde.

Biluška
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2009 08:41
- Nahlásit

davidkova renata
Spolíhaj na to,že tam je někdo znalý věci,je to stejný jako u veta,f autoservisu nebo prodejně televizí.

To je to, o čem mluvím. Lidi prostě neumí samostatně uvažovat. Jsou zvyklí jít jak stádo. Autorita řekla, já udělám a nepřemýšlím

Pink
Ale já se zas utěšuju tím, že když u psa nemám něco zadarmiko, tak se vlastně učím..
Tak ti nevím jestli by mě zrovna něco takového utěšovalo. Asi to bude tím, že jsem od přírody líná a koukám kde bych si práci ulehčila a ne si ji ještě přidávala

Tos mi nemohla říct před rokem???
Mohla, ale nezeptala ses

Hyena
to chce, aby i na "volný pohyb" dozíral nějaký cvičitel či výcvikář.
Ono to chce aby si psa nepořizovala každá pakovikuňa jenom proto, že má pocit, že ho prostě musí mít. Mám dojem, že posledních pět let (možná i dýl) patří vlastnictví psa k životnímu standartu Každý má pocit, že musí mít byt, auto, internet, čokla (ideálně módní plemeno) a kárlingový lyže. Kdo je nemá je out a to je nepřípustné

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2009 11:20
- Nahlásit

Biluška
Dovedeš to suprově popsat a máš pravdu.

palma1
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2009 19:40
- Nahlásit

Gerda
ahojda, rozmazlená asi nejspíš trochu je. vychovávat se snažíme. chodím na cvičák od pěti měsíců, takže úplně bez výcviku není. dřív ale takhle agresivní nebyla, hrála si s ostatníma pesanama úplně normálně. když někoho na prochajdě potkáme, tak se snažím ji vzít stranou a dát lehni nebo jiný cviky, který ji baví, ale má rudo před očima, nepříčetná, pamlsky nepomáhají,... proto ji podle rad připlácnu k zemi. strach to asi nebude, asi před třema měsícema jsme potkali feňuli, utekla majitelům ze zahrady. je asi 4x taková - váha ta 50 kg a ta naše potvora po ní vystartila, přitom si myslím, že pokud by naše nezačala, tak ta druhá by nezačala. na cvičáku si při hrách hrozně dovoluje - na kohokoliv, ale je fakt, že slabší jsou lepší, ale je schopná si dovolovat i na psi cvičitelů. zkrátka na kohokoliv kdo jde okolo. dneska ale byla na cvičáku docela hodná. vyprovokovala ke hře jedno štěndo a to pak zase provokovalo jí, takže tam po sobě chňapali vzájemně, honili se, ale nebylo to takový to "zlý" chňapání. při cvičení sice na začátku bručela na fenu před náma, ale jedno houknutí a byl klid. fakt už s ní nevím...

Hyena
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2009 20:09
- Nahlásit

Biluška
Ono to chce aby si psa nepořizovala každá pakovikuňa jenom proto, že má pocit, že ho prostě musí mít.
A to zasejc neblbněte paní, každý z nás byl kdysi pakovikuňa, která si řídí prvního psa. Spíš je důležité, aby si člověk na jednu stranu uvědomovala, že se má co učit, ale na druhou zasejc zachoval zdravý selský rozum a nebral hned všechny informace, co mu kdo kde řekne. A to je to nejtěžší. Ale to už jsem trochu O.T. a Palmě1 asi moc nepomáhám

Biluška
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2009 20:12
- Nahlásit

Hyena
Ale jo, každej jsme byli pakovikuňa. Tohle nemyslím. Jde mi o to, že spousta lidí si pořizuje psa prostě proto, že mají pocit, že se to má. Nemyslím přímo jako módní doplněk (i když i to je hodně časté), ale protože mají dojem, že bez psa nejsou tak docela cool

LucieS
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2009 21:47
- Nahlásit

palma1
Přečti si knížku "Konejšivé signály". Dobrá.

Někdy funguje vychytat okamžik, kdy se blíží start, ale ještě nenastal, a fenku chválit (za to, že nestartuje).
Jak se dostaneš do kolotoče "trest-trest-trest", je to konečná.

Gerda
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2009 12:00
- Nahlásit

palma1
Ani moje dřív agresivní nebyla, sem si to na ní vyrobila sama a vůbec to nebylo těžký. Hodně mi pomohlo že k těm zákazovejm věcem sem přidala příkaz, kterej splnit prostě musela - vždycky jí pozoruju a už celkem vim, v jakym okamžiku a po kom vylítne. Tak se snažim chytit ten okamžik, kdy to přijde a v tu chvilku to zakázat a hned říct, co teda chci jinýho. No a když už se mi takhle přetočí a rozjede se ve řvaní, klidně jí štípnu do slabin, nebo trochu přikopnu do zadku, aby zjistila, že vedle ní je někdo, kdo po ní něco chce. Moje čuba, když už si teda hraje, nejraději má malinký štěňata (kromě svejch pár oblíbenejch psů a ani s těma si nevydrží hrát dlouho), ty, co se furt před psem plazí, co oblizujou tlamky, u kterejch je na 1000% jasný, že se kořej. Asi bych se snažila naházet ty okamžiky, kdy jde do vrtule a tam to zarazila a převedla jinam. Ale je jasný, že se to snadno píše a navíc já sem spíš pakovikuňa, co měla jen pocit, že máš možná podobnej problém

palma1
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2009 13:18
- Nahlásit

LucieS
knížku někde pohledám. moc díky za radu. chválit se snažím, ale nejspíš neumím vychytat ten správný okamžik, kdy je to ještě dobrý... no, budu se snažit...

Gerda
vypadá to na 1000% stejně, jako u tebe, takže pakovikuňa nejsi (i když netuším, co to je ). budeme to zkoušet utlumit a hodně chválit, pokud se trošku něco podaří moc díky. jen pořád nevím, kde jsem udělala tu chybu a kdy začal tenhle blbej kolotoč, ale na to už asi nepřijdu .

PetraK
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2009 13:30
- Nahlásit

palma1

já moc radit nemůžu, páč nemám z čeho a navíc, díky napadení mého psa a mojí následný nejistotě se potýkám taky s problémem - i když teda nevyjížděcím, ale podobné to je. nehledej kde se stala chyba, to nemá cenu. Zato hledej v sobě klid! Páč ten je u tohodle nejdůležitější. Počítej s tím co může fenka udělat, dej jí košík, ať jsi v klidu a hned uvidíš, že k tomu začneš přistupovat jinak.

palma1
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2009 13:47
- Nahlásit

PetraK
máš pravdu tak ať ti to pomáhá.

PetraK
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2009 14:10
- Nahlásit

PetraK

no u nás je to reakce spíše obranná. I když pochopitelně, když bude ve hře fešná baba, tak má taky tendenci si ji hlídat. Od toho tam jsem- nebo bych měla být , abych rozlišila, jestli dělá hudrybubly protože se bojí a nebo si honí ramena. V každém z těch případů k tomu přistupuju trošku jinak. Teď v pátek jsem si užívala svou chvilku slávy, protože jsme se při procházce potkali se čtyřmi psími dospělci-samci a já byla v sedmým nebi, páč když jsme se k nim přidali, tak čoklik mezi nimi fungoval bez toho, že by byl ve stresíku. Moc hřejivej pocit v mém hrudním košíčku

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání