| Autor |
Zpráva |
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 16:07
- Nahlásit
Sali
Nedávám povel, když nemám možnost si ho vynutit,
no ale mám-li psa na vodítku, tak si ten povel vynutit můžu ne?
Myslela jsem to tak, uvidím týpka - předem si dám pesa k noze a uděláme třeba trošku cviků, kdy se bude muset soustředit na mě a bude mu muset být ukradený to co se děje okolo. Prostě aby ten pes viděl, že se mu nic, nic neděje, nikdo ho nesežere, ani holema nezmlátí a že mu k tomu pomůže to, že se musí soustředit na něco jinýho - když bude o fous dál na šňůře, jak chceš tomu psovi - v počátcích, vysvětlit, že nikoho si ani nevšimneš? My jsme třeba tohle normálně cvičili na cvičáku-procházení v řadě mezi s sebou, ve schrumáži a vždycky se právě bazírovalo na tom, že čokloid se musí hásky soustředit na páníčka a jeho dobrotu, nevšímat si ani ostatních psů ani lidí. Případně se šlo proti sobě, pes dostal k noze a cvičil se rozhovor s neznámým člověkem. Pes musel být v klidu. U nohy. tož já nevím. Určo to blbě vysvětluju
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 16:11
- Nahlásit
Sali
Psíček
jak si to ten pes může spojit, pokud já vydám povel dřív než pes zaregistruje toho člověka?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 16:15
- Nahlásit
PetraK
jo, takhle se to dá dělat, ale tak, že vyrazíš trénovat mezi lidi, a pes ví, že jdete trénovat,
a chováš se podle toho. Vypracuješ model, jak to je dobře, ale situaci, čas a metodu volíš ty, prostě děláš simulace.
Nezačínáš s tím na ulici, když uvidíš týpka, a začneš přemýšlet, jak z toho ven, to toho psa jen upozorníš na oprávnění divnejch pocitů,
uděláš to tak, že si naladíš psa, vyzbrojíš se na to motivačníma pomůckama, a vyrazíte aktivně na ulici za týpkama si mezi nima cvičit.
začínáš prostě tím, že psovi bez stresu ukážeš správný řešení, bez toho, že by tu situaci vyvolal cizí prvek a psovo chování, musí to celý vyjít úplně odjinud.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 16:16
- Nahlásit
Psíček
píšem oba to samý, a těší mě to.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 16:17
- Nahlásit
Sali
Jdu a koukám na psa, vidím, že se orientuje na člověka, a pošlu mu echo, zapomeň, nevidíš ho, nebo si o tom promluvíme
Dobře to je v momentě, kdy ten pes už toho člověka v merku má, ale budu-li jedno oko,tak určitýho týpka - třeba zase bába v ponču, či něčem rozevlátým, nebo člověk v pláštěnce - mám šanci zaregistrovat dřív než ten pes, tím pádem, když zareaguju dřív než on ten objekt zmerčí, umožním tomu psovi zjistit, že během toho cvičení ho procházející nebezpeční ani nesežralo, ani nezmlátilo holí.
Když je to už tam, že ten pes objekt registruje - jak mu to echo dáš? zatím nic takovýho řešit nemusím a doufám, že ani nebudu, ale není nikdy dost informací a člověk neví, jakou situaci mu život připraví
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 16:18
- Nahlásit
jak si to ten pes může spojit, pokud já vydám povel dřív než pes zaregistruje toho člověka?
PetraK
přece přes tvou emoci, přes tvou motivaci, vždyť ty to tomu psovi pošleš přímo na jeho monitor, proč to děláš...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 16:19
- Nahlásit
Sali
jo, takhle se to dá dělat, ale tak, že vyrazíš trénovat mezi lidi, a pes ví, že jdete trénovat,
a chováš se podle toho.
no tohle jsem měla na mysli. Nejdřív toho psa v tom natrénovat a pak už to brát v tý situaci, která přijde, ale nejdřív se pohybovat tam, kde mám jistou půdu pod nohama, jsem na to připravená dřív než ten pes, takže jsem v klidu, nenervím, páč jsem v předstihu před ním. Ukážu mu že je to v pohodě a pak na tom můžu stavět, když je to v momentě, kdy mě před to postaví náhodná situace.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 16:19
- Nahlásit
....nicmene spousta lidi toho dosa¨hne naprosto snadno a kdyz pak pes dostane povel k noze, prvni kouka, co se kde deje....tos jeste nevidela? myslim, ze je to naprosto bezny...
tak tak.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 16:21
- Nahlásit
PetraK
no tohle jsem měla na mysli
a pořád u toho být "profík", vysmátá a nad věcí, necpat do toho stres, emoce, chtění, touhu, očekávání, nic z toho, čím se u psa jen amplifikuje nejistota.
To je ten rozdíl, co ti vysvětluju, to je o citu, povaze psovoda a praxi.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 16:23
- Nahlásit
Psíček
je milé najít partnera k diskusi, kterému to jiskří a svižně pálí.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 16:28
- Nahlásit
Psíček
ale samozrejme pokud das ten povel psovi pro nej zcela nespojite s tou situaci, tak si to spojit nemuze ..... ovsem napriklad pokud mu ten povel budes davat takto pravidelne, treba si to casem spoji, neb si vsimne, ze vzdy po takovem povelu se neco deje....
to neee, to pochopitelně ne, že se tohle bude dít jen v tom případku, že se v dálce objeví někdo, kdo by mohl být objektem. Předpokládám, že normálně s tím psem cvičím i v civilizaci- já to teda tak dělám, aby si pes zvykl poslouchat všude. Takže budu-li mít předstih, spojit si to nemůže, může jen zjistit, že si tady hásky cvičíme a ten koho by se mohl bát si ho vůbec nevšímá. Sem to takhle myslela
Sali
přece přes tvou emoci,
ale právě tím, že o tom vím dopředu tam ta emoce nebude, páč jsem v klidu, ne?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 16:30
- Nahlásit
Sali
a pořád u toho být "profík", vysmátá a nad věcí,
no, to je na tom vždy a kdykoliv nejtěžší
|
venda
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 21:59
- Nahlásit
tý brďo, podle toho co píšete, to vypadá, že mám doma zabijáka
dneska jsem ji bedlivě sledovala - chodila kolem bezdomovců, rybářů, dělníků na stavbě, vyjeli po ní dva jezevčíci (a zahnali ji) a nic, lidi jako by tam nebyli, psy obešla, když si nechtěli hrát, naprosto v pohodě a bez problémů, tak jsem přemýšlela jak probíhaly ty dny, kdy po někom vyjela a vyšla mi následující teorie:
ten stresový faktor je únava, stalo se to vždycky o víkendu, kdy se celé dny něco děje a pes nemá čas se vyspat, proto si nevěří, že by se v případě potřeby ubránila, protože je unavená, takže preventivně odrazuje
je to velká blbost?
jinak když už jsem řekla, že chodí na obrany, tak musim dodat, že pro ni je to opravdu jen hra spojená s konkrétními figuranty a konkrétním místem, když vyrazila se řevem proti té paní v parku, vypadala u toho uplně jinak než při obranách, tam se nebojí, číhá, těší se, kdežto když vyběhla na tu pani nebo na toho psa, tak byla naježená a jen hrozila
ona se ani se psama nepere, už po ní párkrát vyjela nějaká fena, ale Hekla nikdy neměla tendence se do ní taky pustit, vždycky bez řečí vyklidila pole
no a Psíčkovi můžu jen říct, že s tím, že nad vším moc přemejšlim, se nedá nic dělat, to samo
ovšem připadá mi, že když se pes začne chovat takhle divně, tak je snad dobře nad tím trochu přemýšlet, ne?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 22:05 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
venda
tý brďo, podle toho co píšete, to vypadá, že mám doma zabijáka
to ne-e-e, to určitě ne. Zabiják je něco jinčího. S obranama já posoudit nemůžu, páč to nedělám, ale myslím, že můžu posoudit, jak to Psíček myslel s tím moc přemýšlením - nikolivěk rejpavě, ale tak, že to svým chováním, přístupem a tak člověk nevědomky tomu psovi komplikuje. Že když k tomu bude přistupovat jinak, ten pes se bude taky chovat jinak.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 22:17
- Nahlásit
PetraK
že to svým chováním, přístupem a tak člověk nevědomky tomu psovi komplikuje
právě proto, že o všem moc přemýšlím a studuju si, tak tohle dávno vím takže taky vím, že nemůžu psa od problému preventivně odvolávat k noze, protože pak začne koukat co se děje, tohle všechno já samozřejmě znám a snažim se dodržovat
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 23:52 - Změnil/a: younglady
- Nahlásit
venda
hele mě řve čuba na lidi, občas na nějaký jo na jiný ne, nikdy sem nepoznala, kterej jí vadí a kterej ne, ale procházky trávím většinou tím, že jdeme, ona běhá, jde člověk, já zavelím k noze, pokud teda čuba není někde hodně dál ode mě, projdeme kolem člověka, dostane pochvalu a volno, postupem času se mi už k noze při zpozorování člověka začala řadit sama. ještě to nemáme ani zdaleka dokonalý, ale makáme na tom dva roky a jde to. Je to magor teriér, svým způsobem i lehce labil, ale tuhle věc s vyřváváním lidí jedu prostě přes poslušnost - k noze, koukne jinam - korekce, jde dobře, pochvala, když už po člověku vystartí, zapoveluju ke mně, neposlechne, letí vodítko
je to běh na dlouhou trať, bohužel a myslim, že nikdy se toho nezbavíme úplně
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2008 01:24
- Nahlásit
younglady
k noze, koukne jinam - korekce, jde dobře, pochvala, když už po člověku vystartí, zapoveluju ke mně, neposlechne, letí vodítko
hmm to já takhle teda nemůžu..páč při k noze fakt chci ukázkový k noze a to se při možné povčávání nebo něčem takovým nedám..těžko by se na mě soustředila a já bych si kazila co se snažím dělat
tže mi jdem na vodítku ,pokud je na flexe zacvaknu na bezpečnou vzdálenost a pokud hodlá bejt nerudná na koholiv ozve se jí za zády něco jako ne*er mě to se nedělá,myslím že už í co s tím přestane řešit a jdem..ne u nohy ale jdem a trénujem to pečlivě asi 2 měsíce a zatím to celkem jde
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2008 06:55
- Nahlásit
Psíček
To neznáš, že když chceš psa zastavit, přerušit nežádoucí chování a pod., a pes neni v tvym dosahu, tak po něm něco mrskneš? Funguje to až překvapivě spolehlivě, a když takhle párkrát mrskneš svazek klíčů, tak po pár repeté už stačí jen těma klíčema zacinkat
(Znám holku, která v případě nouze hází i mobilem )
|
venda
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2008 08:07
- Nahlásit
sarax
hmm to já takhle teda nemůžu..páč při k noze fakt chci ukázkový k noze
tak to mi máme třeba na obcházení malejch dětí a podobně povel "pocem" a když už se přiblíží, tak "tady buď" aby se nevzdalovala nebo "pomalu" když jdeme, funguje dobře i na psy
|
venda
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2008 08:10
- Nahlásit
Dines
přerušit nežádoucí chování
u nás na tohle funguje, že na ní vyběhnu, například když chce honit labutě nebo kočky - vystartuje, já za ní a ona jak mě zahlídne tak okamžitě zalehne (jen nesmí být moc daleko, ale to ani když po psovi něco házíš), já totiž házet neumim
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2008 08:54
- Nahlásit
Psíček
tak takhle to zas vidim ja
vidím to stejně , páč zrovna tohle si myslím u nás nesedlo a vyvolalo posléze to, že se nám třeba ve tmě nelíbily ty plápolající pásky u výkopů. On to nedoporučuje jen RD, myslím že i p. Eichler tohle zmiňoval. Ve svý podstatě to není špatná rada - asi - ale jako vždy- ne aplikovatelná na každýho psa. Prostě u nás se to rozhodně neosvědčilo. Nebo takhle ono se to osvědčilo, protože ten pes tu pozornost odpoutá, ale má to i vedlejší účinek.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2008 09:15
- Nahlásit
Psíček
no víš co, ono spešl tohle zní dost logicky - hodím-li před psa, ukážu mu vlastně, že na něj dosáhnu kdykoliv a kdekoliv. A vůbec to nezní nebezpečně. A myslím, že to pracuje podobně, jako když mi blaflnul kotel, vypálila jsem a protla Ešusovi a zajícovi dráhu - už taky asi moc nezjistí, že to nezopakuju. A ukázalo mu to, že na něj dosáhnu, kdy si vzpomenu . Ale ty klíče, krabičky a spol. prostě nejsou halt pro každýho psovoda a psa.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2008 09:43
- Nahlásit
Nevím, mě to pomohlo u obou psů a to každej byl jiný a s jiným problémem. U mě je to o tom, že když na něj fyzicky nedosáhnu, tak to po něm mrsknu - ve chvíli kdy mě pes nevnímá a nečeká to (nekouká na mě) - pejsan poskočí, vyvalí voči (pustí co má zrovna v hubě) a začne se rozhlížet vo co jde - a když v té chvíli na něj zavolám, přivolám, nebo dám jiný povel - tak pes prostě poslechne
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2008 09:55
- Nahlásit
Psíček
ale muze byt
no to jo, to jsem zjistila taky a to jsem klíče neházela po rozjíveném štěněti, ale po spratkujícím pubescentovi a to navíc i s tím, že ty klíče-případně umělohmotnou krabičku normálně pak i bez problémů přines l- chtěla jsem aby ten předmět nebral jako hrozbu. Takže předměty on sice neřešil, ale řešil zvuky
Dines
ale jo Dines, mě taky přerušil činnost a poslechl. Ale pak tam bylo to, že prostě řešil zvuky. Někde byl třeba začuchaný a zaplácal někde poblíž ten igelitový pás, pes udělal kotrmelec ve vzduchu. Takže ono to fachčilo, leč s vedlejším účinkem. A já pak musela řešit to, že mu vadí ty zvuky.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2008 10:15
- Nahlásit
PetraK
OK, beru - záleží pes od psa - já těma klíčena (resp. vodítkem) docílila jen toho, že kdy nemá pocit, že by dělal něco špatně, tak při tom zvuku jen zvedne hlavu a rozhlídne se - je fakt, že než to po něm mrsknu, vždycky se nejdřív pokoušim o zvládnutí něžádoucího chování povelama, a až když mě ignoruje, tak přiletí překvápko A taky je fakt, že u obou psů mi to stačilo udělat cca. pětkrát, a pak už jen čas od času připomenout.....
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2008 10:17
- Nahlásit
PetraK
Já to teda nezkoušela, ale mám pocit, že labilnější pes takové klíče časem nemusí ustát...není lepší dát psovi jasně najevo, co po něm chci, než mu takhle bodat dýku do zad?
Mě to s těma klíčema přijde jako kravina-kór s mojí trefou
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2008 10:25 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Mucholabka
tak ono nejde o to hodit to po psovi, to ne , mělo by to být upozornění. Nicméně - ano fachčí to, ale jsou tam ty vedlejší účinky. Já sama bych to dneska už nepoužila-vidím tam víc negativ než pozitiv.
Dines
jak píšu Mucholabce - já sama po tomhle už nesáhnu. A to jsem musela řešit jen občas ty zvuky . Zbytečná zábližka
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2008 10:28
- Nahlásit
PetraK
tak ono nejde o to hodit to po psovi, to ne
Stejně jsem schopná to hodit maximálně tak někam za sebe
Mi je jasné, co by se dělo-Bucka by po pár hodech reagovala úlekem, ale účinek by to při její tvrdé hlavě nemělo na nežádoucí činnost, jen by byla lekavá. Ferdík by klíče aportoval a při opakování by asi začal útočit na ty klíče a chtěl by je rozškubat. Drak by po prvním hodu zdrhl a už bychom ho nikdy neviděli, což by ale taky mohlo přinést svou výhodu
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2008 10:35
- Nahlásit
Mucholabka
No Ešusovi taky nevadí, když vedle či před něj něco dopadne, na to on není lekavej, předmět popadne a přinese. Ale udělalo to podle mě tu reakci na některý zvuky. Takže jsem pak musela pořešit tohle. Podle mě to vybudovalo právě tohle házení - a to jsem to neaplikovala nějak přehnaně a často a rozhodně ne u mrňouse, ale až v době hůůstý pubertičky, kdy jsem s sebou nosila kýble, abych měla kam dát nervy
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2008 10:39
- Nahlásit
PetraK
Jo, to včera jsem byla s Bucou, Ferdíkem a jedněma lidma na procházce, Buca samo hrabala myšičky a týpek chudák ji něžně potahoval za stopku, aby laskavě šla...jsem mu musela říct, že bez traverzy prostě nepochodí
|