| Autor |
Zpráva |
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 13:43
- Nahlásit
Vrtá mi hlavou chování našeho Zrzavce. Je to od přírody ukecané zvíře. Už od mala s námi komunikuje celkem širokou škálou zvuků. A komunikuje takhle i s ostatními psy. Huhlá v různých tóninách, což zpravidla vyvolává údiv druhé strany. S fenkama pochopitelně v pohodě, ty si max. pomyslí, že je to magor. S mužnou polovinou psího národa je to pochopitelně o něčem jiném. A teď se dostávám k tomu co mi vrtá hlavou od včerejšího rána, kdy dostal Ešus na budku. Potkali se s kokrem, Ešus hlučel a ve výsledku dostal od kokra na budku. Ani se nedivím. Divím se ale tomu, že se Ešus nebránil. Stál v dominantním postoji, hlučel a nechal si nabančit. Vůbec téhle kombinaci nerozumím. Poradí někdo ze zkušených, někdo komu prošlo rukama víc než jeden, dva psi? Předesílám pár detailů:
-pesan od mala mezi psy
- jako prcek se poděsil, když na něj z auta se štěkotem vyběhly dvě velké fenky
-v pubertě došlo ke kolizi s jeho kámošem RR, který do něj nechtěně vlítnul plnou parou v momentě, kdy o něm Ešus nevěděl a bral to jako útok
- tyhle dvě věci ho tehdy rozhodily a to dost.
Tak a teď jsem zvědavá, jestli se někdo ozve a osvětlí mi chování toho mýho máčovky. Jestli si někdo najde čas na odpověď, tak předem díky.
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 13:48
- Nahlásit
Zkušený výcvikář nejsem ani náhodou a nikdy ani nebudu. Ale chybí mi tam jedna podstatná informace. Jak jste reagovali na popsané kolize vy, jak jste rovnali jeho rozhození. To je dost podstatné.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 13:56
- Nahlásit
Stál v dominantním postoji, hlučel a nechal si nabančit.
Nepočítám se za zkušené. Ale popsané je mi povědomé.
Podle mého skromného názoru se ten pes cítí celkem jistě, proto ten dominantní postoj. Na druhou stranu si dobře uvědomil, že druhý pes je "silnější", že by s ním prohrál, proto nereagoval. Jen názor.
Kdysi můj kokr takto potkával psy, se kterými byli silově na stejné úrovni. Oba naježení, dominantní postoj, na špičkách se obešli. Byl velmi rád za odvolání, že neutíká z boje, ale může důstojně odejít. Moje současná fena zase velmi dobře pozná, na kterou má a na kterou ne. Na ty první machruje, na ty druhé dělá, že je nevidí.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 14:01
- Nahlásit
PetraK
Juu ahoj Peti (a promin za OT), ale dlouho sem tě neviděla, kdyžtak ti pak někdy písnu mail?
Pzdravuj zrzavečka
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 14:10
- Nahlásit
PetraK
tak můj pesa teda nebručí, ale když ho napadne nějakej menší pes- on sám je 7 kilovej , tak jen stojí celej našponovanej v dominantnim postoji, ocas až za ušima a nechá psa, aby mu cupoval chlupy a věšel se na něj..když je pes očividně větší, tak se většinou hned podřídí..ale ty menší pejsky z něj musim sundávat ..další případ je soupeř podobný váhový a nejlíp věkový kategorie..s tim je ochotnej si to vyřídit..
|
Pavla1
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 14:13
- Nahlásit
Můj pes bručí pořád, když se mu něco nelíbí, že je žrádlo moc teplý, že musí jít na místo, bručí si furt pod fousy, je to sranda... Je i hodně uštěkanej, prostě si myslím, že záleží na psovi... Můj je taky ukecanej... Něco jako komisař Rex, ten taky furt dělá nějaký hrdelní zvuky... Prostě vyjadřuje názor...
|
Kasia
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 14:15
- Nahlásit
PetraK
Ahoj, odborník rozhodně nejsem, mam teprva druhého psa. Německého ovčáka, je to fena. Nevím jestli ti poradím, ale my máme něco podobného...Je šíleně ukecaná, když si hraje tak klidně cení zuby a vrčí...někdo to pokládá za útok někdo za hru...no nevím. Ale při každém seznamování šíleně vrčí na každého a snaží se být ta dominantní...když se pejsek přizpůsobí tak si prak "formou drsnější hry" hrajou (při hře hrozně vrčí, křičí a nadává) když ne musíme je odtrhnout...ještě se v životě neporvala, ale to co předvádí je tomu dost podobné. Je zatím mladá...ale snažíme se tohle chování odbourávat.
Nedávno jsme se viděli s její mamkou...vypadalo to dost ošklivě, ale chovatelka volala...nechte je nechtej e oni si to vyříkají...Kasi se rozhodně na záda nepovalila...jen šíleně vrčela, byla naježená a trochu couvala...prostě a jednoduše je dominantní pes a nechce se za žádnou cenu podřídit, ale ani porvat. Taky jako malá chodila mezi psy a hrála si...ale vždy musela být ta silnější. A vždy se bála, když se na ní rozeběhlo více psů...ale nepodřídila se. Jen byla naježená a schovávala se pod lavičku.
Takže pro nás to znamená...nenechávat jí takhle vrčet, aby to jednou nedopadlo špatně....to nám bylo řečeno na cvičáku.
Co máte za plemeno???
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 14:23
- Nahlásit
PetraK
jak se má Ešus Béďa je poslední dobou taky pěkně ukacaná, ale spíš doma...venu toho moc "nenamluví"... to už musí být buď hodně "vytočená" (když ji např. teď při hárání otravovali kluci víc, než se jí líbilo) nebo zabraná do hry
|
slony
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 14:26
- Nahlásit
dominantny postoj - popis ...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 14:36
- Nahlásit
Postřeh nezkušeného: postoj při strachu (nesmím dát najevo, že se bojím, jinak mě sežere) je taky hrdý se zježeným hřbetem, ale uši jsou zaklopené dozadu, na rozdíl od postoje fakt dominantního, kdy jsou uši vztyčené a směřují vpřed.
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 14:43
- Nahlásit
aren
muj pesa když se bojí, tak se mu ouška obrátěj venkem do stran a k sobě, jako kdyby je měl secvaklý, je to děsně srandovní ..to se mu stává při setkání s magamachry
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 14:48 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
eva od jondy
do stran a k sobě, jako kdyby je měl secvaklý,
Vzadu za hlavou secvaklý, viď? A přitom po očku kouká, jestli se nenajde chvilka-skulinka, ve které by mi stihl vyšplhat do náruče a nepřišel přitom o zadní část
Ale zježenej a nadnesenej je přitom teda dost.
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 14:55
- Nahlásit
aren
jj, přesně tak, když na něj zavolám, tak pak najednou stáhne vocas i nohy pod sebe a to je rychlost, ještě se u toho stihne dívat vyvalenym vokem přes rameno ne jako normálně, když odchází téměř pozadu a šourá se jak smrad a ještě u toho hrabe zadníma nohama aby nevypadal, že vyklízí pole
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 15:00
- Nahlásit
jejda, tolik odpovědí a tak rychle! No k tomu postoji - u něj se to s těma ušima špatně pozná - má jako ohař plácačky, takže tam se mi to nedá moc dobře rozeznat.
K těm kolizím - snažím si vzpomenout co nejpoctivěji - ten "útok" kamaráda - dělala jsem jako nic - ono taky o nic nešlo, byl to jeho mylný dojem, RR se pak chtěl kámošit, ale můj smraďoch se urazil a to nadosmrti. Jednu chvíli to vypadalo, že se mi podaří vrátit jejich kamarádství do původních kolejí, ale pak se RR odstěhoval. Při té druhé "kolizi" - no tam jsme nestačili zareagovat vůbec, holky vylítly z kufru, zařvaly jak letní bouřka a šli si po svých. Ešus se vyděsil, tak jsem ho vzala a snažila se mu ukázat, že o nic nejde a a ni nešlo. Ještě jsem si vzpomněla na dvě věci: když byl malý, přehnal to s dorážením na dospělého dobrmana a ten ho umravil. Udělal to - dle mého náhledu-tak jak se to má, bez vycenění zubů, bez hrozby, jen mu ukázal, že toho už má dost. Jen to trvalo kapek dlouho a viděla jsem, že Ešusák je už dost vylekaný, tak jsem řekla dost a vlezla mezi ně a přinutila dobrouše, aby už toho nechal. A to druhé - nedávno si panička neuhlídala RR- je to potížista, nevychovaný. Já jsem viděla, že je tam i s fenou, Ešusa jsem zastavila, přivolala k sobě a předpokládala, že ta husa udělá to samé. Bohužel ne a její pes šel do mého, Ešus zůstal u mě, snažila jsem se toho jejího zmetka dostat pryč (pochopitelně byl bez náhubku a to ta čouda ví, že napadá psy). Ešus zase jen štěkal, neútočil, jen se lehce bránil. Psa jsme společně udrželi v mezích, než se čouda uvolila si pro něj šáhnout (bojí se ho totiž). Myslíte tedy, že to je z Ešusový strany preventivní opatření???
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 15:01
- Nahlásit
Eimy
zdravíííííííííím jak se daří??? My teď poběžíme první pokus o coursing :-D :-D Pozdravuj Veverku
|
Kreis
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 15:12
- Nahlásit
he he, koho mi to jen připomíná.... Arouš je děsně ukecaná, ukecaná a ukecaná, vrčí při hře, brmla při spaní, při žrádle, ve hře vrčí a já ji nechala, no pak jsme byli někde mezi cizímy psy no a ti moc dobře nereagovali na její "povrkávání". Mám výhodu že Arouš se před větším psem, je-li potřeba, klidně podřídí, lehá si nezáda, štěňata "umravňuje" ale včera na ni vyběhl REX. Jsme šli na prochajdu a kde se vzal tu se vzal na nás běží již zmíněný pes, 20ti kilová Arleen se nahrbila, stahla ocas a utíkala a utíkala před krvelačným pětikilovám naháčem
|
slony
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 15:14 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
isdpch
také si nemyslím, že se jednalo o dominantní postoj
pane, vasa schopnost sledovat moje myslienkove pochody ma mierne znepokojuje
PetraK
- pytal som si popis pretoze rozdiely medzi postojmi psov nie su velke a znamenaju vela pokial by pes dominoval postojom ( to su nielen usi a chvost - uhol jeho tela voci druhemu psovi , klasicky priklad je tzv. Tcko , co robia oci a kutiky ust atd) a k tomu este aj hlasom tak by sa vyprasit bez odporu nenechal ...
Ešus se vyděsil, tak jsem ho vzala a snažila se mu ukázat, že o nic nejde ..... Jen to trvalo kapek dlouho a viděla jsem, že Ešusák je už dost vylekaný, tak jsem řekla dost a vlezla mezi ně
prvy pripad - feny bafli a sli, druhy pripad - sama pises ze dobik ho umravnil primeran ... a v oboch pripadoch tvoj postup Esusovi prave ukazal ze sa nieco deje comu treba venovat pozornost idealne ukazanie ze sa nic nedeje je v takychto pripadoch ignorovanie , psik si to rozoberie aj sam ...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 15:27
- Nahlásit
PetraK
Daří se celkem fajn, spousta novinekje u Veverky na webiku, tak to zkus projít, až budeš mít čas. Něco ti napíšu asi do mailu (doufám, že máš pořád ten stejnej ). U coursingu držíme tlapky, ať vám to hezky jde
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 15:30
- Nahlásit
já mám taky ukecanýho psa- stačí aby si hi někdo chtěl podrbat.-a tím mylsím takové to veselé jeje ty jsi hezkej pejsek atd......v tu chvíli začně vydávat zvuky medvěda, co leze z brlohu, slabší povahy se rychle stahují, kamarádi a známí se smějí a drbou ho. Když to začal dělat jako malé štěně- i třeba když jsem mu prohlížela oacky, uši, mazlila se s ním...byla jsem trochu na nervy, že na mě vrčí.........časem jsem zjistila, že vydává zvuk jako když kočka přede ) Vrčení vypadá úplně jinak a dneska už to mám v uchu. Těžko to ale posoudím, co se psů týká- náš pes větší psy nemusí a tam -podle toho co slyším- to rozhodně není povídání. Ale u fenek většinou mlčí, a pokud už mu moc leze na "nervy" a furt mu bude brát tu kost,nebo ožužlávat nohy, vydá zase úplně jinej zvuk- něco jako když se houká do roury ) ale to je spíš ve smyslu, už mi dej pokoj,ale neboj, stejně tě nesežeru.
Zadavatelce bych doporučila si jednotlivé zvuky trochu pozorováním roztřídit, pokud to je možné. Ale je fakt, že jiným hafíkům semůže zdát každý zvuk podezřelý )
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 15:42
- Nahlásit
slony - jojo, já vím, že je v těch postaveních rozdíl, jen jsem ještě nepřišla na to, kam ty jeho pózy zařadit. On není agresor, i když určitou dominanci v sobě má, to mu upřit nemůžu. Kupříkladu si hraje s kámoškou, přijde jiný-mladší pes a on na něj hudrá. Hudrá a hudrá. Ono to není vrčení, to je nadávání si. Ví, že se mi to nelíbí, tak situace nehrotí, ale tu kušnu prostě nezavře. A hudle si tu svou. Včera se sešly 4 feny a dva psi. Oba psi stejný velikosti, rozdíl půl roku v náš prospěch. A oba pochopitelně chtěli tu jednu, jedinou a pravou. Takže hudral Ešus a pak hudral i ten druhý. Ten ovšem hudral míň, ale činil se, takže Ešus pak jen rotoval kolem těch dvou a zbylo mu to hudrání . Já si taky myslím, že není rváč. Jen mi není jasné to jeho chování a jak k tomu případně přistupovat. Doteď k tomu přistupuju tak, že hudrat se nebude a basta.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 15:48
- Nahlásit
Slony ještě jsem zapomněla- no k těm dvěma "kolizím", já si zase říkala, že aby prcek viděl, že mu jednak panička ukáže, že o nic nejde (nijak jsme ho nechlácholili, nejdřív jsme se rozesmáli a pak to bylo takový to- co blbneš?? Holky jsou v poho, pojď se podívat,noo, pojď a on po delší době šel) u toho dobrouše mi to pak už přišlo fakt trochu jako soda, na to, jak byl pesan malý a hlavně už to bylo fakt dlouho, jinak tyhle věci jsem normálně neřišila. Ona panička toho dobrouše zpravidla jen tupě kouká a teď už se bohužel ze psa stal pesan, který nemilosrdně jde po psech samcích. Nejdřív jen v přítomnosti fen, teď už i při pouhém míjení se. No a tenkrát jsem tedy vlezla mezi ně a houkla dost, fuj je to! a pes dal konečně pokoj. Nejdřív to bylo v poho, byla jsem i ráda, že Ešus dostane bezbolestnou lekci, ale pak mi to už přišlo přehnaný. Myslíš, že jsem to tehdy měla nechat? Jsem fakt laik.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 16:08
- Nahlásit
isdpch
Hilfe, hilféé, sem se v tom teď ztratila . Oni si hráli a dobrouš si ho pak umravnil. Nejdřív v poho, tak jsem to nechala, páč si myslím, že kdyby to nepřekročilo tu únosnou mez, tak by bylo jen dobře, když se štěně naučí co může a co už ne. A když se mu k tomu dostane správné výchovné lekce, tak se naučí chovat. Jenže dobrouš už to pak přeháněl, jako kdyby se mu v té situaci zalíbilo či co. Zpočátku to byla vážně ukázková výchovná psí lekce, jakých se štěněti od určitého věku, kdy už nemá ochranný obal, dostane habakůk normálně. Tak si myslím, že do toho asi zasahovat ne, když to má normoš průběh. nebo jo? Ale to se pak zase pesan nenaučí respektovat ty hranice, ne?
|
Kasia
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 16:28
- Nahlásit
PetraK
mimochodem, Ešus je krásné jméno jak jste k němu přišli?
|
slony
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 17:14
- Nahlásit
isdpch
nevím jestli je správná výchovná lekce, když si obtěžovaný pes nahrne druhého psa pod sebe
asi som slepa patrona, take v popise nevidim ..
PetraK
Myslíš, že jsem to tehdy měla nechat?
ten popis vyznel tak, ze ja by som ho nechal - normalny pes stendu neublizi ... samozrejme zalezi od konkretnej situacie, ak lekcia prerastla do zbytocnej buzeracie bolo asi zakrocenie na mieste ale to sa cez net tazko posudzuje
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 20:36 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
PetraK
Ahoj, Indy zdraví Ashe.
Myslím si, že to Ashovo brumlání jen vyjadřuje různé druhy napětí, nic víc. Je to prostě taková povaha.
Dál se mi zdá, že ty příhody z mládí neznamenaly nic víc, než že konkrétní psi přestali pro něj být stravitelní. Pokud měl ve stejné době možnost komunikovat normálně s jinými psy, mělo by to být OK.
Druhá příhoda s nevychovaným RR vypadá, že se jí podařilo vyřešit z vaší strany dobře a řekl bych, že neukazuje na nějaký Ashův problém.
Příhodu ze včejška by prostě chtělo vidět. Ten jeho postoj. Ale taky si myslím, že tím nemyslel dominanci, to by pak reagoval jinak. A co znamená "dostal na budku", jak daleko to zašlo? Navíc kokři jsou pověstní impulzivním jednáním na pokraji etiky.
I svěšené uši se dají dobře číst, mám dvě doma a eště maskované srstí.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 20:59
- Nahlásit
slony
a vlastně i isdpch - no právě, že to bylo tak, jak na to pohlíží slony - nejdřív normální výchovná lekce, za kterou jsem, jak jsem psala, byla vlastně zpočátku i ráda, vypadalo to, že jsme narazili na rozumnýho psa, který dorostenci ukáže, co smí a co už ne. Jenže pak to prostě překročilo únosnou mez. Proto jsem do toho vstoupila. On si ho teda pod sebe neroloval, jen po něm prostě "šel" pořád, furt i když ten malej smraďoch už dávno byl z toho celej vyjevenej.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 21:11
- Nahlásit
Walda
Taky zdravííííme. No je pravda, že on brumle nejvíc ve "vypjatých" situacích, jako teď. Ozval se zvonek, Ešus se jal hlídat, dostal sedni a pak musel jít se mnou do kuchyně, seděl na zadnici, která mu nadskakovala jak poklička nad vařicí polívkou a on huhlomumlal a stěžoval si, že nemůže být v centru dění. Když přišel synovec a mohl jít za ním letěl jak šílenec a hopíkoval kolem.
No já budu muset být teď za bedlivýho pozorovatele, abych zkusila zjistit ty jeho postoje. Chjo, to jsem zvědavá co z toho vysonduju. Já si taky podle toho incidentu s RR nemyslím, že by měl Ešus problém, jen jsem tomu chtěla přijít na kloub a zjistit, jak se k tomu mám postavit já.
To s kokrem bylo tak, že Ešus prostě hudral - něco ve stylu-Neruš mé kruhy (tak to cítím já, pochopitelně to tak asi vůbec není ), protože si tam hrál s jiným kokroušem - taky psem. No a toho příchozího kokra to nadzvedlo a vlít do něj jak co cukrárny. Bylo to od něj takový to řvaní, žďuchání zubama, nic vážnýho. Ešus stál a jen mu oplácel to hulákání. Zuby na jeho straně venku nebyly, vrčení taky nic, jen hulákal. Ale ani se nehnul. Byl nalepený na mě. Tak jsem z toho celá zmatená jak Goro v Tokiu :-D
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 21:14
- Nahlásit
Kasia
Ešus je odvozenina z Ashe. U nás se nikomu neříká tak jak se opravdu jmenuje, takže když padlo jméno Ash, prohlásila jsem, že mu stejně všichni budeme říkat Ešus no a měla jsem pravdu :-D. Když cvičíme, nebo když ho volám přísně, tak je to Ash. Jinak Ešus, Zrzavohubec, Náčelník Zrzavá huba, Ešátor, Ešusíno a tak podobně. :-D Prostě pakárna
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 21:20 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
PetraK
Takže Ash jen stál, uhýbal a bručel? To mi připadá jako reakce docela vyrovnaného dospělého psa k menšímu, který se chová mírně mimo zvyklosti. V podstatě to znamená, že Ash ví, že to zvládne jen tímhle postojem, a že kdyby musel kousnout, kokr by to těžko rozdýchával.
Myslíš, podle zkušenosti, že kdyby místo kokra šlo o větší plemeno, srovnatelné s Ashem, reagoval by jinak?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 22:28
- Nahlásit
Walda
No jistý si člověk nemůže být vůbec ničím, do tý palice jim člověk nevidí. Ale myslím si, že by to bylo stejný. Ostatně takhle reagoval i na toho RR, neútočil stál těsně u mě a hulákal. Já řvala střídavě na babu, ať si pro psa jde a střídavě na toho RR, ať vypadne, FUj a nesmíš. Myslím, že kdyby tam byl Ash sám, tak by do něj ten zmetek šel naostro, tenhle si nebere servítky (už jako tříměsíční štěně vyjížděl po ostatních dospělých psech i fenách, to jsem fakt čuměla, a po svých pánečcích taky). Mě hrozně mate to Ešusovo hudrání. Třeba s tím kokrem, podle mě ho vyloženě posílal do háje, ať vypadne. Takže se nemůže divit, když mu ten druhej pocuchal účes. On totiž ten kokr by to jinak neřešil. To hudrání mu zavdalo příčinu. Kdyby Ešus nehudral, kokr by se neštětil. Jsem ze svého psa jelen :-D
|