Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Kde dělám tu chybku?
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 13:01
- Nahlásit

Mám takový dotaz. Nejedná se o klasický výcvik i když v podstatě povel jako povel. Máme s pesanem jako zábavu rozližování předmětů podle názvu. Takže ví, že když řeknu Kde je např. Slečna Slepička?? , tak že má jít hledat takovou tu rozjetou pískací slépku. Nebo míček, nebo Pana Stehna, to je fuk. Prostě předměty, které podle názvu zná. Tahle hra ho hodně baví. Ale! I když je na ni natěšený (a to tak, že musíme každý ráno aspoň chvilinku hrát), tak pak začne "prasit". Vezme třeba místo slepice balón a přiřítí se s ním. Já stojím, nedělám nic, neříkám nic, odměna nic. Takže on šlehne s tím, co má v tlamajzně - což je např. ten balón, prosviští kolem slepice na kterou evidentně koukne, ale dělá že tam není a popadne třeba ježka, přiřítí se s ježkem, já zas nic, on s ním majzne a ... heléé tady leží slepice!! Sem si jí vůbec nevšimnul, nadšeně se s ní přiřítí. No a já teď teda nevím dvě věci - v čem je jádro pudla, že takhle "blbne", tzn. co jsem udělala - dělám špatně a pak, jak reagovat, když naptřetí teda tu věc přinese? zatím to dělám tak, že řeknu, něco ve stylu no dobrý, no.A dáme to znova, když jo, hurááárááá, odměna, když ne, tak zas prd. Tak co ostatní na to? Jak to vidíte?

brut
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 13:10
- Nahlásit

PetraK
taky hrajeme tuhle hru... jenže s uzlem, balonkama atd. ..... vždycky po třetí přinesené věci hru přeruším a začneme jinou... nebo třeba děláme slalom mezi nohama či něco podobného. Přesně tohle se mi stávalo když jsem s ním hrála moc dlouho jedno a to samý. Zrovna tak to máme s vyhledáváním předmětů nebo mňamek... schovám tak tři až čtyři víc ne, protože pak to začne kazit.
Jo a většinou reaguju tím, že říkám něco ve smyslu.... cos to přines? to je ale blbost....

Dines
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 13:10
- Nahlásit

PetraK
Ale! I když je na ni natěšený (a to tak, že musíme každý ráno aspoň chvilinku hrát), tak pak začne "prasit". Vezme třeba místo slepice balón a přiřítí se s ním.
Řekla bych že je natěšený příliš a nestíhá přemýšlet nad tím, co dělá

jeje
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 13:28
- Nahlásit

PetraK

Co urobis, ak ti to, co prave chces prinesie hned na prvy krat? V tom moze byt pes zakopany...

Silwuska
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 13:36
- Nahlásit

jeje
No ja by som radila psa nezakopavat...to by lepsie prinasal

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 13:37
- Nahlásit

Silwuska
naprostý souhlas

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 13:38
- Nahlásit

jeje
jásám, naprosto jásám a odměňuju.V tom to není. Chválit a odměňovat umím moc dobře, za to mě výcvikářka mooc chválila, že mám hezky vysoký Cé

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 13:39
- Nahlásit

Dines
To je možný, on je potrhlík. Tohle mě napadlo taky. Ale - co tedy s tím?? A zase na druhou stranu - první vezme VŽDY bezchybně. Prasit začne až po odměnách. On je fakt zbrklík-to máme maximalisticky společný . Ale nevím co tedy s tím??

EngieB
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 13:40 - Změnil/a: EngieB
- Nahlásit

PetraK
Hm, jestli máš takový pako jako já, tak přeji hodně trpělivosti, hodně trpělivosti, hodně trpělivosti... ono mu to časem dojde. Doufám

Dines
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 13:43
- Nahlásit

PetraK
Nechtít to po něm, dokud se neuklidní...nebo třeba prokládat jinejma cvikama, prostě od toho odvést pozornost...

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 13:43
- Nahlásit

brut
No jo, ale když on začne zmatkovat v podstatě hned, po prvním splněném úkolu. Dostane odměnu a už by šel pro cokoliv dalšího. Takže ho zastavím, vrátím hračku mezi ostatní (zpravidla vytáhnu tři),zavolám k sobě, posadím ho, chvilku počkám (to už mu zpravidla nadskakuje zadek nedočkavostí, tak ještě počkám, aby se uklidnil) a pak řeknu ať přinese další předmět. A v ten moment blbne. Myslíš tedy, že zatím to cvičit jednou a dost? Možná by to pomohlo???
Tady nejde o žádnou zásadní věc, je to jen taková zábava, baví nás to oba (já pak zpravidla dobíhám tramvaj, abych stíhala, ale co by člověk pro toho svýho čokla neudělal, že? :-D ), ale říkala jsem si, že inteligentní je až až, , tak je zbytečný, když to takhle blbne.

EngieB
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 13:57
- Nahlásit

PetraK
Podle mě to děláš dobře, akort pes je tak nadšenej, že se přetáčí. Prostě vydrž, netrestej, ale nechval, když to zdrbe, nebo jak psal brut, řekni jen: co blbneš. Když vydržíš dost dlouho, půjde to. Jen si obarvíš šedivý vlasy

KatkaLip
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 14:10
- Nahlásit

Prilis silna motivace. Je to stejne, jako kdyz budes po zvireti chtit neco udelat, nechas ho vyhladnout a namotivujes ho pamlsky. Naprosto prestane premyslet a bude zmatecne jednat pokus-omyl ve snaze dostat se ke zradlu. Premysli pouze zvire, ktere je optimalne vyladene. Otoc si to na sebe. Budes-li mit vitr z nejake zkousky (negativni motivace), budes se ucit a pravdepodobne ji snadno zvladnes. Budes-li mit ale vitr prilis velky, treba proto, ze te uz dvakrat vyrazili, bude te ve tvem vykonu blokovat, nedokazes se soustredit a muze se stat, ze to nezvladnes. S pozitivni motivaci je to stejne. Vzdycky je potreba mit tu optimalni uroven.
Takze mu zkus trochu te pozitivni motivace odebrat. Treba si ho predtim vyblbni hrou s aportem nebo hadrem, vybehej na vychazce, nebo hraj hru casteji, aby na ni nebyl tak nateseny nebo bud laxnejsi. A jak uz tu padlo, kdyz vydrzis, urcite to bude lepsi.

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 14:12
- Nahlásit

EngieB
o šedivý vlas se nebojím, ty už jsem si pořídila v dostatečné míře v době jeho puberty nad pubertu! :-D. Tohle je pohodička, tady vůbec o nic nejde, je to jen hra, zábava, aby se mu rozvíjelo to jeho šílený myšlení. Udělám to teda, jak navrhujete vy ostatní. On je opravdu cvokíňo. Třeba teď jsme delší dobu doma necvičili držení aportu. Včera jsem vytáhla činku, skákal nadšením, dala jsem činku na zem, řekla vezmi, on se k ní nařítil a mydlil do ní nohama, hodil si jí na pelech, tam jí honil kolem dokola, no cvokařil z nadšení. Neřešila jsem to, pak jsem mu činku vzala, dala ji stranou, poodešla, zavolala si ho k sobě a dala povel znovu. A v pohodě. Mám prostě doma cvíkoňo no

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 14:17
- Nahlásit

KatkaLip
No mě právě teď napadlo, že on vlastně začne blbnout, jakmile dostane tu odměnu. Páč žrádýlko, to je naše motivace nad motivaci (naštěstí pro mě). Takže dotaz: mám-li ubrat na motivaci, týká se to i té odměny? Odměnit ho ale přeci musím. Tož co? Je to tak jak píšeš - on tu odměnu tak moc chce, že zmatkaří. Honem, honem něco udělat, abych to už dostal. Myslela jsem, že když nedostane za špatnou věc nic, dojde mu, že špatná věc=nic. Ale tomu tupohlávkovi to pořád a pořád nedochází v té jeho pomatenosti. Já to takhle dělám už delší dobu. On dříve byl v tomhle celkem přesný. Šlo mu to dobře, ale teď nějak ty odměny chce mnohem víc a mnohem víc taky pak zmatkuje. Takže s tou odměnou jak? Někdo nějaký nápad?

Dines
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 14:20
- Nahlásit

PetraK
Změnit odměnu....méně oblíbený pamlsek, nebo jen chválit, nebo hra s hračkou,když jí přinese....

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 14:31
- Nahlásit

Dines
to mě taky napadlo, ale nebude to demotivující?? Ostatně, u nás méně oblíbený pamslek asi neexistuje. U nás se řídíme heslem - beru všechno, hlavně hodně :-D . Ešus je ochoten cvičit i na sušený chleba, na mrkev atd. Třeba klid před zvěří jsme cvičili na banán :-D

KatkaLip
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 14:34
- Nahlásit

DInes me predbehla. Presne tak. A taky necvicit vylozene za hladova. Ten postup je vlastne takovy, ze zezacatku se stene cvici k velke radosti, takze se strasne moc chvali a pouzivaji se ty nejlepsi odmeny. Je potreba, aby mel tu nejvetsi chut k praci. Kdyz pochopi oc jde a pracuje rad, tak opakovanim tech cviku a mensim durazem na ty odmeny se ta motivace trosku utlumi, takze ho to porad bavi, ale uz tak nesili a muze se lepe soustredit. Taky je dobre nedavat ty odmeny porad, ale nahodne a cimdal mene. A zpusob pochvaly obmenovat. Mel by mit radost i jen z pochvaly, z hrani. Ve finale by mel pes dobre odhadnout, jestli cvik vykonal spravne a odmenou pro nej je i pocit uspokojeni a kompetence z dobre vykonane prace. (Samozrejme nejenom, musi tam byt i radost panicka a sem tam nejaky mls, ale uz to neni ta ustredni motivace). V podstate cim narocnejsi cviky na mysleni chces (a tohle uz docela narocne je), tim mensi by mela byt vazanost na tu momentalni motivaci (pamlsek) a tim vetsi zajem uz jen o ten ukol. Nerikam to moc slozite? Zrovna tu louskam strasne zajimavou knizku ze srovnavaci psychologie, tak jsem naladena na odbornejsi vlne.

KatkaLip
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 14:36
- Nahlásit

Ešus... uzasne jmeno pro takoveho zrouta.

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 15:24
- Nahlásit

KatkaLip
Katko - dík, neříkáš to moc složitě vůbec ne, píšeš to zajímavě - je vidět, že jsi aktuálně naduponá. No asi teda začnu "demotivovat", určitě je to tím. Já to s těma odměnama beru tak, že mi přijde nespravedlivé s nimi pak přestat. Takže i když jsou Zrzavohubci tři roky, tak venku a nejen na cvičáku, prostě odměňujeme. Ne pořád, ale jo, když něco dobře udělá, tak odměna. Někdo by řekl, že třeba hodně, to nevím, ale pesan myslím funguje. Takhle se naučil během procházek se chodit nahlásit, bez zavolání. Takže je třeba procházka po cvičákování, on si lítá s ostatníma a chodí se mi ukazovat, jako že: jsem tu a celý , cestou ďobne a pak zase jde. On je tip, že za kus žvance udělá na sobě uzel, což je výhoda, když se něco učí. Zas na druhou stranu, pokud je to tedy něco evidentně složitějšího (u běžných povelů pohoda), jako tohle, tak ho to evidentně motivuje tak, až se mu pro představu dobroty zatmí před očima. Tož já to zkusím. A časem dám vědět.

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 15:25
- Nahlásit

KatkaLip
Jo Ešus - on je Ash, ale ještě než jsme si ho přinesli domů, tak jsem říkala, že se mu stejně za chvíli zkomolí jméno na Ešus :-D. No a dopadlo to tak jak jsem říkala, dneska už je pod tímhle "pseudonymem" známý i literárně :-D

brut
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 15:41
- Nahlásit

PetraK
No jo, ale když on začne zmatkovat v podstatě hned, po prvním splněném úkolu. Dostane odměnu a už by šel pro cokoliv dalšího. Takže ho zastavím, vrátím hračku mezi ostatní (zpravidla vytáhnu tři),zavolám k sobě, posadím ho, chvilku počkám (to už mu zpravidla nadskakuje zadek nedočkavostí, tak ještě počkám, aby se uklidnil) a pak řeknu ať přinese další předmět. A v ten moment blbne. Myslíš tedy, že zatím to cvičit jednou a dost? Možná by to pomohlo???
no a co kdyby jste zacvičili jednou, pak naprostá změna cviku...třeba něco ve smyslu "tance", znovu přinesení hračky, pak přetahovaná..... atd.?
U nás se stále cvičí na odměnu ( myslím tím baštu), zkoušíme i pochvalu slovní, ale ta nemá takový efekt....taktéž máme žrouta..... nemyslím, že by plošně platilo pravidlo o postupném odebrání pamlsků, nám se neosvědčilo

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 16:19
- Nahlásit

brut
Zkusím oboje, jak omezit pamlsky, tak systém jednou a dost. Třeba u aportování se mi to osvědčilo. Nechala jsem ho to přinést jednou, pak jsem mu s tím zamávala před kušnou a prd. Dala jslem házedlo do kapsy. Takhle párkát a dneska s tím neblbne. Je možný ale, že mu opravdu vidina flákoty zatemní mozek a pak stylem honem, honééém udělám něco to zvoře. Uvidíme. Tutově dám vědět, zkusím to postupně a budu bádati :-D.

KatkaLip
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 16:45
- Nahlásit

brut
Ja nerikam, ze se maji ty pamlsky odebrat uplne, ale nemela by to byt ustredni motivace. Me osobne by ani netesilo, pokud by pes cvicil s radosti jen proto, ze vi, ze mam mls. Musim citit, ze cvici s radosti i proto, ze ho to bavi a ze mi to dela radost a nejaky ten pamlsek je jen tresnicka na dorte. Pokud ti to nefunguje a pes cvici jen pro pamlsky, muze tam byt neco spatne... zalezi samozrejme i na temperamentu psa a vasem vzajemnem vztahu. Ja krome psu pracuju i s konma, kockama, mela jsem i fretku a nikdy jsem se nesetkala s tim, ze by se to neosvedcilo. Vsechna zvirata ta "prace" bavila a to dokonce i presto, ze jsem si vedoma toho, ze mi obcas ujedou nervy, coz by samozrejme nemely. Takze to asi bude i o pristupu. Stejne je ale ve finale dulezite, aby to vyhovovalo tobe a tvemu psu.

brut
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 16:51
- Nahlásit

KatkaLip
ale Brut cvičí s radostí...jen za odměnu dostane pamlsek... ne po jednom cviku, ale po nějaké sérii třeba tří cviků.

PetraK
To hrrrrr znám moc dobře a jen doufám, že se časem uklidní ..... dřív než mi zase něco udělá

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 18:40
- Nahlásit

brut
:-D - než mi zase něco udělá.... himbajs odkud já to jen znám.... tělo samá modřina, přeražený nos.... :-D

brut
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2008 22:46
- Nahlásit

PetraK
nejen přeražený nos, ale i zlomená noha...o modřinách ani nemluvím

Eimy
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2008 02:00
- Nahlásit

PetraK
Tak, to máš z toho, že mu to chudáčkovi Ešusovýmu tak komplikuješ, to Veverucha má označení "hračka" na všechno (poslední dobou, když má radost tak i na pantofle ) a máme po starostech Jo jo, když si to někdo moc komlpikuje
(Omlouvám se za obrovksý OT )

moll
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2008 07:20
- Nahlásit

zkusím další nápad do diskuse - mí pesové jsou schopní si dělat legraci a žertovat - nemůže to být i tento případ? že má pejsan ze hry radost a prostě si ji dotvořil do vyššího stupně zábavy? já bych se tvářila jako brut : "co blbneš? co mi to neseš?..." a spíš bych vytáčela legraci dál nahoru. pejsan se vyblbne a v dušičce bude mít pohodu.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2008 09:09
- Nahlásit

Eimy

Ti dám komplikuje, Ti dám komplikuje , dyk on by se jináč nůdil a vymýšlel békoviny poděs jeden zrzavý. To víš, že by se radši asi od rána do večera "pral" o kroužel, plyšáky atd. ale to je zase vyčerpávající pro moje rameno kupříkadu.A taky se u přetahování dost blbě vaří . tohle ho zaměstná a já mám ruce volný aspoň chvilku

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání