Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / ako obzvlastnit vycvik ?
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
slony
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 13:37
- Nahlásit

skor ci neskor hrozi na kazdom cvicaku ze vycvik upadne do stereotypu a rutiny .. privitam (a mozno nielen ja) namety na viac ci menej netradicne, zabudnute ci kreativne obzvlastnenia vycviku

inicioval to nasledovny dialog z ineho vlakna , ktory sem prenasam ...
# Zasláno: 13 Čen 2007 09:48 - Změnil/a: slony
Citát Změnit

faza A - skolka pre zaciatocnikov , 2 vycvikari na 5-10 cviciacich dvojic
vycvikova jednotka - 60 min 1x tyzdenne
priebeh - 10-15min kontrolovana socializacia, vyblbnutie aj za ucasti dospelych psov tolerujucich stenda ; cca 30min. vycvik psovodov (individualne ukazky pristupu a spravnej metodiky, korekcie postupov) a psikov s pauzami; 10-15min. na zaver opat kontrolovana socializacia a cas na otazky-odpovede , rozdanie domacich uloh
faza B - zakladna ovladatelnost a vycvik , 2 vycvikari na 5-10 cviciacich dvojic
vycvikova jednotka - 60 min 2x tyzdenne
priebeh - 10-15min kontrolovana socializacia ; 40min. vycvik (klasika, striedavo individualne a skupinovo) ; 5-10min. na zaver opat kontrolovana socializacia a cas na otazky-odpovede
poznamka - moznost "hospitacii" na sport. vycviku, obranach, stopach
faza C - pre zaujemcov sportovy/pokrocily vycvik , periodicita podla potreby, individulane, 1 vycvikar/figurant na 2-3 dvojice vratane obran a stop

cely cyklus az po prechod do fazy C - cca 1 rok

idealny cvicak alebo daco doplnit ?
------
skupinky s vystrelovacim dazdnikom mame aj v klubovej skuske

Taky [walda]
------
... A co odmietacka ?

Ta u nás patří mezi "dobrovolné" nácviky, metodika fackovací, bez psovoda. [walda]
-----
Walda
Nechal jsem se inspirovat a zavedl třeba poslušnost ve výšce - SLV na kladině nebo na zdi, taky "otoč", přenášení psa na rameni a vysazení psa někam do výšky, zdolávání překážek tam a zpět s psovodem uprostřed u překážky, SLV za neustálého pohybu psovoda etc.

SLV na kladine prip. lavicke - pouzivame, jeden zo sposobov odburania "pochodovania" psa pri poveloch na dialku
SLV za neustálého pohybu psovoda - nerozumiem co mas na mysli

Walda
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 13:55
- Nahlásit

slony

SLV za neustálého pohybu psovoda - nerozumiem co mas na mysli

Myslím tím lehni, sedni nebo stůj za pochodu, psovod jde stále dál, smyčkou se vrátí ke psovi, z chůze z libovolného směru ho vyzvedne k noze a pak následuje další povel z té trojice, a tak chvíli dokola.

Walda
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 14:01
- Nahlásit

Walda

Jo a R.D. mě teď inspiroval k dalšímu nácviku: přivolání "zpět", přičemž psovod při tom běží proti psovi. Pes nepředsedne ale s psovodem se v rychlosti mine.

R.D. vysvětlil, že to používá, když mu na psa někde ve větší vzdálenosti vystartuje cizí pes. Přivolá si psa, přičemž zároveň startuje mu pomoct.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 14:07
- Nahlásit

Walda
Pes nepředsedne ale s psovodem se v rychlosti mine.
No to jsme s isdpch probírali,jenže..pokud dáš teda ke mě a se psem třeba normálně cvičíš,nutně si to zkazíš ne??Pokud to použiješ jednou za rok při napadení,asi je to fuk,ale víckrát..Nebo co si myslíš?

Walda
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 14:38
- Nahlásit

davidkova renata

No já jsem taky napsal: přivolání "zpět" - to je u nás povel k návratu ke mně, ale bez předsednutí - po něm může následovat cokoli, ke mně, k noze, nebo taky rovnou volno. Takže si nic nezkazím.

Ebony
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 14:51
- Nahlásit

Walda
Myslím tím lehni, sedni nebo stůj za pochodu, psovod jde stále dál, smyčkou se vrátí ke psovi, z chůze z libovolného směru ho vyzvedne k noze a pak následuje další povel z té trojice, a tak chvíli dokola.

to je jak z obedience, tam psa okládáš za pochodu na každé straně čtverce do jiné polohy a pokračuješ po čtverci dál

přivolání "zpět" - to je u nás povel k návratu ke mně, ale bez předsednutí

na to my máme povel "pocem"

slony
v dovednosti podle IRO jsou taky dobré cviky, třeba vysílání ke kuželu a na bedny-ale to asi znáš, obměna je právě i u obedience - tam je taky pár "jiných" cviků...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 14:55
- Nahlásit

Walda
No já jsem taky napsal: přivolání "zpět
Aha,mě zmátlo to předsednutí co ho pes neudělá.
na to my máme povel "pocem
Tak už je mi to jasný,my máme počkej ně mě,seš snad hluchá nebo co??

slony
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 15:00 - Změnil/a: slony
- Nahlásit

Walda
SLV za neustálého pohybu psovoda
aha, klasicke odkladacky za pochodu so zmenami, aby sa pes nedostal do stereotypu ... robime vratane priradenia (chodzou i behom, dupanie a pod.) sa k odlozenemu psovi a odchod bez povelu - pes zostava v polohe, prechod za psa , prekrocenie psa ... a pod.

používá, když mu na psa někde ve větší vzdálenosti vystartuje cizí pes
hm ... priznam ze ak mi na psa vystartuje (mimo moj dosah) cudzi pes tak svojho neotacam aby nebol zranitelnejsi a bez povelu rovno startujem ... povel Späť mame na navrat cez prekazku, viem si to predstavit s inym povelom ale ako som uz napisal - ak startuje moj tak odvolacka, ak startuju na mojho tak pomoc ale nekomplikujem situaciu povelom, ak je cudzi pes vo vzdialenosti dostatocnej na odchod bez rizika tak zas len privolacka (alebo nase "Pri mne" ci "Sem" coz je obdoba Zpet, tj. bez predsadnutia) ..

dalsie "nestandardne" cviky ? pre priklad na lepsiu ovladatelnost psa v pritomnosti inych psov , zaviedli nase babenky vycvikarky "kucharky" "pletenicka" (vanocka) ... prva skupina pochoduje po hodinkach, druha proti hodinkam a vzajomne sa minaju medzerami , velkost medzier podla vyspelosti psov , pripadne "slimak" - pochodujuci kruh sa zatvara az sa zatvori a psi koncia v jednej z poloh hlavami malem u seba ...

slony
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 15:04
- Nahlásit

Ebony
obedience - tam je taky pár "jiných" cviků
len som obedience preletel, budem musiet nazriet detailnejsie ... jj, nieco sme prezvali z BH, nieco s SOP Rene Pavlika ... a fcil hladam skor nove postupy ako sa vyhnut rutine pre psovodov pri vycviku i klasickeho SLV

Terri
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 15:06
- Nahlásit

slony
bych třeba uvítala i nějaké "blbůstky" z agility - pro zpestření

slony
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 15:06
- Nahlásit

nema niekto po ruke link na skusobny poriadok Obedience ?

slony
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 15:08 - Změnil/a: slony
- Nahlásit

Terri
"blbůstky" z agility

asi som ignorant ale agility blbustka je u mna a priori spojena s nejakou prekazkou - nemame na cvicaku (i ked aspon o kvargli tj. hupacke sme rozmyslali)

ma tak napada (nerobili sme na cvicaku ale lahko realizovatelne, robil som si so psom sam) - "bezec za autobusom" , privykanie psa na okolobeziacich pripadne i nakup ci kabele stracajucich

Ebony
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 15:11
- Nahlásit

slony
něco by mělo být tady,

http://www.obedience.ic.cz/

slony
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 15:20
- Nahlásit

Ebony
hm, ani som netusil kolko toho od nas FCI do Obedience opisala ... akorat som sa ale znovu mierne nastval - Obedience je dalsia disciplina ako stvorena pre sidliskove , ulicne a ine zmesky a zas - 3. trieda len pre psov s PP , chjo

Walda
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 16:12 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

slony

"pletenicka" (vanocka)

Kdysi s náma zároveň nacvičáku byla skupina malých plemen, dělali jsme to společně.

"slimak"

Podobnou věc děláme takhle: Nejdřív skupinové odložení za pochodu v kruhu, psovod projde kolem všech ostatních psů a skončí u svého, vyzvedne ho. Pak se všichni otočí směrem do kruhu a vyjdou - jdou dokud můžou, až psi stojí hlavama u sebe. V pokročilejší variantě je v té pozici odložíme.

Walda
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 16:19
- Nahlásit

slony

o hupacke sme rozmyslali

Psi milují hlavně tunel (a rukáv).
V přírodě pak podbíháme různé průvlaky potoků pod cestou: tunel + voda v něm = dvojnásobná radost (teda pro vodního psa). Jednou proběhnout nestačí.

pripadne i nakup ci kabele stracajucich

Takhle daleko jsme nešli

slony
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 16:42 - Změnil/a: slony
- Nahlásit

Walda
Takhle daleko jsme nešli
1. faza : pes v sedu - lehu u nohy , okolo bezi clovek , cielom je aby pes zostal v klude / polohe samozrejme
2. fazy : dtto akorat okolobeziacemu neco upadne :d (nee noha, staci destnik, kabela, cokoliv ...

v pripade vyspeleho cvicaku sa da nasledne obzvlastnit bicyklom

V přírodě pak podbíháme různé průvlaky potoků pod cestou
to jo .. ja mam vobec vycvik vonku radsej, este aj ten revir (akorat chudaci hubari, musel som prestat lebo ich staval do pozoru chrbtom k stromu ) ...ale na cvicaku nemame tunel , akorat zeleznicny za plotom

Terri
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 16:47
- Nahlásit

slony
Jo tak jsem to myslela, protože jsem si vzpomněla, jak jsme chodili s prvním psem - tak tunel a houpačka - to si chtěl probíhat i sám... měl z toho hroznou radost. A i u dalších překážek se člověk od toho "cvičení" občas tak odreagoval.

Na cvičák který tu popisujete bych ráda chodila

Walda
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 16:58
- Nahlásit

slony

klid před běžci a cyklisty

Jo jo, já mám deset minut od baráku veřejnou bruslařskou a cyklistickou dráhu. Tam se tohle cvičí (sobota odpoledne je pro mistry oboru).

Walda
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 17:02
- Nahlásit

isdpch

Teď před prázdninama možná jo, lidi přerušujou a chystaj se pokračovat až v září. Jinak je plno, na volný místo se dost dlouho čeká.
Pokud to myslíš vážně, zítra to prokonzultuju a dám Ti vědět.

pigie
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 20:27
- Nahlásit

slony
OT: Ked kupime auto, chystam sa spat na cvicak Tak vymyslajte Zatial sa mi to lubi Ja by som privitala "rusenu" odkladacku nie psom, ale trebars clovekom, co pride a ma zaujem psa pohladkat. S tym mam ja neustaly problem Psa zignoruje, cloveka nie... Moja chyba, viem

slony
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 20:32
- Nahlásit

pigie
velku vacsinu z toho by si mala poznat .. a odmietacky, rusenia a pod. su vycvikari vzdy ochotni urobit , len si treba povedat, nas tiez nie vzdy vsetko napadne ... vlastne som toto vlakno zalozil po tom, ako som v nedelu pozeral na psiska (a psovodov) zalezenych v tieni a sa mi nechcelo s nimi dupat po slnku

pigie
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 20:37
- Nahlásit

slony
2. fazy : dtto akorat okolobeziacemu neco upadne :d (nee noha, staci destnik, kabela, cokoliv ...
Tuto by som mozno uvitala cvik, upadne, upozornim, alebo rovno vezmem. Ale len ked to padne psovodovi... Hugo mi tak zachranil niekolko rukavic...

LucieS
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 21:23
- Nahlásit

Walda
(sobota odpoledne je pro mistry oboru).
Myslíš pro mistry bruslaře a mistry cyklisty, jak rychle dokážou zdrhat?
Ale teď vážně... Tipuju, že cvičíš někde v Praze. Šlo by třeba někdy přijít na kukandu a zkusmo s vámi zacvičit...? Až bude míň lidí... Ď.

Walda
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 22:38
- Nahlásit

LucieS

V Motole, Helppes:
http://www.helppes.cz/kurzy.php#kurzy-spolecenske- vychovy-psu

Kony
Člen
# Zasláno: 14 Čen 2007 07:05 - Změnil/a: Kony
- Nahlásit

Když čtu Waldu, tak taky přispěju, sice mi to připadá běžné, protože jsem to viděl na několika cvičácích, ale třeba to bude pro někoho zajímavá novinka
Děláme vlastně něco podobného jak popisuje jen trochu jinak :
-- psovodi jsou se psi v kruhu nebo řadě a postupně po jednom slalomem prochází.
-- udělá se co nejmenší kruh, až jsou psi těsně u sebe, tak přichází klasicky - SLV a obraty (zajímavé je především 'čelem vzad' ). Taky se může po jednom doprostřed kruhu a tam má pes totéž samostatně a ostatní psi na něj z půl metru čučí.
Nakonec se psi otočí 'ven' z kruhu a dostanou na pár minut odložení ('Zůstaň'), přičemž psovodi kruh obchází/prochází mezi psi,... Samo pokud někdo nemá jisté odložení zůstává u svého psa - třeba na délku vodítka.
--Pak se snažíme udělat zajímavé odložení - psi mají skupinové odložení s 2m mezerami, psovodi jsou 30 m daleko. Mezi psi pak projíždí kolo, babeta, malé dítě s tatínkem , jiný pes, občas jim před čenichem projede pomalu auto,... Psovodi taky jen nestojí, ale různě poskakují, dělají dřepy, lehají a dělají různé další blbostičky - psi se na nás pak tváří jako na blázny
--Občas jim taky ze skupinového odložení děláme přivolání po jednom s tím, že pes samozřejmě musí čekat až na povel svého psovoda a ne někoho úplně jiného Samozřejmě ne z dlouhodobého odložení.
--Ještě jsem zapoměl - pravidelně děláme taky větší kruh a postupně jdou do kruhu dva psovodi, co jsou proti sobě a ve středu kruhu se zastaví ('k noze') tak, aby psi byli co nejblíže k sobě a až se psi úplně uklidní, tak pokračují rovno dál (na protější místo ve kruhu). Ale počítám, že tohle určitě znáte.

Je to všechno spíš takové udržování 'socializace' starých psů, ale zajímavé

Walda
Člen
# Zasláno: 14 Čen 2007 08:13
- Nahlásit

ze skupinového odložení děláme přivolání po jednom

Takováhle věc už tu několikrát zazněla a mám k tomu následující připomínku:
Podle mě přes odložení nejede vlak a jediná cesta, jak se pes může dostat z odložení (po povelu "zůstaň"), je vyzvednutí psovodem přímo u nohy.
Proto pro případ, že budu chtít psa přivolat z odložení, používám pro to povel "čekej", nebo při odložení za pohybu už žádný doplňkový povel nedávám.

Kony
Člen
# Zasláno: 14 Čen 2007 08:21
- Nahlásit

Walda
Jasne, já záměrně neuvedl, že se jedná o "Dlouhodobé odložení", ale pouze o odložení, takže za pochodu nebo jakkoliv jinak, ale ne povelem "Zůstaň". Viz. např. zkouska BH.

Walda
Člen
# Zasláno: 14 Čen 2007 08:25
- Nahlásit

Kony

OK. Já jen chtěl, aby to tu někde bylo napsaný.

Kony
Člen
# Zasláno: 14 Čen 2007 08:31
- Nahlásit

Walda
Ok, raději jsem to doplnil přímo do příspěvku - máš pravdu mohlo by to mást

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání