| Autor |
Zpráva |
venda
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 12:30
- Nahlásit
už jsem tady dlouho nebyla, protože nemám čas a pes byl hodnej - teda až doteď
německý ovčák, už jí byly 2 roky, je klidná, hodná, poslušná, v Praze absolutně žádný problém, protože vše je zaběhlé - kde se přechází, kde musí počkat, zná všechny psy v okolí, takže už jsem na ni přestala dávat pozor - to se pochopitelně nevyplácí
u rodičů v Mariánkách, kam jezdíme každých 14 dnů, nastávají neobvyklé situace - jdeme třeba celá rodina na procházku (7 dospělých, 2 děti) nebo potká cizího psa, který na ní štěká nebo se ošklivě tváří (těch si v Praze nevšímá)
začalo to cizím psem - proti nám šli s vlčákem u nohy, tvářil se přísně, takže ho Hekla z uctivé vzdálenosti obešla, ale potom! jak byla za psem, otočila se, naježila a začala na něj dorážet a štěkat (následovalo přísné napomenutí, přestala, odchod), potom v parku, kde jsem byla se sestrou a synovci najdnou takhle se řevem vyběhla proti paní, která měla na sobě vlající pončo, a včera, když s ní šel tatínek jen se sběrem přes sídliště, tak když se zakecal se sousedem, Hekla se mezitím takhle vyřítila na pána, který vyšel z domu o holích, je to fakt na zabití, nejhorší je, že vůbec nevím, kdy to udělá, kterej člověk se jí nebude líbit, kterej pes - poznám to až ve chvíli, kdy vyrazí, já jí seřvu, ona přestane a jdeme, ale jak to udělat, aby vůbec nezačala?
hlavně nevim, co jí to tak najednou popadlo, vždycky běhala na volno, lidí si nevšímala, se psama si hrála nebo když nechtěli tak je obešla
co s ní mám dělat?
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 13:46
- Nahlásit
venda
Že zrovna já něco říkám, ale u Garfielda to začalo úplně stejně s tím rozdílem, že začal už někdy ve 3/4 roce a jak to dopadlo...
Takže určitě zatrhnout hned v začátku a převést pozornost na sebe, na hračku na cokoliv. Ale moc dobře vím, jak je to těžký, protože se opravdu nedá vůbec nijak odhadnout, kdy to pes na koho a proč zase udělá, jsou to zkratový vteřinovky, kterým se dost těžko předchází.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 14:05 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Garfield
můžu se zeptat? A Garfield to dělal že se bál? Páč mě to zajímá, neb se snaž´ím různě sbírat info.
Já nejsem odborník, tak mě kdyžtak někdo klepněte přes prsty - jen mě napadlo u zadavatelky, podle toho jak fenka zareagovala na toho psa - až dodatečně, že to bude ze strachu- stejně jako to pončo (ten člověk vypadá divně), nebo hole (zas divnej člověk s klackama v ruce). Lidi s pončem se budou teda dost blbě hledat, s holema už by to mohlo jít možná o fous líp, aby se k nim pesan dostal častěji. U nás se třeba nelíběj lidi v pláštěnkách, takže když jdeme někde na výletě a vidím lidi v pláštěnkách, tak se sedí u nohy a musí se být za hodnýho. Když Ešus leto blafal cestou na Soláň na batoh s nohama (což byl chlapík, který stál v kopci zády k nám a na zádech měl krosnu), tak jsme si z toho všichni udělali srandu a on si pak šel se mnou toho divnýho batoha s nohama prohlídnout - pán byl ochoten ke spolupráci. Takže bych poradila i to mít oči na štopkách, zkusit odhadnout čím může kdo fenku poplašit a na tu situaci se připravit. Ale jak říkám jsem laik.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 14:16
- Nahlásit
Musím říct, že mě Ferdík dělal taky kraviny, před cca půlrokem, jak byl ze všeho vystreslej a měl pocit, že mě musí udržet v lidosterilním prostředí, nebo že by ho zas někdo chtěl buzerovat, reagoval i na lopatu, klacky, prostě stres jak cyp. Cesta k nápravě u nás byla-klidné srozumitelné zacházení, a zároveň občas trochu tvrdě potřeboval vysvětlit, že tudy cesta nevede. Občas mi dělal blbé xichty na lidi, když jsem se zakecala-nic jim neudělal, ale zle koukal a to jsem fakt klidně trochu přitáhla za ucho, aby si vzpomněl kdo koho tahá na vodítku. A už je hodný, i návštěvy snese, dneska se mohl podělat, aby si ho jedni lidi všímali. Kousací hry u nás nepřipadaly v úvahu, páč by mě dřív zabil, ale teď v poho, chytá mi ruku, nechám se kousat, děláme neskutečné kraviny...
není ta tvoje fena z nějakého důvodu ve stresu?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 14:22
- Nahlásit
venda
strachová agrese, je to stres ze změny prostředí a tlaku,
okamžitý řešení je vodítko,
dál pracovat na funkční ovladatelnosti, aby se zviřátko dalo otočit na fleku a přivolat,
a běh na delší trať je návyk na různá prostředí a různé lidi a různé situace, do pohody psa.
Mám něco podobnýho u dvouletý dobrmanky, není to sranda, pod tlakem JE strachově agresivní, a jde do kontaktu,
jednak bez koše nejde ven, a druhak kde mám pocit, že by něco hrozilo, je na vodítku, abych si to ohlídala i mechanicky.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 14:28
- Nahlásit
Garfield
je to těžký, protože se opravdu nedá vůbec nijak odhadnout, kdy to pes na koho a proč zase udělá, jsou to zkratový vteřinovky, kterým se dost těžko předchází.
souhlas, vpodstatě cokoliv, co pes vezme jako svý ohrožení, bez přemýšlení opere, je to zkratová sebeobranná reakce.
Co mu včera nevadilo, když byl v pohodě, dneska neunese, protože fouká zleva, na Slunci přibyla skvrna, nebo se blbě vyspal,
nemá to řešení kromě nazvedání sebejistoty a prahu spouštění těchto sebeobranných reakcí, což je běh na sakra dlouhou trasu,
a nejlepší řešení je prevence, konkrétní zvíře opatřit košem, a zajistit A) ovladatelností za každou cenu, B) voďákem k omezení dosahu, když už k tomu zkratu dojde,
a hlavně na tom nechovat!!!!!!!!!!!!!
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 14:30
- Nahlásit
Garfield
jo víš, co jest prdééél největší ????
i ta moje čuba Kobra, se stejnejma principama chování co Gaf, se narodila pro stopařinu...
|
venda
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 14:38
- Nahlásit
Psíček
jo, už o tom taky uvažuju, zvlášť po tom, co napsala Garfield, mít doma co má ona, tak si to jdu hodit
určitě je to ze strachu, ona neni agresivní, na druhou stranu - když se bojí, tak ať zaleze a drží tlamu, ne že vypadá jak nejhorší vrahoun na světě!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 14:42
- Nahlásit
Sali
a jak se to stane? Huž to ten pes má v sobě? Nebo se někde něco zadrhne? Můžu k něčemu takovýmu přispět chybou třeba jako psovod začátečník? nebo to je věc kterou neovlivním?
U nás třeba jeden čas hrozně vadily takový ty šustivý igelitový "pásy" kolem příkopů, výkopů-pouze ve tmě. Do určitý doby nic, pak najednou strach a panika. tady to bylo jednoduchý ošéfovat tím, že jsme k tomu mohli chodit, ukazovat si, že není čeho si všímat, plus jsem nasadila na chalupě cvičení žižkovských žen s igelitkama, kdy jsem lítala a Ešusovi ukazovala, že to je náhodou bžunda, že to šustivý se dá honit a udělat si z toho hru. Ale myslím, že jsem k tomu přispěla tím, že jsem neodhadla vhodnost/nevhodnost takový tý upozorňovací metody- malá krabička s pár kamínkama, která se hodí do blízkosti psa, aby se upoutala jeho pozornost. myslím, že tohle pro Ešusa nebylo to pravý a že jsem si tím svýho času udělala trochu problém . Tak se chci zeptat, jestli zpětně třeba nevidíš, něco co by člověk v dobré víře udělal a mohlo by napomoci tomu, že se tohle stane. Nebo je to prostě jenom v tom psovi?
Díky.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 14:45
- Nahlásit
Sali
hm, tak teď nevim
já taky vidim, že ona to dělá ze strachu (podezřelý pařez v noci na Petříně - úplně stejná reakce), jenže ona je od malička zvyklá na různé lidi, různé situace, různé prostředí - každý víkend je buď venku na vandru - to znamená dopravní prostředky, les, pole, louky, turisti, houbaři, no a nebo u našich v Mariánkách, to znamená velká smečka, lázenští hosté, psi na vodítkách (na to z Prahy tak zvyklá není), takže já už jí na to víc zvykat ani nemůžu
ovladatelnost je snesitelná - ona vystartuje, já za ní a po dvou metrech se nic neděje, ale nepříjemné je to, že to udělá, lidi jsou pak nervózní i z toho, že na ní řvu (tim spíš si myslej, že o něco jde a pes je třeba pokouše)
jinak ona řve, ale nemá nejmenší tendence se prát ani se psama, ani kousat do těch lidí, nemám strach, že by někomu něco udělala, jen to hrozně vypadá
|
venda
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 14:49
- Nahlásit
a hlavně na tom nechovat!!!!!!!!!!!!!
tak to jediné můžu splnit bez problémů, je kastrovaná kvůli falešce a dysplazii
PetraK
Tak se chci zeptat, jestli zpětně třeba nevidíš, něco co by člověk v dobré víře udělal a mohlo by napomoci tomu, že se tohle stane. Nebo je to prostě jenom v tom psovi?
nad tim přesně přemejšlim - ta moje čuba byla od jakživa klidná, hodná, bezproblémová, lidi ji nezajímali, chodila odmalička navolno, mezi spoustu lidí, spoustu psů, do různých prostředí, má pravidelný režim, výlety jsou každý víkend, fakt nechápu
vím ale, že víc štěká, když je unavená (v lese na vandru večer vyskočí při každém šustnutí a štěká)
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 14:51
- Nahlásit
venda
Mně přijde normální, že za tmy osi hlídají víc, ti moji za tmy hlídají úžasně.
tak to jediné můžu splnit bez problémů
A co to vodítko a koš, to dělá nějaký problém????
Já třeba si nelajznu pustit bez vodítka ani jednoho, ani hodnou Bucu, páč bych o ni měla strach, leda na poli, když tam nikdo není...a samosebou na zahradě.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 14:56
- Nahlásit
Mucholabka
A co to vodítko a koš, to dělá nějaký problém????
tak jestli doteď nevim, z čeho by měla být ve stresu, tak z tohohle by asi byla, na košík je zvyklá v dopravních prostředcích, ale že by s ním měla běhat venku, to by ji asi kleplo
no ne, bude muset být víc pod dohledem, to je jasný, ale jak říkám, ona běhala vždycky hodně na volno (to teď asi tolik nepůjde)
uvidíme, jak to bude pokračovat, zatím se takový incident stal párkrát, tak jí teď budu víc hlídat, kdyby to mělo pokračovat, košík ji asi nemine, aby se lidi tolik nebáli (i když podle mě pes s košíkem vypadá nebezpečněji)
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 14:57
- Nahlásit
venda
už jsme se o tom jednou bavily i se Sali...nemůže to být tím,že je před háráním?? Ta moje se chová jak kretén a pak jí to zas přejde,Sali pozorovala něco podobnýho.Nevim teda v jakým časovým úseku se tohle tobě odehrává,jen takovej nápad..
|
venda
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 14:59
- Nahlásit
davidkova renata
už jsem psala - je kastrovaná
přemejšlim, jestli to nemůže být tím, že teď jezdim častějc na služební cesty, třeba jednou za 14 dní nejsem dva dny doma, ale to by jí nemuselo dělat takový problém při venčení, že...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 15:00
- Nahlásit
venda
už jsem psala - je kastrovaná
sorry sem přehlídla..
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 15:01
- Nahlásit
venda
ale že by s ním měla běhat venku, to by ji asi kleplo
Někdy mám obavu, že si lidi dělají ze psů potvůrky sami...chudáček pejsek, fakt je ten náhubek pro něj životu nebezpečný? A když ho někde píchne, tak taky umře...sorry že to píšu takhle emotivně, ale někdy míň podobné péče je pro psa fakt lepší.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 15:10
- Nahlásit
Mucholabka
ale ne, máš pravdu, že když od toho psa něco hrozí, tak košík mít musí, od mého zatím nic nehrozilo, tak košík nosil jen do tramvaje, proto taky jak vystoupíme, hned otravuje, ať jí ho sundám, protože chce okusovat klacky, mámit ze mě pamlsky a hrát si se psama, což se dělá bez košíku líp
každopádně jestli se hodlá dál chovat jako magor, tak bude mít asi smůlu
spíš bych ale potřebovala vědět, jak dosáhnout toho, aby se jako magor nechovala...
když to dělá ze strachu, tak bych měla posílit její sebevědomí, na obrany už chodí, tak jak jí ještě vysvětlit, že se nemá čeho bát?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 15:11
- Nahlásit
venda
no hele jako laik - já bych určitě spíš to brala přes klid - takže bych se snažila vytipovat lidi, který jí můžou "vystartit", chodila bych, byla jedno velký oko a když uvidím někoho "podezřelýho", tak k noze a počkat v klidu až projde, když bude mít tendenci jančit - tak zopakovat klidně povel, nedovolit jí vystartit, prostě je sedni, tak se sedí - vzít to přes poslouchání. A se psama to stejný. Když uvidím psa, bude k noze a pak podle reakce a soulasu druhé strany, si buď půjdou nebo nepůjdou hrát. Tím se vyhnete tomu, že něco bude muset řešit ona samostatně. Si teda myslím, no. Ale to je čistě teoretický.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 15:33
- Nahlásit
venda
spíš bych ale potřebovala vědět, jak dosáhnout toho, aby se jako magor nechovala...
když to dělá ze strachu, tak bych měla posílit její sebevědomí, na obrany už chodí, tak jak jí ještě vysvětlit, že se nemá čeho bát?
tohle, na co se ptáš, je jedna z nejtěžších otázek, jakou můžeš položit, vpodstě nemá jednoznačnou odpověď,
kromě tý, že málokdo tohle umí opracovat obranama,
je to všechno ve zpětný vazbě, hlavně jí nesmíš zacyklit v tom, že se dobře bojí, neb ty se bojíš taky....
proto říkám vodítko a koš, aby člověk nemusel stresovat psa tím, že ho úzkostlivě hlídá, pracovat na skutečně funkční ovladatelnosti kdykoli a kdekoli, a hlavně vycházet z toho, že dělá-li to ten pes, tak to asi bude dělat občas dál, čili tam, kde to může vzniknout, si to v klidu pojistit.
U dálnice bys jí taky pádit nepustila, aby jí něco nezajelo, tak jí prostě mimo skutečně bezpečný místa dej osmimetrovou samonavíječku, a nedělej nic předem, a´t jí neznervíš, ale když uvidíš, že se tváří, přivolej si jí k noze a projdi tím prostorem pod ovladatelností, ale s natažením psa na sebe, ta hrozba je vzduch, nezájem, "sem se mi dívej a šlapej". Nesmí jí přitom nikdo oprat, nesmí jí nikdo vyhnat, musí ti čuba důvěřovat a napojit se na tebe, a vysklít tu hrozbu. když si hrozby všime = udělá chybu/poruší soustředění, je korece za chybu v poslušnosti, upozornění, že sem se mi dívej a soustřeď se, kurňa...
Máš spoustu možností, co v tom je a jak se to může časem vyvinout, od nevinnýho plašení ze změny a nejistoty, co pomine, až po fixovanou poruchu chování, něco jako "v hlavě nasráno už z rýsovacího prkna", a bez znalosti zvířete a vašich podmínek to nejde říct, co tam je.
Ovšem jedno platí všude: funkční prevence nežádoucího chování plus práce na funkční ovladatelnosti, a čas ukáže, co za tím je nebo není.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 15:40
- Nahlásit
PetraK
obávám se, že přesně tím, co popisuješ, a co navrhuješ, to ještě upevníš,
z všeho co píšeš je znát, že to prožíváš, a tím pádem tomu pro psa dáváš význam, smysl toho chování, asi se něco děje, když to tak psovod řeší, už předem, už se šponuje, tak asi o něco půjde.
To je největší chyba, která může nastat, pak jakákoli snaha o nápravu to ještě víc zacyklí.
Ta snaha musí být z naprostého klidu psovoda, neřešit druhé, jejich reakce, nemít nervy, nic, jen vlastně svým vzorem otupět psa vůči přehodnocování dění kolem.
vem to stejně jako na poslušnosti, představ si na cvičáku individuálky, každý si se svým psem dělá sám, a ostatní kolem ho ruší...tak si jich nebudem všímat a všímáme si jen jeden duhého, vazba a komunikace běží jen v tý dvojici a ostatní jsou tam křoví. Taky proto je vhodný, když to křoví si nás nebude muset všímat, čili ten pes by na něj neměl došáhnout, aby muselo reagovat...a zas z toho vypadne ta šnůra.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 15:41
- Nahlásit
Psíček
když je prave psovod takovej prehnane premyslivej a starostlivej, tak to prave mnohdy dela v tom vztahu se spem vsemoznou paseku
jako bych četla o sobě
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 15:45
- Nahlásit
Sali
, to ještě upevníš,
hilfe, hilfe - čím to upevním? Sem právě myslela, že pokud budu na situaci připravená, a dám-li psovi třeba to k noze, tak budeme moci snáz řešit to, že místo k noze, dělá něco naprosto jinýho. Kde je chybka? Dík.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 15:47
- Nahlásit
Psíček
kombinace obrany(byt asi sportovni) versus bazlivej pes, s kterym si psovod nevi rady v nekterych situacich mi prijde primo vrazedna....
vražedná kombinace spíš skutečně je, když díky obranám pes zjistí, že MŮŽE napadnout a zahnat/zabít zdroj svého strachu/ohrožení,
čili když se něco zvrtne,
a čistě důvěřivá hra s parťákem o kořist se posune do konfrontace,
kdy vyhecovaný pes přeskočí svůj stín, sebere odvahu a kořist protivníkovi uzme díky tomu, že figurant zatlačí ofensivně a pak zahraje včas strach coby reakci na ofensívu psa, a ukáže mu tak cestičku. Pak nastane období, kdy takový pes kouše ve směsici loveckýho drivu a strachu z nositele kořisti, je to jako boj o míč, kdy ten míš strašně chci, ale současně se bojím protivníka, co ho drží, a když ho u toho zastraším, třeba mi ten míč radši dá, než aby mě zabil...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 15:50
- Nahlásit
PetraK
je dost podstatnej rozdíl, jestli to děláš teoreticky, nebo jestli to máš v paži díky praxi s plachejma kšefťákama...tady to je o praxi, citu a osobním založení, vysmátej flegma s citem pro psa a 20 let praxí je úplně jinde, by´t oba uděláte to samý.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 15:52
- Nahlásit
Psíček
myslim, ze ne
myslím, že tentokrát mám pravdu já. Myslím, že taky furt něco řeším-koukni na to jak jsem furt řešila balónkovou "aféru"
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 15:55
- Nahlásit
Sali
je dost podstatnej rozdíl, jestli to děláš teoreticky, nebo jestli to máš v paži díky praxi s plachejma kšefťákama...tady to je o praxi, citu a osobním založení, vysmátej flegma s citem pro psa a 20 let praxí je úplně jinde, by´t oba uděláte to samý.
eh, ach jo, furt tomu nerozumím . Myslela jsem, že píšem o tom podobným - tzn. vzít to přes poslušnost - uvidím týpka kterej by to mohl spustit, dám k noze a chci aby se pes soustředil na mne. Co je špatně? To , že jí dám předem k noze? To že to bude předem a ne v momentě, kdy ona už koná?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 15:57
- Nahlásit
Psíček
mas pravdu i nyní
jéé to se hezky čte
ty mas pravdu prave uplne vzdy
tohle taky!!
jen ¨nyni ne
todle vůbec nejde přečíst, mám rozmazanej monitór
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 15:58
- Nahlásit
tak budeme moci snáz řešit to, že místo k noze, dělá něco naprosto jinýho.
PetraK
základní chyba v úvaze: když už dám povel, nic jinýho prostě dělat pes NEBUDE A ANI NEMŮŽE. Nedávám povel, když nemám možnost si ho vynutit, o tom se nebavím, přes to nejde vlak.
Povel dám, když chci tímto dostat psa pod kontrolu, čili dám ho proto, aby byl ihned proveden a tím se pes srovnal tam, kde má být, v tomto případě u nohy, nikoli abych řešila, že místo k noze dělá něco jinýho.
To, co já bych měla na mysli, když bych řekla "připravená na situaci" je to, že po šnůře i tiše verbálně pošlu Kobře echo, že "nikoho si ani nevšimneš a budeš pěkně ťapat rovně, a toho dědka s holí a košíkem hub na cestě vedle nás prostě nevidíš".
Když ho budeme míjet, pěkně pána pozdravím, poptám se, jak rostou, a hlídám si po očku čubu, zda uvolněně stojí a dělá, že je vzorná, a že ho nevidí. Pak se rozloučím, a jdeme dál, a za celou dobu nedám jediný povel k noze, pokud nechci kolem dědka cvičit chůze.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 16:07
- Nahlásit
PetraK
uvidím týpka kterej by to mohl spustit, dám k noze a chci aby se pes soustředil na mne. Co je špatně? To , že jí dám předem k noze? To že to bude předem a ne v momentě, kdy ona už koná?
už jsem to napsala, já mám v ruce určitý model psa, kde vím, co v ní je, a jediný, co potřebuju, je udržet kontrolu, nenechat jí prošlapat cestičku zlozvyku, a přitom jí jako by-produkt života nazvedat sebejistotu, ale svině zákeřná zvostane.
Nedám si kvůli tomu psa k noze, pokud nepotřebuju rovnat natažením na sebe skutečnou vznikající rozladu psa, nebo si cvičit ovladatelnost v rušivých situacích, neudělám to preventivně. Tím vytvořím akorát to, že ten člověk MÁ význam, neb na něj reaguju první já.
Jdu a koukám na psa, vidím, že se orientuje na člověka, a pošlu mu echo, zapomeň, nevidíš ho, nebo si o tom promluvíme. Sestavím situaci tak, aby to vyřešila podle mne čili dobře, a pak jí dám dost stroze najevo, že tak se mě to líbí, ale že to takhle je samozřejmost .
|