Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / bude cvok???
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
LucieS
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2007 12:38
- Nahlásit

Dopředu řeknu, že s tím nemám konkrétní zkušenost. Spíš od jiných zvířat nebo lidí.
Ale proč by přítel nemohl mluvit na psa italsky a ty slovensky?? I v průběhu učení. On moc dobře rozliší, že přítel=jedna sada povelů a ty=druhá sada povelů. Stejně, jako to rozliší děti v dvojjazyčných rodinách. A že to rozliší naprosto od malinka. Byla jsem takhle na návštěvě v česko-americké rodině, malinký klučina si hrál, běhal kolem a volal na každého "ty jsi pes! Ty jsi pes! You are dog!". Na Čecha česky, na amíka anglicky. Věděl, kdo je kdo a jak na něj má promluvit i ve hře.

Taky v životě nevysvětlím mámě, jaké povely má používat - používá vlastní a psi poslouchají podle toho, nakolik je důsledná, ne podle vyřčeného slova.
Jestli přítel bude u učení psa důsledný, proč by pes nemohl mít na "sedni" ještě jeden povel v italštině?

Walda
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2007 18:16
- Nahlásit

LucieS

Stejně, jako to rozliší děti v dvojjazyčných rodinách

Jenže pes má trochu menší kapacitu harddisku než dítě a ze začátku to pro něj může být dost velký guláš. Když se připočtou ještě další neplánované nedokonalosti výcviku , tak bych radši do takovéhle zbytečné a řešitelné komplikace nešel.

LucieS
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2007 14:33
- Nahlásit

Walda
Já ti fakt nevím. Vím jen to, že když jsem si přivezla štěně, tak jsem mu první tři dny nemohla přijít na jméno. Prostě jsem si v nutnou chvíli nevzpomněla a nevzpomněla. A to bylo jedno jediný blbý slovo. Tak jestli se ten Ital nechytá, tak ho asi nikdy jinak než italsky povelovat nebude .

Walda
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2007 20:55
- Nahlásit

LucieS

To docela chápu, ale ještě pořád bych bral ohled na psa.

Pokud tedy budeme chtít zůstat u dvojjazyčného povelování a obrátíme se k teorii, bylo by nejlepší naučit nejdřív psa poslušnosti v jednom jazyce, a povely v druhém jazyce pak zavést jako podmíněné podněty 2. řádu - tak by se snad dalo guláši vyhnout. Jak to ale udělat v praxi, když každou sadu povelů bude zadávat jiný člověk, to si moc nedovedu představit.

LucieS
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2007 21:11
- Nahlásit

Mě by vážně zajímalo, jak tohle funguje, teoreticky...
Třeba u koní bych řekla, že kůň vždy pozná, kdo na něm sedí, pokud je to stálejší jezdec, a reaguje i na mírně odlišné pomůcky. Prostě už ví, co po něm kdo bude chtít.
Moje máma říká čubině "ke mně" místo "pocem" jako na běžícím pásu a ona ví, že žádné předsedání nebude, kdežto u mě jo.
Fakt by mě hodně zajímalo, co se u toho psovi honí hlavou, jak to bere, jak rozlišuje lidi a to, co říkají a jak na to reagovat.

Walda
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2007 21:26
- Nahlásit

LucieS

"ke mně" místo "pocem" jako na běžícím pásu a ona ví, že žádné předsedání nebude, kdežto u mě jo

Dva různé podmíněné povely, dvě různé reakce.
Já mám taky povely "ke mně" a "zpět". Podobné, ale liší se.
Ale oni chtějí, aby na dvě sady povelů byly reakce stejné.

Mě by vážně zajímalo, jak tohle funguje, teoreticky...

Funguje to dobře - třeba nejdřív učíš poslušnost na slovní povely, pak se před to přidají posunky - to je to samé. V jejich případě místo posunků přidáš druhý povel.

LucieS
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2007 21:33
- Nahlásit

No a nebude výsledek stejný (pokud budou dávat povely dva od začátku, každý na "své" vycházce-pes se to vlastně bude učit dvakrát), akorát to půjde pomaleji...?

Walda
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2007 21:47
- Nahlásit

LucieS

Pokud ovšem pes kvůli velké zátěži nepřejde do útlumu, fungovat to asi může. Navíc se dá předpokládat, že oba nebudou učit stejně "dobře", jeden prostě bude cvičit líp a pes bude stejně poslouchat jeho sadu povelů líp.

lusy13
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2007 09:29
- Nahlásit

Walda
pes bude stejně poslouchat jeho sadu povelů líp

to bude ta moja sada. kazdopadne pracujem na priatelovom zlepseni v slovencine. jedine co od neho nevyzadujem je, aby vedel psa privolavat po slovensky. kedze privolavanie nema este super a on by na neho zakrical aj 20x "ku mne" a ten pes by aj tak neprisiel.

Walda
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2007 09:33
- Nahlásit

lusy13

jedine co od neho nevyzadujem je, aby vedel psa privolavat po slovensky......on by na neho zakrical aj 20x "ku mne" a ten pes by aj tak neprisiel

Tak udělejte přivolání na píšťalku. Je to nejdůležitější povel, tím pádem ho budete mít oba úplně stejný a bude fungovat u obou stejně.

lusy13
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2007 09:41
- Nahlásit

Viem, ze je to najdolezitejsi povel a prave preto nechcem, aby ho na neho pokrikoval dookola. a on ten povel az tak nepotrebuje. pretoze nikdy nie je so psom sam. vzdy som tam aj ja a psa si privolavam ja. i ked samozrejme v buducnosti sa moze stat hocico a mal by mat privolavacku dobru aj on. nad tou pistalkou som uz rozmyslala.

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání