Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Nová verse tématu "začíná si dovolovat"
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Sali
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 10:38
- Nahlásit

bylo nutné vytvořit pro původní dotaz nové vlákno, neb došlo k posunu debaty non-tazatelovým směrem.
Původní přísoěvky sem přesunu.

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 10:39
- Nahlásit

Autor Zpráva
capar
Člen # Zasláno: 7 Bře 2009 17:51 - IP: 89.102.154.121
Citát Změnit

Dobrý den, máme 1,5letého křížence RR a výmarského ohaře a poslední dobou se nám stává, že má konflikty se psi, kteří byli donedávna jeho "přáteli". Jde vždy o konflikt mezi samci. Náš pejsek začíná ostatním ukazovat, že je největší,což ovšem neznačí nejsilněší. Klidně si se psem hraje a pak z ničeho nic ho začně "obskakovat" a rvačka je naspadnutí. Už se nám několikrát stalo, že se se svými 3 kamarády, takhle popral a dokonce si i někdy ublížili nějakým tím drápancem či kousancem. Chtěla bych se zeptat, jestli existuje způsob, jak z nich zase udělat nekonfliktní pejsky, tedy asi spíš, jak usměrnit toho našeho...děkuji za odpověď...

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 10:42
- Nahlásit

palma1
Člen # Zasláno: 12 Bře 2009 23:23 - IP: 88.103.99.29
Citát Změnit Vymazat

ahojda lidi, přiznávám, že jsem téma nepřečetla celé z nedostatku časíku. každopádně bych chtěla také trošku poprosit o radu. mám fenku (rok a 3/4, bígl). od malička je to nezávislačka, není mazlivá, zato ráda blbne . problémy s ní čas od času jsou, ale teď řešíme tento (postrčil do pozadí i její útěky). od pěti měsíců chodíme na cvičák, kde mohou být pejsci na volno, aby se vyběhali. ještě dřív jsme začli se socializací s kamarádčiným psem. pořád na něj skákala (na hlavu, na záda,...), ačkoliv je její pes hodně dominantní, nechal si to od ní vždy líbit. dřív bych taky řekla, že se docela bála, rafala naježená i na sněhuláka . podle příruček, když se pejsa bojí, neuťuťlávat ho, přejít to s klidem, jsem prostě dělala, že se nic neděje. vždycky jí danou věc ukázala a byl klid. nevím, jestli je to možný, ale řekla bych, že její chování přešlo v dominanci a to pořádnou. před asi půl rokem začala na cvičáku lítat s pejsou a rafali - vůbec ne nepřátelsky, ale spíš provokativně. lítali spolu, hra je bavila a tak jsem to brala ok. teď ale takhle rafe na každého, naježená jako koule, sice má zadek k nebi, ale většina pejsanů se jí bojí. a ona toho zneužívá, jakmile zjistí, že se ten druhý bojí, snaží se každému psovi skákat na záda, hlavu (co je po pacce), pokud se nepodvolí, startí. řekla bych, že se to hodně zhoršilo po jejím druhém hárání. na cvičáku její chování moc nechápou a bohužel ani já ne... jakýkoliv start po jiném psovi trestám vycukáním, případně přitisknutím k zemi. při míjení na cvičáku je to ok, i když minule vyjela po psovi, jen po jednom, co vím, že jí na tom cvičáku skutečně není po chuti. jinak si jich při výcviku nevšímá. na prochajdě ale potkat fenu, tak jde do vrtule. naposledy mi vyjela na prochajdě po štěněti, které si k ní chtělo jen čmuchnout. musím taky napsat, že ji nikdy žádný pes nenapadl. je možné, že se tak chová proto, že ji nikdy nikdo (jiný pes) ještě nedonutil, aby se podřídila?

worick
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 12:00
- Nahlásit

Jenom z vlastní zkušenosti že ji nikdy nikdo (jiný pes) ještě nedonutil, aby se podřídila? - na tom možná něco bude. Samojed si taky hodně vyskakoval na ostatní psy do doby, než ho zalehnul cizí dospělý berňák (a trochu s ním třepnul). Teď pozoruju víc respektu k cizím psům.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 12:03
- Nahlásit

worick

hele a nebude to spíš strach z cizích psů?

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 13:09
- Nahlásit

Přiznám se, že já ten problém z hlediska standardního majitele psa vyřešit neumím,
dá se to řešit přes příčinu a její odladění,
nebo přes ovladatelnost, ale chce to pak mít zvíře v koši a oči na špičkách,
jak si zvíře jednou prošlape cestičku toho zlozvyku vyplývajícího ať už z komunikačního defektu, nebo z slabších nervů, nebo nejlépe z obojího, je dobře vymalováno.

Jsou lidi, co umí řešit přímo příčinu, umí i poradit začátečníkům (praktik by to tady neřešil, poradil by si sám a přesně tak, jak to potřebuje mít provozně),
tak bych na ně počekala, až se ukážou.
Já už své řekla v tom starém tématu.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 13:20
- Nahlásit

Sali
Přiznám se, že já ten problém z hlediska standardního majitele psa vyřešit neumím
tak proč to pořád okecáváš?

worick
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 13:58
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
Jako strach mi to nepřipadne. Spíš jako tady psali už někteří předtím - setkávali jsme se většinou jen s takovýma ,,vořechama" na procházkách, jelikož ti po vsi běhají jak se jim zachce (velké psy už se lidi navolno pustit bojí) a to byl samojed větší, tak machroval (a za sebou berňáka), ale nikdy psa nenapadnul, spíš na něho řval pokud byl na vodítku a nebo se někdy snažil ,,naskočit", jenže i ten ,,vořech" poznal, že je to ještě puberťák a nenechal si to líbit, vrknul a Worick ho nechal na pokoji. Hlavně mi to připadne jako žárlivost na berňáka (hlídá si ho) Ten by si chtěl se všema hrát a když některý přiběhne a začne po Berrym skákat (radostně), tak Worick začíná výhružně vrčet a letí ho zpacifikovat. Zatím to vždycky bylo jen ,,domluvou". Teď pozoruju, že už si dává víc pozor na koho zavrčet může..

Gerda
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:10
- Nahlásit

ale řekla bych, že její chování přešlo v dominanci a to pořádnou
na prochajdě ale potkat fenu, tak jde do vrtule. naposledy mi vyjela na prochajdě po štěněti, které si k ní chtělo jen čmuchnout
většina pejsanů se jí bojí. a ona toho zneužívá, jakmile zjistí, že se ten druhý bojí, snaží se každému psovi skákat na záda, hlavu (co je po pacce), pokud se nepodvolí, startí

Nemyslim si, že je dominantní a to pořádně. Moja sviňa to dělá taky, ale je rozmazlená, rozcapená a nevychovaná a na slabších si ráda prohání triko a zvedá svoje nedostatečný sebevědomí. Na psa sebejistýho a klid a sebevědomí vyzařujícího by si tohle nikdy nedovolila, bylo by jí úplně jasný, že dostane na budku. Řekla bych, že v tohle chování přerostl nějakej strach z těch psů. Hodně mi k tomu pomohl velice blízkej kontakt s velice dobře vychovanou, klidnou, sebevědomou a nic neřešící fenou. A nevim, nakolik je to blbě, ale pokud mi čuba bručí na jiný, co třeba lehaj a evidentně se bojej, k zákazu napadání dostane i jasnej příkaz, co splnit má, když teda nemá sežrat tu, co leží a co by se suprově snadno sežrat dala. Hlavně se tam snažim zavést ten klid, jednání v klidu. A teď bych taky chtěla poradit - je to správná cesta tu čubu při útoku na jinou, slabší, zmasit, i když vim, že se tohle chování vyvinulo původně ze strachu? Je mi jasný, že jí nebudu chválit, ani dělat, že to nevidim, ale jestli je nutný zakročit u nerváka nějak drsně, nebo spíš celej ten trest směřovat k žádoucím reakcím?

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:13
- Nahlásit

Mucholabka
Sali
Přiznám se, že já ten problém z hlediska standardního majitele psa vyřešit neumím
tak proč to pořád okecáváš?

tak jim poraď Ty, pokud spatláš něco lepšího, než že Ferda sežral tebe, Hekror sežral Ferdu, Bucka sežrala potkana a Agnieszka sežrala Bucku eště předtím, než ji Bucka přerazila čelist. Prosímtě.

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:15
- Nahlásit

Gerda
A teď bych taky chtěla poradit - je to správná cesta tu čubu při útoku na jinou, slabší, zmasit, i když vim, že se tohle chování vyvinulo původně ze strachu? Je mi jasný, že jí nebudu chválit, ani dělat, že to nevidim, ale jestli je nutný zakročit u nerváka nějak drsně, nebo spíš celej ten trest směřovat k žádoucím reakcím?
za sebe si myslím, že u nerváka trest povede přesně tam, kam si myslíš, a řešením je v tomto případě rychlá krátká korekce a následný nácvik ovladatelnosti s tím klasickým "sem se mi dívej" a jakýkoli pohled na zvíře II je chyba a následuje korekce na téma kam čumíš, soustřeď se.

Biluška
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:16
- Nahlásit

Sali
Mucholabka
Tři, dva, jedna, ring volný.

worick
Sbal psa a padej na Létočáry, ale fofrem,nebo bude pozdě . Nejlíp eště dneska v noci

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:20
- Nahlásit

Biluška
dobře, klídek bude.

Biluška
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:21
- Nahlásit

Sali
Hodná, dostane piškotek

Gerda
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:21
- Nahlásit

Sali
řešením je v tomto případě rychlá krátká korekce a následný nácvik ovladatelnosti
No to sem právě myslela, že i Palma to asi bude mít podobně, že její bígla je jen nervák stejně jako ta moje, a že líp rychlej zákaz bez mačkání k zemi a dlouhá jiná činnost, kde se může dojít k odměně a porovnání sebevědomí, aby nervák zjistil, že síla nespočívá v napadání slabších.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:22
- Nahlásit

Gerda
i když vim, že se tohle chování vyvinulo původně ze strachu?
hele a jak to víš? Dyk si řikala,že dyš sis jí brala byla úpa f poho,nevzpomínám si,že bys řikala,že by dostala vod někoho čočku,jako od psa..

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:22
- Nahlásit

Biluška
slatký nežeru, musíš motivovat konzervou nejlélepe chobotnice v oleji.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:24
- Nahlásit

Sali
slatký nežeru
no tak v tom případě můžeš dostat ten nařezanej pindík co ho piloval pilkou ispidich na vychajdě Maryji

Gerda
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:25
- Nahlásit

davidkova renata
Dyk si řikala,že dyš sis jí brala byla úpa f poho
a pak sem si jí špatnym vedenim zkazila.

nevzpomínám si,že bys řikala,že by dostala vod někoho čočku,jako od psa..
vod tý vlčandy od vedle z baráku a od lízinejch sourozenců, eště než se rozlezli po sídlišti a byli jedna smečka (platim pivo). Jinak nedostala (nikdy pokousaná nebyla, oni jí nahnali do kouta a ona se bála, v pěti kouscích úprostě nešli odehnat najednou), ale k tomu ani dostat od psa nemusí, stačí, když jí člověk dostatečně pokazí a to jde velmi snadno.

Biluška
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:26
- Nahlásit

Sali
slatký nežeru, musíš motivovat konzervou nejlélepe chobotnice v oleji.
Ježiš ty seš problematickej případ Každej pes žere piškoty, každej Dokonce aj Lilátko. Sice ho napřed hodinu očuchává, pak jí spadne do trávy a hodinu ho tam hledá, ale sežere ho
No tak dobře, tak dostaneš chobotnici teda, ale su zvědavá kam ji dáš. V sudu pod okapem ti zdechne a z vany ji vyhodí Tchoř, vsaď se

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:26
- Nahlásit

davidkova renata
a ty to na tý Gerdy čubě nevidíš, proč je tak adversní vůči okolí? vždyť to má na sobě napsaný! celý její projev je obrana vůči hnusnýmu světu, a už je to dáma v letech, tak už to má i svou důstojnost, a celkově je to naprosto benigní zviřátko, stačí porovnat ovladatelností, a hlavně porovnaty ty kolem, aby jí nerozhazovali eště víc...
jsi musela vidět, jak se chovala Kobra, jak obcházela Nýnu, a jak nenápadně zkusila růst na Mařce, i jak jsem jí to bleskově zasekla jedním hmatem a jednou výstarahou verbální, a jak pak už byl naprostej klídeček?

