| Autor |
Zpráva |
Jaji
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2008 21:32
- Nahlásit
Ahoj, chtěla bych se zeptat vás, co se aspoň trochu věnujete sportovní kynologii, jestli neznáte nějaký fígl na lomy. Pes je někdy udělá pěkně, ale často je přejde a pak zmatkuje, dělá kolečka a trvá mu než se zase chytne. Nevím, jestli ho nechat, at to samostatně najde, i když to trvá. Jestli ho pustit, at to přejde a udělá chybu a postupně se to sám naučí nebo ho zabrzdit a nepustit ho dál... Jestli mu je vyskládávat pamlskama.. Prostě nevím... Děkuji za rady ;)
|
Víťa
Administrátor |
# Zasláno: 18 Čen 2008 23:17
- Nahlásit
Jaji
Trénovala jsi nějak lomy?
Dělala jsi oblouky nebo tupé úhly? Nebo jsi přímo hupsla na pravé úhly?
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 07:26
- Nahlásit
Jaji
Na krátkým vodítku a rozhodně nenechávat přecházet a dělat kolečka. Pamlsky nebo třeba i předmět dej kousek za lomem.No a udělej si stopy, kde bude těch lomů hodně a hlavně si přesně pamatuj kudy si šla
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 07:47 - Změnil/a: Meta
- Nahlásit
Jaji
Důležité je, jestli pes fakt čuchá, nebo prostě jde rovně a fláká se. Naše lomy se vylepšili takřka ukázkově, když jsem zrušila čuchání po přímkách. Dobré je čas od času udělat kroky stranou, aby musel být pořád ve střehu. Teď jsem četla novou metodiku, ve které autor doporučuje takovouto stopu
-->-----+
............---------->
jako přípravu na lomy. Pes dojde na + musí se zastavit (dál nepustit!) a čuchat po stranách. Když se nad tím zamyslím, není to blbé. Ale nezkoušela jsem to, obzvlášť, když uváděli natrénovat takových přechodů 80-100, než začnou s lomy
|
ijáček
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 09:24
- Nahlásit
Meta
Tomu moc nerozumím, to jako udělám dvě stopy a tu druhou jí nechám najít samotnou? Nebo jak je to myšlený?
A pak ještě prosím jednu radu: občas má nos u země a čuchá, ale pak ho klidně zvedne a jde rovně v domnění, že jde správně, ale i přes to, že má nos nahoře, občas ten lom najde. Jak jí mám donutit, že má mít nos stále u země? Děkuju
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 09:53
- Nahlásit
ijáček
Jdeš rovně, zastavíš se, uděláš úkrok stranou a pokračuješ rovně - vtip je v tom konci a pokračování buď vpravo, nebo vlevo. Cílem je naučit psa se zastavit, jakmile stopa "končí" a automaticky hledat po stranách. Nedopustit přejití "konce".
Jen jsem na tu metodu předevčírem narazila, tak nad ní medituji... Já učila psa klasicky z obloučků na tupé úhly a z nich na pravý
Nos u země - motivace - hledá ňamku...
|
MisaK
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 09:58
- Nahlásit
Niekto doporučuje na lomoch psa pribrzdiť, niekto zas nie. Tiež mám v tom chaos. Ale ak chceme ísť aj na cudzie stopy a pes bude zvyknutý, že dostáva pred lomom alebo na lome signál, tak na tých cudzích stopách musí zaručene zlyhať. Tiež som čítala, že ak pes vynaloží námahu a lom musí sám hľadať, časom zistí, že je jednoduchšie sa na stope sústrediť. Ja keď vidím, že pes zmätkuje na lomoch, tak hneď na druhý tréning dám oblúčky a väčšinou ich zvláda.
Meta
kde si čítala tú metodiku, je to na nete?
|
ijáček
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 10:25
- Nahlásit
Meta
Mňamek tam má dost, jednu těsně před lomem a druhou zas těsně za lomem. I na stopě jich má dost, ale jde prostě ze zvedlím čumákem, pak zavětří mňamku dá nos dolu, sežere a pokračuje s nosem nahoře, tak já prostě nevím jak na to. Dávám tam piškoty tak aby je neviděla.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 10:25
- Nahlásit
MisaK
no, jestli ti to pomůže:
http://www.sportdog.ru/articles/frawley/90degree.h tml
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 10:27
- Nahlásit
Meta
to máš z leerburgu, co? nedělala bych to kvůli lomům, to je pro psa co se učí na přímkách...
Udělala bych to pro něco jiného, abstrakci řešení přerušení pachu...čili situace přeskoč potůček, přeskoč strouhu, proskákej mezi loužema...a začít tímhle....odskok bokem a zas jít dá v tom směru.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 10:31
- Nahlásit
MisaK
Meta
Pokud by bylo libo původní pramen v angličtine, tak Leerburg:
http://leerburg.com/trackcorner.htm
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 10:32
- Nahlásit
Aha, Sali byla rychlejší.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 10:51
- Nahlásit
Sali
To jsou ty pachové hádanky? A jaké ještě používat?
|
MisaK
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 11:31
- Nahlásit
Meta
Walda
Díky oprášim starú dobrú ruštinu.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 11:38
- Nahlásit
Meta
cokoli, co tě napadne, co může vzniknout náhodou a zaskočit vás naoostro. ne vždy to je na náhradní stopu.
Mě před 8 lety na zkouškách na IPO II přes první úsek stopy 10 minut před zvedáním startovalo letadlo...stopy byly položeny na letišti s domluvou, že do deseti nebudou lítat, jenže se to protáhlo...a přes poslední dvě dvojky šel start. Můj dobrman to nezvlád, nepobral rozbitej pach, kolegy maliňák dělanej jinak to pobral, prostě hledal střípky a udržel trasu.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 12:16
- Nahlásit
Mě většinou nic nenapadá, dokud se v tom nevykoupu...
Jedna pani mi vyprávěla, jak měla na zkoušce na stopě chcíplého zajíce. Rozhodčí nevěřícně zíral a povídá: "Vy jste ho neviděla, když jste šlapala stopu?"
Taky bych ho neviděla soustředěná na to, kdy rozhodčí zařve "předmět" nebo "lom".
|
Jaji
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2008 15:49
- Nahlásit
Moc díky za odpovědi..
Víťa
Tupé úhly jsou celkem v pohodě, to pokračuje skoro bez zpomalení dál, jakoby nic. Obloučky už jsou horší, ale furt lepší než 90° lom.
Amir
Chodím tak na dva metry. To dělám, že mu dávam za lom pamlsky, celkem je to lepší, ale někdy to střihne, že si to zkrátí a nedojde přímo do místa, kde se stopa láme.
Meta
Čuchá, stopro, to je slyšet Jeho stopa moc baví, táhne jak kůň, ale když tu stopu ztratí - v tom lomu, tak zmatkuje.
Takže ho prostě nenecham přejít, nepustim ho dál.. a co já? Mam mu pomáhat, třeba mu ukázat nebo jenom stát a s tim, že teda "hledej stopičku" to necham na něm a počkam až to najde?..Jo?
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 08:28
- Nahlásit
Jaji
Takže ho prostě nenecham přejít, nepustim ho dál.. a co já
1. nenechat psa přejít
2. hlasem upozornit hledej, pokud vytáhne do stopy ta hlasem pochválit tááák je hodný
3. pokud hledá a hledá a najít nemůže, tak mu to ukaž a pochval viz bod 2. jen musíš opravdu nejdřív dát psovi prostor aby si to našel sám a ukázat mu to až těsně předtím než by ztratil úplně zájem, protože jinak by při každém problému čekal na tebe, že mu ho pomůžeš vyřešit
|
ijáček
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 08:29
- Nahlásit
Jaji
Nám vždy radili, aby jsme je tam pomocí vodítka nasměrovali.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 08:51
- Nahlásit
ijáček
jakékoliv kočírování na stopě pomocí vodítka je kontraproduktivní, protože pak pes nejde sám, ale čeká kam ho odvedeš a to na cizích stopách není možné a končíš
na jakékoliv brždění, pocukávání, přibržďování před lomy... prostě cokoliv co psa dopředu upozorňuje, že se něco bude dít si dávejte pozor, pokud naučíte psa, že ho na stopě odvedete, hodně špatně ho to budete odnaučovat, stopa je samostatná činnost psa, tj. pomůžu opravdu jen v kritické situaci a pak ale já musím být na 1000% přesvědčená, že já vím kudy stopa vede a pes je blbě, stačí ho párkrát chybně stahnout ze stopy (protože si to "jen" blbě pamatujete) a pes ztrácí jistotu a někdy už za celý jeho život toto nenapravíte, proto doporučuji snížit ovlivňování psovodem na co nejmenší míru
|
ijáček
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 08:57
- Nahlásit
Eny
ok, tak mi ale pak poraď prosím, co mám dělat když jdem třeba jen na rovném úseku a já vím, že jde třeba 1m vedle stopy. Jak jinak než vodítkem jí mám ukázat, že tam ta stopa nevede?
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 08:59
- Nahlásit
Zdá se, že pes fakt čuchá cizí stopy jako vlastní. To jsou mi věci...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 09:25
- Nahlásit
Eny
sem si to přečetla a
no, tak, to sou mi vyhlídky! Při mojí splašilosti to naše stopování dobře nedopadne. Ach jo
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 09:45
- Nahlásit
ijáček
tam ale záleží za jakých podmínek jde pes vedle stopy, zda za větru, z jakého úhlu fouká, jak je stopa stará a zda jde opravdu jen 1m stále rovně, nebo zad by klidně šel i dál, kdyby mohl...
na to není jdnoznačná odpověď
pokud je stopa čestvá a fouká ti vítr z boku, pak to že pes jde stále 1 metr vedle je úplně normální, protože tam má nejvíc pachu..., čím bude stopa satrší tím víc se bude pes stahovat i za silnějšího větru ke stopě, protože pach sedá a na starších stopách již ten pach ze spadu není tak silný a pes sleduje pach rozrušeného terénu smíchaný s tvým vlastním...Toto je teorie pokládání stopa a pachových prací vůbec. S ovlivňování vodítkem to nemá mnoho společného, paradoxně, pokud opravdu pes jde čerstvou stopu za bočního větru a sleduje jí 1m vedle a ty se ho budeš snažit stahnout vodítkem do stopy, stahuješ ho ze stopy, protože v daný okamžik je nejintenzivnější pach práve ten 1m vedle stopya ty ho nutíš sledovat pach o menší intenzitě, tj. z jeho hlediska mimo. Chápeš?
|
ijáček
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 09:59
- Nahlásit
Eny
No je úplné bezvětří a zatím jsem ve fázi, kdy jdu na stopu skoro hned jak jí udělám, takže jde opravdu vedle a když jí nechám tak pak evidentně hledá stopu jinou, co já vím jakou, asi zajíce či něčeho takovýho, takže jak mám udělat aby mi šla po té mé správné stopě, když jí nemám tahat vodítkem??? O něco vejš jsem se trochu víc rozepsala, prosím přečti si to a budu ráda za každou radu, moc dík.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 10:07
- Nahlásit
ijáček - základ je v tom, že ta stopa musí být položená vždy tak, aby ji měl pes možnost vypracovat dobře. to, co píšeš v prvním příspěvku znamená jen to, že tam těch ňamek dost není, popř. nejsou tak zajímavé, aby je pes vůbec sbíral. na začátku musí být dobrota v každé šlápotě, a to taková, která psa opravdu zajímá. teprv až se ti naučí stopu opravdu se zájmem sledovat, můžeš ty dobroty postupně ubírat.
to že ti zvedá hlavu, kouká po okolí, hledá jinou stopu...to je jen nedostatek zájmu
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 10:12
- Nahlásit
Meta
Zdá se, že pes fakt čuchá cizí stopy jako vlastní. To jsou mi věci
to je jen důkaz toho, že příprava byla OK a pes pochpopil princip práce s tím pachem, na který byl nasazen,
pak už je to jen otázka pamatovat si pach toho pachu, co má sledovat,
protže ten tvůj už zná tak dobře, že si vzpomene jak vypadá, i když si ho na začátku nějak pečlivě neprostudoval.
Ale to je jen o prvních vteřinách s výrazem tyvole, cizá, no moment, to musím proštudovat, a pak už to jde samo.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 10:18
- Nahlásit
ijáček
jak píše nefer, přijde mi to na špatný a uspěchaný začátek. Zkus se vrátit znovu na hodně prokrmené stopy, to že pes zvedá hlavu je že nemá zájem jít, tzn. musíš vymyslet něco co ho bude motivovat.
zkus třeba prokrmit 10 kroků co krok to ňamka a pak udělej 10 kroky bez ňamek a zase 10 s, uvidíš jestli tam bude rozdíl mezi úsek s ňamkou a bez, pokud ano, tak se vrať a dávej jí tam toho hodně, klidně i každá druhý krok, pak nebude mít čas zvedat hlavu a dělatz blbosti a stejně tak ti nepůjde mimo stopu, protže tam prostě ňamky budou tak hustě, že jí to ani nenapadne.
zkus jí tam dávat víc předmětů i ty udržují pesjka ve stopě...
napiš takyjak je starý a kolik stop jste již odčuchali
|
ijáček
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 10:31
- Nahlásit
Eny
No je jí rok a půl a kolik, no to už dávno nepočítám. Ona se na tu stopu vyloženě těší, táhne mě k ní, parádně vyčuchá kudy jsem k té stopě šla než jsem jí začla dělat, tam žádný pamlsek není a k začátku dorazí naprosto spolehlivě )) pak jí dám na začátek tři mňamky aby to tam načuchala, krásně vyrazí, baví jí to až do konce, ale hrozně zmatkuje. Točí se vrací se pro mňamky, zvedá hlavu, přechází lomy, ale občas krásně zatočí, tak nevím no....mám pocit, jakoby stále nepochopila princip...ale moc dík, zkusím jí to dát do každé šlápoty...uvidíme
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2008 10:33
- Nahlásit
Sali
Díky, moc jsi nám pomohla, hlavně tím, že jsem začala dělat ty stopy fakt "volně ložené", psa to začalo bavit. Na těch lomech je vylepšení úplně markantní, pokaždé žasnu, jak je teď vybírá. Snad mu to vydrží do další krize
|