| Autor |
Zpráva |
Kasia
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 08:36
- Nahlásit
PetraK
ono to bude asi všude stejné taky máme spousta jiných výrazů jen né "Kesi"
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 09:14
- Nahlásit
isdpch
tak to jsem ráda, že jsem v tomhle neudělala chybu. Ve spoustě věcí jednám intuitivně. Jen - co dál? Jak se mám k tomu jeho hudrání stavět? On zpravidla za nějakou dobu hudrat přestane, navíc z jeho strany k agresi nedojde, má jen plnou hubu keců, ale jak je vidno, může tím hádku vyprovokovat.
Halí halooo, co vy ostatní na to? Jak byste k tomu přistupovali vy?
|
Kasia
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:21
- Nahlásit
PetraK
už na začátku jsem psala, že máme něco podobného a že nám na cvičáku radí tohle odnaučovat...taky k agresi u nás nedojde, ale je schopná to vše vyprovokovat...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:41
- Nahlásit
Kasia
No já mu to pochopitelně nedovoluju, on taky ví, že se mi to nelíbí. Máme povel Neřeš! a dokud ho nerespektuje, tak ho prostě nepustím hrát s ostatními a volám ho, dokud nedrží kušnu. Leč mám pochybnosti - co jestli to dělá z nejistoty? Ze strachu?? Nebyl by to pak špatný směr???
Tak jsem si říkala, že jestli se ozve někdo z těch zkušených, kdo měl doma hafo psů a ne jako já - druhého - že bude vědět víc. Tajně jsem si myslela na Bilušku, Tchoře a tak. A oni drží bobříka mlčení
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:49
- Nahlásit
PetraK
Jak už jsem psal nahoře, myslím, že to dělá z napětí a z nejistoty. Takže bych to samotné moc neřešil, neboť ani není jak. A spíš bych se soustředil na podporu psa ze své strany a využíval možnosti ke zvednutí jeho sebevědomí.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:54
- Nahlásit
PetraK
ze bude vědět víc
je obecno a je konkretno ... skusenejsi ti moze len povedat ze na take otazky sa cez net proste neda odpovedat, nuancy prejavu psa treba vidiet aby bol nejaky nazor ... i konkretny popis konkretnej situacie nemusi byt presne pochopeny , nieto "huhlani" ...
Moj nazor .
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 11:07
- Nahlásit
slony
hm, to máš pravdu. Já vím, no. ale stejnak , kdyby se někomu k tomu ještě chtělo něco napsat, budu moc ráda. Protože na druhou stranu -... víc hlav, víc ví. Názor si stejně musím udělat sama, na základě situace ze které vychámí, ale jsem ten typ, kterému pomůže, když si má z čeho vybírat, když může nahlídnout, jak to vidí někdo, o hafo psů zkušenější.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 11:26
- Nahlásit
PetraK
Já taky myslím, že pokud se chceš dozvědět něco víc, musí Ashe někdo vidět v akci.
Co takhle navštívit volnou sobotu u toho, jehož jméno se tu nesmí ani vyslovit?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 11:56
- Nahlásit
Walda
Waldo díky za návrh, ale asi ne. Já proti tomu pánovi nic nemám. Dokonce jsem tam byla aj osobně, když jsem tam před časem vezla žrádlo, obojky a vodítka pro ty Krupské pesany. Celkem dlouho jsme si povídali, ale ač máme stejný náhled na dost věcí, tak - já nevím proč, ale ne. Snad proto, že si myslím, že to není až takový problém?? Já fakt nevím. Včera večer, když jsem byla bruslit, tak jsme potkali Alfa, což je takové hodně dominantní setří stvoření. Hoši si střihli jednu pózu, já zavelela NEŘEŠ! , zavolala "klucííí, dáme si rozchod, deme, demééé" a hoši se v poklidu rozešli. Pak si Ešus hrál s psíma kámoškama (to je taky blbý, že je kolem něj samá baba a málo psích chlapů), přišel tam takový zvláštní pesan - velikosti a vzhledu středního knírače. Ešus šel k němu, jako právoplatný šéf harému, očichali se a pohoda. Pesan pak odešel. JSEM Z TOHO JELEEEN
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 12:03
- Nahlásit
PetraK
Já Ti vysvětlím, proč jsem to navrhl. Ne kvůli nějakému psychologickému rozboru, ale:
Když se na Ashe podívám kupříkladu já, možná, že jeho chování zapadne do nějakého schématu, které vídám u psů které znám (nejlépe do toho schéma, na které celou dobu myslím) a budu schopen o tom něco říct, ale možná taky ne, protože zas tolik psů dobře neznám.
Uvedený člověk zažil X krát víc psů než já a je tedy u něj mnohem větší pravděpodobnost, že ten vzorec chování správně pozná.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2007 13:10
- Nahlásit
Waldo - já vím, máš pravdu. Ale když já tam mám to ale. Nevím proč, ale je tam. A pak je to i otázka časová, protože pro mě není až tak jednoduché se tam dosápat . No jsem zvědavá teď o víkendu, kde se sejde větší počet psů, kteří se nikdy neviděli, tak budu mít k pozorování příležitostí fůru. A taky jsem zvědavá, jestli Ešus vůbec ten coursing zaběhne, nebo jestli ho budu muset odběhat já sama :-D
|
duli
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2007 15:16
- Nahlásit
PetraK
hojda...myslis tuto nedeli v brne??? ten coursing???
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 12:55
- Nahlásit
duli
neee, tohle je taková polosoukromá akce spřátelených duší kousek za Prahou.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 13:00
- Nahlásit
Jinak ten náš štěkavec je fakt zvláštní psí stvoření. Včera u veterináře mě o tom znovu přesvědčil. Byli jsme v čekárně sami, pak se přidalo štěně münsterlandíka s kterým pochopitelně chtěl blbíkovat. Pak přišel pán s jorkšírem. Ešus čuchal, čuchal. Klídek.Pak začal hudrat. V momentě, kdy dostal povel ticho a já se ho dotkla, zesílil. Tak jsem řekla oblíbený povel Neřeš! a přidala, nechovej se jako debil . Svalil se na bok, ještě si zabrblal a pak byl ticho. Kdybych ho okřikovala, tak by si pořád vedl svou. Takhle prostě ztichnul a Neřešil. Chápete to někdo? Mně to spíš přijde, že když řeším já jeho vrčení, tak ho to víc inspiruje. Pak jsme byli na prochajdě ve Stromovce, když se potkali se stejně velkými psy, vzájemně si zaimponovali, já zavelela pozitivním hlasem, Jdemeee, jdemeee, klucí šikovní!! A klucí šikovní se prostě rozešli. zatím nejvíc zabírá, pozitivní motivace, žádný povelování.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 13:01
- Nahlásit
Walda
Když už jsem na chvíli tady - můžu se zeptat, jaké schéma jsi měl na mysli Ty? dÍKY
|
slony
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 15:36
- Nahlásit
PetraK
zatím nejvíc zabírá, pozitivní motivace, žádný povelování
chcelo by ta pocut ale .. obvykla schema je ze povel a bezna komunikacia maju odlisne intonacie. mozno sa mylim, ale nie je mozne ze povel je v roznych situaciach davany rozdielnym hlasom ? v pripade neistoty z konfliktu alebo v cakarni (podvedome je tam clovek tichsi napr.) moze ten povel jemnemu uchu psa zniet inac a nasledne teda riesi pretoze podla jeho analyzy tvojho chovania (hlasu) to riesit treba - kdezto pri pozitivnom hlasovom prejave je vyrovnanejsi ...
To s tym hudranim po dotyku je dost caste - dotykom psovodom ziskava pes vacsiu istotu (dotyk = som tu, ked tak sme na neho dvaja ) , napr. niejedneho psa, co je na voditku geroj, spacifikujes pouhym odopnutim z voditka a odstupenim
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 15:52
- Nahlásit
a odstupenim
to je pravda, jsem si všimla jak se o mně pesa hned opře když jdeme do "nějaké" situace....
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 16:25
- Nahlásit
slony
Terri
psa, co je na voditku geroj, spacifikujes pouhym odopnutim z voditka a odstupenim
Přesně, a naopak úplně nejhorší je chytit psa rukou rovnou za obojek. To je podpora největší.
PetraK
Ta zmínka v závorce, to byl takový vtip. Neměl jsem na mysli situaci 36-A z nějaké knihy. Myslel jsem tím, že člověk si podle vyprávění snaží udělat nějaký názor na věc, a když pak psa vidí v akci, tak je rád, když se mu původní názor potvrdí.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 16:31
- Nahlásit
Walda
Přesně, a naopak úplně nejhorší je chytit psa rukou rovnou za obojek. To je podpora největší.
přitom tohle právě mnoho lidí reflexně udělá...
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 16:35
- Nahlásit
Terri
a kdyz muj pes drzkuje i kdyz je ode me treba 5metru...tak co s tim? za obojek ho nedrzim...podle toho co je to za druheho majitele reaguju..nekdo se boji...takze zarvu jimmine pocem... (uz se da odvolat) a kdyz je majitel klidnejsi tak rikam jimmine sklapni hubu
ale muj pes je ukecanej..ale nemysli to zle...bohuzel ne kazdy pes ci panicek to chape...
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 16:39
- Nahlásit
jinak jeste trosku OT..
zminovany pan X byl pro me docela borec...uvazovala jsem i o tom ze ho navstivim abych nejake veci doladila..
ale uplnou nahodou jsem ho potkala v praze na voriskiade a muj jimmous si tam lital se psama..s moji fenulku, s mickem-no proste blbnul a vse doprovazel svym mrmlanim jako vzdy...
kdyz ale bezel za fenkou ktera mu utikala smerem k panu X, pan X nekompromisne jimmyho sejmul...teda sejmul...proste zastavil zadrzenim za kuzi a odhozenim pryc
no myslela sem ze kdyz tak ve psech umi cte, ze by mel poznat ze slo o hru, ne??
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 16:43 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
nika00
též mám ukecance - touží mít poslední slovo, což značí zdikobrazit se a zahudrat obzvláště na kusy podezřelé či nadměrně samčí ale to v případech, že ho sami vyprovokují.
Pokud vidím, že se prsí na tuhle vzdálenost jak píšeš, tak řeším přes ovladatelnost - ke mně a sedni (kvůli ohledům na druhé). To ho odpoutá od hudrování a zaměstná.
Celkově ale zahuhlá na druhé psy (samce) spíš, když je na vodítku než na volno.... Takže taky pak platí "drž čuňu a neřeš, k tomu jsem tu já". Zvykl si, že opravdu nemusí řešit. Někdy ale slyším to jeho poslední slovo zcela potichoučku, aby panička nevěděla, ale ten pes ano...
Jináč též pokud to jde, převádím pozornost (na balonek, na hru atd.).
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 16:48
- Nahlásit
Terri
tak to jsem rada ze najezenyho ukecanyho dikobraza nemam jen ja...
akorat s rozdilem ze v nejvetsim proudu sve puberty na voditku na psi i vyjel..jen vyjel a desne rval...ale to je vse...
ted uz nevyjizdi...
drzkuje uz taky spis jen na voditku a ma tendenci jakoby i vyjet...ale kdyz je na volno tak jen drzkuje...
poznam kdy to mysli jako kecani a kdy by mozna jeste vyjel..pac se u toho jakoby zacne plizit...
jinak mu je jedno jestli drzkuje na fenku ci psa, na stene ci dospelaka, na civavu ci dogu...proste je mu to fuk
ale ted hoodne a tak na 98pct pomaha odvedeni pozornosti na hru..coz je u nej kopani do sisky..pac ty miluje
kdyz uz se ale s tim druhym psem seznami tak je zticha..pokud teda nehrajou na honenou
odkud jste?
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 16:57 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
nika00
tak to jsem rada ze najezenyho ukecanyho dikobraza nemam jen ja...
to jo, dikouš kecá i doma - když se mazlí, když se drbe, když něco chce, když něco nechce...
jinak mu je jedno jestli drzkuje na fenku ci psa, na stene ci dospelaka, na civavu ci dogu
tak to můj jen na konkurenty a když cítí "ohrožení v teritoriu"... a spíš tedy jako "dávej si na mně bacha" - nikdy nevyjel. Kdyby vyjel, bych to pak řešila rázně...
Celkově spíš dává najevo, že si se samcema nechce hrát ani nic jiného, protože on je King...
Zato s fenkama (od dogy po čivávku)... to je hned po dikobrazovi a najednou je to něžný elegán
tak na 98pct pomaha odvedeni pozornosti na hru
no vidíš
odkud jste?
Ze Slezka. Odkud vy?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 20:29
- Nahlásit
slony
Já se snažím v téhle situaci dát nekompromisní tón, aby věděl, že si trvám na tom co jsem řekla. Ale mám pocit, že pokud "zavelím" to svoje: "klucíí, deméé, hoodnýý souu" či něco podobného, je to víc v pohodě. Psi si na obou stranách dají pohodový odchod a nic neřeší.
To s tím dotykem páníčka je jasný, štěkavec cítí podporu, ale je to blbý, když ho člověk chce usměrnit, tak vlastně nemůže, protože to automaticky znamená volume doprava
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 20:30
- Nahlásit
Walda
Waldo - já vím, že na to žádný vzorec není . Jen mi připadlo, že si myslíš, že třeba víš možný nástin situace, že Tě třebas napadlo, že tušíš důvod. Že vidíš něco evidentního, co jsem přehlédla.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 22:04
- Nahlásit
PetraK
Já se snažím v téhle situaci dát nekompromisní tón
ako som pisal, mozem sa mylit, bolo by to treba vidiet a i pocut ... mal som na mysli toto - su situacie kedy je psovod vnutorne menej isty resp. poveluje trochu inac (napr. ta cakaren , povel je akoby menej razantny , ludia su u lekara obecne tichsi ) a pes pocuje take rozdiely ake ludske ucho nie ... je to o absolutnom respektovani .
"klucíí, deméé, hoodnýý souu"
to neriesim, to je celkom logicke - prevedenie pozornosti (takto zaspievany povel obvykle konci nejakou hru atd. , nie ? ) a presmerovanie na inu aktivitu dava psovi daleko viac priestoru "vycuvat bez straty desiatky"
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 19:41
- Nahlásit
slony
hm to je pravda - to s tím tónováním. Ale je mi divný, že spíš reaguje, když "jakoby" na tom povelu "netrvám", víš co tím myslím?? Asi je to jako s tím dotýkáním, že jakmile se člověk psa dotkne, dodá mu tím z jeho pohledu "podporu". V tomhle případě to tedy asi bere jako - hudrám já, hudrá panička = jsme team. Budu nás pozorovat a uvidím. Teď o víkendu bude hafo příležitostí.
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 21:35
- Nahlásit
PetraK
Ale je mi divný, že spíš reaguje, když "jakoby" na tom povelu "netrvám", víš co tím myslím?? tohle mi taky vytrvalo hlavou, já jsem u sebe vypozorovala, že když je tato situace, tak povel dávám naprosto v klidu jsem v takovém stavu, že to prostě jinak být ani nemůže, tón hlasu je buď normální nebo veselý. jakmile na povelu trvám, 99% kvůli jinému psovi přivolání, tak jsem lehce nervózní, ikdyž to maskuju (i před sebou)myslela jsm, že to na hlase není poznat, ale je, je takový víc důrazný, ale je tam něco navíc, než normálně, předpokládám, že nervozita.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2007 19:35
- Nahlásit
AOZ
Jo, jo, to je mi jasný, proto jsem hned Ešusa učila i na píšťalku, která je "bezemoční". Vtípek je v tom, že v téhle situaci spíše zareaguje právě na to vyzpívaný "klucííí, klíííd, deméé, demééé" (a vlastně nejen on, ale i ten druhý imponující pesan, který mě nezná a nemá se mnou nic společného, ale prostě to vezme), než i na tu bezemoční píšťalku. Sakra, já bych jednou chtěla vidět do těch jejich kebulí
|