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:29
- Nahlásit

Biluška

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:29 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit

Gerda
vod tý vlčandy od vedle z baráku a od lízinejch sourozenců, eště než se rozlezli po sídlišti a byli jedna smečka (platim pivo). Jinak nedostala (nikdy pokousaná nebyla, oni jí nahnali do kouta a ona se bála, v pěti kouscích úprostě nešli odehnat najednou
sem nevěděla..
Sali
a už je to dáma v letech, tak už to má i svou důstojnost
no v letech...ona ted je proti tomu co teda byla zamlada podstatně lepší,tak mě zajímalo,kde a kdy to teda vzniklo,gerda si jí vzala ne moc starou pokud vim..

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:31
- Nahlásit

davidkova renata
prosímtě stačí mít slabší nervy a sídliště dodělá zblitek.

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:34
- Nahlásit

lidi jestli my to zaserem tady znova, tak už půjdu a vověsím se, nebo vokvetu, a Tchoř mi vyhodí chobotnici z vany a eště mi ztraversuje...

Gerda
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:40
- Nahlásit

Sali
davidkova renata
prosímtě stačí mít slabší nervy a sídliště dodělá zblitek
Jo, jde to pokazit strašně snadno, teď už jí do ničeho násilím necpu, snad sem pochopila, co po mě ta čuba chce. Nepotřebuje jiný, hlavně nepotřebuje cizí, má ráda svoje jistoty, zvířata, co zná, situace, ve kterejch se cejtí jistá, vše dávkovat postupně, bez šoku, nepřetočit do paniky a naučit chování, co dělat, když se vykolejí. Pak je velmi příjemná, společenská, hravá. A po mě chce dát ten klid a jistotu. A to eště furt neumim, tak se v novejch věcech a situacích držim mamky davítkový a Nány, voni na nás obě ten klid zvládnou přenýst. A tim se posouváme dál. A dokud to nebudu umět sama a přirozeně, další psék nebude, bo by byl chudák stejnej jako Maryje.

Pink
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:45
- Nahlásit

Můžu mít ještě dotaz k příspěvku od Palmy1? Mě by totiž zajímalo, jaký máte názor/zkušenosti na pouštění psů na cvičáku. Já mám totiž povahově taky slabšího psa a můj soukromý názor je, že největší chyba byla právě vypouštění x psů do chumlu, kde si psi dělají co chtějí bez jakéhokoliv vlivu páníků. Ten můj konkrétně obloukem minul feny a silné jedince, soustředil se na slabší a postupně přitvrzoval... a to byla podle mě hrozná chyba.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:51
- Nahlásit

Gerda
bo by byl chudák stejnej jako Maryje.
a jako já
du..

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:54
- Nahlásit

Pink
největší chyba byla právě vypouštění x psů do chumlu, kde si psi dělají co chtějí bez jakéhokoliv vlivu páníků. Ten můj konkrétně obloukem minul feny a silné jedince, soustředil se na slabší a postupně přitvrzoval...
máš recht, naprosto ukázkovej, jen doufám, že to tady čtou i ti, kterým je to určeno,
skutečně je třeba, aby ta reparační skupina psů byla vyrovnaná a sehraná, a toho plašana polkla a zklidnila...a aby tam byli lidi, kteří to uměj uřídit a podpořit ten žádanej proces.

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2009 14:57
- Nahlásit

teď už jí do ničeho násilím necpu, snad sem pochopila, co po mě ta čuba chce. Nepotřebuje jiný, hlavně nepotřebuje cizí, má ráda svoje jistoty, zvířata, co zná, situace, ve kterejch se cejtí jistá,
vše dávkovat postupně, bez šoku, nepřetočit do paniky a naučit chování, co dělat, když se vykolejí.
Pak je velmi příjemná, společenská, hravá. A po mě chce dát ten klid a jistotu.

Gerda
super shrnutí, moc se mi to líbí, lepší popis problému týhle sorty tzv. strachových řešičů a návod na jednu formu řešení, jsem ještě nečetla

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání