Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Stopy bez pamlsků
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Lure
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2008 15:24
- Nahlásit

Mám skoro pětiměsíční stěně rotíka a chystám se na stopy. Problém je v tom, jak naučit sledovat stopu bez použití poživatin. Jde o to, že ji učím, aby nežrala ze země, a kdybych používala pamlsky pokladené na stopu, tak je celé snažení v háji a já půjdu v podstatě sama proti sobě a Corina v tom bude mít guláš.
Znáte nějaký způsob? Nebo nápad?

sajmoni
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2008 16:15
- Nahlásit

Lure

ahoj, já mám rotvičku, teď už skoro tříletou, ale nikdy prostě nebyla žravá, takže u mě nepřicházely pamlsky na stopě moc v úvahu, protože si zobla první tři a ostatní už jenom přecházela. Já naučil stopu celkem dobře na míček (ostatně jako poslušnost), prostě když jsem začínal stopovat, tak jsem si udělal nášlap, pak vlastní stopa cca 10m a nakonec míček (můžeš tam dát pešek, třeba hadr s kterym se rád tahá, zkrátka věc o kterou má evidentní zájem), stopu pak prodlužuješ jednoduše. Co se týká přechodu na předměty, tak jsem ty balonky pak dával do svých použitých ponožek

sajmoni
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2008 16:18
- Nahlásit

Lure

Pokud pes stopu nezná resp.nikdy před tím nedělal, tak rukou ukazuješ na stopu a dojdeš se psem až nakonec, kde ho obrovsky pochválíš a pohraješ si s míčkem, peškem atd. ... žádnej problém, pes to pochopí rychle

Meta
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2008 16:54
- Nahlásit

Lure
Pes s tím nemá problém, ten ví přesně kdy je na stopě a kdy ne. Ale dá se dělat i stopa bez pamlsků, pokud dokážeš psa dostatečně motivovat. Jenže proč si vybrat těžší způsob, že...

sajmoni
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2008 17:26
- Nahlásit

Meta

důvod je - nesbírání žrádla ze země

sarax
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2008 17:33
- Nahlásit

sajmoni
důvod je - nesbírání žrádla ze země
hm tohle jsem taky řešila a vzhledem k tomu že před stopou je povel..tak pes to opravdu umí rozlišit...a guláš v tom fakt nemá....

sajmoni
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2008 17:59
- Nahlásit

sarax

to je si myslím dost individuální u každýho psa, jestli si to spojí pouze s tím povelem, ale pokud prostě nechce, aby pes vyžíral cokoliv ze země, tak si nemyslim, že by to bylo zrovna obtížný, to s něčím jiným trénovat, navíc míček a podobně je vcelku trvanlivá záležitost... takže to má svoje výhody

je otázka toho, jestli lze vůbec naučit psa něco ze země nesebrat, takovejch "odmítaček", který byly "100%" jsem už viděl

jeje
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2008 18:36
- Nahlásit

Precitaj si Eisa, tam je to podrobne vysvetlene (len zacinas so stopami neskoro)...

[Dr. Vilém Eis: Pachové práce služebních psů. Praha 1954]

Neessi
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2008 18:40
- Nahlásit

Lure
Znáte nějaký způsob?

normálně se pes od štěněte učí na "vlečku"-cosi navoněného=syrečky,nebo rybičky) dáš do síťky na mýdlo,zavěsíš ji na karabinu vodítka,uděláš nášlap a vodítko vlečeš od nášlapu tak,že si ho volně provlékneš mezi nohy a táhneš za sebou.Na konci stopy by měla být odměna (míček..nebo pamlsek a obrovská pochvala.

sajmoni
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2008 19:19
- Nahlásit

jeje

Pokud dobře rozumim, tak neskoro je pozdě... a to se mi nezdá, příliš silný slovo, samozřejmě je vhodné to rozvíjet od mala, ale i pes cvičený pozdě může být lepší než ten co je cvičenej od mala

Lure
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2008 20:29 - Změnil/a: Lure
- Nahlásit

Zatím děkuji za odpovědi. Proberu je, popřemýšlím a vyzkouším. Corina je poměrně chytrá, takže s tím že začnem pozdeji problém nemáme.Času máme víc než dost, takže i komplikovanější způsob zvládneme.
To jen kvůli tomu, že pár zdejších občanu by moje psi a psi mých známých viděli nejraději v kafilerce.Párkrát se jim to už povedlo, a otec Coriny měl namále.Zjistili to včas, tak ho zachránili, ale ledviny už má poškozené. Proto učím odmítačku a nechci učit stopy s použitím poživatin.

Neessi, a nepřerazí ten pach vlečky pach stopy?

Neessi
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2008 21:00
- Nahlásit

Lure
Neessi, a nepřerazí ten pach vlečky pach stopy?

Jistě že přerazí,ale to je začátek,aby pes pochopil povel STOPA-HLEDEJ.Když zvládne dobře vlečku a doopravdy čichá ,dělá se délka stopy a tvary složitější a hlavně se prodlužuje stáří stopy -15....30minut....hodina.Jakmile vidíš,že pes na vlečku čichá pořádně,začneš s vlastní stopou bez vlečky.Prokrmování stopy se dělá u psů,které potřebuješ na stopě zpomalit

sarax
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2008 02:31
- Nahlásit

Neessi

Prokrmování stopy se dělá u psů,které potřebuješ na stopě zpomalit

jj náš případ...takže žere fofrem
sajmoni
takovejch "odmítaček", který byly "100%" jsem už viděl
netvrdím že na 100% ale prostě mi nic nežere neb jí nenechám...ono je hezký když oes fakt nic nevezme..ale na sídlišti kde jsou pod okny kusy masa sem tam neodolá nikdo..teda moje čuba jo..s košem..ale jako normálně ví že se to venku nesmí ..a na stopě ví že pamlsky hledá

Mel
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2008 21:45
- Nahlásit

sajmoni
já si taky myslím, že pes neni blbej a moc dobře ví, kdy se stopuje, tudíž se pamlsky hledají a kdy je to "zakázané ovoce". Nemám problém, že by mi pes něco venku žral a odjakživa stopuje na pamlsky

ajunka
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2008 22:22
- Nahlásit

nikdy sme na prokrmenou stopu necvičila vždycky jen na vlečku ze sirečku a funguje to perfektně .-)

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2008 10:06
- Nahlásit

Lure
stopa přes balonky...vlečka balonek nebo pešík, prostě stopování v kousacím drajvu, pomocný pach je pach hračky, nikoli jídla, a odměnou je ta hračka...
všechno se dá, jsou nežraví aportéři, kdy jinak to prostě nejde,
ale moderní metodiky udělané na požadavky ZŘ prostě jdou přes krmení.
K aportovým odměnám se uchylují jen ti, kterým to fakt jako vůbec nežere, a dle expertů přesnost takto vzniklá se jen těžko dá porovnat s přesností získanou metodikami na žrádlo.

Dle mého situace stojí takto
CO je Ti přednější, výkon na body, či Tvoje zásada( která je viz výše spíš jen s teoretickým dopadem),
a dle toho zvol.

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2008 10:08
- Nahlásit

ajunka
a CO asi je ten pach "sirečku" jinýho než pozitivní zpevnění jídlem????? když vby kus toho "sirečku" vypad, nechalo by ho tam to zvíře ležet????? Mysli, please.

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2008 10:12
- Nahlásit

Neessi
to je začátek,aby pes pochopil povel STOPA-HLEDEJ.Když zvládne dobře vlečku a doopravdy čichá ,dělá se délka stopy a tvary složitější a hlavně se prodlužuje stáří stopy -15....30minut....hodina.Jakmile vidíš,že pes na vlečku čichá pořádně,začneš s vlastní stopou bez vlečky

s drobným upřesněním, koncová a předmětová odměna by měla být pachově a chťově shodná s tou vlečkou, aby se to opravdu zpevnilo, důvod proč se sleduje ten pach šlápot podbarvený pachem odměny...a vlečka se neubírá skokem, ale intervaly pro a neprovláčenými, a pak skokovými proťukávánmími vybraných míst,
a vláčený objekt musí být to, kvůli čemu se pes přetrhne,
čili zde se to rozvidlí, někdo volí ten aport, jiný to krmivo.

Dobyvatel
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2008 11:08
- Nahlásit

Chtěla bych Vás poprosit o radu. Chci připravit svého psa na barvářské zkoušky. Nikdy jsem však žádného svého psa neučila na pach zvěře . Můžete mi poradit jak na takové zkoušky-stopu? Všechny své hafany učím na pamlsky…svojí stopu, dalo by se říct, že mám tak nějak zvládnutý pouze začátek.

Lure
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2008 19:19
- Nahlásit

Sali
Zkusím tu vlečku s aportem.
O body mi opravdu nejde.Nedělím ani IPO ani NZŘ, ale TART. Tam mi jde o opravdovou práci a spolehlivost psa.Ke zkouškám se asi sice nikdy nedostanu, neb do čech nepojedu, ale tenhle ten systém výcviku a upotřebitelnosti psa je mi mnohem bližší než IPO.

puro
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2008 20:47
- Nahlásit

ja ucim stopu na zradlo, ale nie volne polozene, ale zavrete v malej miske (take tie dom mikrovlnky). pes najde misku a caka, kym mu ju otvorim. tym odburas nechcene pozieranie, lebo mu to ty otvaras. a tiez velmi rychlo naucis zalahavanie - proste otvoris a das zozrat vzdy len v lahu.

ajunka
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2008 20:53
- Nahlásit

sali- moje zvíře by ho tam enchalo ležet- tím sme si nastoprocent jistá- syreček u něj funguje spíš na zvýraznění pachu nežjako motivace jídlem- pamlsek nedostává ani nakonci ani na předmětech

ajunka
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2008 21:14
- Nahlásit

jo a mám dukaz že to enní v tom co v tý ponožce je že jde opravdu jen o zvýraznění pachu rpotože loni mi dělal stopy na moje ponožky z praxe hihihih .-)

Neessi
Člen
# Zasláno: 26 Úno 2008 06:21
- Nahlásit

Sali
a vlečka se neubírá skokem, ale intervaly pro a neprovláčenými, a pak skokovými proťukávánmími vybraných míst,

To je sice knižní metodika,ale je to u každého psa jiné.Jsou pracáci,kterým stačí párkrát tu navoněnou vlečku dát a rovnou přejít na stopu bez vlečky a čím mají stopu složitější,tím víc je to baví.Jsou to vyrovnané povahy.A jsou roztěkaní psi,kterým tu vlečku je třeba dávat dlouhodobě ,prošlapávat lomy,provláčet frekventovanou cestu a za cestou........prostě je to pes od psa.

Skypy
Člen
# Zasláno: 26 Úno 2008 09:41
- Nahlásit

Dobyvatel

opatři si dostatečnou zásobu vepřové krve a pevný nervy. pak místo kde budeš moct kapat pobarvený stopy. Krev si rozlej do flašek asi 0,3l a rozmraž vždy jednu když půjdeš trénovat. do hrdla nacpi buď větvičky nebo trávu, tak aby když flašku překlopíš aby kapala v dostatečném intervalu. Dráhu si kap ze začátku sama, ale ke konci si na to někoho najdi ať tam není tvůj pach. nakap nástřel (začátek stopy) - tam můžeš mít víc barvy, pak pokračuj v kapání stopy, asi co 15-20 cm aby byla kapka. rozhodně to nepřeháněj s množstvím barvy! asi po 200 m nakapeš záleh (prostě tam nakapeš zase víc barvy na jeden flek) a pokračuješ dalších 200 m kde je konec a dáš tam deku ze srnčího. nezapomeň 2x změnit směr stopy. Pobarvenů stopu dělej samozřejmě ze začátku kratší (100m), ale klidně s jednou změnou směru a můžeš do barvy přidat trochu rozmixovaných jater. Když budeš psa učit, tak si zvol nějaký mylý rituál např: nech psa lehnůt asi dva metry od nástřelu a sama ho běž ověřit, pak až vem psa, podvlíkni mu barvářský řemen pod tělem a přilož k barvě a řekni povel (barva, ukaž srnečka atd..), pes za chvílu pochopí co dělat. časem zvětšuj vzdálenost i stáří stopy. a určitě si přečti něco z literatury - najman - chov a výcvik malých loveckých psů, vochozka - jezevčík v myslivecké praxi, báča - výcvik loveckých psů v praxi a taky zkušební řády.
kdybys nemohla žádnou tu knížku sehnat, tak bych ti mohl něco naskenovat v práci.

Sali
Člen
# Zasláno: 26 Úno 2008 12:25
- Nahlásit

Neessi
jasně.

Dobyvatel
Člen
# Zasláno: 26 Úno 2008 13:55
- Nahlásit

Skypy
Tak moc děkuji za podrobný popis. Mám kamaráda myslivce a dnes jde střílet kance tak z něj budu mít spárky na stopu. Můžu stejně postupovat s krví kance nebo v tomhle případě krev používat nemám.
Dnes si jedu pro doporučenou knížku malí lovečtí psi tak doufám, že jí budou mít. V knihkupectvích bohužel nic k loveckému výcviku nemají. Já mám doma plno knížek, ale zatím jsem ještě žádného svého psa na zkoušky nepřipravovala a ani nemám kdo by poradil 

Oni myslivci nemají rádi, když cvičíš psa, který pro ně není lovecký. :-x

Skypy
Člen
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:14
- Nahlásit

Dobyvatel
a co máš za plemeno?
na pobarvenou stopu používej jen vepřovou stopu z domácího prasete, z té bude nakapaná stopa i na zkouškách. Poradit ti může někdo z myslivců co chová psy, někteří z nás nejsou špatní a rádi ti poradí. a na cvičení se domluv s tím kamradádem myslivcem, ať chodí s tebou abys neměla problémy. za odměnu mu můžeš po složení zkoušek pomoct s dosledem.
a jaký chceš dělat zkoušky - barvářské, nebo barvářské zkoušky honičů (u těch potřebuješ šlapat spárkama)

Dobyvatel
Člen
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:22
- Nahlásit

skypy
skypy
chci dělat barvářské zkoušky honičů jenže právě nevím jak se dělá stopa spárkama a nikde jsem se to zatím ani nedočetla. Asi špatně hledám nebo co

Skypy
Člen
# Zasláno: 27 Úno 2008 13:34
- Nahlásit

tak ty se dělají trochu jinak. ty sem bohužel nikdy se psem nedělal. takže ti můžu poradit jen teoreticky. doma se na to pořádně čůhnu a dám ti vědět. Stopu spárkama, dělej buď pomocí barvářských dřeváků, nebo připevni na hůlky od lyží a našlap je tím. jo a až kamarád střelí toho divočáka, popros ho ať k němu může psík čuchůt a trochusi zatahat, bacha nesmí načínat nebo ho úplně rozervat, ale ať si dvakrát třirát zaškube a pak uvaž a dej bokem.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání