| Autor |
Zpráva |
Tonda
Člen |
# Zasláno: 10 Pro 2007 09:49
- Nahlásit
suesie
tu pruzinu bych pouzil pouze na vedeni psa vedle kola s provesenym voditkem,ale urcite ne na to aby pes tahal jako to dela tvuj.Na obrazku je videt,jak zabira a tahne ho to na stranu coz urcite neni dobre.
Ale jinak to mate dobre rozdelene.Pes si slape po cesticce...
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 10 Pro 2007 10:19
- Nahlásit
Tonda
ANU
Tak jsem včera dala tu "noční" trasu za dne. Teda, to byl humus, ty jezeďáci jsou pěkný prasata, na panelech je asi 10 cm vrstva bláta. A taky jsem tentokrát nezabloudila
Jerryk
přesně, jak píše Tonda....
Jen začni zvolna, ať psa neutavíš.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Pro 2007 10:48
- Nahlásit
jo, a pokracuje to druhym pesm do tahu, kolo malo bezpecny, olobka malo bezpecna...
tak jezdime na trojkole kare, kdyz zaberou po hladkym povrchu, i 40 km/h daji, na zimu uz mame porizeny sprintovy sane... ...ted jeste aby napadl ten snih, zejo
neee, tahani je super, jen bacha na leto - nejezdila bych, pokud je pres 18 stupnu, to uz muze byt na uhrati psa...
Anu
ad zavody - neboj se toho. Malokde je hromadny start (na kole vlastne nikde), startuje se co cca minutu, takze vetsinou nepotkas nikoho, max. se mines tak s jednim zavodnikem...
A i kdyz to neni prava povahja "sanoveho psa", tak si dloubnout zkusi kdekdo, toz byste nebyli ani vyjimka...
|
Jerryk
Člen |
# Zasláno: 10 Pro 2007 14:00
- Nahlásit
Měla jsem napsat že mám NO. Je mu rok zastavil se už v růstu a teď se potřebuje osvalit-je to hubeňourek. Jasně, že začneme pomaličku. Moc děkuju za názory. Ještě dotaz: stačí nám zatím na začáteční pokusy postroj s očkem mezi lopatkama (používám ho na obrany a stopy)? Že bych ten tahací postroj koupila až později? (Obojek s amortizérem objednám hned a začnu cvičit rovnou s ním od začátku)
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 10 Pro 2007 14:07
- Nahlásit
Jerryk
Taky jsem zpocatku mela na jednu fenku postroj typu Guard - tedy ten kratky. Ale uvidis sama, v tom "dlouhem" postroji typu sled se lip rozlozi sila a lepe se mohou oprit do tahu. Ale na zacatek ti to urcite bude stacit, nez psikovi docvakne, co se po nem chce.
Tazny postroj jako plantajici v uvolnenem stavu.
A takhle v tahu:
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Pro 2007 14:31
- Nahlásit
Jerryk
u NO pocitej s tim, ze jak zacnes tahat, stejne budes menit velikost postroje tak cca co pul roku
jakmile se pes nauci fakt makat, zacne hodne mohutnet pres hrudnik, rocni pes je jeste porad stene, to nic neni, teprve se mu ten hrudnik zacne delat...
aby se neskrtil, je ale treba, aby mel tazny postroj vzdy co nejtesnejsi, teprve tehdy postroj sedi, jak ma, a nevyjizdi nahoru na krk. Pro zacatek je podle me guard i lepsi - pes je na nem lepe ovladatelny, takze kdyz ho ucis povely pro zataceni do stran, lip zareaguje i na mirny tah voditkem na stranu. Na dlouhem postroji (sledu) uz by to mel umet, protoze u korene ocasu zadny tah na stranu vnimat nebude...
Jinak - neporizujes si obojek s amortizerem, ale voditko s amrotizerem. Tzv. "gumicuk".
Zalezi pak na tobe, jestli chces provozovat i dalsi sporty )jako dogtrekking, canicross - rikalas sice, ze na to uz nemas roky, ale tury po lesich, kdyz te pes popotahuje, lakaji kazde v kazdem veku ) - pak je dobry poridit si i sedak, ale neni to nezbytne nutne, pokud chces hlavne "kolarit".
Co se tyka uvazu - bud za sebe, nebo za "stroj". Osobne davam prednost druhemu zpusobu, neb mam psy ovladatelne, takze mi s karou neujedou daleko, pokud slitnu, a neriskuju tim silnicni exem, ktery by se me udelal i po tech par metrech, nez by zabrzdili (kara nebo kolo ten silnicni exem prezijou snadneji).
Pokud pejsa vubec tahat neumi a neni to ten typ "jsem v postroji, hura, makam", je dobry ho to tahani zacit ucit bez kola, aby se ti nemotala snura, ale to uvidis sama - bud to pochopi rovnou, nebo si tu pak nekde najdi navod, jak zacit se psem tahat, parkrat uz jsem ho tu psala...
ale jak uz tu bylo stokrat receno... kdo jezdi, absolutne si to uziva...
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 10 Pro 2007 15:03
- Nahlásit
Jenom z vlastní zkušenosti - nemějte stopro seřízenou brzdu. Vyplatilo se mi mít ji mírně povolenou a delší brzdnout dráhu, pes většinou uhne, ale salto přes řidítka byla fakt síííííla
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 10 Pro 2007 15:04
- Nahlásit
wami
TO je super! Mě to malej totálně bojkotuje, že tahat nebude Nevím, co s ním, byla jsem zvyklá i na tahouna na běžkách. Ale už mám v záloze kámošova čoklíka a můj asi povalí na volno.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 10 Pro 2007 15:08
- Nahlásit
wami
tý jo, sem ti úplně zapomněla písnout toho mejla... za chvilku ho máš
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Pro 2007 15:12
- Nahlásit
EngieB
zalezi... jako pro me je povolena brzda zadna brzda. Moji blbouni tahnou i naprosto zabrzdenou kolobku smykem...
Na kare uz je ubrzdim, ale kara ma bubnovky...
Mě to malej totálně bojkotuje, že tahat nebude
najednou (jakoze tahal a ted nechce) nebo od zacatku tahat nechce? jestli nechce, tak ho to musis zacit ucit pomalu a postupne, jako ucis jine veci... rychlost prijde pozdeji...
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 10 Pro 2007 17:03
- Nahlásit
Tonda
Teprve na tom pracujeme, tahle fotka je focená když jsme to zkoušeli poprvý, šlo mi o to, abych věděla, jestli se do toho vůbec bude pesanovi chtít. Víc zdokumentováno nemáme.
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2007 07:32
- Nahlásit
wami
Chci zkusit malýho samostatně, páč jsem ho zatím vždycky připřáhla ke starýmu a on ho po cestě občas okusuje, takže se malej stáhne dozadu a táhneme ho my
|
janakou
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2007 08:25
- Nahlásit
EngieB
To může být příčina, to že pes netáhne je dost často proto, že se toho druhýho v páru bojí, zkus je zapřáhnout za sebe a uvidíš (ten bázlivej dozadu!)
|
edna
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2007 08:53
- Nahlásit
Nás to učili na cvičáku. Prý je nejlepší začínat na klasické ukrajině, která brzdí šlapkama a má nízko sedlo. Když pes cukne, tak člověk lépe dosáhne nohama na zem. Pejsu jsem zapřáhla, šlápla do pedálu, pes táhnul, já nabírala závratnou rychlost, ale stačilo párkrát cuknout a pes pochopil, že tak rychle by to nešlo. A uměli jsme to hned na první pokus.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2007 12:28
- Nahlásit
EngieB
jj, jak pise janakou - zaprahni je bud za sebe, nebo je vem zvlast... az se to mladej nauci, tak mu to od starsiho nebude vadit... (nemluve o tom, ze je dobry i toho starsiho za takove chovani pekne spucovat, aspon slovne!)
u nas kdyz se vyrazi, tak pes servava a ohlodava fenu, takze ta povoli a jde pul kroku za nim, a jakmile jsme kus dal, a on ten prvni naval energie povoli, tak servava cuba jeho a maka ona... na dlouhych tratich se pak stridaj, chvilku to tahne on, chvilku ona...
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2007 19:55
- Nahlásit
wami
já to jednou zkusím neboj.Kolo už je,přilba taky,pes připraven,snad jen na tu moji kondici se můžu ještě vymlouvat.Problém je v tom,že jaksi nejsem z "branže" a netu musherů jsou jen oficko závody.Netuším, který jsou jen pro srandu a pro zkoušku.Taky mohu jen na tom kole,kolobrnda a běžky nepřipadaj v úvahu.A taky ani nevím jakou zkusit vzdálenost.Bužumbira je rychlý,ale jeho největší přednostní je výdrž jakou vydrží dost dlouho valit,tak nevím jestli 6km-to mi přijde moc málo,nebo 12km-to je tak akorát na rychlý cval a nebo ještě něco delšího....no prostě mám stejné dilema jak loni.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2007 21:20
- Nahlásit
Anu
tak, ad akce - kde je to MCR, MFR, MR nebo cosik takoveho podobneho, tak to vetsinou byva nejake to "mistrovstvi"... sranda akce jsou bez toho...
vzdalenost je na tobe - na co si troufas... Jestli kratkou, jed kratkou, jestli mid, jed mid
A kolo - tak jed na kole, vsak co?
|
edna
Člen |
# Zasláno: 6 Čen 2008 08:48
- Nahlásit
My jsme se jízdu na kole učili na cvičáku. Cvičitel tam měl strašlivou plečku a říkal, že to je základ. Starý kolo, kterýmu se dá dát sedlo tak nízko, aby člověk bez problému dosáhl celým chodidlem na zem a aby to brzdilo šlapkama sešlápnutím vzad. Vodítko omotat kolem ruky tak, aby, když se pes vymkne kontrole, tak se dalo snadno pustit a člověk si tak nenamlátil papulu. No a nasednout a jelo se.....člověk na tom kole sedí jak vosa na žvejkačce, ale pravda je, že pak má daleko větší kotrolu nad psem a nemusí se ještě starat, aby nesletěl z kola, což je u velkých horských kol pro začátečníky vcelku problém. No a když jsme to uměli skvěle na plečce, což trvalo tak max 5 pokusů, tak jsme přesedlali na normální kolo.
|