Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / bude cvok???
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
lusy13
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:26
- Nahlásit

Psika ucim povely po slovensky. Pouzivam k tomu aj posunky rukami. Priatel je talian a tak on hovori na psa po taliansky. Pouziva vsak tie iste posunky rukami. A preto pes povel vykona. Uz som sa ho snazila ucit povely po slovensky, no nez ho napadne slovicko napr. "sadni", tak staci povedat aj "lahni", "pac", "zostan"... vsetko dokopy. on si ten pes teda nakoniec sadne a on ho odmeni, ale pocul uz vsetky povely. alebo mu proste povie povel po taliansky a tiez ho odmeni za vykonanie. myslite, ze to je velky problem hovorit na psa dvoma jazykmi???

pigie
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:29
- Nahlásit

dobra otazka. Moj pes pocuva viac na znamenia ruky. T.j. hlas moze povedat, co chce, ak vidi posunok, tak urobi ten. Mozem mu k tomu povedat aj lahni, k posunku na sadni, vzdy si sadne. Robil to aj pes predtym, ktoreho som cvicila... Mozno by priatelovi stacilo pouzivat len posunky. Ale toto necham na skusenejsich vycvikarov

Orry
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:34
- Nahlásit

lusy13
ahoj

my jsme ze srandy naseho prvniho psa naucili nekolik povelu taky dvojjazycne a nemel s tim problem...zrovna tak poslouchal i beze slova na posunky...

Biluška
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:35
- Nahlásit

Podle mě by mu to nemělo dělat větší problémy. Pes se mnohem víc řídí "řečí těla" než slovními povely. Např. při agility pokud tělem vedu k jedné překážce a dávám povel na jinou pes bez zaváhání udělá tu, ke které ho vedu tělem. Při zákl. poslušnosti to funguje stejně. Schválně zkus dávat posuněk "sedni" a naprosto odlišný slovní povel, např. "pac". Uvidíš, že pes bez váhání sedne a bude čekat odměnu

slony
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:35
- Nahlásit

lusy13
myslite, ze to je velky problem hovorit na psa dvoma jazykmi
pes moze mat prekvapivo velku "slovnu zasobu" , tj. rozumiet dost velkemu poctu povelov bez ohladu na to ci su vydane v sk, it alebo ako citoslovce ci svahilsky problem je v inom - ako som pochopil, tak psa povely teraz ucite ... a tam mu to moze sposobovat gulas v hlave .
Cize ja by som postupoval nasledovne - vybrat "jazykovu sadu" ktoru ma zvladnutu momentalne lepsie, pouzivat iba jeden jazyk, dopilovat povely a az po spolahlivom zvladnuti povelov pridat dalsi jazyk ... bude to rychlejsie ako paralelne ucit obe sady

Orry
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:36
- Nahlásit

lusy13
jo a jeste kamaradka je cecho-italka a za muze ma cecho-itala (ale vyrustal v italii) a na psa mluvi tez dvojjazycne...jak jim to prijde na jazyk...a pes z toho blazen neni (boxer)

slony
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:38
- Nahlásit

Biluška
chválně zkus dávat posuněk "sedni" a naprosto odlišný slovní povel, např. "pac"
a) predpokladam ze takyto pokus robis az ked ma pes oba povely dostatocne zvladnute , a ci sa mylim ?
b) ak ma pes na rovnakej urovni zvladnuty posunok i zvukovy povel tak zavaha a ty ho nutis k vyberu ...

lusy13
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:42
- Nahlásit

slony
psa povely teraz ucite ... a tam mu to moze sposobovat gulas v hlave

prave o to ide, ze je to stena a este len ho tie povely ucim. a priatel ako som pisala, tak aj ked chce pouzit povel v slovencine, tak nez ho napadne ten pravy vyraz, tak pouzije vsetky.

Orry
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:44
- Nahlásit

lusy13
asi bych ho ted ucila v jednom jazyce..a az to zvladne pridat druhy..jak rika slony

a ty v italstine nejsi lepsi??

Walda
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:45
- Nahlásit

lusy13

Podle mě by bylo nejlepší psa povelovat v jiném jazyce, než jsou vaše mateřštiny - třeba anglicky. Je tak větší pravděpodobnost, že byste oba vyslovovali povely podobně a pes by měl nejmenší guláš v hlavě.

lusy13
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:50
- Nahlásit

Orry
a ty v italstine nejsi lepsi??

viem vsetky povely aj v taliancine, no mala som psikov aj predtym a ucila som ich povely, takze to mam zafixovane viac v tej slovencine. to zasa mozno mna nez by rychlo napadlo nieco v taliancine. viem, ze je to o zvyku, ale chcem aspon so svojim psom hovorit slovenky, ked uz s nikym inym nemozem.

lusy13
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:51
- Nahlásit

Walda
pes by měl nejmenší guláš v hlavě.

zato my este vacsi

Shelticka
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:54
- Nahlásit

já jim teda dávám povely v jednom jazyce, ale i posunkama a když ukážu jiný posunek a řeknujiný povel, na mě hledí jak na debila. Jo při agilitách to se víc řídí tělem, v té rychlosti pomalu snad ani neslyší, jak jí vítr sviští kolem uší a ještě si k tomu štěká (po té co jsou ju nakopla do hlavy, když se mi v amoku připletla pod nohy už moc neřve a snaží se mě hodně vnímat )

Walda
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:56 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

lusy13

zato my este vacsi

To si nemyslím. Znám lidi, co povelují svého psa v jiném jazyce právě proto, že povely vyslovují stále stejně a nevnášejí do toho tolik emocí, jako kdyby dávali povely v mateřštině.

isdpch

vydrbáno čuba dostávala v matěřtině toho kterého

S tím se počítá.

slony
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 11:01
- Nahlásit

Walda
Podle mě by bylo nejlepší psa povelovat v jiném jazyce, než jsou vaše mateřštin
mudre riesenie .. dobre pre psa, spravodlive a demokraticke pre partnerov

lusy13
je to stena a este len ho tie povely ucim. a priatel ako som pisala, tak aj ked chce pouzit povel v slovencine, tak nez ho napadne ten pravy vyraz, tak pouzije vsetky
walda navrhol asi optimalne riesenie - ak je cielom dosiahnut slusnu spolahlivost povelov. Nemusi to byt treti jazyk, moze to byt aj kompilat slov-tal , psovi to je sumafuk ; ide o to aby mal na jednu cinnost jeden povel kym sa ho uci .. casom sa aj tak nauci kadeco dalsie , bude pracovat s recou tela psovoda atd (ako pisala biluska - s nou nesuhlasim len v pripade procesu primarneho ucenia)

lusy13
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 11:10
- Nahlásit

slony
dobre pre psa, spravodlive a demokraticke pre partnerov

no ten moj je pravy talian. oni totiz cudzie jazyky velmi neovladaju. i ked vie trochu po anglicky, ale ked sa aj stretne s anglicanom, tak na neho zacne po taliansky a ten len cumi, ze o com.

Walda
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 11:14 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

lusy13

pravy talian. oni totiz cudzie jazyky velmi neovladaju

Ale to nevadí. Dvacet slov se snad naučí a ty se je naučíš říkat podle něj. A nebo, jak píše slony: Nemusi to byt treti jazyk, moze to byt aj kompilat slov-tal

Mimochodem, moje rodina se pod hrozbou čínského mučení taky musela naučit české povely vyslovovat tak, jak to dělám já. Přes to vlak nejede.

lusy13
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 11:41
- Nahlásit

Walda
Dvacet slov se snad naučí

no to sa mohol aj v slovencine. a pozna zatial 5 a stale si ich nevie zapamatat. i keby si mu jedno slovicko povedala 20x a za 1 minutu sa ho spytala ake slovo to bolo, tak bude rozmyslat a rozmyslat a rozmyslat a urcite potom povie nieco ine

Walda
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 11:46
- Nahlásit

lusy13

Tak jo.

slony
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 11:49 - Změnil/a: slony
- Nahlásit

Walda
moje rodina se pod hrozbou čínského mučení taky musela naučit české povely vyslovovat tak, jak to dělám já

... preco mi to znie tak povedome ... A co sa nenaucili, to nepouzivali alebo sa vypracoval alternativny povel s nizsou vykonatelnostou (i ked to nie je to prave orechove a niekedy si hovorim - raz budem kotercoveho psa )

lusy13
este mas jednu moznost - dohodnut sa s priatelom aby skusmo zacal v case cvicenia stenda vykonavat cinnost podla slov. povelov davanych stendu vyzera to mozno smiesne ale ak sa par krat sekne a miesto lahu si sadne, tak sa mu to Lahni zaficuje, som presvedceny ... je to v podstate napodobovacia metoda vycviku

lusy13
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 11:58
- Nahlásit

slony
dohodnut sa s priatelom aby skusmo zacal v case cvicenia stenda vykonavat cinnost podla slov. povelov davanych stendu
jeee a ked nesplni povel tak ho mozem capnut novinami???? to samozrejme stenatu nerobim, ale jemu by som mohla. a mozno si to fakt zapamata rychlejsie. dik za radu

Walda
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 12:06
- Nahlásit

lusy13

ked nesplni povel tak ho mozem capnut novinami????to samozrejme stenatu nerobim

Ne, pořádně vycukat na vodítku.

Biluška
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 12:09
- Nahlásit

slony
a) predpokladam ze takyto pokus robis az ked ma pes oba povely dostatocne zvladnute , a ci sa mylim ?
b) ak ma pes na rovnakej urovni zvladnuty posunok i zvukovy povel tak zavaha a ty ho nutis k vyberu ...

Já takový pokus nikdy nedělám úmyslně. Ale dost často se mi daří neúmyslně. I pes, který ještě nemá daný povel dostatečně zafixovaný vykoná ten, ke kterému byl posuněk. Hlavně teda při agi, výcviku poslušnosti se moc nevěnuju, takže i omyly dělám méně často. Ale stávají se a psi se přesto ještě nezbláznili ( i když se tomu někdy sama divím).

slony
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 12:14
- Nahlásit

Biluška
stávají se a psi se přesto ještě nezbláznili
som netvrdil ze sa zblaznia ... (moze sa pes zblaznit ? ) ...
v citate som podciarkol podstatne slovo - je rozdiel "stane sa" a "ucim dva rozne povely na jednu cinnost" podla mna

Biluška
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 12:30
- Nahlásit

slony
moze sa pes zblaznit ? ) ...
Nevím jestli se může zbláznit, ale známí měli pudla (hlídávala jsem jim ho) a ten pes se narodil mentálně postižený. Sedával na jednom místě a kýval se, chodil beze smyslu do kolečka a tak. Vůbec v ničem se nechoval jako normální pes. Asi v roce ho museli nechat utratit, protože začal být agresivní.

je rozdiel "stane sa" a "ucim dva rozne povely na jednu cinnost" podla mna
To rozdíl určitě je. Podle mě, pokud Lusy chce psa jen tak jako společníka a nebude s ním startovat na IPO tak ten pes ty povely zvládne i dvojjazyčně. POchopitelně, kdyby s ním chtěla soutěžit tak by to zvládnutí muselo být mnohem preciznější a už by to mohlo být problematičtější.

lusy13
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 12:37
- Nahlásit

no ja si myslim, ze skor zacnem trenovat priatela a ked to bude mat zvladnute vsetko on, tak moze zacat davat povely malemu.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 12:39
- Nahlásit

slony
moze sa pes zblaznit
No myslím,že může...nedávno jsem někde omylem zahlédla nějaké materiály z pokusných laboratoří.Tohle konkrétně byla firma na psí žrádlo,renomovaná.Byl to takový středně velký rezavý kříženec,který byl 6 let zavřený v kotci o velikosti výstavní klece.Bylo tam krátké povídání z něhož byl učiněn jednoznačný závěr - ten pes se naprosto regulérně zbláznil.Velmi mě mrzí,že jsem na to narazila,jelikož to budu mít před očima do smrti..

slony
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 14:38 - Změnil/a: slony
- Nahlásit

Biluška 12:30
ten pes ty povely zvládne i dvojjazyčně

slony 11:01
ide o to aby mal na jednu cinnost jeden povel kym sa ho uci .. casom sa aj tak nauci kadeco dalsie , bude pracovat s recou tela psovoda atd (ako pisala biluska - s nou nesuhlasim len v pripade procesu primarneho ucenia)

nemam co dodat ...

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 15:14
- Nahlásit

Podle mně je úplně jedno, jak se na psa mluví, klidně dvojazyčně, bjá na psa řvu anglicky, rodina česky, poslechne, když má náladu, ale jazyk na to nemá nejmenší vliv.

lusy13
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2007 16:16
- Nahlásit

KaTachyon
nemozem s tebou suhlasit. ved ked chcem to stena naucit nejaky povel, tak mu ho raz nemozem povedat v jednom jazyku a potom v druhom. ved bude z toho zmatene. aspon teraz na zaciatku. a ja nechcem aby nieco urobil, len ked ma naladu. ak dam povel, tak ho musi splnit.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání