Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jízda na kole - jak na to
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Jerryk
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 00:28
- Nahlásit

Prohledala jsem fórum, ale nenašla jsem rady ohledně jízdy na kole se psem. Potřebuju zvýšit fyzičku pesana, tak bych se s ním chtěla naučit jezdit na kole. Jelikož už mě dost nahlodal zub času, s během jsem na štíru. Myslela jsem si, že to bude brnkačka, ale modřiny na holeni a sedřené dlaně mluví o opaku (pes je OK). Mohli by jste napsat Vaše poznatky? Nelíbí se mi "udělátko", které se připevní někam dozadu na kolo, připne k tomu pes a jede se. Chci mít při jízdě větší kontakt a hlavně vidět na psa. Pes je na obojku-postroji? A vůbec na které straně je pes, v které ruce vodítko atd. Díky za rady

jeje
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 01:00
- Nahlásit

http://dogtrail.invite.cz/clanek.php?id=200410bike joring

http://www.psi-svet.wgz.cz/bikej-ring-2

bullvnouzi
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 08:41
- Nahlásit

Jerryk
Pes na vodítku, z pravé strany, vodítko drž pravou rukou. Ze začátku bych spíše chodila z levé strany kola a psa normálně vpravo vedla psa. Zkus ho naučit nějakej speciální povel (my máme: Kde máš být?! ). Až to pochopí, pak bych začala na kolo sedat s tím, že řídit budeš jednou (levou) rukou a pravou budeš držet vodítko a psa. Jeď pomalu, opakuj povel a nejlíp po polňačce, abys v případě hrozícího karambolu mohla psa pustit. Jo a pes se musí taky naučit, že vedle kola se běží - tzn. žádný stopy, žádný čůrání a tak. Musí bejt už vyvenčenej.

Si živě pamatuju, jak mě saltem přes řídítka sejmul 10ti kilovej vořech, kterej nebyl vys***ej a už to nemoh vydržet a zničeho nic to zapích. To byla tlama.

Já osobně teda jezdím se psem bez vodítka.

janakou
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 08:41
- Nahlásit

Záleží jak se psem chceš jezdit, na silnici se psem nesmíš nikdy a ani to psím tlapkám a kloubům nesvědčí.
Dá se jezdit se psem vedle kola, je jedno ve které ruce, na vodítku nebo v postroji, pes volně vyklusává vedle tebe, pokud umí spolehlivě jít u nohy, tak bych vodítko zrušila úplně, je to bezpečnější, jinak vodítko neuvazuj ani neomotávej kolem ruky, jenom ho přidržuj na řidítkách, abys mohla v případě krize psa pustit a nenamlátila si.
Pak to můžeš pojmout opravdu sportovně, pes jde v postroji před kolem a opravdu táhne, pak uvaž vodítko za řidítka nebo někdo jezdí v sedáku (jako na canicross), prý je tak lepší kontakt se psem a vodítko má přes řidítka jenom přehozené....

bullvnouzi
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 08:47
- Nahlásit

janakou
na silnici se psem nesmíš nikdy
Na to jsem zapomněla. Jako cyklista nesmíš vést zvíře. Bo hrozí flastra...

někdo jezdí v sedáku (jako na canicross)
Téda můj pes je fákt hodnej, ale tohle bych nikdy nedala. Ani za řídítka a lidi, co tak jezděj, považuju za cvoky.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 09:04
- Nahlásit

bullvnouzi
Ani za řídítka a lidi, co tak jezděj, považuju za cvoky.
Jsem cvok a dokonce se nechám tahat vícero psy najednou dokud Aša zvládala, tak Buca s Ašou, teď Drak s Bucou-to už je trochu drsnější, ale dá se už jsem zkoušela i Dianu, ale ta se musí dostat do kondice a uposlušnit Ale vždy je mám uvázané pod řídítkama a neměla jsem problémy, v ruce bych nedržela nikdy.

bullvnouzi
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 09:09
- Nahlásit

Mucholabka
Jsem cvok
To je nějaká novinka...?

Anu
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 09:33
- Nahlásit

bullvnouzi
Téda můj pes je fákt hodnej, ale tohle bych nikdy nedala. Ani za řídítka a lidi, co tak jezděj, považuju za cvoky
Proč?KDyž máš psy dostatečně naučený,že v postrojí tahají,umí povely pro zrychlení,zastavení,vpravo,vlevo a vědí co mají dělat,je to super zábava...kdyby to bylo tak nesmyslné,neexistují žádné závody....
pro mě to nejlepší sport se psem-a to má jen 13kg a do tahání dává všechno

brut
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 09:37
- Nahlásit

bullvnouzi
někdo jezdí v sedáku (jako na canicross)
Téda můj pes je fákt hodnej, ale tohle bych nikdy nedala. Ani za řídítka a lidi, co tak jezděj, považuju za cvoky.

Proč? Když psa dobře naučíš, tak není problém, ale přesně jak píše Anu, pes musí umět povely.
Je to fakt skvělá zábava jak pro psa tak pro páníčka

Anu
hlásím mini zlepšení, zkoušeli jsme podle vaší rady a začíná být znát, že se Brut víc snaží

bullvnouzi
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 09:51
- Nahlásit

Anu
brut
kdyby to bylo tak nesmyslné,neexistují žádné závody....

Netvrdím, že je to nesmyslné. Jen mi to příjde šílené.

Ale to je možná defekt od koní - nikdy neuvazovat k něčemu, co se dá odtáhnout...

Anu
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 12:27
- Nahlásit

brut
to je dobře.Popravdě Jake se rozběhal až s Anubem.Teď to vážně žerou a vědí co mají dělat.2x se mi stalo-za 2roky že Anub nechtěl tahat-prostě nechtěl, běžel u kola...u něj to je udivující,vždy do toho dává všechno.Tak jsem ho pustila-nemá cenu si to kazit,když nechce-buď ať tahá a nebo je na volno.Né že jednou tak či tak.Ale u Anuba to byla vyjímka za 2roky.Bruta to tak naučíš.Nejlepší bude když mu bude někdo dělat partnera.Já využila v počátku Anubovi snahy být všude první a poprosila kámošku aby furt jela kousek před ním a nakonec ho nechala vyhrát.....
ale u dvou psů zapřežených to chce fakt už aby 100% znali povely jinak je problém

bullvnouzi
u koní máš taky kočár,sulku atd....to je naprosto stejné,musí to mít nějaké pravidla....

Jerryk
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 13:51
- Nahlásit

Děkuju za rady. Budeme jezdit pouze po polňačkách a lesních pěšinách. Nevím jestli se odvážím bez vodítka. Bydlím v takové prdelce, kde je strašně zvěře a on když cítí, že mu u obojku něco plandá, tak líp slyší Proto bude klusat vedle mě a ne tahat, protože mám obavu abych neskončila někde v houští.

Fifi
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 13:59
- Nahlásit

Jerryk
Moje fenule tahaji rekreacne u kolobezky. A je to skvele! Krasne se vybehaji, unavi, pritom je mam bezpecne pripnute na postrojich a snure s amortizerem, takze prave uniky za zveri nehrozi (i u nas je ji plno, stejne tak zelenych kamizol).
Nekdy to fakt zkus, je to vetsi zabava, nez kdyz pes kluse vedle kola - pro tebe i pro psa.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 14:03
- Nahlásit

Fifi
je to vetsi zabava, nez kdyz pes kluse vedle kola - pro tebe i pro psa
jo, je to super, když tahají, co můžou, a já na ně ještě řvu, ať přidají, tak přidávají, snaží se, makají, oči jim lezou z důlků, já úplně vyřvaná z podoby...a pak přijedeme domů udýchaní a šťastní

Jerryk
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 14:03
- Nahlásit

Teď jsem si pročetla odkazy od jeje - nádhera. Když je vodítko připnuté k tomu pásu - je tam něco na rychlé odepnutí? Pro mě by to byla spíš psychologická pomůcka, abych neměla strach.

Jerryk
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 14:05
- Nahlásit

Fifi Co je to šnůra s amortizérem-jak to funguje?

Fifi
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 14:06
- Nahlásit

Jerryk
Ja mam psice privazany na tyc od riditek. Kdyz hrozi karambol, vystoupim.

Fifi
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 14:08 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

Jerryk
Co je to šnůra s amortizérem-jak to funguje?

Tazna snura.. Ma cast pruznou, napinaci, takze pes nedostava "rany", kdyz zabere, a ty nejdes hned k zemi, kdyz s tebou cukne.
Doplnuji odkaz - pro predstavu.. http://www.propsy.eu/popruhy.pdf

Dines
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 14:10
- Nahlásit

Jerryk
vodítko....půlka je pevná šňůra a ten zbytek je guma potažená tou šňůrou,takže pruží jen určitou vzdálenost....takže když pes cukne,tak chvíli trvá,než napne celý to vodítko a sundá tě z kola (máš šanci stihnout zareagovat a zachránit si život)

Jerryk
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 14:14
- Nahlásit

A ta koloběžka je nějaká spešl? Máte obrázek nebo odkaz. Z kolobrndy asi rychleji vystoupím než z kola žejo

Fifi
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 14:18
- Nahlásit

Jerryk
Ja mam kolobku uplne obyc, zadnej zazrak. Jestli mas naladu, procti si TOHLE TEMATKO, tam jsme probirali vse mozne..

Jerryk
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 14:24
- Nahlásit

Fifi Jéžiš díky-to než přečtu, tak mi porostou vousy Ale já to naštuduju, páč to by nás s pejsou asi dost bavilo

Fifi
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 14:26
- Nahlásit

Jerryk
páč to by nás s pejsou asi dost bavilo
Tomu ver! Kdo jednou zkusi, ziska novou zavislost

Šárka
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 15:14
- Nahlásit

Já používám na kolo takovou kovovou pružinu, která se přimontuje k tyči u kola např u sedátka. Je skvělá. Bez ní bych se psem na kolo nemohla.

suesie
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 15:37
- Nahlásit

My používáme asi něco podobnýho jako Šárka (ne-li to samý) a nemůžu si to vynachválit. A myslím, že i pesanovi to takhle vyhovuje.

Anu
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 16:17
- Nahlásit

Fifi
Kdo jednou zkusi, ziska novou zavislost
moje řeč
KDybych veděla,že mi Bužumbir nesejme soupeře vrámci férového psího sportovního chování,tak s ním zkusím i nějaký ten sranda závod.

jeje
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 18:08
- Nahlásit

Jerryk

ano, moze a byva tam riesene aj rychle odopnutie vicerymi sposobmi, v praxi ale aj tak na ziadne odopinanie nie je cas (ruky su na riaditkach a prsty na brzdach - obvzvlast v krizovej situacii)...

Ked je uvaz na kostre, trhnutim psa ide bicykel ovela lahsie do smyku, ako ked je na pase, navyse mas psa stale pod kontrolou - citis ho.

bullvnouzi
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 18:59
- Nahlásit

Anu
u koní máš taky kočár,sulku atd....to je naprosto stejné,musí to mít nějaké pravidla....
Ale z toho se nedá tak lehce vystoupit, jako z kola...

dejavu
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2007 19:00
- Nahlásit

http://www.dejavu-clanky.estranky.cz/clanky/pes/pe s-a-kolo

Tonda
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2007 09:41
- Nahlásit

Jerryk
-pokud se rozhodnes se psem tahat,tak urcite pouzij postroj a snuru s amortizerem.Pes by si mel zvyknout-mam postroj,budu tahat
-pokud mas psa stredniho nebo mensiho,tak o kolobce neuvazuj,protoze te po polnich cestach a loukach neutahne(na kole mu pomuzes)
-nejlip psa naucis tahat pomoci jineho,ktery uz taha a pojede pred vama a nebo nekdo z rodiny koha ma pes rad
-co nejdrive nauc psa zakladnim povelum "bez,stuj,prava,leva".To muzes ucit i bez kola tak ze se nechas psem tahnout pri chuzi nebo behu.
-zpocatku,nez se pes nauci tahat,tak si pripinej psa k tvemu pasu.Budes mit moznost korigovat rukou snuru v pripade ze pes trochu zpomali a snura se provesi.
-az pes bude umet tahat je lepsi snuru pripnout k ramu kola.Psa musis ale neustale sledovat a byt pripravena ihned brzdit v pripade,ze se snura provesi.Jinak se hned namota do predniho kola.
-nikdy nejezdi tam kde je nejaky provoz.Pokud je pes pred tebou,tak nemas moznost ho krome povelu jak korigovat.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání