| Autor |
Zpráva |
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2008 23:17
- Nahlásit
Položím jednoduchou otázku - Koušete psa do pysků, abyste mu ukázali kdo je alfa ve smečce? Jako tak, abyste mu ten pysk prokousli...?
Já teda ne, zastávám klasické metody výcviku a podobné věci včetně obracení a zalehávání psa na lopatkách se mi hnusí... Bohužel, stále více lidí tuto "novourádobyvýcvikovoumetodu" používá. A ještě tvrdí jaké s tím mají úspěchy - příklad: dva pitbullové kteří se spolu nesnesou, protože nemají ujasněnou hierarchii se porvou a majitel potrestá psa tím, že mu prokousne pysk. Neuvěřitelné? Ne, jen mu to vysvětlil "po psím".
A mé argumenty, že nezná psí řeč, a proto nemůže nic vysvětlovat po psím byly smeteny s tím, že zase nesmím psa polidšťovat. Hm, tak na co byl vytvořen kompromis mezi světy psů a lidí - výcvik (příkazy, zákazy, chvála atd atd...).
Jsem divná když se naše smečka (2 pitbullové, 1 německý pinč a 2 dvorkoví kříženci) snese i bez kousání do pysků a nevysvětlování "po psím"?
|
Benda
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2008 23:35
- Nahlásit
pawLINka
já nemám moc důvodů něco takového dělat ale je pravda, že jsem ho několikrát rukou lehce cvaknul do čumáku jakobych ho tou rukou kousnul a fungovalo to dobře.
Například když otravoval fenu která odpočívala a on si nedal říct jsem ho cvaknul do čumáku a byl klid.
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2008 23:37
- Nahlásit
pawLINka
nekoušu, občas mi teda pes dává pusinku .....
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2008 23:44 - Změnil/a: pawLINka
- Nahlásit
Benda
Nj, ale já se bavím o kousání zubama
Jako psa za čumák prostě taky občas chytnu, ale nekoušu ho... Navíc např. vytahání za kůži taky v podstatě simuluje kousnutí...
AOZ
Jó, tak to se mnou se psi líbají běžně - k mé nelibosti
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 00:24
- Nahlásit
pawLINka
když byl můj pes v pubertě a narostly mu fousy a koule, dospěl k názoru, že šéfování by hravě zvlád... co zabralo naprosto a téměř ihned bylo, když jsem mu zhluboka zavrčela do ksichtu asi 2 cm před čumákem... žádný nadávání, izolace, vytřepání, povalení, naplácání na zadek moc nepomáhalo... tohle stačilo udělat dvakrát a bylo jasno ... jinak všechny brutální formy výchovy se mi oškliví. Lidé, které obdivuju jako psí vychovatele, zvládli svoje psy aniž by se uchylovali k řevu nebo surovostem...
|
Benda
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 00:36
- Nahlásit
pawLINka
podle mě vytahání za kůži a chytnutí za čumák není to samé.
Další věc o které jsem stále více přesvědčen je ta, že je """"skoro jedno"""" jaké prostředky člověk použije. Důležité je aby to myslel vážně a taky to že je na takové chování pes zvyklej.
pawLINka
zkoušela jsi někdy jaký je rozdíl mezi rukou která simuluje tebe, tvojí hlavu a tvojí hlavou opravdovou.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 06:57
- Nahlásit
pawLINka
Že bych je kousala, to teda nééé. Ale když se chtějí rvát, sfině, dostanou proutkem. Teda spíš stačí švihnout proutkem o zem, už jen zvuk je zchladí. Smečku mám trochu výbušnou, ale udržet se to dá-nervou se, když jsou unavení, roupy mají, když se jim nikdo nevěnuje. Navíc je to smečka relativně nová, dva psi v novém prostředí, takže občas ještě mají výlevy emocí ale každý den je to lepší. Že by chtěli šéfovat mi, o to strach nemám, kousat je nemusím, já se s nima radši mazlím Ale chtělo by to doplnění o psa samce-asi nám ten babinec leze na nervy.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 07:58
- Nahlásit
Já zkusila jednou kdysi dávno psa zalehnout,když mě vystartoval po psovi. V tu chvíli ležel na zádech,paničko jsem takhlemalej,vůbec se nebránil a dost chudák čuměl,co blbnu. Když jsem ho pustila, chtěl si to s tím druhým hafem jít dovyříkat-vůbec podle mě nepochopil,že to měl být trest za ten atak-tak jsem se na to vybodla-mě se vzdal,ale netušil proč(tedy si to myslím). Takže možná to na někoho funguje,ale jsou i pro mě příjemnější metody jak psovi vysvětlit, co se mi líbí a co ne.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 09:10
- Nahlásit
dobryden,
mel bych takovy dotaz. je mozne, abych kousl psa treba do ucha a on zacal krvacet z nohy? abych to totiz objasnil - kousnul jsem v ramci vycviku nasi fenecku do krku a ona ted krvaci v oblasti pod zadeckem a porad se tam olizuje. je mi to lito a uz to nikdy neudelam, jen bych nechtel, aby mi vykrvacela, protoze, i kdyz je strasne neposlusna, tak ji vlastne mam rad, jako by nebyla.
dekuji
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 09:17
- Nahlásit
žanda
Já zkusila jednou kdysi dávno psa zalehnout,když mě vystartoval po psovi. V tu chvíli ležel na zádech,paničko jsem takhlemalej,vůbec se nebránil a dost chudák čuměl,co blbnu. Když jsem ho pustila, chtěl si to s tím druhým hafem jít dovyříkat-vůbec podle mě nepochopil,že to měl být trest za ten atak-tak jsem se na to vybodla-mě se vzdal,ale netušil proč(tedy si to myslím). Takže možná to na někoho funguje,ale jsou i pro mě příjemnější metody jak psovi vysvětlit, co se mi líbí a co ne.
jeee slecno zando, to mi pripominate, jak jsem se onehda rozhodl, ze si vyzkousim na vlastni pest vymenit grafickou kartu. abych se tu nevykecaval - pocitac uz nenabehl. a to, co rikate uplne rezonuje s tim, jak jsem to tehdy citil ja. musim ovsem priznat, ze postupem casu ve mne zacal hlodat cervik pochybnosti - jestli to nebude spis tim, ze bych se proste nemel poustet do veci, ktere neumim a pak na zaklade sveho neuspechu vynaset obecne soudy.
s pozdravem
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 09:19
- Nahlásit
Benda
No, podle mě není jedno jakou metodu člověk použije. Zvláště v tom případě, který jsem uváděla - majitel ty psy už nepouští vůbec k sobě. To mi chceš tvrdit, že ta jeho metoda zabírá?
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 09:20
- Nahlásit
argosek
estli to nebude spis tim, ze bych se proste nemel poustet do veci, ktere neumim a pak na zaklade sveho neuspechu vynaset obecne soudy.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 09:24
- Nahlásit
pawLINka
No, podle mě není jedno jakou metodu člověk použije. Zvláště v tom případě, který jsem uváděla - majitel ty psy už nepouští vůbec k sobě. To mi chceš tvrdit, že ta jeho metoda zabírá?
pan je sice vul, ale rekneme si to na rovinu - nezabrala by mu ani zadna jina metoda.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 09:25
- Nahlásit
argosek
Jako proč?
|
Benda
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 09:32
- Nahlásit
pawLINka
nevím o kom mluvíš. Já jsem reagoval na kousnutí a taky na to že to co funguje jednomu nemusí fungovat druhému.
argosek
ty neumíš vyměnit grafickou kartu ?
jsem zklamán
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 09:33
- Nahlásit
argosek
Ti psi jsou otec se synem. Donedávna to prý šlo, ale teď se snaží syn dostat na místo vůdce smečky. Kdyby byl chlap rozumnej, tak situaci zhodnotí a buď mu pomůže a nebo ho naopak srazí z jeho pozice a pomůže tomu staršímu psovi. Nemyslím si, že by spolu mohli lítat celej den po zahradě sami bez problémů - to ne, ale s náhubky v jeho přítomnosti - proč ne? Venku úplně bez problémů a dá se to i doma... Chce to jen pro to něco udělat a ne to svádět na plemeno
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 09:35
- Nahlásit
Benda
Ragovala jsem na to, co jsem napsala v úvodu...
A bavila jsem se hlavně o kousání zubama a ne rukou. To občas používám taky - např. u mého labilního pinče, který si nechtěl nechat utírat packy. Pomohlo ho párkrát chytit rukou za čumák a je klid. Ale abych ho kousala zubama...?
|
Fuissem
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 09:54
- Nahlásit
pawLINka
kdyby to melo byt po psim, tak to dela trochu jinak. Pes si kousnuti zaslouzi, az kdyz je opravdu nesnesitelny zvlast, kdyz to jde do krve. To by se dalo ric ze by ho mel pote ze smecky vyhodit. Myslim ze ti nejde o metodiku, ale o to zda ji spravne umis pouzit. A pokud ji umis spravne pouzit, nedostanes se do situace, abys musela psa nekdy kousnout.
Ja napriklad na psa obcas vrcim, pac kricet se mi nechce (mam fakt hroznej hlas) a na tohle mi zabira.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 09:57
- Nahlásit
Fuissem
Nejde mi celkově o kousání - já to nedělám, dělat nebudu a ani dělat nemusím. Jen to tady píšu abych věděla jaký mají názor ostatní, protože mě to u majitele těch pitů zarazilo. Zvláště když to stejně nepomáhá... Spíš naopak.
|
Fuissem
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 10:01
- Nahlásit
pawLINka
Prave to sem tim chtela rict. Ze pokud nevis, kdy jak neco pouzit, akorat tim vse jeste zdrbes.
Nejde mi celkově o kousání - já to nedělám, dělat nebudu a ani dělat nemusím.
To sem prave rikala timto: Myslim ze ti nejde o metodiku, ale o to zda ji spravne umis pouzit. A pokud ji umis spravne pouzit, nedostanes se do situace, abys musela psa nekdy kousnout.
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 10:19
- Nahlásit
Spíš taky vrčím ty povely, no spíš někdy i nadávky.
Ale jo, někdy ju přitlačím k zemi, když si moc vyskakuje na okolí. Ale ona to dělá z nudy, takže víc platí zaměstnat.
Nikdy jsem se nedostala do situace kdy bych musela nějak extra zasahovat.
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 10:25
- Nahlásit
argosek
a to, co rikate uplne rezonuje s tim, jak jsem to tehdy citil ja. musim ovsem priznat, ze postupem casu ve mne zacal hlodat cervik pochybnosti - jestli to nebude spis tim, ze bych se proste nemel poustet do veci, ktere neumim a pak na zaklade sveho neuspechu vynaset obecne soudy.
Ty jsi pako.
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 10:27
- Nahlásit
pawLINka
Nekoušu. Nebo koušu, ale jen když se z prcky melem na posteli. Ale to von kouše aji do mě,tže to se nepočítá.
Jinak jak praví maixnerova - chytnu za tvář, kouknu do očí a zařvu z plndlá hndlá. To u nás funguje na stopro.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 10:42
- Nahlásit
ja sem jednou kousla jimmyho do ucha
nedal si rict...neee a neeeeeee....byla to rychla akce....ten se nestacil ani divit...koukal na me jako "ty vole-husty, ma zuby"
a pak sekal latinu
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 10:46
- Nahlásit
argosku, no vždyt jsem psala, že už se do toho nepouštím.....fungují mi jiné "věci" a ještě jsem bez fyzické námahy skládání psa na zem )
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 10:48
- Nahlásit
pawLINka
Koušete psa do pysků, abyste mu ukázali kdo je alfa ve smečce? ne, to mě ještě nenapadlo ...věřím tomu, že ve smečce vládnu, ale třeba si to myslím jen já a oni se chovají jako že to tak je, aby mi udělali radost
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 12:48
- Nahlásit
pawLINka
Ti psi jsou otec se synem. Donedávna to prý šlo, ale teď se snaží syn dostat na místo vůdce smečky. Kdyby byl chlap rozumnej, tak situaci zhodnotí a buď mu pomůže a nebo ho naopak srazí z jeho pozice a pomůže tomu staršímu psovi.
vidis a tohle si myslim, ze je nesmysl. pokud chce, aby se nervali, musi hlavne zajistit, aby respektovali jeho. s pitbulama ti asi vice rekne treaba mucholabka, ale co vim, nejsem si jisty, zda si zrovna tihle psi budou hrat na nejake hierarchicke usporadani mezi sebou. myslim, ze cesta vede spis pres jasne nastavena pravidla a respekt tech psu vuci cloveku. jak rika jeden moudry muz, co ma pitbulu a podobnych smesek pozehnane - "ja jsem cislo jedna, vsichni mi psi jsou cislo dve - jak zacnu podporovat dominantni postaveni jednech nad jinyma, akorat si vytvorim problemy" - a to je clovek, co to se psy umi - predstav si, co asi zvladne nekdo jako je pan popsany v tvem prispevku.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 12:49
- Nahlásit
žanda
argosku, no vždyt jsem psala, že už se do toho nepouštím.....fungují mi jiné "věci" a ještě jsem bez fyzické námahy skládání psa na zem)
problem dnesnich zen je, ze se strani fyzicke namahy . jako vazne jsou chvile kdy o posilovani nestojim
konec reklamni prestavky :eej:
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 12:52
- Nahlásit
hlavni problem je asi v tom, kdyz si nekdo mysli, ze mu nejaka "metoda" pomuze ve zvladani psa. sebelepe popsane postupy stejne nebudou fungovat, dokud clovek neziska zkusenosti. myslim, ze s tim souvisi i to, co psal pan Beunda - co konkretniho clovek udela s rukama, nohama, zubama - tech veci muze byt spousta - dulezite je spis, JAK to udela.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2008 12:56
- Nahlásit
Dalsia reklamna pauza:
chcete to skusit stylom prirodzenej komunikacie druhu canis?
Tento typek vam poradi ako na to: http://channel.nationalgeographic.com/channel/mana mongwolves/video_preview_1.html
kto chce s vlkmi zit...
|