| Autor |
Zpráva |
Dasha
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2007 21:25
- Nahlásit
Poradíte mi jak na to? Zkusila sem starší témata, ale o nácviku hlídání sem nic nenašla. Leda od Garfielda, ale její hlídač to má vyloženě v krvi, a já bych to ráda naučila naše šeltie
Jedinou výhodou snad bude, že jsou kluci nedůvěřivý k cizím lidem, ale zase aby to nebylo na škodu, že se budou bát.
Díky za rady
|
evina
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2007 23:27
- Nahlásit
Dasha:vpodstatě se začíná tím,že si pejsek hlídá něco co má rád.Ať už misku se žrádlem,hračku apod.Figurant u něj rozvíjí zlobu tím,že se mu snaží věc ukrást.Ty pejska hecuješ aby se zlobil.Šikovný figurant tam musí zvednout sebevědommí psa a ne strach prohloubit.Postupně se pejsek učí být v klidu když lump okolo jen prochází a hlídá si věc až když na ní šupák sáhne.Většinou to bývá baťůžek,ledvinka atd. kde je uvnitř jeho oblíbená věc.Tu pak za odměnu dostane.
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2007 23:37 - Změnil/a: Joker
- Nahlásit
Jestlůi myslíš kvůli ZPU1, tak to je dooost těžký cvik. Bavila jsem se o tom s rozhodčím a říkal, že jen hodně málo psů tenhle cvik zvládne, že většinou si to v klidu nechají vzít
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 00:04
- Nahlásit
Dasha
tak toto by som mojho psa v zivote nenaucila
|
Neessi
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 07:03
- Nahlásit
evina
Přesně tak.Už když učím odložení psa,tak nechávám mezi předníma packama balonek a později se to jen doladí s figurantem.Má to svoji výhodu-hlídá věc a nenapadne nikoho.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 07:57
- Nahlásit
Joker
Myslím kvůli ZPU1, místo stop. A navíc, se šeltiema "dospěláckou" obranu dělat nejde, takže proto. Ale těžký to teda je určitě!
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 07:59
- Nahlásit
evina
Děkuju za radu! Odložení máme zmáknutý, takže teď už "jenom" ten zbytek! Ale zrovna Jimmik(nejmladší ze smečky) si žrádlo hlídá dost pečlivě. Třeba včera, když už nemohl dožrat maso, co jsme měli mít na oběd a který si šikovně shodil z linky, hlídal jako poklad.
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 08:22
- Nahlásit
já bych to psa neučila v souvislosti s odložením - při odložení čuba ví, že se prostě nesmí zvednout, a leží ... kdežto když si hlídá předmět, a figurant se jí ho snaží vzít, tak "vystartuje" - tzn. že se zvedne a třeba štěká, to už je 'jedno' co ten pes dělá, ale podle mě bych si tím zkazila odložení?
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 08:33
- Nahlásit
Janiii
Já myslela, že jako nepoužiju povel zůstaň, jako při odložení, ale hlídej nebo něco takovýho a od psa se při nácviku moc nevzdálím, že ho třeba budu mít na vodítku a budu stát kousek od něj a budu hecovat... On vlastně ten cvik má vypadat tak, že pes leží, hlídá, vystartuje, zažene a zase lehne, ne? Naše odložení děláme klasicky, je u nohy, řeknu lehni- zůstaň a jdu pryč. Tudíž bych snad to odložení nekazila, kdybych mu dala jen povel lehni-hlídej a nikam nešla, ne? Nebo já fakt nevím...
|
Neessi
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 08:36
- Nahlásit
Janiii
já bych to psa neučila v souvislosti s odložením - při odložení čuba ví, že se prostě nesmí zvednout, a leží ... kdežto když si hlídá předmět, a figurant se jí ho snaží vzít, tak "vystartuje" - tzn. že se zvedne a třeba štěká, to už je 'jedno' co ten pes dělá, ale podle mě bych si tím zkazila odložení?
V tomhle máš sice pravdu,ale to platí pro zkoušky,zkus přemýšlet nad praktickým využitím,když ti fakt musí na nádraží pohlídat baťoh a nechceš,aby po někom vystartovala byť s náhubkem.
Odložení si tím nezkazíš-buď nemá při odložení žádný předmět-tak se ani nehne,nebo má cosi na hlídání,tak vrčí,štěká.Jde to naučit i rozlišit-hlavně to nechce provozovat jen na cvičáku,ale "v davu".
|
Neessi
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 08:39
- Nahlásit
Dasha
Tudíž bych snad to odložení nekazila, kdybych mu dala jen povel lehni-hlídej a nikam nešla, ne? Nebo já fakt nevím...
určitě ne,jen to zkus cvičit častěji a po tu dobu ji nezatěžovat jiným nácvikem-třeba měsíc.
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 10:20
- Nahlásit
V tomhle máš sice pravdu,ale to platí pro zkoušky
když to je právě to, jak to vůbec má vypadat u zkoušky - protože vím, že i rozhodčí se v tomhle cviku docela rozchází ...
u jednoho projde, když pes hlídá tak že zavrčí, zaštěká, vstane, tím zažene figuranta a zase si lehá k předmětu, jiný rozhodčí zase vyžaduje, aby pes figuranta zahnal a pak se vrátil k předmětu ... takže cvik je to fakt těžký.
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 10:35
- Nahlásit
No jo, ale jak vůbec psovi vysvětlit, že si tu věc má bránit, pokud nemá nějaké moc zvláštní vlastnické sklony? Myslíte, že to jde i u takových pesů? Mě jde o to, že si nejsem moc jistá, jestli ti naši šeltiáci vůbec pochopí, že má "hlídat" a vrčet. A můžu to začít dělat sama nebo raděj hned cizí člověk? A nemůže se stát, že pak nerozliší kdy má hlídat a bude vrčet pokaždé když něco bude mít?
|
lusy13
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 10:59
- Nahlásit
když pes hlídá tak že zavrčí, zaštěká, vstane, tím zažene figuranta a zase si lehá k předmětu
takto niekto iny mu ten predmet aspon nemoze ukradnut ako keby zahanal jedneho a zatial druhy vyuzije situaciu.
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 11:26
- Nahlásit
lusy13
jo souhlas. jenže podle mě z toho, jak je to v zkušebnním řádu popsáno, si to každej rozhodčí může představovat jinak - takže bude těžký vyhovět ... povím vám to za tři týdny, na konci srpna jdu na jedničky
|
lusy13
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 11:43
- Nahlásit
Janiii
tak musis rozhodcu presvedcit, ak ti pes neodide od predmetu, ze jednoducho je to ten najlepsi sposob.
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 11:48
- Nahlásit
lusy13
to se uvidí
|
Natálka
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 14:57
- Nahlásit
Hlídání předmětu je poměrně těžký cvik,o jeho nácviku je podrobně napsáno v Pes přítel člověka 4/2007,článek napsal pan Dubový.Jinak kromě zkoušky ZPU1 je ve zkoušce OPT1,to je obranářská zkouška podle zkušebního řádu TART.
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 17:38
- Nahlásit
Natálka
Dobrá tedy, kuknu do časáku, třeba to pochopím
|
Neessi
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 17:53
- Nahlásit
Venuše
Nemusíš do časáku,máš to na nettu:www.výcvik psa.cz Jan Dubový.Můžeš si tam ty nácviky přečíst rovnou.
|
Tlapka
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 19:13
- Nahlásit
Měla jsem na ZPU 1 hlídání předmětu za plný počet bodů - vypadalo to tak, že fenka ležela,sledovala figuranta a když jí chtěl předmět-batoh-sebrat,vypálila po něm a narazila košíkem,bez košíku by ho rafla,zkoušeli jsme to.Když se dal figurant na ústup,vrátila se k předmětu a ještě ho chvíli hlídala.Neštěkala u toho ani nevrčela,vzhledem k razantní akci to nebylo třeba.Byl to Parson Russel teriér,takže malý pes.Začala jsem jí to učit ,,na sebe´´jako v legraci,a když už věděla,o co jde,přidali jsme k tomu figuranta a tu poslušnost,že musí napřed ležet,mít u toho košík a tak.Zezačátku jsem byla u ní,a jak naznačila,že by šupáka zahnala - obrovská pochvala a hned si vzala z batohu za odměnu aportek.Na úplný začátek jsem nechala aportek trošku koukat,aby věděla, že je v batohu.Časem si spojila,že jak šupáka zažene,vrátí se k batohu pro odměnu-a když to bylo perfektní,dělali jsme to s košíkem a batoh byl zavřený,takže zjistila,že na odměnu musí chvilku počkat až přijdu. Ale občas jsme to dělali bez košíku a hned odměnu,aby jí to víc bavilo.Ale můj názor je,že tento cvik by se měl dělat jen na cvičáku a s figurantem,žádné,,v davu´´-je to dost riskantní- nechat psa hlídat něco mezi lidma bez košíku-nebezpečí,že sejme dítě,které si ho chce pohladit a hlídat s košíkem jaksi nemá smysl,prostě je to takový dost těžký cvik nepoužitelný v běžném životě.Ještě k tomu začátku:učení ,,na sebe´´fenka velice dobře chápala,že když se hlídá,nic mi nedá a když se hlídat přestane,samozřejmě jí můžu vzít,co chci.Snad to trochu pomůže,i když u šeltie to bude chtít hodně trpělivosti a hlavně šikovného figuranta,s malými nejistými pejsky to málokdo umí.
|
Neessi
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 20:48
- Nahlásit
Tlapka
Taky jsem kdysi měla ParsonRussel teriérku a ta neměla chybu.Brávala jsem ji na cvičák,jako doprovod k NO.Je fakt,že nácvik něčeho nového zvládla 3 krát rychleji než ovčoun.Jako bonus po skončení výcviku všem předvedla(kromě bariéry)celý repertoir ,včetně figuranta.Byla jako maskot klubu.
Jinak to hlídání předmětu jistě musíš mít perfektní ze cvičáku,než to zkusíš někde v davu.Ale jde to dobře naučit ,pokud máš psa vyrovnaného,s nějakou nevyrovnanou povahou je to riziko.Měla jsem psa,který nerozlišoval cvik na cvičáku,nebo v terénu a v davu.A specielně hlídání mých věcí si vzal za svou povinnost.Je fakt,že jsem předměty neustále střídala,aby to neměl tak jednoduché.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 21:10 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit
Nevim naucit poradne hlidani predmetu znamena to ze uz nikdy clovek nemuze nechat psa nekde uvazanyho bez kose. kuli tomuhle a odvazovacce jsem nedelal se zadnym psem OPT1 protoze si opravdu jako civilni osoba netrofnu mit psa co dokaze dobre hlidat predmet. kor v dnesni dobe obecne prednasranosti vuci psum je ucit tenhle cvik jako civilista docela nezodpovedny.
Pro zadavatelku naucit psa ZPUkovou stopu je mnohem jednodussi nez ucit slusne hlidacku predmetu.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 21:48
- Nahlásit
Tchor
kuli tomuhle a odvazovacce jsem nedelal se zadnym psem OPT1
osobně jsem to nepočítala, ale bez hlídačky i neúplatnosti se dá projít, ne?
|
Tlapka
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 22:12
- Nahlásit
TchorTo mám přesně na mysli,odvazovačka je ještě horší,nacvičila jsem jí jen tak,,narychlo´´na zkoušku ZMP 1,a pak už vůbec nikdy nedělala,aby to fenku,,nedejbože´´nezačalo bavit a neprocvičila si to někde na veřejnosti.Já bych to právě z těchto důvodů nikde v davu ani nezkoušela,opravdu to nemá praktický význam-že mi pes nějakou věc uhlídá ? A když jo,někdo po tom z legrace šáhne-pes ho rafne a zbytečný průšvih na světě.Navíc hlídačka podle mě nejde učit jako ,,hra s kamarádem figurantem´´.Kamarádky fenka si taky vzala hlídání jejích věcí jako svoji povinnost - v praxi to znamenalo,že si nemohla na ulici ani položit tašku,fenka hned startovala-velmi praktické,v dnešní době.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2007 23:19
- Nahlásit
Odložení se hlídačkou nekazí.Ale souhlas s Tchořem.Měla jsem se dvěma psy ZMP 1 a jeden z nich pak hlídal kde co.Byl už tak zblbý,že jsme jednou stáli vedle cizích kufrů a málem k nim paní nepustil.Proto raději s nynějším pejsou půjdu u ZPU 1 na stopu.
|
Neessi
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2007 06:08
- Nahlásit
b]Tchor[/b]
Nevim naucit poradne hlidani predmetu znamena to ze uz nikdy clovek nemuze nechat psa nekde uvazanyho bez kose.
To dneska nemůžeš ani náhodou.
Ale ten nácvik je třeba dělat rovnou s košem,aby si to pes nezaměňoval hned od začátku a navíc jsme to nikdy psa neučili s figurantem,ale s tzv.strašákem:kdokoliv ze cvičáku se oblíkl do dlouhého kabátu a klobouku.
Dneska při možnosti výběru rozsahu zkoušek je to jistě na každém,co se se psem bude cvičit,ale dřív jsme tuhle volbu neměli.Ale jak jsem již napsala-když mám psa s vyrovnanou povahou,tak to není problém ani v davu.Pokud je pes nervák,tak to nemá cenu.
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2007 09:16
- Nahlásit
Neessi
Je fakt, že mě nenapadlo, že by naučení hlídačky mělo až takový dopad. Co se týká nechávání psa u obchodu, tak to nehrozí, prostě je nikde nenecháváme.
All
Většinou tu píšete, že v podstatě hlídačku naučit je hloupost, páč co kdyby ji ten pes použil v praxi. Ale proč by mi měl někdo něco brát, když nechci, proč by měl šahat na psa když nechci. Podle mě když se to dobře naučí, tak ten pes ví, kdy má hlídat a kdy ne. Přece když naučím psa hlídání, tak neznamená, že pokaždé, když ho někde uvážu, tak bude startovat po lidech. Sem laik a v praxi sem to nezažila, takže proto takhle uvažuju. Naučit bych je to chtěla, ale zase ne za cenu, že pak budu mít strach je někde nechat. Asi tak
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2007 09:20
- Nahlásit
Tchor
Nevim naucit poradne hlidani predmetu znamena to ze uz nikdy clovek nemuze nechat psa nekde uvazanyho bez kose.
ale přece buď ho nechám uvázanýho u obchodu a prostě tam čeká, nebo někde leží a hlídá předmět. Přece mi nechceš říct, že jakmile pes umí hlídačku, tak jakékoliv odložení nebo uvázání pro něj znamená start na kolemjdoucí?
|
evina
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2007 12:50
- Nahlásit
Venuše:Opravdu se někdy můžeš dostat do riskantní situace.Vem si třeba malé dítě(ponechme stranou nezodpovědnost rodičů)které se Ti bude hrnout ke psovi.Mě takto jednou sáhla holčina po kočárku.Na stanici autobusu jsem se šla podívat na jízdní řády,kočárek asi 5metrů za sebou.Holčina asi 6let se rozhodla podívat na miminko ale šla z druhé strany a psy neviděla.Díky bohu,že nosili košíky(a byli malí)ale ten šok pro tu holčičku.Naštěstí to všichni okolo vzali s humorem...ale nemusí to být tak pokaždé.Ten cvik uvazovačky může být i praktický(v době kradení psů)ale samozřejmě spojený i s rizikem.Samozřejmě záleží především na mentalitě psa!Já měla problém jen u jednoho,u druhého vyrovnaného ne.
|